Marokkaanse Spinaziestamppot met Geitenkaas en Kruiden
Een kruidige spinaziestamppot met zachte geitenkaas, verse munt en koriander, op smaak gebracht met kaneel en komijn. Een verrassend gerecht met een Marokkaanse twist.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje koriander fijngehakt
- 1 bosje munt fijngehakt
- 1½ kg kruimige aardappelen geschild en in stukken
- 2 dl groentebouillon heet
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 tomaten in reepjes
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn
- 150 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 800 g wilde spinazie gewassen en fijngehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
Was de spinazie grondig, verwijder de harde stelen en hak de bladeren fijn.
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Hak de munt en koriander fijn.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de hete bouillon, olijfolie, kaneel en komijn tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de spinazie, kruiden en tomaatreepjes erdoor en meng goed.
Verkruimel de geitenkaas erboven en maal er royaal zwarte peper over.
Serveer direct.
Variatietips:
Schep 2 eetlepels uitgelekte kikkererwten en eventueel 1 theelepel harissa door de stamppot.
Vervang de tomaatreepjes door dobbelsteentjes courgette.
Serveertip:
Lekker met een scheutje citroensap en een handje geroosterde pijnboompitten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Verdejo past goed bij de kruidige spinaziestamppot en de romige geitenkaas.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Blote Kindertjes in het Gras - Stamppot van Snijbonen en Witte Bonen
Blote kindertjes in het gras, een nostalgisch Nederlands gerecht, combineert de hartige smaken van witte bonen en snijbonen, geserveerd met een sappige rookworst. Perfect voor een koude winterdag.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g witte bonen
- 1 kg snijbonen liefst uit het zout, anders uit blik of pot
- 1 rookworst of kookworst
- 25 g boter
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Week de witte bonen een nacht in water.
Breng de bonen de volgende dag in het weekwater aan de kook en laat ze 45-60 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Als u snijbonen uit het zout gebruikt, spoel ze dan goed af of laat ze een half uur in water staan om het zout te verwijderen.
Voeg de snijbonen bij de witte bonen en leg de rookworst bovenop de bonen.
Sluit de pan met een deksel en laat alles ongeveer 20 minuten doorkoken, totdat de snijbonen zacht zijn en de rookworst goed doorgewarmd is.
Haal de rookworst uit de pan en snijd hem in stukken.
Giet het overtollige vocht af en roer een klontje boter door de stamppot.
Breng de stamppot op smaak met peper en eventueel zout (indien nodig).
Serveer de in plakken gesneden rookworst naast de stamppot.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een stevige, droge witte wijn zoals een Chardonnay, die goed past bij de hartige en volle smaken van de bonen en rookworst.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Gemarineerde Varkensvleesreepjes met Satésaus
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g sperziebonen schoongemaakt en gebroken
- Zout
- 3 el zonnebloemolie
- 400 g varkensvlees in reepjes gesneden
- Peper
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 100 g taugé
- 1 pak Knorr kant-en-klare satésaus 370 ml
Kook de sperziebonen 5 minuten in een pan met water en wat zout.
Giet ze af en spoel ze af onder koud water.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak het varkensvlees al omscheppend bruin en gaar.
Breng op smaak met peper en zout.
Haal het vlees uit de pan en zet apart.
In dezelfde pan, voeg de resterende eetlepel zonnebloemolie toe en bak de ui en knoflook glazig.
Voeg de gekookte sperziebonen en champignons toe en bak ze al omscheppend gedurende 5 minuten.
Voeg vervolgens de taugé toe en bak nog 2 minuten mee.
Bereid intussen de satésaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveer de gemarineerde varkensvleesreepjes met de groentemix en de satésaus.
Serveer met witte rijst.
Wijnadvies:
Een lichte rosé zoals Buzet rosé vormt een verfrissende combinatie met dit gerecht, waarbij de fruitige tonen mooi samengaan met de pittige smaak van de satésaus.
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Zoet-pittige Tofu met Ananas en Mihoen
Een heerlijke combinatie van krokante tofu, sappige ananas en pittige rode peper, geserveerd met zachte mihoen en een smaakvolle sweet & sour woksaus.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Azië, Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- ½ pakje mihoen
- 1 blikje stukjes ananas 200 g
- 1 pakje tofu
- 2 el fijngehakte peterselie
- 400 g groentepakket met rode peper
- Wokolie naar behoefte
- Woksaus sweet & sour naar smaak
Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook.
Voeg de mihoen toe en kook 2 minuten.
Giet de mihoen af, spoel met koud water en laat goed uitlekken.
Giet het vocht van de tofu, dep droog met keukenpapier en snijd in blokjes.
Halveer de rode peper uit het groentepakket, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes.
Verhit een wok op hoog vuur en voeg een scheutje wokolie toe.
Roerbak de tofublokjes en peperreepjes 3 minuten tot ze goudbruin zijn.
Voeg de groenten toe en roerbak nog 3 minuten.
Voeg de mihoen, ananasstukjes met sap en ca.
5 eetlepels woksaus toe.
Roer alles goed door en laat het geheel doorwarmen.
Serveer in diepe borden en bestrooi met fijngehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer met een schijfje limoen en extra rode peper voor wie van extra pit houdt.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past perfect bij dit gerecht. De fruitige en bloemige tonen harmoniëren met de zoete ananas en pittige tofu.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 14g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Romige Kipfilet met Groene Asperges en Spekjes
Malse kipfilet met knapperige groene asperges en spekjes in een romige saus, op smaak gebracht met paprika en basilicum. Perfect met pasta of een knapperig stukje brood!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 450 g groene asperges
- 2 el olijfolie
- 15 g boter
- 125 g magere spekreepjes
- 300 g kipfilet in reepjes
- 200 ml room culinair
- 4 tomaten in partjes
- 15 g verse basilicum fijngehakt
- Snufje paprikapoeder
- Snufje peper
- Snufje zout
Was de asperges, breek het onderste stugge stukje (± 3 cm) eraf en snijd de rest in stukjes van 4 cm.
Kook de asperges 5 minuten in gezouten water, giet ze af en spoel onder koud water.
Verwarm de olijfolie met de boter in een ruime pan en bak de spekreepjes ± 3 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de reepjes kipfilet toe en bak ze al omscheppend goudbruin.
Breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
Voeg de room culinair, de gekookte asperges en de tomaten toe en warm alles goed door.
Haal de pan van het vuur en meng het verse basilicum erdoor.
Serveer met pasta zoals tagliatelle of met knapperig brood.
Serveertip:
Bestrooi met extra basilicum en een snufje Parmezaanse kaas voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een Vin d’Alsace Pinot Blanc past goed bij dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de Pinot Blanc vullen de romige roomsaus en de malse kipfilet mooi aan.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Romige Tomatenspaghetti met Groenteburgers en Pecannoten
Een heerlijke vegetarische tomatenspaghetti met een romige saus, knapperige pecannoten en hartige groenteburgers. Perfect voor een snelle en voedzame maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g spaghetti
- 2 el olijfolie
- 2 potten tomatensaus à 185 g
- 2 schaaltjes groenteburger à 150 g
- 2 zakken boontjesmix à 250 g
- 50 g ongezouten pecannoten
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kook de boontjesmix in 5 minuten beetgaar.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de groenteburgers in 5 minuten goudbruin.
Hak de pecannoten grof.
Meng de tomatensaus en mascarponesaus met de noten door de gekookte spaghetti.
Verwarm het geheel goed door.
Serveer de romige tomatenspaghetti met de gebakken groenteburgers en de boontjes.
Serveertip:
Garneer met extra pecannoten en een handje verse basilicum voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een Italiaanse Chianti Classico vormt een mooie aanvulling op de rijke smaken van de tomaten-mascarponesaus.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.9g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Groene groentesalade met makreel en sinaasappel
Een frisse en voedzame salade met geroosterde groene groenten, sappige sinaasappel en gerookte makreel, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g broccoli in roosjes
- 250 g boontjesmix
- 1 eetlepel azijn
- 5 eetlepels olijfolie
- 500 g aardappels schoongeboend
- 2 sinaasappels
- 2 eetlepels fijngesneden munt
- 50 g olijven
- 200 g gerookte makreel
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Meng in een bakplaat de broccoli en boontjesmix met azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper.
Rooster de groenten 15-20 minuten in het midden van de oven en schep regelmatig om.
Snijd de aardappels in plakjes (schil mag eraan blijven) en kook ze in 10 minuten beetgaar.
Laat de aardappels uitlekken in een vergiet.
Snijd de sinaasappels dik en vang het sap op.
Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in stukjes.
Klop een dressing van de resterende 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sinaasappelsap, munt, zout en peper.
Meng de geroosterde groenten, aardappelplakjes, sinaasappel en makreel door de dressing.
Verdeel de salade over vier borden en garneer met olijven.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood en een scheutje extra olijfolie voor een volle smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de frisse tonen van sinaasappel en makreel.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Zoete soja varkensstoof met mie en wokgroenten
Een kruidige en zoete varkensstoof met zachte mie en knapperige groenten, perfect in balans met frisse atjar.
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g boemboe voor zoete soja varkensstoof
- 500 g varkensstoofvlees
- 400 g mie-nestjes
- 3 eetlepels oosterse roerbakolie
- 400 g Chinese groentemix
- 125 g taugé
- 3 eetlepels ketjap manis
- 350 g atjar tjampoer
- 200 ml water
- Zout
- Peper
Breng in een braadpan de boemboe met 200 ml water aan de kook.
Voeg het varkensstoofvlees toe en breng opnieuw aan de kook.
Laat onafgedekt 45 minuten zacht sudderen tot het vlees mals is.
Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.
Verhit in een wok de olie en roerbak de groentemix 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de taugé en ketjap manis toe en roerbak nog 1 minuut.
Meng de gekookte mie door de groenten en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de zoete soja varkensstoof met de mie en atjar tjampoer.
Serveertip:
Garneer met gesneden bosui en sesamzaadjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals Riesling past goed bij de zoete en hartige tonen van dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Penne met rucola, zalmblokjes en basilicum pesto
Een smaakvolle pasta met malse zalmblokjes, frisse rucola en een romige basilicum pesto. Een eenvoudig en snel gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avond.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g penne rigate pasta
- 600 g zalmfilet in blokjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 g olijven gehalveerd
- 15 g verse basilicum in reepjes gesneden
- 100 g groene pesto
- 75 g rucola
- Zout en peper naar smaak
Kook de penne rigate in ruim kokend water met een snufje zout bijna gaar (ongeveer 10 minuten, iets korter dan op de verpakking staat).
Spoel de pasta af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.
Bestrooi de zalmblokjes met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zalmblokjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin en gaar.
Laat de olijven uitlekken en halveer ze.
Snijd de basilicum in fijne reepjes.
Verwarm de groene pesto in een wok op laag vuur.
Voeg de pasta toe en meng goed, zodat de pasta volledig bedekt is met pesto.
Haal de wok van het vuur en schep de rucola, gehalveerde olijven en gesneden basilicum door de pasta.
Verdeel de pasta over vier borden en leg de gebakken zalmblokjes er bovenop.
Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en extra basilicumblaadjes voor garnering.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse Pinot Grigio sluit perfect aan bij de smaken van de zalm, basilicum pesto en rucola. De citrusachtige tonen maken het gerecht compleet.
Calories: 560kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 38g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22
Mihoen met zalm, shiitake en Chinese kool
Een licht en smaakvol wokgerecht met mihoen, malse zalm, shiitake en frisse Chinese kool. Perfect voor een snelle Aziatische maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g zalmfilet in blokjes van 4 cm gesneden
- 1 Chinese kool in reepjes gesneden
- 300 g shiitake schoongemaakt en gehalveerd
- 1 pak mihoen
- 8 eetlepels woksaus knoflook-koriander
- 2 eetlepels ketjap manis
- Gebakken uitjes voor garnering
- Wokolie
Breng in een grote pan water aan de kook.
Voeg eventueel wat zout of ketjap asin toe.
Kook de mihoen in het kokende water volgens de instructies op de verpakking (ca.
2 minuten).
Giet af, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
Verhit een scheutje wokolie in een grote wok op hoog vuur.
Roerbak de zalmblokjes voorzichtig in ongeveer 3 minuten gaar.
Haal ze uit de wok en houd warm.
Maak de wok schoon en verhit opnieuw met een scheutje olie.
Roerbak de Chinese koolreepjes en shiitake gedurende 5 minuten.
Voeg de gekookte mihoen, gebakken zalmblokjes, ketjap manis en woksaus toe naar smaak (ongeveer 8 eetlepels) en roerbak nog 2 minuten voorzichtig.
Verdeel de mihoen met zalm en shiitake over diepe borden of kommen.
Garneer met gebakken uitjes en serveer direct.
Variatietip:
Gebruik in plaats van zalmfilet een andere stevige vis zoals roodbaarsfilet, rauwe gepelde garnalen of kipfiletreepjes. Vervang shiitake door andere paddenstoelen zoals champignons of kastanjechampignons.
Serveertip:
Serveer met sambal, ketjap of sojasaus en kroepoek, zodat iedereen het gerecht naar eigen smaak kan aanvullen.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de zalm en de frisse Aziatische smaken.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 22