Fish & chips 4
AllerHande oktober 2001
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 zakjes verse krieltjes in de schil à 500 g
- 600 g kabeljauwfilet
- zout
- peper versgemalen
- 15 g boter of margarine
- 2 eieren M
- 100 g bloem
- 125 ml koolzuurhoudend mineraalwater
- frituurvet of olie (vloeibaar)
In frituurpan olie verhitten tot 150 ºC.
Aardappeltjes wassen, halveren, grote in vieren snijden.
Aardappeltjes droog deppen met keukenpapier.
Aardappeltjes in 3 porties in ca. 4 minuten gaar frituren.
In vergiet op keukenpapier laten uitlekken.
Kabeljauwfilet in grove stukken snijden.
Stukken vis droog deppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
In steelpan boter smelten.
Boven twee kommen eieren splitsen.
Eiwitten stijf kloppen.
Gesmolten boter, eierdooiers, bloem en mineraalwater tot beslag roeren.
Royaal op smaak brengen met zout en peper.
Stijfgeklopte eiwitten door beslag spatelen.
Frituurolie verhitten tot 190 ºC.
Stukken vis door beslag halen zodat alle kanten bedekt zijn.
Vis (zonder frituurmandje) in 3 porties in ca. 4 minuten gaar en goudbruin bakken.
Vis met schuimspaan uit pan halen en laten uitlekken op keukenpapier.
Aardappeltjes in 3 porties (in mandje) in ca. 1 minuut knapperig bruin frituren.
Laten uitlekken op keukenpapier in vergiet.
Vis en aardappeltjes over vier borden verdelen en bestrooien met zout.
Serveren met ijsbergsla.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Champignonsalade van Allerhande
Aller Hande 1996
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 bakje kastanjechampignons 250 g,
- 2 eetlepel(s) citroensap
- zout
- 6 groene olijven zonder pit
- 3 eetlepel(s) mayonaise
- 3 eetlepel(s) slagroom
- 10 sprietjes bieslook zakje á 25 g,
- ½ zakje verse kervel á 15 g,
- peper
- ½ rode paprika
- 1 bakje alfalfa 100 g,
Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
In pan 1/2 liter water, citroensap en iets zout aan de kook brengen.
Champignons ca. 1 minuut koken.
In vergiet laten uitlekken en laten afkoelen.
Intussen olijven in dunne plakjes snijden.
Mayonaise en room door elkaar roeren. Kruiden erboven fijnknippen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Saus, olijven en champignons door elkaar scheppen.
Paprika wassen, schoonmaken en in flinterdunne reepjes snijden, reepjes halveren.
Alfalfa wassen en op platte schaal leggen.
Champignonsalade erover verdelen.
Garneren met paprikareepjes.
Lekker bij steaks en gebakken krielaardappeltjes.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 28g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Broccoli omelet met zalm
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 middelgrote vastkokende aardappel
- 300 g broccoli
- zout
- 1 sjalotje
- ½ kropje eikebladsla
- 2 eetlepel(s) geraspte mierikswortel Khne,
- 4 eetlepel(s) zure room
- 4 plakjes licht roggebrood
- 1 eetlepel(s) olie
- 200 g gerookte zalm á 100 g, AH,
- 4 eieren
- ⅛ liter slagroom
- peper
VOORBEREIDEN:
Aardappel schillen, wassen en in blokjes snijden.
Broccoli schoonmaken, kleine roosjes van stronk snijden (stronk wordt niet gebruikt) en wassen.
In pan met ruim water en zout aardappelblokjes in ca. 3 minuten beetgaar koken.
Overdoen in vergiet en onder koud stromend water afspoelen.
Broccoli op zelfde manier koken en afspoelen.
Sjalotje pellen en snipperen.
Sla wassen en in vergiet goed laten uitlekken.
In kommetje mierikswortel en zure room door elkaar roeren.
Sneetjes roggebrood diagonaal halveren.
BEREIDEN:
In koekenpan olie verhitten.
Aardappelblokjes al omscheppend in ca. 3 minuten lichtbruin bakken.
Sjalot en broccoli erdoor scheppen en ca. 2 minuten meebakken. Intussen 1/4 deel van zalm in dunne reepjes snijden.
Eieren loskloppen met slagroom, zout en peper.
Zalmreepjes erdoor scheppen.
Eiermengsel over groente schenken.
Mengsel afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes laten stollen.
Omelet op deksel keren en onderkant nog ca. 2 minuten bakken.
Omelet in 8 punten snijden.
Sla over vier -borden verdelen.
Omeletpunten erop leggen.
Rest van zalmplakjes losjes dubbelgevouwen en met sneetjes roggebrood naast omeletpunten leggen. Mierikswortelsaus half over zalm scheppen.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar
- Frituurolie
- 250 g gezeefde tomaten
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel chilipoeder
- Zout naar smaak
- 350 g bloemkoolroosjes
- 1 scharrelei
- 50 g maïzena
- 25 g bloem
Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Breng in een steelpan de gezeefde tomaten, gemberpoeder en chilipoeder aan de kook.
Voeg zout toe naar smaak.
Was de bloemkoolroosjes en verdeel ze in gelijkmatige, niet te grote roosjes.
Splits het ei.
Klop het eiwit stijf in een vetvrije schaal.
Zeef de maïzena en bloem boven een andere schaal.
Maak een kuiltje in het midden en giet hier de eierdooier in.
Klop de eierdooier met een mixer vanuit het midden samen met 6 eetlepels ijskoud water tot een glad beslag ontstaat.
Spatel voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door het beslag.
Haal de helft van de bloemkoolroosjes één voor één door het beslag, laat even uitlekken en frituur ze in de hete olie in circa 4 minuten goudbruin en gaar.
Laat de gefrituurde bloemkoolroosjes uitlekken in het vergiet.
Herhaal dit proces met de rest van de bloemkoolroosjes.
Verwarm een serveerschaal voor.
Verwarm de tomatensaus opnieuw.
Leg de gefrituurde bloemkoolroosjes op de voorverwarmde schaal en serveer de saus apart.
Wijnadvies:
Deze bloemkoolbeignets met pittige tomatensaus gaan goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
wachttijd2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g witte asperges
- Zout
- 1 deciliter olie
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 1 theelepel mosterd
- ½ deciliter droge witte wijn
- ½ zakje verse basilicum 15 g
- ½ zakje verse munt 15 g
- Versgemalen witte peper
- 100 g aardbeien
- 75 g Parmezaanse kaas
Voorbereiden:
Schil de asperges vanaf vlak onder de kopjes naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte (2 á 3 cm).
Kook de asperges in een pan met ruim water en zout in ongeveer 15 á 20 minuten beetgaar.
Schep de asperges met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
Leg de asperges met de kopjes naar één kant in een schaal.
Maak een saus door de olie, witte wijnazijn, mosterd en droge witte wijn te kloppen.
Knip de basilicum en munt fijn en roer ze door de saus.
Breng de saus op smaak met zout en versgemalen witte peper.
Schenk de saus over de asperges.
Laat de asperges afgedekt ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.
Halverwege de marinetijd omscheppen.
Bereiden:
Haal de asperges uit de saus en rangschik ze op vier bordjes.
Klop de saus goed door.
Schep telkens 1 eetlepel saus over de asperges.
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
Leg de plakjes aardbei naast de asperges.
Schaaf de Parmezaanse kaas erboven.
Wijnadvies:
De lichte en frisse smaak van dit gerecht wordt goed aangevuld door een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun citrusachtige tonen zullen mooi samengaan met de aardbeien en de marinade.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Asperge-Hamhapjes in Mosterdmayonaise
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ bakje aspergetips à 100 g
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel Zaanse mosterd
- 1 eetlepel melk
- 75 g gekookte hamblokjes
- Zout
- Peper
- 1 doosje salade/ragoutcups 20 stuks
Snijd de aspergetips in stukjes van ½ cm en doe ze in een vergiet.
Breng water aan de kook in een steelpan of waterkoker en schenk het over de aspergetips.
Roer in een kom de mayonaise, mosterd en melk door elkaar.
Hak de gekookte hamblokjes heel fijn en schep ze door de mosterd-mayonaise.
Houd 1 eetlepel hamblokjes apart voor de garnering.
Schep in elke salade/ragoutcup 1 theelepel mosterd-ham-mayonaise.
Leg de aspergestukjes erbovenop.
Garneer met de achtergehouden hamblokjes.
Serveer de asperge-ham bakjes als voorgerecht of bijgerecht.
Wijnadvies:
Deze lichte en hartige bakjes passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun levendige aroma's zullen de smaken van de asperge en ham mooi aanvullen.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Mediterrane Artisjokken met Twee Smaakvolle Dips
Servings: 4 personen
Calories: 293kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels citroensap
- 4 artisjokken
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikamelange
- ½ theelepel chilipoeder
- 5 eetlepels mayonaise
- Zout
- Peper
- ½ sinaasappel
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 5 eetlepels olijfolie
- ½ zakje bieslook
Breng in een pan ruim water met citroensap aan de kook.
Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de onderste bladeren.
Knip de bruine puntjes van de andere bladeren af.
Kook de artisjokken afgedekt in het kokende water gedurende 45 tot 60 minuten, of tot ze zacht zijn.
(Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
)
Laat de artisjokken uitlekken in een vergiet en laat ze afkoelen.
Pers de knoflook uit boven een kom.
Roer de paprikamelange, chilipoeder en mayonaise door de knoflook.
Breng op smaak met zout en peper.
Pers de sinaasappel uit in een andere kom en klop het sap samen met de balsamicoazijn en olijfolie tot een dressing.
Knip de bieslook fijn en voeg deze toe aan de dressing.
Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
Zet de artisjokken op vier borden.
Verdeel de twee sausjes over vier kleine schaaltjes en zet ze op elk bord.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko of een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de smaken van de artisjokken en de dipsausjes mooi aan.
Calories: 293kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Gevulde Artisjokken met Mediterrane Smaakexplosie
Servings: 4 personen
Calories: 379kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 sneetjes oud witbrood
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 2 ansjovisfilets
- 1 takje basilicum
- 80 g gemalen Parmezaanse kaas
- 6 eetlepels olijfolie
- Zout
- Peper
- 4 artisjokken
- 1 ½ dl droge witte wijn
Verwijder de korsten van het brood en verkruimel het.
Pel en snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
Snijd de ansjovisfilets heel fijn.
Snijd de basilicum in reepjes.
Meng in een kom het brood, sjalotje, knoflook, ansjovis, basilicum, Parmezaanse kaas en 4 eetlepels olijfolie tot een stevig mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de stengel van de artisjokken af en verwijder de top van ongeveer 2 1/2 cm.
Verwijder de buitenste harde bladeren en het hooi uit het midden.
Vul de artisjokken met het broodmengsel.
Schenk de resterende olijfolie in een braadpan en zet de artisjokken erin.
Voeg de witte wijn toe.
Breng de artisjokken afgedekt aan de kook en laat ze in 45 tot 60 minuten zachtjes gaar sudderen.
(Optioneel: leg een schoteltje op de artisjokken om te voorkomen dat ze gaan drijven.
De artisjokken zijn gaar als de blaadjes makkelijk loslaten.
)
Laat de artisjokken omgekeerd uitlekken in een vergiet.
Zet de artisjokken op vier bordjes en serveer direct.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse Vermentino of een droge Chardonnay past goed bij dit gerecht. De zuren van de wijn snijden mooi door het vettige en hartige van de artisjokken en de vulling.
Calories: 379kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 27g | Zout: 1.4g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Citroen-Ricotta Sandwiches
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
Kaasschaaf
plasticfolie
keukenpapier
- 1 komkommer
- 1 eetlepel azijn
- 1 zakje verse peterselie 30 g
- 250 g ricotta kaas
- 1 - 2 theelepels olijfolie met citroenaroma fles 250 ml
- 1 bakje surimisticks 150 g
- 18 sneetjes wit-casinobrood
- 1 gerookte kipfilet in plakjes
Schil de komkommer en snijd deze met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakken in de lengte.
Verwijder de zaadlijsten.
Bestrooi de komkommerrepen met een halve theelepel zout en druppel er azijn over.
Leg de komkommer in een vergiet, dek af met plasticfolie en leg er iets zwaars op.
Laat de komkommer minstens 30 minuten uitlekken.
Dep de komkommer droog met keukenpapier voor gebruik.
Snijd het blad van de peterselie fijn.
Roer de ricotta, citroenolie en peterselie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de surimi in lange plakken.
Snijd de korsten van het brood af en besmeer de sneetjes met het ricottamengsel.
Verdeel de komkommerrepen over 6 sneetjes brood.
Beleg 3 sneetjes met gerookte kip en de laatste 3 sneetjes met surimi.
Leg de belegde sneetjes op de komkommerbroodjes.
Dek af met de overgebleven 6 sneetjes brood.
Snijd de sandwiches diagonaal doormidden, tot 4 driehoekjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze citroenachtige en lichte sandwiches.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11
Italiaanse Gehaktballetjes met Macaroni in Tomatensaus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar
Hapjespan
Ruime kookpan
Roerlepel
- 250 g rundergehakt
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 g ontbijtspek in reepjes gesneden
- 250 g macaroni/spaghetti groentemix
- 1 pot pastasaus tradizionale 470g
- 400 g macaroni
- 150 g geraspte kaas
- Zout en peper naar smaak
Breng het gehakt op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper.
Vorm er 30 kleine gehaktballetjes van.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom goudbruin.
Haal de balletjes uit de pan en houd apart.
Bak in het achtergebleven vet de reepjes ontbijtspek gedurende 2 minuten.
Voeg vervolgens de groentemix toe en bak nog 3 minuten mee.
Schep de pastasaus door de groentemix en breng aan de kook.
Leg de gehaktballetjes in de saus en verwarm het geheel afgedekt nog 15 minuten zachtjes.
Verdun de saus indien nodig met een beetje water.
Kook intussen de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met zout tot deze beetgaar is.
Giet de macaroni af in een vergiet en verdeel over vier diepe borden.
Schep de saus met gehaktballetjes over de macaroni en strooi er geraspte kaas overheen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti Classico past goed bij dit gerecht. De zuren en fruittonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en het gehakt, terwijl de tannines de kaas mooi zullen aanvullen.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 11