Gekarameliseerde sinaasappels met Grand Marnier

Gekarameliseerde sinaasappels met Grand Marnier

Heerlijke gekarameliseerde sinaasappels met Grand Marnier, een elegant en smaakvol dessert.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram amandelen schaafsel
  • 50 gram basterdsuiker
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels Grand Marnier
  • 4 sinaasappels

Instructies

  • Was 1 sinaasappel en trek siertjes van de schil met een zesteur.
  • Schil alle sinaasappels dik en halveer ze.
  • Leg ze in een schaal met de geschilde kant naar boven.
  • Besprenkel met Grand Marnier.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
  • Strooi het amandelschaafsel over de sinaasappels.
  • Verwarm de basterdsuiker met 2 eetlepels water in een steelpan.
  • Voeg de sinaasappelsliertjes toe.
  • Haal de pan van het vuur als de stroop lichtbruin is.
  • Schenk de stroop over de sinaasappels.
  • Schep de crème fraîche op de sinaasappels en serveer licht gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met chocolade-slagroomijs.
Wijnadvies:
Passade sherry cream of een Spaanse rode wijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Gegrilde gamba’s met aardappeldakje en saffraansaus

Gegrilde gamba's met aardappeldakje en saffraansaus

Gegrilde gamba's met een krokant aardappeldakje en een romige saffraansaus, een elegant en smaakvol hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram aardappelen
  • 1 rode ui in reepjes
  • Naaldjes van 1 takje rozemarijn
  • 50 gram belegen kaas geraspt
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • 250 gram haricot verts of dunne sperzieboontjes
  • 2 sjalotten in reepjes
  • 20 rauwe gamba's met staart
  • ½ bosje kervel
  • 1 citroen in vieren
  • 1 theelepel saffraandraadjes
  • 1 dl visfond
  • 1 dl slagroom
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels Noilly Prat droge vermout
  • Aardappelzetmeel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rasp de aardappelen met schil in dunne reepjes.
  • Meng de ui, rozemarijn, kaas en 1 eetlepel olie erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het aardappelmengsel op een bakplaat en bak 30 minuten goudbruin.
  • Snijd in vierkantjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie en roerbak de boontjes en sjalotten 7-8 minuten beetgaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Week de saffraandraadjes 2 minuten in 1 eetlepel heet water.
  • Breng visfond, slagroom, saffraan, knoflook en Noilly Prat aan de kook en laat inkoken.
  • Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel en breng op smaak.
  • Bestrijk de gamba's met olijfolie en grill 5 minuten.
  • Leg groentemengsel, gamba's en aardappelkoek op borden.
  • Schenk de saffraansaus eromheen en garneer met kervel en citroen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Fusilli met romige gorgonzolasaus

Fusilli met romige gorgonzolasaus

Heerlijke fusilli met een romige gorgonzolasaus, een smaakvol en snel pastagerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 300-400 gram fusilli
  • 100-150 gram gorgonzola verkruimeld
  • ½ deciliter melk
  • Nootmuskaat
  • 4-6 eetlepels Parmezaanse kaas
  • Peper
  • 2-3 eetlepels peterselie
  • 1 deciliter slagroom
  • Zout

Instructies

  • Kook de fusilli beetgaar.
  • Verwarm melk, gorgonzola, boter en slagroom 4-6 minuten in een steelpan.
  • Roer tot de gorgonzola gesmolten is en de saus de juiste dikte heeft.
  • Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en peterselie.
  • Meng de saus door de uitgelekte pasta.
  • Strooi de Parmezaanse kaas erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra peterselie en Parmezaanse kaas.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zwarte spaghetti met garnalen en kervelsaus

Zwarte spaghetti met garnalen en kervelsaus

Heerlijke zwarte spaghetti met garnalen in een romige kervelsaus, een smaakvol en elegant pastagerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel allesbinder
  • Bosje verse kervel
  • 2 eetlepels droge martini
  • 250 gram garnalen
  • 200 gram spaghetti Nero di seppia zwarte spaghetti
  • 250 ml slagroom
  • Half visbouillontablet
  • Zout

Instructies

  • Kook de slagroom in en verkruimel het bouillontablet erin.
  • Voeg de martini toe en verwarm mee.
  • Knip 2/3 van de kervel fijn en bewaar de rest voor garnering.
  • Houd 4 garnalen apart voor garnering en ontdoe de rest van de staart.
  • Kook de spaghetti beetgaar.
  • Bind de saus met allesbinder en warm de garnalen en kervel 1 minuut mee.
  • Verdeel de spaghetti over borden, schenk de saus erover en garneer met garnalen en kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer direct.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Hartige Flensjes met Ham en Kaassaus

Hartige Flensjes met Ham en Kaassaus

Hartige flensjes gevuld met ham en een romige kaassaus. Een heerlijk en makkelijk te maken lunchgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de flensjes:

  • 40 gram bloem
  • 1 ½ dl melk
  • 1 ei
  • Zout
  • 25 gram boter

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 dl melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 6 plakken ham
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Garnering:
  • Plakjes tomaat

Instructies

  • Maak een glad beslag van bloem, melk, ei en zout.
  • Smelt de boter en roer afgekoeld door het beslag.
  • Bak 6 flensjes van het beslag.
  • Smelt voor de vulling de boter, voeg bloem en ui toe en roer.
  • Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren.
  • Maak de saus af met kaas, zout, peper en nootmuskaat.
  • Bestrijk elk flensje met saus, leg ham erop en rol op.
  • Serveer warm, gegarneerd met tomaat.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met een frisse salade.
  • Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de hartige flensjes.
  • Rosé: Een droge rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Asperge-Ham Timbaaltjes

Asperge-Ham Timbaaltjes

Verfijnde timbaaltjes met groene asperges en een romige ham-mousse. Een elegant voorgerecht voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten
opstijven45 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • Bakringen (doorsnee ± 10 cm)

Ingrediënten

  • 20 groene asperges
  • Zout
  • Peper
  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 1 sjalot
  • 100 gram gekookte beenham vleeswaren
  • ¾ dl crème fraîche
  • 1 dl droge witte wijn Elzas Pinot Blanc
  • 1 ¼ dl slagroom

Instructies

  • Snijd de onderkantjes van de asperges en kook ze beetgaar.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Pel de sjalot.
  • Pureer de beenham met de sjalot en crème fraîche.
  • Verwarm de wijn.
  • Knijp de gelatine uit en los op in de warme wijn.
  • Roer het wijnmengsel door het hammengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het hammengsel.
  • Snijd de asperges op maat en de rest in kleine stukjes.
  • Meng de stukjes asperges door de hammousse.
  • Zet de aspergepunten langs de rand van de bakringen.
  • Schep de hammousse in de ringen en laat opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de ringen voor het serveren.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met verse toast.
  • Garneer eventueel met extra kruiden of een vinaigrette.
Wijnadvies:
  • Elzas Pinot Blanc: Een droge witte wijn die goed past bij de ham en asperges.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Asperges met Warme Citrusbotersaus

Asperges met Warme Citrusbotersaus

Koude, beetgare asperges met een warme, romige citrusbotersaus. Een verrassend en elegant voorgerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • Zout
  • ½ theelepel suiker
  • 10 gram boter
  • Voor de saus:
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • Cayennepeper
  • 1 dl sap van bloedsinaasappels
  • 0.5 sinaasappel geraspte schil
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • Enkele takjes kervel

Instructies

  • Kook de asperges in ruim water met zout, suiker en boter beetgaar.
  • Laat ze volledig afkoelen.
  • Smelt 100 gram boter op laag vuur in een steelpan.
  • Doe het bloedsinaasappelsap, citroensap en sinaasappelrasp in een pan en laat tot 1/3 inkoken.
  • Breng een laagje water in een pan aan de kook.
  • Klop de eidooiers met zout, peper en cayennepeper romig in een kom.
  • Zet de kom in het kokende water (au bain-marie).
  • Voeg de ingekookte saus toe en roer er beetje bij beetje de gesmolten boter door.
  • De saus mag niet meer koken.
  • Serveer de koude asperges met de warme citrusbotersaus en garneer met kervel.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de saus direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra citrusrasp.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrusaroma's die goed past bij de saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Asperges met Ham, Ei en Kruidensaus

Asperges met Ham, Ei en Kruidensaus

Klassieke asperges met ham, ei en een romige kruidensaus. Een heerlijk lentegerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 150 gram gesneden gekookte slagersachterham of Yorkham
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels fijngeknipte verse kruiden peterselie, dille, kervel, dragon, marjolein
  • 20 gram roomboter
  • 750 gram witte asperges liefst niet te dun
  • liter slagroom
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de asperges en kook ze 25-30 minuten in water met zout.
  • Kook de eieren hard.
  • Snijd de ham in reepjes.
  • Doe slagroom, zout, peper, tomatenpuree, citroensap en kruiden in een steelpan.
  • Breng aan de kook en laat kort doorkoken.
  • Laat de boter smelten in de saus.
  • Pel de eieren en prak ze fijn.
  • Leg de asperges op borden.
  • Leg een strook eierkruim en hamreepjes op de asperges.
  • Schep saus over ei, ham en aspergekoppen.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges en kruidensaus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de saus complementeert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Asperges met Beaujolais Saus

Asperges met Beaujolais Saus

Verfijnde asperges met een rijke Beaujolais saus. Een klassiek Frans lentegerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl slagroom
  • 1 sneetje witbrood
  • ½ citroen het sap ervan
  • 125 gram boter
  • 1 eetlepel droge rode wijn
  • 3 dl Beaujolais
  • 4 sjalotjes
  • 600 gram witte asperges
  • liter rode port
  • Peper
  • Snufje suiker
  • Zout

Instructies

  • Hak de sjalotjes fijn.
  • Laat port en Beaujolais met sjalotjes zachtjes koken tot gebonden.
  • Neem de saus van het vuur en laat iets afkoelen.
  • Verwarm de saus zachtjes en roer de rode wijn erdoor.
  • Klop de koude boter in stukjes door de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en zet opzij.
  • Schil de asperges goed.
  • Breng water met citroensap, zout, suiker en witbrood aan de kook.
  • Kook de asperges 8-10 minuten gaar.
  • Klop de slagroom halfstijf.
  • Schep de asperges uit de pan, laat uitlekken en snijd in stukjes.
  • Verwarm de saus en schep op borden.
  • Giet de slagroom in de saus en trek er een patroon in.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
  • Beaujolais: De wijn in de saus past goed bij de asperges.
  • Pinot Noir: Een lichte rode wijn met fruitige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas

Tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas

Een frisse en romige tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas, perfect als borrelhapje of lichte snack.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dip, Groenten, Hapjes, Kaas, Saus
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Italiaanse crackers
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 theelepel azijn
  • 200 gram tuinerwtjes diepvries
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels munt fijngehakt
  • 75 gram zachte Franse geitenkaas bijv. Chèvre de Bellay (verkruimeld)
  • 1 rode ui gesnipperd

Instructies

  • Verhit olijfolie in een steelpan en fruit de ui 2-3 minuten zachtjes.
  • Voeg tuinerwtjes, knoflook en 2-3 eetlepels water toe.
  • Stoom de tuinerwtjes afgedekt 8-10 minuten zachtjes.
  • Meng het erwtjesmengsel met munt in de keukenmachine tot een grove puree.
  • Doe de tuinerwtjespuree in een schaaltje en schep de geitenkaas erdoor.
  • Breng op smaak met azijn, zout en peper.
  • Zet het schaaltje met tuinerwtjesdip op een schaal en leg de crackers eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer de dip met Italiaanse crackers, stokbrood of groentesticks.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g