Gebakken tilapia met groene currysaus en courgette-rijst
Een eenvoudig maar smaakvol Thais gerecht met gebakken tilapia, romige groene currysaus en frisse courgette-rijst.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g rijst
- 2 courgettes
- 1 rode ui
- 450 g tilapiafilet 2 schaaltjes van 225 g
- 5 eetlepels boter
- 2 eetlepels groene Thaise currypasta
- 200 ml crème fraîche
- Zout en peper
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet af.
Maak de courgettes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
Pel en snipper de rode ui.
Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper.
Verhit 3 eetlepels boter in een grote koekenpan en bak de tilapiafilets in ongeveer 6 minuten gaar.
Draai de filets halverwege voorzichtig om.
Meng de groene currypasta met de crème fraîche in een steelpan en verwarm op laag vuur.
Breng op smaak met zout.
Verhit de resterende boter in een hapjespan of wok en bak de ui en courgette ongeveer 4 minuten.
Schep de gekookte rijst door het courgettemengsel en roer goed door.
Serveer de courgette-rijst op borden, leg de gebakken tilapia ernaast en giet de groene currysaus erover.
Serveertip:
Garneer met een paar takjes verse koriander of een schijfje limoen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte, droge Riesling.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Zoete Aardbeienpizza met Mascarpone en Aardbeienjam
Deze romige aardbeienpizza met mascarpone en aardbeienjam is een verrukkelijk dessert, ideaal als afsluiting van een Italiaanse maaltijd of als zoete verwennerij.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol vers pizzadeeg
- 500 g mascarpone
- 100 ml room
- 3 eetlepels suiker
- Het merg van 1 vanillestokje
- 2-3 eetlepels aardbeienjam
- 2 eetlepels water
- 300 g aardbeien gehalveerd
- Verse muntblaadjes ter garnering
Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte.
Rol het pizzadeeg direct uit op het bijgeleverde bakpapier op een bakplaat.
Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de bodem gedurende 20 minuten in de oven, tot hij goudbruin en krokant is.
Laat de pizzabodem volledig afkoelen.
Klop in een kom de mascarpone, room, suiker en vanillemerg tot een gladde en romige massa.
Bestrijk de afgekoelde pizzabodem met de mascarponecrème.
Verwarm in een steelpan de aardbeienjam met water, roer tot een gladde siroop en bestrijk hiermee de aardbeien.
Verdeel de gehalveerde aardbeien over de pizza en druppel de resterende siroop erover.
Garneer met verse muntblaadjes.
Snijd de pizza in stukken en serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze aardbeienpizza met een bolletje vanille-ijs voor een extra decadente ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco of een fruitige rosé, die perfect aansluit bij de zoete en romige smaken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Frisse Atjar Taugé met Wortel en Rode Peper
Deze frisse atjar taugé met wortel en rode peper is het perfecte bijgerecht voor Indonesische maaltijden of als knapperige toevoeging aan je gerecht.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g taugé
- 1 rode peper in stukjes gesneden
- 50 g geraspte wortel
- 200 ml azijn
- 300 ml water
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 theelepel gemberpoeder
- 4 eetlepels suiker
- 1 theelepel zout
Spoel de taugé grondig af in een zeef en laat deze uitlekken.
Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes indien gewenst, en snijd de peper in kleine stukjes.
Meng in een schaal de taugé, geraspte wortel en stukjes rode peper.
Breng in een steelpan de azijn, water, knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
Schenk het hete azijnmengsel over de groenten in de schaal.
Laat de atjar volledig afkoelen voordat je het serveert of bewaart.
Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij nasi goreng, bami of saté. Ook heerlijk bij barbecuegerechten.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die de frisse en zure smaken van de atjar mooi aanvult.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.6g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Gemoderniseerd Aardbeien Dame Blanche Recept
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 ml vanille-ijs
- 250 gram verse aardbeien schoongemaakt en in kwarten gesneden
- 100 ml volle room
- 100 gram pure chocolade in kleine stukjes
Schep 500 ml vanille-ijs uit de bak en plaats het in een schaal (bewaar de rest in de vriezer).
Laat het ijs een beetje smelten.
Terwijl het ijs smelt, was je de aardbeien, verwijder je de kroontjes en snijd je ze in kwarten.
Meng de aardbeien voorzichtig door het ijs en zet het geheel in de vriezer tot gebruik.
Verwarm de volle room in een steelpan op laag vuur.
Roer de stukjes pure chocolade door de room tot ze volledig gesmolten zijn.
Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
Verdeel het aardbeienijs over vier ijscoupes en schenk de warme chocoladesaus erover.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Chocoladetaart met Peer en Rijke Ganache
Een decadente chocoladetaart met een laagje perenjam, rijkelijk gegarneerd met gedroogde peer en chocoladekrullen. Perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd3 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de perenjam:
- 2 conference peren in blokjes
- 200 g rietsuiker
- ½ kaneelstokje
- 1 stukje gember ongeveer 1/2 cm, gesnipperd
- ½ steranijs of 1/4 tl gemalen steranijs
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Quiche- en taartdeeg
- 150 g perenjam zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 200 g gehakte chocolade
- 250 ml slagroom
- 50 g suiker
- 50 g roomboter in kleine stukjes
- Gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen ter garnering
- 500 g gedroogde witte bonen voor blindbakvulling
Verwarm de oven voor op 200°C en haal het taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit met het bakpapier en plaats in een quichevorm.
Versterk de rand met eventueel overgebleven deeg en prik gaatjes in de bodem.
Bedek het deeg met bakpapier en vul met gedroogde witte bonen.
Bak de taartbodem gedurende 25-30 minuten op 200°C.
Verwijder de bonen en bak de bodem nog eens 8-10 minuten tot deze mooi droog en goudbruin is.
Bereid de ganache:
Breng de slagroom en suiker aan de kook in een steelpan.
Haal van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe.
Laat 4-5 minuten staan en roer de ganache glad met een garde.
Voeg stukjes boter toe en roer tot een gladde massa.
Maak de perenjam:
Doe de peren, suiker, kaneelstokje, gember en steranijs in een pan en breng aan de kook.
Laat pruttelen tot de peren zacht zijn.
Verwijder het kaneelstokje en steranijs en pureer het mengsel.
Laat afkoelen.
Laat de taartbodem afkoelen en giet 150 ml perenjam erin.
Laat 10-15 minuten opstijven in de koelkast.
Giet de ganache over de jam en vul de taart tot net onder de rand.
Laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Garneer de taart voor het serveren met gedroogde peer en chocoladekrullen.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra luxe ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een lichte rode port, die mooi aansluit bij de rijke chocoladesmaak.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Gegratineerde portkaas-toastjes
Knapperige toastjes met een rijke port- en kaassmaak, perfect voor bij de borrel of als luxe hapje. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 100 ml rode port
- 0,5 eetlepel boter
- 200 g oude kaas
- 1 eetlepel crème fraîche
- 6 sneetjes geroosterd volkorenbrood zonder korst
Breng in een steelpan de rode port met de boter aan de kook.
Zet het vuur laag en laat al roerend de oude kaas erin smelten.
Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door het mengsel.
Snijd de geroosterde sneetjes brood diagonaal in vieren.
Leg de stukjes brood op een bakplaat en bestrijk ze met het kaasmengsel.
Plaats de bakplaat onder een hete grill en laat de toastjes in 1-2 minuten goudbruin kleuren.
Serveertip:
Serveer de gegratineerde toastjes direct en combineer ze eventueel met een glas rode port voor een extra smaakvolle ervaring.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode port of een andere dessertwijn naar keuze.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Klassieke maderasaus met runderbouillon
Een klassieke maderasaus met een rijke smaak van runderbouillon en madera. Perfect bij vleesgerechten en eenvoudig te maken in slechts 20 minuten.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe om een bruine roux te maken.
Haal de pan van het vuur zodra de roux de gewenste kleur heeft en laat 5 minuten rusten.
Voeg de koude runderbouillon langzaam toe aan de roux, al roerend met een garde, om klontjes te voorkomen.
Zet de pan op een laag vuur en laat de saus zachtjes trekken terwijl je regelmatig roert.
Voeg de madera toe en roer goed door.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer de maderasaus warm over een mals stuk rundvlees of bij een rijke aardappelpuree.
Wijnadvies:
Combineer met een droge sherry of een stevige rode wijn zoals Merlot voor een harmonieus diner.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Croque Papa met Romige Kaassaus
Een luxe Franse tosti met ham en een romige kaassaus, perfect voor een feestelijk ontbijt of lunch op Vaderdag.
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 Stuks
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 4 sneetjes sesam-volkorenbrood
- 2 plakken achterham of gedroogde ham
- 50 g boter
- 50 g bloem
- 450 ml melk
- 150 g geraspte kaas bijv. Gruyère
Verwarm de boter in een steelpan op middelhoog vuur.
Roer de bloem door de boter en maak een roux.
Voeg de melk geleidelijk toe terwijl je blijft roeren, tot een gladde saus ontstaat.
Meng de geraspte kaas door de saus en roer tot de kaas volledig is gesmolten en de saus dikker wordt.
Rooster de sneetjes sesam-volkorenbrood lichtjes in een broodrooster of oven.
Beleg twee sneetjes brood met een plak ham en schep er een royale hoeveelheid kaassaus over.
Leg de andere sneetjes brood erbovenop en druk lichtjes aan.
Bak de tosti's in een tosti-ijzer tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer direct en geniet van de romige smaak.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade van rucola en tomaat om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Sla met Warme Geitenkaas en Appelstroopdressing
Een smaakvolle salade met warme geitenkaas, knapperige groenten en een unieke appelstroopdressing. Een snelle en verfijnde maaltijd voor elk moment!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de salade:
- 1 zak sla naar keuze
- 1 stuk geitenkaas
- 2 sneetjes haverbrood glutenvrij alternatief mogelijk
- Handje gehalveerde tomaten
- ¼ komkommer in kleine stukjes gesneden
- Handje dun gesneden radijs
Voor de dressing:
- 2 eetlepels appelstroop
- 2 eetlepels azijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de sla in een grote kom en voeg de tomaten, komkommer en radijs toe.
Breek het haverbrood in kleine stukjes en meng door de salade.
Plaats de geitenkaas op een bakplaat en verwarm 5 minuten in de oven tot deze zacht en smeuïg is.
Meng de appelstroop, azijn, olijfolie, peper en zout in een steelpan.
Verwarm op laag vuur tot de appelstroop vloeibaar wordt en haal de pan van het vuur.
Giet de dressing in een apart schaaltje.
Verdeel de warme geitenkaas over de salade en serveer direct met de dressing ernaast.
Serveertip:
Serveer met extra sneetjes geroosterd haverbrood voor een complete en knapperige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze salade met een frisse, lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een perfecte balans van smaken.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25
Japanse Kipgehaktballetjes met Glanzende Saus
Geniet van deze heerlijke Japanse kipgehaktballetjes, ook wel Tsukune genoemd, met een glanzende sojasaus. Perfect als hoofdgerecht of onderdeel van een Japanse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saus:
- 60 ml Japanse sojasaus zoals Kikkoman
- 60 ml mirin zoete rijstwijn
- 30 ml sake Japanse rijstwijn
- 30 ml water
- 1 theelepel basterdsuiker
Voor de gehaktballetjes:
- 400 g kipgehakt
- ½ eetlepel geraspte gember
- 2 lente-uitjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel Japanse sojasaus of tamari
- 1 eetlepel mirin
- 1 theelepel sesamolie
- ⅓ ei
- 1 theelepel maïzena
Voor de saus:
Breng in een steelpan de sojasaus, mirin, sake, water en basterdsuiker aan de kook.
Laat zachtjes koken tot de saus is ingekookt tot de helft en een stroperige consistentie heeft.
Zet apart.
Voor de gehaktballetjes:
Meng het kipgehakt, geraspte gember en fijngesneden lente-ui grondig in een grote kom tot een elastisch deeg.
Voeg de sojasaus, mirin, sesamolie, ei en maïzena toe en meng rustig door het gehaktmengsel.
Vorm kleine balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee of grotere van 4 cm.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de balletjes op matig vuur tot ze gaar en mooi bruin zijn.
Giet overtollige olie af indien nodig.
Voeg de ingekookte saus toe aan de pan en laat de balletjes sudderen tot ze een glanzende coating hebben gekregen.
Garneer met extra fijngesneden lente-ui en serveer met een rauwe eidooier om in te dippen.
Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en gegrilde groenten voor een complete Japanse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Tsukune past goed bij een lichtgekoelde Japanse sake of een frisse Riesling.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 25