Appel-Walnoot Koekjes

Appel-Walnoot Koekjes

Heerlijke appel-walnoot koekjes met een vleugje kaneel en een zoete suikerglazuur, perfect voor een herfstige traktatie bij de thee of koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 20
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 120 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g walnoten fijngehakt, optioneel
  • 150 g appel in kleine stukjes
  • 175 g rozijnen lichte
  • 240 g bloem
  • 240 g bruine suiker
  • 60 ml volle melk indien nodig
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl natriumbicarbonaat maagzout
  • ½ tl zout

Voor het suikerglazuur:

  • 14 g boter 1 eetlepel
  • 2 ½ el melk
  • 15 g poedersuiker gezeefd
  • ½ tl vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop de boter en de suiker tot een romig mengsel.
  • Voeg het ei toe en klop opnieuw tot een gladde massa.
  • Meng in een andere kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout, bakpoeder, kaneel, muskaatnoot en kruidnagel.
  • Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg de appelstukjes, rozijnen en indien gewenst de fijngehakte walnoten toe en meng goed.
  • Roer de rest van het bloemmengsel erdoor tot een homogeen deeg ontstaat.
  • Voeg indien nodig de melk toe als het deeg te dik is.
  • Schep met een eetlepel porties deeg op een ingevette en bebloemde bakplaat.
  • Houd 4 cm ruimte tussen elk koekje.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Maak het suikerglazuur door de poedersuiker te zeven en te mengen met de boter, vanille-extract en melk tot een smeerbaar geheel.
  • Bestrijk de warme koekjes met het glazuur en laat ze verder afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de appel-walnoot koekjes met een kop warme thee of koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g

Glutenvrije Tuttifrutti Muffins

Glutenvrije Tuttifrutti Muffins

Heerlijke glutenvrije muffins met tuttifrutti, amandelmeel en een vleugje kaneel. Perfect als zoete traktatie of dessert!
Voorbereidingstijd2 dagen
Bereidingstijd10 minuten
Baktijd20 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 10 muffins
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Muffinvorm met 12 holtes of 8 papieren vormpjes
  • Mengkommen
  • garde of mixer
  • taartrooster

Ingrediënten

  • 100 g tutti frutti in kleine stukjes
  • 100 g hazelnoot- of amandelmeel
  • 100 g glutenvrij rijstmeel
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 g donkere basterdsuiker
  • 2 eieren gesplitst
  • 125 ml melk
  • 3 el zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • 2 dl water
  • Scheutje citroensap

Instructies

  • Snijd de tutti frutti in kleine stukjes en laat deze 2 dagen wellen in 2 dl water met een beetje citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng in een kom het amandelmeel, rijstmeel, kaneel, bakpoeder, basterdsuiker en de gewelde tutti frutti.
  • Klop in een aparte kom het eiwit stijf met een snufje zout.
  • Roer in een andere kom de eidooiers los met de melk en zonnebloemolie.
  • Meng het melk-oliemengsel snel door het meelmengsel (het is niet erg als er nog klontjes inzitten).
  • Spatel voorzichtig het opgeklopte eiwit door het beslag.
  • Plaats de papieren vormpjes in een muffinvorm of op een bakplaat.
  • Vul de vormpjes tot maximaal driekwart met beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de muffinvorm uit de oven en laat 5 minuten rusten.
  • Verwijder de muffins uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.

Notities

Serveertip:
Serveer de muffins met een klodder Griekse yoghurt of een beetje honing voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij deze fruitige muffins.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Luchtige abrikozenmousse met eierschuim

Luchtige abrikozenmousse met eierschuim

Een heerlijke luchtige abrikozenmousse met opgeklopt eierschuim en een zoete vanillesiroop. Perfect als zomers dessert.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 2 dl water
  • 5 eiwitten
  • 150 g fijne suiker
  • 150 g suiker voor de siroop
  • 500 g abrikozen
  • Boter voor de bakvorm
  • Meel voor de bakvorm

Instructies

  • Klop de eiwitten met een snufje zout stijf tot stevige pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de fijne suiker toe en blijf kloppen tot een glanzend schuim ontstaat.
  • Breng in een pan het water met de suiker en vanillesuiker aan de kook.
  • Was, halveer en ontpit de abrikozen.
  • Laat de abrikozen 5 minuten pocheren in de kokende siroop.
  • Haal de abrikozen met een schuimspaan uit de siroop en pureer ze.
  • Laat de abrikozenpuree afkoelen en meng voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor.
  • Vet een bakvorm in met boter en bestuif met meel.
  • Giet het mengsel in de bakvorm.
  • Plaats de bakvorm in een bain-marie en bak in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende 40 minuten.
  • Laat het dessert afkoelen en haal het uit de vorm.
  • Meng de abrikozenjam met de gezeefde siroop en bestrijk de mousse hiermee.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een takje munt voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti of een zoete Riesling past hier uitstekend bij.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g

Klassiek vanille-ijs

Klassiek vanille-ijs

Een klassiek recept voor romig vanille-ijs, eenvoudig te maken en perfect voor elke gelegenheid.
+ vries- en wachttijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • garde of mixer
  • IJsemmer of diepvriesbestendige schaal

Ingrediënten

Instructies

  • Bereid de Engelse crème volgens het basisrecept.
  • Voeg de slagroom toe aan de afgekoelde Engelse crème en klop stevig met een garde of mixer om het mengsel luchtig te maken.
  • Giet het mengsel in een ijsemmer of een grote, diepvriesbestendige schaal.
  • Plaats in de vriezer en roer het ijsmengsel drie tot vier keer door, met tussenpozen van 20 minuten, om ijskristallen te voorkomen.
  • Haal het ijs 10 minuten voor serveren uit de vriezer als het in de diepvries heeft gestaan.

Notities

Serveertip:
Serveer het vanille-ijs zoals het is, of garneer met chocoladesaus, karamelsaus of vers fruit. Het ijs kan ook dienen als basis voor desserts zoals dame blanche of melba perziken.
Wijnadvies:
Combineer met een mousserende dessertwijn zoals een Moscato d’Asti.

Marokkaanse Beghrir – Luchtige Pannenkoekjes

Marokkaanse Beghrir - Luchtige Pannenkoekjes

Geniet van deze traditionele Marokkaanse beghrir, luchtige pannenkoekjes perfect voor ontbijt of brunch.
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Pannenkoeken
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Anti-aanbak koekenpan
  • garde of mixer
  • theedoek

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 150 g griesmeel
  • 7 g gist
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 700 ml water kan iets meer zijn
  • Mespuntje saffraan

Instructies

  • Meng de bloem, griesmeel, gist, bakpoeder, zout en saffraan in een grote kom.
  • Voeg het handwarme water toe en meng tot een glad pannenkoekenbeslag ontstaat.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen.
  • Verhit een kleine anti-aanbak koekenpan op laag vuur.
  • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan (zonder boter of olie).
  • Laat de beghrir bakken tot er gaatjes verschijnen aan de bovenkant en hij volledig gaar is.
  • Keer niet om.
  • Leg de pannenkoekjes op een theedoek om af te koelen.
  • Besmeer met boter en honing of olijfolie.

Notities

Beghrir kan worden ingevroren in diepvrieszakjes zonder te besmeren.
Wijnadvies:
Bij deze Marokkaanse lekkernij past een glas muntthee uitstekend. Wijn is niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Amerikaans Bananenbrood met Walnoten

Amerikaans Bananenbrood met Walnoten

Een heerlijk, klassiek Amerikaans bananenbrood met walnoten – perfect voor bij de brunch of als tussendoortje.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Fruit, Gebak, Lunch, Noten
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g margarine
  • 200 g suiker
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 middelgrote rijpe bananen
  • 100 g bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 60 g gehakte walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C en vet het bakblik in met olie.
  • Klop de margarine en suiker romig.
  • Voeg de losgeklopte eieren toe en meng goed.
  • Pureer de bananen, roer het citroensap erdoor en voeg toe aan het roommengsel.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe, en roer tot een glad beslag.
  • Voeg als laatste de gehakte walnoten toe.
  • Giet het beslag in het bakblik en bak gedurende 1 uur en 15 minuten, of tot het bananenbrood gaar is.
  • Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer met of zonder boter.

Notities

 
Een kop koffie of thee past uitstekend bij dit bananenbrood.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Meringue Gevulde Meloen met Fruitsalade

Meringue Gevulde Meloen met Fruitsalade

(inclusief marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 meloenen
  • 12 aardbeien
  • 4 abrikozen gehalveerd en ontpit
  • 4 eetlepels Grand Marnier
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 150 g suiker
  • ½ liter vanille-ijs

Instructies

  • Halveer de meloenen en hol ze uit.
  • Snijd het meloenvruchtvlees in stukjes.
  • Meng het meloenvruchtvlees met de aardbeien, gehalveerde abrikozen en Grand Marnier.
  • Laat het fruit gedurende 1 uur marineren.
  • Klop in een schone kom 3 eiwitten met een snufje zout stijf.
  • Voeg geleidelijk 150 g suiker toe en klop door totdat het eiwit glanzend is.
  • Schep ½ liter vanille-ijs in bolletjes en vul de uitgeholde meloenen met het gemarineerde fruit en de bolletjes vanille-ijs.
  • Spuit het stijfgeklopte eiwitschuim op de gevulde meloenen.
  • Bak het eiwitschuim in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 8-12 minuten of totdat het lichtbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g

Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Champignons

Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Champignons

Een feestelijke vispastei gevuld met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgemaakt met een krokante bladerdeegdeksel. Perfect voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 6
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 grote garnalen gepeld en gehalveerd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 g tongschar- of wijtingfilet
  • 2 eiwitten
  • 2 dl crème fraîche
  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 40 g boter
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 150 g champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
  • ½ dl cognac of madeira
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel ze met citroensap en laat 30 minuten marineren.
  • Pureer de tongscharfilet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe tot een gladde vismousse ontstaat.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes 5 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten.
  • Roer tot slot de fijngehakte peterselie erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap van Ø34 cm en 4 plakjes tot een lap van Ø28 cm.
  • Bekleed de taartvorm met de grotere deeglap.
  • Meng de uitgelekte garnalen met de blokjes kabeljauw.
  • Vul de taartvorm in lagen: begin met de helft van het champignonmengsel, gevolgd door een derde van de vismousse en de helft van de garnalen en kabeljauw.
  • Herhaal deze laagjes en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac over de vulling.
  • Bedek de taart met de kleinere lap deeg en plak de randen met water vast.
  • Snijd decoratieve visjes uit de deegrestjes en plak ze op de bovenkant.
  • Maak een klein gaatje in het midden van de deegdeksel en plaats een opgerold stukje aluminiumfolie als schoorsteen.
  • Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de bovenkant van de pastei ermee.
  • Bak de pastei gedurende 1 uur in het midden van de oven tot goudbruin en gaar.
  • Laat de pastei iets afkoelen en serveer lauwwarm.

Notities

Idee:
Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een rijke, boterachtige Chardonnay zoals de Trentino van het huis Mezzacorona past perfect bij deze luxe vispastei.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Engelse Crème (Crème Anglaise)

Engelse Crème (Crème Anglaise)

Deze fluweelzachte Engelse crème, ook bekend als Crème Anglaise, is een klassieke saus die perfect past bij desserts zoals cake, taart of fruit.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 6 eierdooiers
  • 150 g fijne suiker
  • Enkele druppels kirschextract rumextract of vanille-extract

Instructies

  • Klop in een grote kom de eierdooiers met de suiker tot een schuimende, lichtgele massa.
  • Verwarm de melk in een steelpan tot net tegen het kookpunt.
  • Giet de warme melk langzaam bij het eiermengsel terwijl je blijft kloppen om stolling te voorkomen.
  • Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op een laag vuur.
  • Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en een licht romige consistentie krijgt.
  • Let op: de crème mag niet koken, anders gaat deze schiften.
  • Voeg naar smaak enkele druppels kirschextract, rumextract of vanille-extract toe en meng goed.
  • Haal de pan van het vuur en laat de crème iets afkoelen.
  • Serveer lauwwarm of koud bij desserts zoals cake, zandtaartjes, boudoirs of fruit.

Notities

Mocht de crème schiften, dan kunt u ze nog goed krijgen door ze ongeveer 2 uren te laten afkoelen en ze dan te bewerken met een eierklopper of met de klopper van de mixer, op maximum snelheid(2).

Serveertip:

Serveer de Engelse crème met vers rood fruit, een plakje cake of strooi er wat chocoladeschilfers over voor een extra feestelijke presentatie.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d’Asti past perfect bij de romige en zoete smaak van de crème.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 26g

Vegan Poffertjes

Vegan Poffertjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel steviapoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 ei-vervanger bijvoorbeeld 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water, 5 minuten laten staan
  • 225 milliliter sojamelk
  • 20 gram plantaardige boter gesmolten
  • Kokosbloesemsiroop of agavesiroop naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom het boekweitmeel, bakpoeder, steviapoeder en een snufje zout.
  • Voeg de ei-vervanger, sojamelk en gesmolten plantaardige boter toe aan de droge ingrediënten.
  • Mix alles goed door elkaar met een garde of mixer tot een glad beslag.
  • Verhit de poffertjespan en vet deze licht in met wat plantaardige boter.
  • Schep kleine hoeveelheden beslag in de holtes van de poffertjespan.
  • Bak de poffertjes aan beide zijden goudbruin, ongeveer 1-2 minuten per kant.
  • Besprenkel de gebakken poffertjes met kokosbloesemsiroop of agavesiroop voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een ijswijn past goed bij deze poffertjes.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g