Ouderwets Boerenpotje uit de Oven

Ouderwets Boerenpotje uit de Oven

Een hartverwarmend boerenpotje uit de oven met malse varkensblokjes, spek, aardappelen en groenten. Comfortfood op z'n best!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g varkenslapjes in blokjes
  • 150 g gerookt spek in reepjes
  • 1 kg vastkokende aardappelen geschild en in dunne plakjes
  • 300 g uiringen
  • 300 g worteltjes in schijfjes
  • 4 grote zoetzure augurken in blokjes
  • 50 g boter
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper en zout
  • Verse basilicum fijngehakt

Instructies

  • Bak de varkensvleesblokjes in een braadpan aan met boter en kruid ze royaal met peper, zout, basilicum en een theelepel mosterd.
  • Leg de gerookte spekreepjes als eerste laag in een ovenschaal.
  • Leg hier een laag aardappelschijfjes bovenop.
  • Voeg vervolgens het gebakken varkensvlees, de uiringen, wortelschijfjes en augurkblokjes toe.
  • Dek dit geheel af met een tweede laag aardappelschijfjes.
  • Bevochtig de ovenschotel met een scheut water of bouillon.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 225 °C en laat het gerecht 45 minuten garen.
  • Haal de schaal uit de oven, verwijder de folie en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Rioja of een Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit boerenpotje.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Vietnamese Bo La Lot: Gegrild Rundvlees in Druivenbladeren

Vietnamese Bo La Lot: Gegrild Rundvlees in Druivenbladeren

Proef de authentieke smaken van Vietnam met deze gegrilde Bo La Lot: gekruid rundvlees gewikkeld in druivenbladeren en perfect geroosterd.
Bereidingstijd30 minuten
marineren4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Vietnam
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 60 g vetspek fijngesneden
  • 2 stengels citroengras fijngesneden
  • 1 grote teen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 theelepels vijfkruidenpoeder
  • 1 eetlepel palmsuikersiroop of 1 theelepel palmsuiker of fijne rietsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 16 druivenbladeren afgespoeld, indien ingemaakt op zout water

Instructies

  • Meng in een grote kom het gehakt met het fijngesneden vetspek, citroengras, knoflook, kurkuma, kaneel, vijfkruidenpoeder, suiker, zout en peper.
  • Dek de kom af en laat het mengsel enkele uren of een nacht in de koelkast marineren.
  • Leg een druivenblad op een schoon werkvlak.
  • Schep ongeveer 1 opgehoopte theelepel van het vleesmengsel op het blad, ongeveer een derde van de onderkant.
  • Vouw de zijkanten van het blad naar binnen en rol het strak op vanaf de onderkant tot een gesloten rolletje.
  • Wikkel elk rolletje in een stukje aluminiumfolie.
  • Plaats de rolletjes op een met keukenpapier bedekt bakrooster.
  • Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C of leg ze op de barbecue.
  • Haal de rolletjes uit de oven of van de barbecue en verwijder voorzichtig het aluminiumfolie.
  • Serveer de rolletjes warm als voorgerecht, hapje of bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past perfect bij de kruidige smaken van dit Vietnamese gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gepofte Knoflookbroodjes met Kruidenboter en Mozzarella

Gepofte Knoflookbroodjes met Kruidenboter en Mozzarella

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brood, Hapjes, Kaas
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 75 gram roomboter
  • 2 bollen knoflook
  • 2 rustieke stokbroden
  • 2 scheutjes olijfolie
  • ¼ rode paprika
  • Peper
  • Peterselie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd met een scherp koksmes de bovenkant van de knoflookbollen af.
  • Leg de bollen knoflook op een stuk aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht met de opening naar boven.
  • Bak het pakketje 30 minuten in de oven op een rooster.
  • Zorg eventueel voor een opvangbakje onder het pakketje om druppels op te vangen.
  • Ga ondertussen verder met de volgende stappen.
  • Snijd de rode paprika in kleine stukjes en hak de peterselie fijn.
  • Maak een kruidenboter door de roomboter te mengen met de rode paprika, peterselie, peper en zout.
  • Haal de gepofte knoflooktenen uit de bollen en voeg ze toe aan de kruidenboter.
  • Prak alles met een vork door elkaar.
  • Snijd de stokbroden over de lengte doormidden en verdeel het knoflookbotermengsel over de broodhelften.
  • Bestrooi royaal met geraspte mozzarella.
  • Plaats de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gedurende 12 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is en de broodjes goudbruin zijn.

Notities

en frisse Chardonnay of een lichte Pinot Grigio past goed bij de romige knoflookboter en de smeuïge mozzarella.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Gegrilde Biefstuk met Knapperige Groenten

Gegrilde Biefstuk met Knapperige Groenten

Een heerlijk gerecht met perfect gegrilde biefstuk op een bedje van knapperige groenten, geserveerd met een vleugje olijfolie en een lichte jus.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 biefstukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 g peultjes schoongemaakt
  • 150 g sperziebonen of haricots verts schoongemaakt
  • 150 g dunne groene asperges in stukjes van 6 cm

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Besprenkel ze met 1 theelepel olijfolie en masseer de olie in het vlees.
  • Wrijf zout en peper naar smaak op de biefstukken en laat het even intrekken.
  • Verwarm een grill- of koekenpan droog voor op middelhoog vuur.
  • Leg de biefstukken erin en bak ze aan beide kanten mooi bruin, ongeveer 2 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
  • Haal de biefstukken uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat ze kort rusten.
  • Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook.
  • Voeg zout toe en blancheer de groenten 2-3 minuten.
  • Giet af en spoel direct af met koud water om de knapperigheid te behouden.
  • Verhit een wok droog voor, voeg een scheutje olijfolie toe en roerbak de groenten snel warm, ongeveer 3 minuten.
  • Verdeel de groenten over de borden, leg er een biefstuk op en druppel er wat jus over uit de pan.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Lekker met geroosterde krieltjes of een frisse salade met balsamicodressing.

Wijnadvies:

Een krachtige Malbec of een Cabernet Sauvignon past perfect bij de gegrilde biefstuk en de knapperige groenten.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 38g | Vet: 26g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie

Mals gebakken biefstuk met een romige rode wijn-geitenkaassaus, geserveerd met knapperige roerbakspinazie en knoflook. Een feestelijke en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de biefstuk:

  • 4 biefstukken
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Voor de rode wijnsaus:

  • 200 ml rode wijn
  • 1 kippenbouillonblokje voor 300 ml bouillon
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de roerbakspinazie:
  • 1 zak spinazie ± 400 g
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 uitjes fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in ongeveer 4 minuten per kant mooi bruin.
  • Haal ze uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Verhit ondertussen de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het mengsel tot de helft inkoken.
  • Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de grill of oven op 200°C.
  • Leg op elke biefstuk een plakje geitenkaas en plaats ze kort onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
  • Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en uitjes kort.
  • Voeg de spinazie toe en wok 2-3 minuten tot de blaadjes geslonken zijn.
  • Leg de biefstuk op een bord, schep de rode wijnsaus eromheen en serveer met de roerbakspinazie.

Notities

Serveertip:

Lekker met gebakken aardappeltjes of een knapperig stuk stokbrood.

Wijnadvies:

Een volle Cabernet Sauvignon of een Syrah past perfect bij de rijke smaken van de rode wijnsaus en de geitenkaas.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Belgische Klapstuk met Bier en Spek

Belgische Klapstuk met Bier en Spek

Een traditioneel Belgisch stoofgerecht van klapstuk met bier, spek en groenten.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 g klapstuk in grote dobbelstenen
  • 75 g ontbijtspek in plakjes
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 flesje licht bier 250 ml
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 0,5 theelepel tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bestrooi het klapstuk met peper en zout.
  • Snijd het vlees in grote dobbelstenen.
  • Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.
  • Snipper de uien.
  • Bekleed de bodem van een ovenschaal met de helft van de plakjes ontbijtspek.
  • Leg de stukken klapstuk bovenop het spek.
  • Voeg het laurierblad, tijm en gehakte peterselie toe.
  • Verdeel de plakjes wortel en gesnipperde ui over het vlees.
  • Schenk het bier in de schaal tot het vlees net onder staat.
  • Strooi de suiker over het geheel.
  • Dek het gerecht af met de resterende plakjes spek.
  • Bedek de schaal met een deksel of aluminiumfolie.
  • Plaats de schaal in de oven en laat het gerecht 1,5 uur stoven, tot het vlees zacht en mals is.
  • Serveer warm met aardappelpuree en rode bietjes.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een Belgisch blond bier of een stevige rode wijn zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 3g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Feestelijke Kerstboomhapjes: Een kleurrijk en smaakvol kerstbuffet

Feestelijke Kerstboomhapjes: Een kleurrijk en smaakvol kerstbuffet

Verras je gasten met deze spectaculaire en smaakvolle kerstboomhapjes! Een kleurrijke en feestelijke manier om de kerstborrel op te leuken. Met een mix van zoet, zout en hartig is er voor ieder wat wils.
(exclusief koeltijd)30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Fingerfood, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 1 kerstboom vol
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Cherrytomaten
  • Groene olijven met of zonder pit
  • Komijnekaas
  • Oude kaas of andere harde kaas
  • Mosterd-dille saus
  • Rozemarijn
  • Spaanse ham of Italiaanse prosciutto
  • Vijgenchutney
  • Zwarte olijven met of zonder pit

Instructies

  • Bekleed de piepschuim kegel volledig met aluminiumfolie.
  • Snijd de cherrytomaten doormidden.
  • Snijd de kaas in blokjes of reepjes.
  • Rijg de ingrediënten (behalve de rozemarijn en dipsauzen) afwisselend aan de cocktailprikkers.
  • Steek de prikkers schuin in de piepschuim kegel, zodat ze een 'slinger'-effect creëren.
  • Knip de rozemarijn in takjes en steek deze tussen de hapjes.
  • Plaats een takje rozemarijn bovenop de kegel als 'kerstboomtop'.
  • Serveer de mosterd-dille saus en vijgenchutney apart in schaaltjes.

Notities

Variaties:
Vervang ingrediënten naar smaak. Denk bijvoorbeeld aan mozzarella, druiven, of stukjes gekookt ei.
Tip:
Voor een extra feestelijke touch kun je de cocktailprikkers versieren met kleine vlaggetjes of sterretjes.
Bewaren:
De kerstboomhapjes zijn het lekkerst als ze vers gemaakt worden.
Wijnadvies voor je Feestelijke Kerstboomhapjes:
Gezien de combinatie van zoet, zout en hartig in de hapjes, is een rode wijn vaak een goede keuze. Hij kan de verschillende smaken mooi verbinden. Denk aan een:
  • Pinot Noir: Deze druif geeft wijnen met een fruitig karakter, vaak met hints van kersen en aardbeien. Hij past goed bij de zoete en hartige elementen in je hapjes.
  • Beaujolais: Een lichtere rode wijn, perfect voor bij een borrel. Hij heeft vaak fruitige tonen en is zacht van smaak.
  • Rosé: Voor degenen die liever een rosé drinken, is een Provençaalse rosé een goede optie. De frisse zuren in de rosé kunnen mooi contrasteren met de rijke smaken van de hapjes.

Entrecôte met Ratatouille

Entrecôte met Ratatouille

Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • 2 paprika's
  • 4 grote rijpe tomaten
  • 1 zoete ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2 kleine takjes rozemarijn
  • 3-4 takjes tijm
  • 1 blik artisjokharten 370 ml
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper
  • 4 entrecôtes (à 200 g

Instructies

  • Was de courgettes, paprika's en tomaten en snijd ze in stukken.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Was de rozemarijn en tijm en hak ze op een beetje na fijn.
  • Laat de artisjokharten uitlekken, snijd ze afhankelijk van de grootte in tweeën of in vieren.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote vlakke pan.
  • Bak de ui, knoflook en groenten in 2-3 porties al roerend aan.
  • Breng op smaak met zout, peper en de gehakte kruiden.
  • Voeg eventueel wat water toe en breng aan de kook.
  • Laat de groenten ongeveer 10 minuten smoren zonder deksel op de pan.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan.
  • Dep de entrecôtes droog en bak ze aan elke kant ongeveer 1 minuut.
  • Bak ze op gematigd vuur aan elke kant 2-4 minuten verder, voeg daarbij de rest van de kruiden toe.
  • Breng de entrecôtes op smaak met zout en peper.
  • Neem ze uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten.
  • Maak de aanbaksels in de pan los met 5-6 eetlepels water, giet het bij de groenten en breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer dit gerecht met bijvoorbeeld gebakken aardappels.
Een heerlijke Franse hoofdmaaltijd met malse entrecôtes en smaakvolle ratatouille. Bon
appétit!

Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Champignons

Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Champignons

Een feestelijke vispastei gevuld met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgemaakt met een krokante bladerdeegdeksel. Perfect voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 grote garnalen gepeld en gehalveerd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 g tongschar- of wijtingfilet
  • 2 eiwitten
  • 2 dl crème fraîche
  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 40 g boter
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 150 g champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
  • ½ dl cognac of madeira
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel ze met citroensap en laat 30 minuten marineren.
  • Pureer de tongscharfilet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe tot een gladde vismousse ontstaat.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes 5 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten.
  • Roer tot slot de fijngehakte peterselie erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap van Ø34 cm en 4 plakjes tot een lap van Ø28 cm.
  • Bekleed de taartvorm met de grotere deeglap.
  • Meng de uitgelekte garnalen met de blokjes kabeljauw.
  • Vul de taartvorm in lagen: begin met de helft van het champignonmengsel, gevolgd door een derde van de vismousse en de helft van de garnalen en kabeljauw.
  • Herhaal deze laagjes en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac over de vulling.
  • Bedek de taart met de kleinere lap deeg en plak de randen met water vast.
  • Snijd decoratieve visjes uit de deegrestjes en plak ze op de bovenkant.
  • Maak een klein gaatje in het midden van de deegdeksel en plaats een opgerold stukje aluminiumfolie als schoorsteen.
  • Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de bovenkant van de pastei ermee.
  • Bak de pastei gedurende 1 uur in het midden van de oven tot goudbruin en gaar.
  • Laat de pastei iets afkoelen en serveer lauwwarm.

Notities

Idee:
Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een rijke, boterachtige Chardonnay zoals de Trentino van het huis Mezzacorona past perfect bij deze luxe vispastei.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Ossehaas in Deeg met Honing-Tijmsaus

Ossehaas in Deeg met Honing-Tijmsaus

Geniet van de verfijnde smaak van ossehaas in bladerdeeg, verrijkt met een smakelijke vulling van kalfsgehakt, kruiden en een honing-tijmsaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g ossehaas middenstuk
  • 1,25 dl droge rode wijn
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak

Vulling:

  • 200 g mager kalfsgehakt
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel groene peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 30 g geraspte ui
  • 1 eetlepel paneermeel

Deeg:

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Instructies

  • Wrijf het vlees in met olie en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Braad het vlees in een hete pan rondom aan gedurende 10 minuten.
  • Keer het regelmatig om, maar prik niet in het vlees.
  • Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper op een stuk aluminiumfolie.
  • Schenk de rode wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot ongeveer 2 eetlepels.
  • Bestrijk de ossehaas met het ingekookte braadvocht en laat het goed koud worden in de koelkast, verpakt in folie.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een lap van 3 mm dik.
  • Bestrijk in het midden 1/4 van de vulling.
  • Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
  • Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
  • Snijd restjes deeg in reepjes en leg deze over de bovenkant van het vlees.
  • Klop de eidooier los met de room en bestrijk het deeg ermee.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Braad het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten goudbruin.
  • Laat het 10 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Notities

Serveer met honing-tijmsaus.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een volle, krachtige Saint-Emilion. De wijn complementeert het rijke smaakprofiel van het rode vlees en de zoete honing-tijmsaus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 2g