Sloffen (Grote Arnhemse Meisjes)
Grote, ovale koeken van bladerdeeg met een knapperige suikerlaag, een grotere variant van de bekende Arnhemse meisjes.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bloem
- 175 g roomboter
- Snufje zout
- 1 dl water
- Kristalsuiker
Maak een bladerdeeg van de bloem, boter, zout en water.
Laat het deeg geruime tijd opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van ca.
½ cm dikte.
Snijd met behulp van de kartonnen mal ovale koeken van 15 x 6 cm.
Bestrijk de bovenzijde van de koeken met koud water.
Leg de koeken omgekeerd op een 'bedje' van kristalsuiker.
Rol voorzichtig met de deegroller over de koeken, zodat de suiker eraan blijft kleven.
Leg de koeken op een natgemaakte bakplaat.
Laat het deeg nogmaals afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de koeken midden in de oven in 20-25 minuten gaar en bruin.
Neem de koeken direct van de bakplaat af.
Laat de sloffen goed afkoelen.
Bewaar de sloffen in een goed sluitende trommel om te voorkomen dat ze taai worden.
Serveertip:
Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Perenflapjes met Roomkaas en Amandelen
Zoete perenflapjes gevuld met roomkaas en aardbeienjam, gegarneerd met honing en amandelen.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el honing
- 3 el aardbeienjam
- 4 el geschaafde amandelen
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg diepvries
- 1 rijpe handpeer
- 75 g roomkaas
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Schil de peer en snijd in stukjes.
Prak de kaas los en roer de jam erdoor.
Verdeel de peerstukjes en het kaasmengsel over de plakjes bladerdeeg en bestrijk de randen met water.
Vouw de plakjes schuin dubbel en druk de randen goed aan.
Verwarm de honing op laag vuur en bestrijk de flapjes ermee.
Bestrooi met de amandelen.
Bak de flapjes in ± 20 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C goudbruin en gaar.
Variatietips:
- Gebruik kersenconfiture in plaats van aardbeienconfiture.
- Bestrooi de flapjes in plaats van met amandelen met 4 eetlepels grofgehakte hazelnoten.
Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen
Hartige broodhartjes met geitenkaas en zoete rozijnen, gegratineerd onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
grill
Hartjesuitsteekvormpje
rooster
- 1 el rozijnen
- 1 tl tijm
- 2 sneetjes bruinbrood
- 50 g geitenkaas
- ¾ dl sinaasappelsap
- Peper
Breng de rozijnen met sinaasappelsap en tijm aan de kook en laat de rozijnen ± 3 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.
Rooster de sneetjes brood en steek uit elk sneetje 2 hartjes.
Leg de broodhartjes op de bakplaat.
Verkruimel de geitenkaas en schep de rozijnen met aanhangend vocht erdoor.
Verdeel dit mengsel over de broodhartjes en maal er wat peper boven.
Verwarm de grill voor en schuif de bakplaat eronder.
Laat de kaas in ± 1/2 minuut smelten.
Leg 2 broodhartjes op elk bordje.
Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Kaas Empanada's
Hartige Spaanse of Zuid-Amerikaanse pasteitjes gevuld met kaas en chilipoeder.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 12
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
kommen
messen
Uitsteekvormpje (± 8 cm)
Werkblad
- 1 dl water
- 1 ei
- 150 g oude kaas geraspt
- 250 g bloem
- 4 mespunten bakpoeder
- 75 g boter
- ¼ tl chilipoeder
- 2 mespunten zout
Zeef de bloem met zout en bakpoeder in een kom.
Snijd de boter door het bloemmengsel en voeg het ei toe.
Kneed het mengsel en voeg water toe tot een soepel deeg ontstaat.
Vorm een bal van het deeg en laat ± 30 minuten rusten op een koele plaats.
Rol het deeg uit tot een dunne lap (± 3 mm).
Steek rondjes uit het deeg (± 8 cm).
Klop het eiwit stijf en voeg de kaas en chilipoeder toe.
Verdeel het kaasmengsel over de helft van de deegrondjes en leg de andere helft erop.
Zet de randen vast met water.
Leg de empanada's op een bakplaat en bak ± 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bruin.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een pittige saus.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Cheddar-Paddenstoelen Rollade met Ciderjus
Een hartige rollade van cheddar en paddenstoelen, gegratineerd en geserveerd met een zoetzure ciderjus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl appelsap
- 75 g bloem
- 75 g boter
- 75 g cashewnoten
- 300 g champignons
- 75 g geraspte cheddar
- 1 ½ dl cider
- Komijn
- Kummel
- ¼ l melk
- 4 eieren gesplitst
- ¾ dl room
- Peper
- Zout
Maak een bechamelsaus van de boter, de bloem en de melk, voeg dan de geraspte cheddar toe en haal de pan van het vuur.
Klop de eiwitten stijf.
Voeg eerst de eidooiers aan de massa toe en spatel er dan de eiwitten door.
Smeer de massa op een bakplaat uit en bak hem 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.
Bak intussen de champignons en meng er de cashewnoten door.
Haal het cheddarmengsel als het is gesouffleerd uit de oven en leg het op een theedoek.
Verdeel er de champignons en de cashewnoten over en rol het geheel voorzichtig strak op.
Laat de rollade even in de koelkast rusten en snijd hem dan diagonaal in plakken.
Verwarm die nog even in de oven en gratineer ze eventueel met wat cheddar.
Serveer met een saus van de cider, appelsap en room.
Serveertip:
Serveer met geroosterde aardappelen en een groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Gevulde Bladerdeegtorentjes met Vegetarische Mix en Geitenkaas
Verfijnde bladerdeegtorentjes gevuld met een vegetarische mix, groenten en geitenkaas, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Totale tijd55 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 4 plakjes bladerdeeg diepvries
- 0.5 el boter om in te vetten
- 75 g boter
- 1 courgette
- 1 ei
- 100 g geitenkaas Bettine Blanc
- 0.5 groentebouillontablet
- 0.5 el mangochutney potje
- Peper
- 1 prei
- 250 g vegetarische mix Tivall
- 0.25 liter tomatensap
- 1 tomaat
- 1 ui
Vorm van de vegetarische mix 4 platte schijven.
Verhit 2 el boter in een pan, bak de schijven ± 10 minuten en leg ze op een bord.
Breng water aan de kook, kruis de tomaat in, dompel kort onder, spoel koud af en ontvel.
Snijd de tomaat in vieren, verwijder pitjes en snijd in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Was courgette, snijd in stukken en reepjes.
Was prei, snijd in stukken en reepjes.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een bakplaat in.
Laat het bladerdeeg ± 5 minuten ontdooien.
Klop de eidooier los.
Steek rondjes uit het bladerdeeg.
Leg 2 rondjes op de bakplaat, beleg met geitenkaas, vegetarische schijf en bladerdeegrondje.
Bestrijk de bovenkant met eidooier.
Bak de torentjes ± 25 minuten goudbruin.
Smelt 25 g boter, fruit de helft van de ui glazig.
Voeg tomatensap toe, breng aan de kook en verkruimel het bouillontablet er boven.
Roer de mangochutney erdoor, breng op smaak met peper en laat ± 5 minuten koken.
Verhit de rest van de boter, bak de prei, courgette en de rest van de ui ± 5 minuten.
Roer de tomaatblokjes erdoor.
Verdeel de saus over borden, schep het groentemengsel erbij en zet de torentjes erop.
Serveer met gemengde sla en stokbrood.
Serveertip:
- Serveer met een frisse salade en stokbrood.
Wijnadvies:
- Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot, of een droge witte wijn zoals een Chardonnay.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Krokante geitenkaas met geroosterde paprika en paardenbloem
Heerlijke krokante geitenkaasjes met een zoet paprikaslaatje en een frisse paardenbloemvinaigrette.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- ½ bos basilicum
- 4 geitenkaasjes ± 120 gram per stuk
- 1 knoflookteen
- 3 eetlepels hazelnootolie
- 3 eetlepels maïsolie
- 1 eetlepel mosterd
- 8 paprika's
- 100 gram paardenbloemblaadjes
- 80 gram geroosterde pijnboompitten
- 30 gram paneermeel
- Peper
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- Zout
Rooster de paprikastukken 20 minuten in de oven op 220°C tot de schil blakert.
Bedek de paprika's met een vochtige handdoek en laat afkoelen.
Mix de helft van de paardenbloem, basilicum, knoflook, pijnboompitten en paneermeel in een blender.
Bestrijk de geitenkaas met maïsolie en wentel in het kruidenmengsel.
Bak de geitenkaasjes 8 minuten in de oven op 200°C.
Verwijder de schillen van de paprika's en halveer ze.
Leg de paprika's nog 3 minuten in de oven.
Meng de ingrediënten voor de vinaigrette.
Leg de geitenkaasjes op borden, schik de paprika eromheen en overgiet met de vinaigrette.
Garneer met de overgebleven paardenbloemblaadjes en basilicum.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of een lichte salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of een rosé.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Uien-kaasbroodjes
Heerlijke uien-kaasbroodjes, perfect als hartig tussendoortje of voor bij de borrel.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
rijstijd1 uur uur
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 16 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 20 gram boter voor de vulling
- 30 gram boter voor het deeg
- 500 gram bruin meel
- 1 ei
- 20 gram gist
- 100 gram geraspte kaas
- ½ dl melk
- 150 gram ui voor de vulling
- 100 gram ui voor de afwerking
- 2 ½ dl water
- 10 gram zout
Maak de gist aan met een deel van het lauwwarme water.
Maak een kuiltje in het meel en voeg de gist, boter en rest van het water toe.
Strooi zout langs de rand en kneed tot een deeg.
Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is.
Snijd de uien voor de vulling klein en bak ze lichtbruin in boter.
Kneed de gebakken uien door het deeg.
Verdeel het deeg in stukken van 50 gram.
Rol elk stuk rond en druk plat, maak een kuiltje in het midden.
Laat de broodjes rijzen op een ingevette bakplaat.
Hak de uien voor de afwerking fijn en meng met kaas.
Verdeel het ui-kaasmengsel over de broodjes.
Klop het ei met melk en giet over de broodjes.
Bak de broodjes 20 minuten op 220°C.
Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een dipsaus.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Gegrilde gamba's met aardappeldakje en saffraansaus
Gegrilde gamba's met een krokant aardappeldakje en een romige saffraansaus, een elegant en smaakvol hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram aardappelen
- 1 rode ui in reepjes
- Naaldjes van 1 takje rozemarijn
- 50 gram belegen kaas geraspt
- 4-5 eetlepels olijfolie
- Zout
- Peper
- 250 gram haricot verts of dunne sperzieboontjes
- 2 sjalotten in reepjes
- 20 rauwe gamba's met staart
- ½ bosje kervel
- 1 citroen in vieren
- 1 theelepel saffraandraadjes
- 1 dl visfond
- 1 dl slagroom
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels Noilly Prat droge vermout
- Aardappelzetmeel
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rasp de aardappelen met schil in dunne reepjes.
Meng de ui, rozemarijn, kaas en 1 eetlepel olie erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het aardappelmengsel op een bakplaat en bak 30 minuten goudbruin.
Snijd in vierkantjes.
Verhit 1 eetlepel olie en roerbak de boontjes en sjalotten 7-8 minuten beetgaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Week de saffraandraadjes 2 minuten in 1 eetlepel heet water.
Breng visfond, slagroom, saffraan, knoflook en Noilly Prat aan de kook en laat inkoken.
Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel en breng op smaak.
Bestrijk de gamba's met olijfolie en grill 5 minuten.
Leg groentemengsel, gamba's en aardappelkoek op borden.
Schenk de saffraansaus eromheen en garneer met kervel en citroen.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39
Kaasvlinders met sesamzaad
Knapperige kaasvlinders met sesamzaad, een heerlijk hartig hapje voor bij de borrel.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 8 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 eiwit
- 80 gram geraspte belegen kaas
- 1 ½ eetlepel sesamzaad
- Peper
- Zout
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Bestrijk de plakjes met eiwit.
Verdeel de kaas, sesamzaad, peper en zout erover.
Leg telkens 2 plakjes op elkaar.
Rol de zijkanten naar het midden op.
Snijd in plakjes van 1 cm dik.
Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak 15 minuten op 200°C tot goudbruin.
Serveertip:
Serveer warm of koud.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 39