Tartelettes met Griet en Jonge Prei in Romige Wijnsaus
Krokante tartelettes gevuld met romige saus van griet, jonge prei en een vleugje droge witte wijn, perfect voor een elegant voorgerecht of tussengerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 6 plakjes bladerdeeg diepvries
- 350-400 g gefileerde griet in 12 stukken gesneden
- ½ dl droge witte wijn
- 1 dl visbouillon
- 1 ¾ dl slagroom
- 350 g prei in dunne ringen
- 15 g boter
- Zout en versgemalen witte peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg iets uit en bekleed de ronde vormpjes ermee.
Bak de bladerdeegvormpjes 10 minuten blind in de oven met bakpapier en steunvulling.
Verwijder de steunvulling en bak de tartelettes nog 5-10 minuten lichtbruin.
Leg de stukken griet naast elkaar in een beboterd ovenschaaltje.
Schenk de wijn en bouillon erover en breng dit op het fornuis tegen de kook aan.
Zet het ovenschaaltje afgedekt met beboterd aluminiumfolie 1 minuut in de oven.
Schep de vis uit de schaal en zet deze apart om warm te houden.
Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een dikke saus.
Voeg de room en de helft van de prei toe aan het ingekookte kookvocht en laat het inkoken tot sausdikte.
Verhit de boter in een pan en bak de rest van de prei met zout en peper 5 minuten zachtjes.
Verdeel de prei en de vis over de tartelettes.
Zet de tartelettes nog 3 minuten in de hete oven om alles goed te verwarmen.
Schep een beetje van de saus over de vis en serveer direct.
Wijnadvies
Bij dit verfijnde gerecht past een frisse Chardonnay of een elegante Sauvignon Blanc, die de delicate smaken van de griet en de romige saus perfect aanvult.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 450g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Italiaanse Groentetaartjes met Gorgonzola
Deze heerlijke Italiaanse groentetaartjes met gorgonzola en een mix van seizoensgroenten zijn perfect voor een picknick of als voorgerecht.
Servings: 10 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 250 gr bloem
- 125 gr boter
- Zout
- 250 gr courgette
- 1 paprika
- 300 gr broccoli in roosjes
- 300 gr venkel in blokjes
- 200 gr groene asperges in stukjes
- 250 gr champignons in plakjes
- 4 eieren
- 3 dl slagroom
- 150 gr blauwschimmelkaas Gorgonzola
- 2 theelepels gedroogde salie
- Peper
- 100 gr zonnebloempitten
Meng de bloem met ½ theelepel zout en snijd de boter door de bloem.
Voeg 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed tot deeg.
Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verdeel het deeg in 10 stukken, rol uit tot cirkels en bekleed de quichevormpjes.
Bak de taartbodems 15 minuten blind.
Kook de groenten 7 minuten, spoel af met koud water.
Klop de eieren los met room, kaas, salie, zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verdeel de groenten en zonnebloempitten over de taartbodems en schenk het eimengsel erover.
Bak 15-20 minuten tot de taartjes gaar en goudbruin zijn.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdicchio.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Hartige Garnalentaartjes met Champignons en Dille
Deze heerlijke hartige garnalentaartjes met champignons en kruiden zijn perfect als voorgerecht of tussengerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 eetlepel boter
- 2 sjalotten fijngehakt
- 200 gr champignons in vieren gesneden
- 1 dl visfond
- 3 eieren
- 1 dl slagroom
- 400 gr gepelde garnalen
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 eetlepel fijngehakte dille
Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg dun uit en bekleed de taartvormpjes ermee.
Bak de taartbodems 10 minuten blind in de oven.
Verhit boter in een pan en bak de fijngehakte sjalotten gedurende 5 minuten.
Voeg de champignons toe en bak nog eens 5 minuten.
Voeg de visfond toe en laat het geheel iets inkoken.
Haal van het vuur.
Klop de eieren met de room los en roer dit door het champignonmengsel.
Voeg de garnalen, zout, peper, de helft van de peterselie en dille toe.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verdeel het mengsel over de taartvormpjes.
Bak de taartjes in de oven gedurende 20-30 minuten tot het eimengsel gestold is.
Haal de taartjes uit de vorm en bestrooi voor het opdienen met de rest van de peterselie en dille.
Wijnadvies:
Serveer deze garnalentaartjes met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Mini Ratatouille Taartjes
Deze mini ratatouille taartjes combineren knapperig deeg met een heerlijke, langzaam gegaarde ratatouille, perfect als bijgerecht voor zomerse diners of feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- Voor het deeg:
- 100 gr bloem
- 50 gr boter
- ¼ theelepel zout
- 2 eetlepels koud water
- Voor de ratatouille:
- 2 eetlepels olijfolie
- 75 gr ui fijngehakt
- 100 gr courgette in kleine blokjes
- 75 gr rode paprika in kleine blokjes
- 75 gr gele paprika in kleine blokjes
- 100 gr aubergine in kleine blokjes
- 1 teentje knoflook geperst
- Suiker naar smaak
- 1 bouquet garni tijm, stelen van peterselie en laurierblaadje gebonden in preiblad
Voor het deeg:
Meng bloem en zout.
Snijd de boter met twee messen door de bloem.
Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verdeel het deeg in vier stukken en rol uit.
Snijd 4 cirkels (doorsnede 10 cm) uit en bekleed de vormpjes.
Bak de bodems 25 minuten blind met steunvulling.
Voor de ratatouille:
Verhit olijfolie in een ovenbestendige pan.
Bak de ui en knoflook 5 minuten zacht.
Voeg zout en suiker toe naar smaak.
Voeg paprika's, courgette en aubergine toe en bak 5 minuten mee.
Voeg het bouquet garni en de tomaten toe.
Meng goed.
Dek de pan af met aluminiumfolie en zet 50 minuten in de oven op 180°C, de laatste 20 minuten zonder folie.
Verwijder het bouquet garni.
Wijnadvies
Serveer deze ratatouille taartjes met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Münster Kaastaartjes met Walnoten en Druiven
Deze rijke Münster kaastaartjes met knapperige walnoten en zoete druiven vormen een verfijnde combinatie van hartige en zoete smaken, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend
- 175 gr bloem
- Zout
- 50 gr walnoten fijngehakt
- 1 ei
- 1 eetlepel notenolie
- 200 gr Münsterkaas
- 1,25 dl slagroom
- 2 eidooiers
- 100 gr blauwe druiven
- 12 halve walnoten
Meng de bloem met 1 theelepel zout.
Voeg de walnoten, ei, olie en 4 eetlepels koud water toe en kneed snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten, verpakt in plasticfolie.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed de taartvormpjes met het deeg en vul ze met steunvulling.
Bak de taartbodems 15 minuten in het midden van de oven.
Verwijder de steunvulling en bak de bodems nog 5 minuten.
Pureer de Münsterkaas met slagroom en eidooiers.
Verdeel dit mengsel over de taartbodems.
Bak de taartjes nog eens 15 minuten, tot de vulling gaar en goudbruin is.
Serveer de taartjes met blauwe druiven en halve walnoten.
Wijnadvies
Deze Münster kaastaartjes passen perfect bij een droge witte wijn uit de Elzas, zoals een Riesling of Pinot Gris.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Ierse Aardappeltaart met Peren en Cheddar
Een heerlijke Ierse taart met lagen aardappels, peren en romige cheddar, perfect voor herfstige dagen.
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
springvorm (Ø20 cm)
steunvulling
- 1 pak bladerdeeg bijvoorbeeld Danerolles, koeling
- 600 g aardappels in schil gekookt
- Zout en peper
- 400 g rijpe peren geschild en in dunne plakken
- 300 g cheddar kaas in plakken
- 1 ¼ dl zure room
- 3 eidooiers
- 4 eetlepels geraspte oude kaas
- Nootmuskaat naar smaak
- 1 theelepel gedroogde majoraan
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een springvorm met bladerdeeg en snijd het overhangende deeg af.
Bereiding:
Leg bakpapier en steunvulling op het bladerdeeg en bak het gedurende 15 minuten in de oven.
Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes.
Leg een laag aardappels op de voorgebakken deegbodem, bestrooi met zout en peper.
Voeg een laag peren en vervolgens een laag cheddar toe.
Herhaal deze lagen en bedek de taart met dakpansgewijs geschikte aardappels.
Meng zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan in een kom.
Giet het mengsel over de taart.
Bak de taart gedurende 30-40 minuten in de oven totdat de aardappels gaar zijn.
Wijnadvies:
Probeer deze taart met een frisse, fruitige wijn zoals Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 18g | Vet: 32g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Tartelettes met Griet en Jonge Prei
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes bladerdeeg diepvries
- 350-400 g gefileerde griet in 12 stukken gesneden
- ½ dl droge witte wijn
- 1 dl visbouillon
- 1 ¾ dl slagroom
- 350 g prei in dunne ringen
- 15 g boter
- Zout en versgemalen witte peper
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg iets uit en bekleden hiermee de ingevette vormpjes.
Bak ze blind in de oven gedurende 10 minuten.
Verwijder de vulling en bak de tartelettes nog 5-10 minuten totdat ze lichtbruin zijn.
Leg de stukken vis naast elkaar in een beboterde ovenschaal.
Schenk de witte wijn en visbouillon erover.
Breng tegen de kook aan op het fornuis.
Dek af met beboterd aluminiumfolie en zet 1 minuut in de oven.
Schep de vis uit de schaal en houd het warm.
Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een dikke saus.
Voeg de room en de helft van de prei toe.
Laat het inkoken tot sausdikte.
Verhit de boter en bak de rest van de prei met zout en peper gedurende 5 minuten zachtjes.
Verdeel de gebakken prei over de tartelettes en leg de vis erbovenop.
Verwarm nog 3 minuten in de hete oven.
Schep een beetje saus over de vis voor het serveren.
Geniet van deze tartelettes met griet en jonge prei als verfijnd voor- of tussengerecht!
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Sinaasappeltaart van Auteur onbekend
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
- 2 sinaasappels schoongeboend
- 200 g bloem gezeefd
- 50 g cacao
- 200 g boter koude / in blokjes
- 200 g witte basterdsuiker
- 6 eieren
- 1 citroen
Rasp de schil van 1 sinaasappel fijn.
Meng in de keukenmachine de bloem, cacao en sinaasappelrasp met 125 g boter, 100 g suiker en 1 ei tot een samenhangend deeg.
Verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200 º C.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
Bekleed de taartvorm ermee.
Leg bakpapier over het deeg en leg de steunvulling erop.
Dit voorkomt dat de bodem gaat rijzen.
Bak de taartbodem in 25 minuten lichtbruin.
Pers 1 sinaasappel en de citroen uit.
Snijd de geraspte sinaasappel in 6 plakken, halveer die en verwijder schil en pitten.
Smelt in een pan de rest van de boter.
Klop in de keukenmachine 5 eieren en het citrussap met 100 g suiker en een mespunt zout
schuimig.
Schenk, terwijl de machine draait, de boter erbij.
Neem de taartvorm uit de oven, gooi steunvulling en bakpapier weg.
Schenk het eimengsel in de taartbodem en verdeel de sinaasappelschillen erover.
Bak de taart in 30 minuten gaar.
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Vlaamse saucijzenragoût
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 plakjes bladerdeeg
- 300 gr rundergehakt
- 2 theelepels kruidenmelange voor vlees Maggi
- 2 eetlepels olie
- 2 zakjes culinaire witte wijnsaus Maggi
- 4 lente-uitjes in ringen
- zout
- peper
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de plakjes deeg iets dunner uit en bekleed er de vormpjes mee.
Dek het deeg met bakpapier af en vul het met de steunvulling.
Bak de bakjes ± 15 minuten in de oven.
Verwijder de vulling en het papier en bak de bakjes nog ± 5 minuten.
Laat ze iets afkoelen en neem de bakjes voorzichtig uit vormpjes.
Maak het gehakt aan met de kruidenmelange en vorm het tot kleine dunne worstjes.
Bak de worstjes in de olie rondom aan, temper het vuur en bak de worstjes in nog ± 3 minuten.
Maak met het sauspoeder en 5 dl koud water een saus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Voeg de worstjes en de lente-ui aan de saus toe en warm de ragoût goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Receptenplein.nl
Home / steunvulling
Druiven-notentaart
Recept categorieën: Taart
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
steunvulling
taartvorm Ø 22cm
- 400 gram bladerdeeg diepvries
- abrikozenmarmelade of -moes
- 125 gram rijst gekookte
- 4 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ dl rode wijn
- 1 sinaasappel de schil en het sap er van
- 250 gram zoete druiven ontpitte
- 75 gram hazelnoten
- 75 gram paranoten zonder vlies
- poedersuiker
- grand marnier
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 60 gram suiker
- 200 gram boter
- 2 eidooiers
Voor de vulling:
- 90 gram amandelen gemalen
- 90 gram poedersuiker
- 1 ei
- 2 eetlepels crème fraîche
- 400 gram witte druiven
- 300 gram blauwe druiven
- 40 gram kristalsuiker
Laat het bladerdeeg ontdooien en rol het dun uit.
Bedek hiermee de bodem en zijkant van een ingevette springvorm en bestrijkhet met abrikozenmoes.
Halveer de gepelde druiven en ontpit ze.
Maal de gepelde hazelnoten en paranoten fijn.
Klop het eiwit met een beetje suiker tot stijve pieken.
Vermeng de met vanillesuiker gekookte rijst met de rode wijn, de overige suiker, het losgeklopte eigeel, het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, de hazelnoten en de paranoten en schep hier het stijfgeklopte eiwit luchtig door.
Vul de deegvorm met deze rijstmassa en bak de taart 1 1/4 uur bij een temperatuur van 180°C.
Dek eventueel af met aluminiumfolie.
Bedruppel de taart met wat grand marnier en bestrooi hem daarna met poedersuiker.
Deeg:
Meng de bloem, de suiker en de boter tot een kruimelig deeg.
Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels water toe, kneed het snel tot een samenhangend deeg en leg het 10 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 210 °C.
Rol 2/3 deel van het deeg uit tot een ronde lap van 28 cm doorsnee.
Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem met een vork in.
Rol uit de rest van het deeg 3 dunne strengen, vlecht deze en plak de vlecht met water op de deegrand.
Vorm wijnranken en bladeren uit de deegafsnijdsels.
Vul de deegbodem met bakpapier en een steunvulling en bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven.
Verwijder het bakpapier en de steunvulling, zet de bodem nog 10 minuten in de oven terug en bak de deegversieringen 10 minuten mee.
Vulling:
Vermeng de amandelen, de poedersuiker, het ei en de crème fraîche.
Ontpit de druiven.
Bestrijd de voorgebakken deegbodem met de amandelcrème, verdeel de witte druiven erover en bak de taart 20 minuten in het midden van de oven.
Schakel de oven terug naar 180°C.
Leg de blauwe druiven als een druiventros op de taart, strooi de suiker erover en bak de taart nog 25 minuten verder.
Garneer de taart met de wijnranken en de bladeren en serveer hem lauwwarm.
Receptenplein.nl
Home / steunvulling