Spaanse Churros met Kaneelsuiker
Heerlijke knapperige Spaanse churros, gebakken tot goudbruin en bestrooid met een zoete mix van kaneel en suiker. Een perfecte traktatie voor elk moment van de dag!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 100 g bloem
- ½ theelepel zout
- ¾ dl water
- 2 eieren
- 50 g boter
- Suiker naar smaak
- Kaneelpoeder naar smaak
- Frituurvet
Breng het water met de boter en het zout aan de kook in een steelpan.
Voeg de bloem in één keer toe en roer goed tot het deeg loslaat van de pan.
Haal van het vuur.
Roer de eieren één voor één door het deeg totdat je een glad mengsel krijgt.
Doe het deeg in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
Verhit het frituurvet tot 180°C.
Spuit het deeg rechtstreeks in het hete vet in lange repen of kleine bergjes.
Bak de churros in ongeveer 5 minuten goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Bestuif de churros met een mengsel van suiker en kaneelpoeder en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze churros smaken heerlijk met een zoete Spaanse dessertwijn zoals een Pedro Ximénez of met een warme chocolademelk als begeleider.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Ovenschotel Macaroni met Bloemkool en Kaassaus
Een heerlijke ovenschotel van macaroni, bloemkool en Beyond Meat gehakt, overgoten met romige kaassaus en afgewerkt met een knapperig korstje.
Bereidingstijd52 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bloemkool in roosjes gesneden en kort voorgekookt
- 350 g macaroni gekookt
- 300 g Beyond Meat gehakt gekruid en rul gebakken
- 1½ ui fijn gesneden en meegebakken met het gehakt
- 250 g geraspte kaas
- 1 pakje room
- Flinke scheut melk
- Peper zout en Italiaanse kruiden (voor het kruiden van het gehakt)
Kaassaus:
Verwarm de room, melk en geraspte kaas in een steelpan op middelhoog vuur.
Roer tot de kaas volledig is gesmolten en de saus glad is.
Ovenschotel:
Verwarm de oven voor op 190°C.
Meng in een grote ovenschaal de gekookte macaroni, voorgekookte bloemkoolroosjes en het rul gebakken gehakt met de uien.
Giet de kaassaus gelijkmatig over het macaroni-mengsel en roer alles goed door elkaar.
Bak de ovenschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Zet vervolgens de ovenstand op grill en gril de schotel nog 7 minuten om een mooi goudbruin korstje te krijgen.
Serveer de ovenschotel warm en geniet van dit heerlijke comfort food!
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler
Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)2 uur uur
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
springvorm van 24 cm
vork
Voor het deeg:
- 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
- 150 gram Emmentaler geraspt
- 200 gram koude boter in blokjes
- 1 ei losgeklopt
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 4 takjes tijm alleen de blaadjes
- 300 ml bruin bier of groentebouillon
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- 2 eieren losgeklopt
- 1 extra ei losgeklopt
- 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
- 150 gram Emmentaler geraspt
- Versgemalen zwarte peper
- Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel
Begin met het deeg.
Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
Giet af en spoel ze af met koud water.
Snijd in dunne schijfjes.
Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
IJstulband met Rum en Gedroogd Fruit en Amaretti
(plus minstens 1 nacht in de diepvriezer)30 minuten min
Servings: 12 personen
Calories: 450kcal
Author: Frans Huits
- 1 dl rum
- 100 g gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
- 100 g dadels ontpit en in stukjes gesneden
- 200 g amaretti of bitterkoekjes
- 2 eetlepels boter
- 4 blaadjes witte gelatine
- 4 eidooiers
- 100 g suiker
- ¾ liter slagroom stijfgeklopt
- 1 sinaasappel geraspte schil
- 50 g gekonfijte sinaasappelschilletjes
- Olie voor het invetten van de vorm
Optioneel voor chocoladesaus:
- 100 g cacao
- 50 g suiker
- ¼ liter water
- ⅛ liter slagroom
Verwarm de rum in een steelpan en week de stukjes abrikozen en dadels gedurende 30 minuten in de warme rum.
Breek de helft van de amaretti grof en bak ze zachtjes in 2 eetlepels boter gedurende 5 minuten.
Laat afkoelen.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
Klop de eidooiers met 100 g suiker en 3 eetlepels water au bain-marie in 8-10 minuten tot een dik mengsel.
Los de geweekte gelatineblaadjes al roerend op in het warme eidooiermengsel.
Laat het mengsel al roerend afkoelen.
Klop ¾ liter slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het afgekoelde eidooiermengsel.
Voeg de geweekte abrikozen, dadels met rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte sinaasappelschilletjes toe aan het slagroommengsel en meng goed door.
Bekleed de tulbandvorm met plasticfolie, waarbij de folie 15 cm over de rand hangt.
Giet het mengsel in de vorm in delen en druk het regelmatig aan om luchtbellen te voorkomen.
Strijk de bovenkant glad en druk de hele koekjes in het mengsel.
Vouw de overhangende folie eroverheen.
Zet de tulband minstens 1 nacht in de diepvriezer om volledig op te stijven.
Voor het serveren, keer de vorm op een grote schaal en verwijder de folie.
Optionele chocoladesaus:
Breng 100 g cacao met 50 g suiker en ¼ liter water al roerend aan de kook.
Roer ⅛ liter slagroom door de saus en laat even afkoelen.
Serveer de chocoladesaus apart bij de ijstulband.
Serveer met een dessertwijn zoals Sauternes of een glas gekoelde Moscato d'Asti.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Champignon- of Vleeskroketjes uit de Airfryer
Deze heerlijke champignon- of vleeskroketjes uit de airfryer zijn perfect voor elke gelegenheid. Knapperig aan de buitenkant en romig van binnen, bieden ze een onweerstaanbare snack of voorgerecht. Kies voor de klassieke champignonvulling of maak een variant met kalfs- of rundvlees!
(inclusief voorbereiding en baktijd, exclusief koeltijd)23 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 80kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Voor de vulling:
- ¼ ui fijngesnipperd
- 1 ½ eetlepel bloem
- 100 g champignons fijngehakt
- 20 g boter
- 500 ml melk
- Gemalen nootmuskaat naar smaak
- Zout naar smaak
Voor de paneerlaag:
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 50 g broodkruim
Snipper de ui en hak de champignons fijn.
Smelt de boter in een steelpan en bak de ui en champignons tot ze zacht zijn.
Voeg de bloem toe en roer goed om een roux te vormen.
Verwarm de melk en voeg deze beetje bij beetje toe aan het champignonmengsel, terwijl je blijft roeren tot het mengsel dikker wordt.
Breng de vulling op smaak met zout en gemalen nootmuskaat.
Laat het mengsel 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
Meng voor de paneerlaag de plantaardige olie met het broodkruim en roer totdat het mengsel los en kruimelig is.
Rol een eetlepel van de opgesteven vulling door de paneerlaag, zodat deze volledig bedekt is.
Herhaal dit proces totdat alle vulling is gebruikt.
Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius.
Plaats de kroketjes in het mandje van de airfryer en bak ze gedurende 8 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Serveer de kroketjes direct als een smaakvol tussendoortje of voorgerecht.
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een licht rode wijn zoals Pinot Noir.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen
Een feestelijk gerecht van malse hertenfilet, verrijkt met romige kastanje mousseline en een vleugje vossebessen. Perfect voor een luxe diner.
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Folie
Sauteerpan
Rolladetouw
Thermometer
Mousseline:
- 500 g aardappelen geschild en gesneden
- 250 g kastanje puree
- 50 g boter
- ½ dl room
- Peper
- Zout
Saus:
- ½ liter wildfond
- 2 dl rode wijn
- 10 jeneverbessen gekneusd
- 2 laurierbladen
- 2 takjes tijm
- 1 kaneelstokje
- 2 dl room
- Peper
- Zout
Garnituur:
- 250 g vossebessen
- 75 g suiker
- 1 kg bospaddenstoelen schoongemaakt en indien groot, gesneden
Hertenfilet:
Bind de hertenfilet op met rolladetouw.
Bak de hertenfilet rondom in hete boter gedurende 3 minuten en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 120°C.
Verhit de hertenfilet in de oven tot een kerntemperatuur van 35°C is bereikt.
Laat de filet 15 minuten rusten in een oven van 50°C.
Mousseline:
Kook de gesneden aardappelen gaar in gezouten water.
Giet af, stoom droog en pureer de aardappelen.
Roer de boter door de puree, gevolgd door de kastanje puree en room.
Breng op smaak met zout en peper.
Saus:
Kook de rode wijn samen met jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstok tot de helft in.
Breng de wildfond aan de kook en voeg de wijnreductie toe.
Laat de saus verder inkoken tot een halve liter.
Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
Garnituur:
Strooi de suiker in een sauteerpan en voeg de vossebessen toe.
Verhit op hoog vuur tot de suiker is gesmolten en laat afkoelen.
Sauteer de bospaddenstoelen kort in hete boter en breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de hertenfilet in 15 plakken.
Leg een lepel mousseline in het midden van elk bord.
Plaats hierop een lepel bospaddenstoelen en leg daarop een plak hertenfilet.
Voeg een lepel vossebessen toe bovenop de filet.
Schep de saus rondom het gerecht.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool
Een verfijnd gerecht van scholfilet, geserveerd met romige truffelmousseline en zuurkoude garnituur voor een luxe dinerervaring.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
pureeknijper
Sauteerpan
snijmachine
Mousseline:
- 500 g aardappelen geschild en gesneden
- 1 liter visfond
- 1 dl room
- 1 dl witte wijn
- 80 g eidooier
- Truffelpasta naar smaak
Saus:
- Kookvocht van de aardappelen
- Crème fraîche
- Peper
- Zout
Garnituur:
- 500 g zuurkool
- Laurier
- Room
- Tijm
- Zoete aardappel geschild en in dunne plakken gesneden
Scholfilet:
Portioneer de scholfilets op 80 gram per stuk.
Besprenkel een ovenplaat met olijfolie en bestrooi met zeezout.
Leg de scholfilets erop en koel tot gebruik.
Mousseline:
Kook de gesneden aardappelen in koude visfond met witte wijn en een beetje zout, onder deksel, tot ze gaar zijn.
Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookvocht.
Pureer de aardappelen met een pureeknijper en maak de puree soepel met wat kookvocht.
Bewaar de puree tot gebruik.
Garnituur:
Spoel de zuurkool af onder koud water.
Stoof de zuurkool gaar in room met tijm en laurier, onder deksel.
Frituur de dunne plakken zoete aardappel in olie tot krokante chips.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Scholfilets:
Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar zachtjes in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 5 tot 8 minuten.
Verwarm de mousseline en klop de room en eidooier erdoor.
Breng op smaak met truffelpasta.
Verhit de zuurkool en laat goed uitlekken.
Afwerking:
Plaats een lepel zuurkool op elk bord.
Leg de scholfilet erop en bedek met een lepel truffelmousseline.
Schep de saus rondom het gerecht.
Garneer met een zoete aardappelchip en verse kervel.
Een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Duo van Gemarineerde Asperges en Zalm met Truffeldressing
Een verfijnd voorgerecht van gemarineerde groene asperges en zalm, afgemaakt met een luxe truffeldressing. Perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Asperges:
- 1 potje groene asperges goed merk
- 1 ons rauwe ham in plukjes
Marinade:
- 5 eetlepels goede olie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel droge witte vermouth
- 1 theelepel vloeibare honing
- Zwarte peper naar wens
Zalm:
- 2 ons verse zalm in blokjes gesneden
- Glaasje droge witte wijn
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- Zout en peper uit de molen
- Sap van een 1/2 limoen
- Partjes limoen voor de garnering
- Zeewier voor de garnering
Dressing:
- 2 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel truffeltapenade let op: overheerst snel
- Klein sjalotje fijn gesneden
- 3 cherrytomaatjes van pitjes ontdaan en in blokjes gesneden
Marinade Voorbereiden:
Meng in een kom de olie, balsamicoazijn, witte vermouth, honing, en zwarte peper naar wens.
Zalm Voorbereiden:
Breng in een steelpan de witte wijn, laurierblad, tijm, zout en peper aan de kook.
Voeg de zalmblokjes toe en pocheer ze enkele minuten totdat ze net gaar zijn.
Haal de zalm uit de pan en laat goed uitlekken.
Dressing Voorbereiden:
Meng in een klein kommetje de crème fraîche, mayonaise, truffeltapenade, fijn gesneden sjalotje en blokjes cherrytomaat.
Zet opzij.
Opmaak van de Borden:
Neem 4 niet te kleine borden.
Haal de asperges uit de marinade en leg ze aan de linkerkant van elk bord.
Drapeer de plukjes rauwe ham over de asperges.
Leg de uitgelekte zalmblokjes aan de rechterkant van het bord en garneer met zeewier en partjes limoen.
Afwerking:
Serveer de truffeldressing apart of drizzle deze over de zalm voor extra smaak.
Optioneel: Maak het gerecht af met een gebakken kwarteleitje, zalmeitjes, dille en in knoflook gebakken oesterzwammen.
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Gegrilde Ribeye met Rode Wijnsaus, Gebakken Aardappels en Witlof
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 780kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 600 g vastkokende aardappels geschild
- 5 eetlepels roomboter in blokjes
- 1 teentje knoflook geperst
- 100 ml volle rode wijn
- 1 pot vleesfond 380 ml
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel koude roomboter in blokjes
- 500 g witlof
- 4 ribeyes
- 1 eetlepel olie
- 4 sjalotten gesnipperd
Snijd de aardappels in gelijke partjes en dep ze droog.
Verhit in een (hapjes)pan 2 eetlepels boter.
Voeg de aardappels toe en bestrooi met zout en peper.
Laat ze afgedekt op laag vuur in 20 minuten gaar worden.
Schud de pan regelmatig (deksel niet van de pan halen!
).
Fruit in een steelpan de knoflook in 1 eetlepel boter.
Voeg de rode wijn toe en laat op hoog vuur kort inkoken.
Voeg de vleesfond en tijm toe en laat inkoken tot sausdikte.
Klop snel met een garde de koude boter door de jus.
Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.
Halveer de witlof en snijd deze in de lengte in repen.
Bak in een koekenpan de witlof in 2 eetlepels boter in 10 minuten goudgeel.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grillpan.
Bestrooi de ribeye met zout en peper en bestrijk met olie.
Gril het vlees op hoog vuur 4-8 minuten, halverwege keren.
Verdeel de aardappels, witlof en ribeye over vier borden.
Schep de sjalot en saus over het vlees.
Wijnadvies:
Deze rijke en smaakvolle ribeye met rode wijnsaus vraagt om een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec. De krachtige aroma's van de wijn passen perfect bij de intense smaken van het gerecht.
Calories: 780kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 46g | Vet: 51g | Zout: 2.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5
Tagliatelle Salade met Grapefruit en Geitenkaas
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- ½ pak diepvries suikerpeultjes à 450 g
- 150 g verse tagliatelle
- 1 rode grapefruit
- 200 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc, verkruimeld
- 2 eetlepels zure room
- 30 g grofgesneden rucolasla
Breng in een pan water met 1 theelepel zout aan de kook.
Kook de suikerpeultjes 3 minuten, schep ze uit de pan met een schuimspaan en spoel ze af onder koud water in een vergiet.
Kook vervolgens de tagliatelle beetgaar in dezelfde pan.
Spoel af onder koud water in een vergiet.
Snijd de grapefruit dik schillen.
Snijd de partjes grapefruit tussen de vliesjes uit.
Houd de helft van de geitenkaas apart.
Smelt de rest van de geitenkaas in een steelpan met de zure room.
Breng op smaak met zout en peper.
Roer de saus door de pasta en schep de peultjes, grapefruit en rucola erdoor.
Strooi de rest van de geitenkaas eroverheen.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zure grapefruit en romige geitenkaas.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 0.9g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 5