Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis

Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis

Deze Spaanse tortillapuntjes met gerookte paling en zalm zijn perfect als hartige snack of als onderdeel van een zomerse picknick. De zachte aardappeltortilla combineert heerlijk met de frisse komkommer en de volle smaak van gerookte vis.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fingerfood, Tapas, Tortilla, Tosti's, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in blokjes
  • 100 g gerookte paling
  • 100 g gerookte zalm
  • 6 eieren losgeklopt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 komkommer
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes 7 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
  • Meng de warme aardappelblokjes door de losgeklopte eieren en voeg een theelepel zout en wat peper toe.
  • Laat het mengsel even staan.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote antiaanbakpan.
  • Schenk het eiaardappelmengsel in de pan en bak de tortilla op laag vuur gedurende 20 minuten gaar.
  • Leg halverwege een deksel op de pan zodat het ei mooi stolt.
  • Schil ondertussen de komkommer en snijd hem doormidden.
  • Verwijder de zaadlijsten en schaaf dunne linten met een dunschiller.
  • Bestrooi de linten met zout en peper.
  • Laat de tortilla afkoelen en snijd er puntjes van met een scherp mes.
  • Beleg elk puntje met een dubbelgevouwen komkommerlint en een stukje gerookte paling of zalm naar keuze.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze tortillapuntjes met een droge witte wijn zoals een Spaanse Albariño of een frisse Verdejo, die mooi samengaan met de smaken van de gerookte vis en de komkommer.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen

Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen

Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 struiken kardoen
  • 750 gram kalfsvlees
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gehakt
  • Zout naar smaak
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Beetje saffraanpoeder
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • Rode olijven voor decoratie
  • Gekonfijte citroen in partjes voor decoratie

Instructies

Voorbereiding Kardoen:

  • Schil de stengels van de kardoen grondig en snijd ze in kleine stukjes.
  • Leg de stukjes kardoen in een kom met water en een halve citroen.
  • Laat dit een uur staan.
  • Giet daarna af en zet apart.

Vlees Bereiden:

  • Was de stukken kalfsvlees en bak ze aan in de olijfolie in een tajine of grote stoofpan.
  • Voeg de gehakte ui en zout toe.
  • Bak tot de ui zacht en glazig is.
  • Voeg de zwarte peper, saffraanpoeder en geplette knoflook toe.
  • Meng goed.

Stoofpot:

  • Voeg een flinke scheut water toe aan het vlees en laat dit 35 minuten smoren met het deksel op de pan.
  • Haal daarna het deksel van de pan en voeg de kardoen toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken tot de kardoen zacht en smeuïg is.

Afwerking:

  • Gebruik een voorverwarmde platte schaal om eerst de stukken kalfsvlees op te leggen.
  • Voeg vervolgens de kardoen toe.
  • Garneer met partjes gekonfijte citroen en rode olijven.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Een elegante en smaakvolle aspergesoep met forelballetjes, perfect voor bijzondere momenten.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Duitsland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • 1 el slagroom
  • 1 tl citroensap
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 4 el slagroom
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr forel gefileerd
  • 375 gr asperges schoongemaakt
  • 5 el aspergekookvocht
  • ½ el suiker
  • ½ l water
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Haal de forelfilet en slagroom uit de koelkast en snijd de filet in kleine stukjes.
  • Pureer de forel met room en eiwit tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Zet de puree voor 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken.
  • Breng water aan de kook met een beetje zout, suiker en 1 el boter.
  • Voeg de aspergeschillen toe en laat dit 20 minuten koken.
  • Giet het kookvocht door een zeef en gooi de schillen weg.
  • Vul het aspergevocht aan met melk en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat ze in 25 minuten gaar koken.
  • Laat de asperges uitlekken, bewaar 5 el van het kookvocht.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en bak tot deze lichtgeel kleurt.
  • Voeg langzaam het bewaarde kookvocht toe aan de roux, roer goed door.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat nog 5 minuten koken.
  • Klop de eidooiers met slagroom los en voeg dit mengsel toe om de soep te binden.
  • Verwarm kort door.
  • Vorm met een theelepel kleine balletjes van de forelpuree en pocheer deze 4 minuten in heet, maar niet kokend water.
  • Verdeel de forelballetjes over de soepkommen en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer met kervel, peterselie of bladselderij naar smaak.

Notities

Serveer deze soep met een droge Riesling of een Pinot Blanc voor een perfecte combinatie.
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Rotelle met Warme Tomaatsalade en Waterkers

Rotelle met Warme Tomaatsalade en Waterkers

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 623kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g rotelle ronde pasta
  • 3 sjalotten
  • 4 kleine trostomaten
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 zak waterkers 75 g
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g pecorino of andere pittige kaas stukje

Instructies

  • Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook en kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pel en snijd de sjalotten in vieren.
  • Snijd de trostomaten in vieren, verwijder eventueel de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olijfolie en bak de sjalot zachtjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de helft van de tomatenblokjes toe en bak ze 1 minuut mee.
  • Verwijder de harde stelen van de waterkers en scheur de waterkers grof.
  • Giet de pasta af en meng het sjalotmengsel met de waterkers door de pasta.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de pasta over twee diepe borden en strooi de rest van de tomatenblokjes erover.
  • Druppel de rest van de olijfolie over de pasta en schaaf met een dunschiller grove krullen kaas over de borden.
  • Maal nog wat grove peper erboven.

Notities

Wijnadvies:

Deze Rotelle met Warme Tomaatsalade en Waterkers past goed bij een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 623kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 21g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle koelvers
  • 300 g oesterzwammen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 g verse roomkaas met peper
  • 2 eetlepels verse basilicum in dunne reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout tot deze beetgaar is.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak de oesterzwammen (ongesneden) op hoog vuur gedurende 3-4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn en al het vocht verdampt is.
  • Laat de gekookte tagliatelle uitlekken in een vergiet en vang een deel van het kookvocht op.
  • Smelt in de pastapan de roomkaas met een scheutje kookvocht snel.
  • Voeg de tagliatelle terug toe aan de pan en schep voorzichtig om, voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.
  • Meng de basilicumreepjes door de tagliatelle.
  • Verdeel de tagliatelle over twee diepe borden.
  • Breng de oesterzwammen op smaak met zout en peper en leg ze op de tagliatelle.
  • Schaaf met een dunschiller grove krullen van kaas boven de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige tagliatelle met oesterzwammen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay. Serveer met een frisse rucolasalade voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Mosterdsaus met Koolrabi

Romige Mosterdsaus met Koolrabi

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 koolrabi's ca. 600 g
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel grove Zaanse mosterd
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Dun schil de koolrabi's en snijd ze doormidden.
  • Leg de helften op het snijvlak en snijd ze in dunne plakken.
  • Leg de plakken koolrabi in een wijde (hapjes)pan en giet er de slagroom over.
  • Breng de slagroom aan de kook en laat de koolrabi afgedekt 5 minuten koken.
  • Verwijder de deksel en laat de groente nog ca.
  • 5 minuten koken, tot de koolrabi gaar is en de slagroom wat is ingekookt.
  • Schep de koolrabi met een schuimspaan in een warme schaal.
  • Roer van het vuur af de mosterd door de lichtgebonden saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de saus over de koolrabi.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige mosterdsaus met koolrabi past uitstekend bij gegrilde karbonades en kan goed gecombineerd worden met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling. De frisse tonen van de wijn zullen de romigheid van de saus benadrukken en een evenwichtige smaak bieden.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Vijgen Gepocheerd in Rode Wijn met Vanillemascarpone

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 750 ml rode wijn categorie 8
  • 200 g suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 12 verse vijgen
  • 1 vanillestokje
  • 1-2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 250 g mascarpone
  • 300 g frambozen

Instructies

  • Boen de citroen schoon en trek met een dunschiller 4 repen schil eraf.
  • Breng in een grote pan de rode wijn met de citroenschil, suiker, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook.
  • Draai het vuur laag zodat de wijn net onder het kookpunt blijft.
  • Laat de vijgen in de wijn zakken en pocheer ze gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Halverwege voorzichtig keren.
  • Draai het vuur uit en laat de vijgen in de wijn afkoelen.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met de punt van een mes.
  • Roer het vanillemerg en de basterdsuiker naar smaak door de mascarpone in een kom.
  • Zet de vijgen en mascarpone afgedekt in de koelkast.
  • Serveer de vijgen op kamertemperatuur of verwarm ze iets.
  • Verdeel 2 vijgen en wat wijn over zes diepe borden.
  • Garneer met frambozen en schep ovale balletjes vanillemascarpone tussen de vijgen door een lepel in warm water te dompelen en met een draaiende beweging de mascarpone op te scheppen.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit weelderige dessert passen diverse dessertwijnen, zoals een Late Bottled Vintage Port of een zoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui. De fruitige en kruidige tonen van deze wijnen vullen de smaak van de vijgen en de romige vanillemascarpone perfect aan.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 57g

Gesmolten Camembert uit de Oven

Gesmolten Camembert uit de Oven

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 winterpeen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 camembertkaasje in doosje
  • 1 mespunt komijn djinten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil en was de winterpeen.
  • Snijd de winterpeen vervolgens in dikke plakken en daarna in dikke repen.
  • Snijd de onderkant van de bleekselderij af en verwijder eventuele harde draden door ze met een scherp mesje af te trekken.
  • Halveer de bleekselderij en snijd deze in de lengte in repen.
  • Verwijder het papier van het camembertdoosje en haal het kaasje uit het plastic papiertje.
  • Verwijder eventuele stickers.
  • Snijd een kruislings patroon in de korst van de camembert en bestrooi deze met komijn.
  • Plaats de camembert terug in het doosje.
  • Leg de camembert op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het gedurende 15 minuten smelten in het midden van de oven.
  • Serveer de gesmolten camembert in het geopende doosje.
  • Dompel de repen wortel en bleekselderij in de gesmolten camembert.

Notities

Serveer de gesmolten camembert met warm stokbrood of crackers voor een heerlijk voorgerecht.

Verfrissende Avocado-Grapefruit Salade

Verfrissende Avocado-Grapefruit Salade

Deze Avocado Grapefruit Salade is verfrissend en vol van smaak, perfect als licht voorgerecht of als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 50 g peultjes
  • 2 avocado's
  • Sap van ½ citroen
  • 2 rode grapefruits
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 theelepel mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook, voeg zout toe en kook de peultjes circa 3 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Spoel ze af met koud water.
  • Schil de avocado's en snijd er mooie linten van met een dunschiller.
  • Besprenkel de avocadolinten met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Schil de grapefruits en snijd de partjes vruchtvlees tussen de witte velletjes uit.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan in 1-2 minuten goudbruin.
  • Klop een dressing van het resterende citroensap, olijfolie, appelstroop en mosterd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de avocadolinten op tot krullen en leg ze in het midden van het bord.
  • Verdeel de grapefruitpartjes eromheen en leg de peultjes erbij.
  • Besprenkel de salade met de dressing en bestrooi met geroosterd sesamzaad.

Notities

Serveer de salade direct nadat je de dressing hebt toegevoegd om te voorkomen dat de avocado bruin wordt. Je kunt de salade eventueel garneren met wat fijngehakte verse kruiden zoals koriander of munt voor extra smaak.

Wijnadvies:

Deze salade met zijn frisse en fruitige smaken combineert goed met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 16g | Zout: 0.4g | Sugar: 13g

Gepocheerde peren in rode wijn

Gepocheerde peren in rode wijn

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 500 ml rode wijn
  • 150 g suiker
  • 200 ml water
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 el kardemom
  • 4 conference pere

Instructies

  • Halveer de citroen en rasp de schil met een dunschiller.
  • Breng de wijn met het water, de, suiker, citroensap, steranijs, het kaneelstokje, de kruidnagel en kardemom aan de kook.
  • Roer tussendoor om de suiker op te lossen.
  • Zet zodra de suiker is opgelost het vuur hoog om het vocht te laten inkoken en om de specerijen hun smaak af te laten geven.
  • Schil de peren en laat het stokje eraan zitten.
  • Voeg de peren toe aan de wijn en zorg ervoor dat ze helemaal onder staan.
  • Laat circa 20 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  • Haal de peren uit de wijn en verdeel ze over borden.
  • Kook de rode wijn nog circa 10 minuten tot een siroop.
  • Giet de siroop over de peren en serveer op kamertemperatuur.