Lams of Kip Kebab

De Slow Cooker eigent zich niet alleen uitstekend voor soepen of stoofpotjes. Ook het langzaam garen van flinke stukken vlees zoals Ham, Lam-en Rundvlees gaat perfect. Maar ook gerechten met gehakt, of gehaktbrood zijn mogelijk. In dit geval een (h)eerlijke Lams Kebab helemaal zelf gemaakt van lekker vers Lams gehakt. Combineer het na bereiding met wat je maar wilt, snij het in dunne plakjes en stop het als een echt broodje Kebab in een Pita broodje met sla en knoflooksaus, of combineer het met frietjes, aardappel, salade, groenten. Wat je maar wilt. De volgende dag is het koud op een boterham nog steeds overheerlijk. Op de voorbeeldfoto zie je een Kebab gemaakt van Lams gehakt, maar ik voeg in dit artikel ook even een foto bij van Kebab gemaakt met Kip gehakt. Net zo lekker, en net iets minder calorieën als het Lams gehakt. Maak er een Raita van Yoghurt met verse Knoflook en Koriander bij, de combinatie is echt perfect! Het liefst kruid je het gehakt een dag voor de bereiding om zo alle kruiden lekker op het vlees in te laten werken en om het gehakt en ei stevig met elkaar te laten binden tot een mooie compacte vorm.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Lamsvlees, Slowcooker, Vlees
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram Lamsgehakt of Kippengehakt
  • 1 Ei
  • 4 teentjes Knoflook of meer, heel fijn gehakt/geraspt
  • EL Kebab kruiden

of maak een mix van:

  • 1 TL Oregano
  • 1 TL Knoflookpoeder
  • 1 TL Zout
  • ½ TL Komijn gemalen
  • 1 TL Koriander gemalen
  • Zwarte Peper
  • 1 TL Paprikapoeder pittig of mild, eigen keuze

Instructies

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Maak een grote bal van het gehakt en gooi dit een paar keer op het aanrecht om er een compacte bal van te maken.
  • Rol een flink stuk huishoudfolie af en leg daarop je bal gehakt.
  • Vorm het tot een dikke brede worst.
  • Sla 1 kant van de folie eromheen en rol het vervolgens heel erg strak in de folie.
  • Laat het bij voorkeur een nacht in de koelkast opstijven.
  • De volgende dag maak je van aluminiumfolie een stuk of 8 dikke proppen, deze leg je op de bodem van je slow cooker.
  • Zodanig dat je het gehakt er goed op kan leggen zonder dat het de bodem raakt.
  • Persoonlijk heb ik een rvs onderzetter/rekje die precies in mijn slow cooker past, daar leg ik dan het vlees op.
  • Leg je vlees op de proppen aluminiumfolie en leg een theedoek over de pot.
  • Doe het deksel OVER de theedoek op de pot.
  • Dit zorgt ervoor dat de theedoek het vocht opvangt in plaats van dat het vocht op je vlees valt.
  • Zet vervolgens de slow cooker op stand LOW voor 8 uur (Lamsgehakt) of 4 uur (Kipgehakt, of kerntemperatuur 75 graden).
  • Na de kooktijd leg je het vlees nog even onder de grill voor een mooi bruin korstje.

Notities

De kip variant
Kip kebab

Za'atar Kip

Ik had op zich wel van Za'atar kruiden gehoord maar had het nog nooit gebruikt in de keuken. Ik vind het altijd ontzettend leuk om met nieuwe kruiden en kruidenmixen te experimenteren en dit was daar geen uitzondering op. In eerste instantie wist ik niet eens dat ik Za'atar had gekocht. Ik had bij de Turkse winkel een groot pak kruiden gehaald waarop Green Thyme stond, de rest stond er allemaal in het Arabisch op. Dat kan ik niet al te best lezen. Pas bij thuiskomst zag ik dat het een kruidenmix was (heel klein achterop de doos) en toen ik de term Green Thyme i.c.m. de rest van de kruiden in de mix ging Googelen kwam ik er al gauw achter dat ik Za'atar had gekocht. Ik was hier heel erg blij mee! Het rook heerlijk! Ik had nog steeds geen idee wat ik er het beste mee kon maken maar ik heb me laten leiden door mijn intuïtie. Dus zie hier het eerste experiment! Ik ben er door wat verder onderzoek ook achter gekomen dat het ook als dip wordt gebruikt. Vermeng het met wat olijfolie en dip daar je brood in. In de yoghurt die je op de foto ziet zit ook een eetlepel verwerkt samen met verse fijn gehakte knoflook. Het is dat ik geen verse Koriander in huis had maar dat had het helemaal afgemaakt.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Turkije
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 5 Sjalotten
  • 5 flinke tenen Solo Knoflook =10 kleine teentjes
  • 1 eetlepel(s) Kokosolie
  • 2 CM geraspte Gember
  • 1 Kip bouillonblokje
  • ½ kopje water
  • 3 eetlepel(s) Za'atar kruiden
  • snufje zeezout

Instructies

  • Snij de sjalotten, knoflook en rasp de gember.
  • Doe de kokosolie in de pot op het vuur en fruit de uitjes glazig, doe de knoflook en gember erbij.
  • Fruit het geheel een paar minuutjes aan.
  • In de tussentijd smeer je de kippenbouten goed in met de Za'atar kruiden.
  • Doe het bouillonblokje en het halve kopje water bij de uitjes in de pot.
  • Maak 5 grote proppen van aluminiumfolie en leg die ook op de bodem van de pot.
  • Dit is om te voorkomen dat de kippenbouten in het vocht komen te liggen, dus de proppen moeten groot genoeg zijn om zeker anderhalve cm boven het vocht uit te komen.
  • Leg voorzichtig de eerste kippenbout op twee proppen, leg vervolgens de volgende kippenbout op 2 proppen.
  • Afhankelijk van de grootte van je pot kun je nu de volgende bout dwars op de twee reeds in de pot leggen of verdeel ze zoals ze ook op de foto staan afgebeeld.
  • Toen ik dit gerecht ging maken was het al ruim na de middag dus ik had niet veel tijd meer om rustig te slow cooken.
  • Ik heb vervolgens de slow cooker 2½ uur op HIGH gezet en de bouten waren botergaar.
  • Ik gok dat ze met 4 uur op LOW ook gaar zullen zijn.
  • Doe de bouten daarna nog even in een ovenschaal en gril het velletje knapperig goudbruin in 5 minuutjes onder een hete grill.

Notities

Gooi het kookvocht onderin de pot niet weg! Vis de aluminiumfolie proppen eruit en wanneer je klaar bent met het eten van de kip dan gooi je alle botjes weer terug in de pot. Doe hier vervolgens nog een flinke liter water en een kipbouillonblokje bij en zet de slow cooker op LOW voor ruim 10 uur. Zeef na de kooktijd de bouillon door een zeef en gooi de bouillon terug in de pot. Gooi er een flinke hoeveelheid soepgroenten bij en maak soepballetjes. Laat de groenten nog gaar koken en je hebt een overheerlijke Za'atar soep.

Gegratineerde aardappelen

Recept categorieën: Groenten, Kaas
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 100 gram ham blokjes
  • 1 bosje bieslook
  • 10 cl kookroom
  • 80 gram geraspte Comté of Gruyère
  • 20 gram boter
  • zout
  • peper uit de molen

Instructies

  • Boen de aardappels on de kraan schoon.
  • Zet een ruime pan met water en wat zout op.
  • Kook de aardappels in ong. 30 minuten gaar.
  • Hol ze in de lengte uit en bewaar het uitgelepelde in een kom.
  • Laat ong. 5 cm over in de schil.
  • Rasp de kaas. Snijd de bieslook fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°c
  • Prak de aardappel in de kom fijn met een vork.
  • Voeg de ham, de bieslook, de kookroom, ⅔ van de geraspte kaas en de boter toe en meng goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de uitgeholde aardappelen met het mengsel.
  • Zet de aardappelen in een ovenschaal.
  • Strooi de rest van de kaas erover.
  • Plaats de schaal in de oven en laat gedurende 15 minuten gratineren.
  • Wil je een mooi korstje zet hem dan nog even onder de grill.

Asperges in verse zalm

Recept categorieën: Groenten, Tapas, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 dunne aspergepunten ±a 7 cm lang
  • kippenbouillon
  • 12 zeer dunne reepjes zalm verse 125 gr zonder graten, in 4 rechthoeken van 2 1/2 cm lang

Voor de Hollandaisesaus:

  • 3 eidooiers
  • ¼ theelepel zout
  • 1 snufje cayennepeper
  • 8 eetlepel(s) ongezouten boter gesmolten

Instructies

  • Leg de asperges in een kleine pan, doe er een mengsel van kippenbouillon en
  • water bij tot ze net onder staan en kook ze in ± 5 minuten gaar.
  • Laat ze uitlekken.
  • Leg de asperges twee aan twee bij elkaar en wikkel een reepje zalm dicht om het einde van ieder paar asperges (dus 2 reepjes zalm om 2 asperges).
  • Leg ze in een beboterde schaal.
  • Doe voor de saus de eidooiers, het citroensap en zout en cayennepeper in een keukenmachine en voeg, terwijl de machine draait, in een dunne straal de boter toe.
  • Schep de saus over de asperges en laat ze onder de hete grill in ± 1 minuut goudbruin worden.

Saté Boemboe Roedjak

saté van vlees naar keuze
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram vlees
  • 1 eetlepel(s) santen
  • 1 theelepel laos
  • ½ theelepel trassi
  • 2 kemiries
  • 2 lomboks
  • zout
  • asem

Instructies

  • De kruiden fijnmaken en met het in blokjes gesneden vlees en de santen vermengen.
  • Goed in laten trekken en het vlees aan pennen rijgen.
  • Daarna roosteren.

Besengek

gekruiden geroosterd varkensvlees in saus
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram varkenslappen
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode lombok
  • 4 kemirienoten
  • ½ blokjes trassi van 1 cm
  • ¼ schijf Javaanse suiker
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 3 theelepel ketoembar
  • 3 theelepel djinten
  • 1 stukje gemberwortel van 1 cm
  • 2 eetlepel(s) asem
  • 1 stukje sereh van 2 cm
  • 2 blaadjes salam
  • 3 plakjes laoswortel
  • 2 dl santen
  • zout

Instructies

  • Lombok halveren en zaadjes verwijderen.
  • Dan in de keukenmachine de ui, knoflook, lombok, kemirie, trassi en Javaanse suiker fijnmalen.
  • Dit mengsel voor 5 min. in hete olie zachtjes fruiten.
  • Varkenslappen halveren.
  • Dan aan het kruidenmengsel de varkenslappen, ketoembar, djinten, gemberwortel, asem, sereh, salam, laos en santen toevoegen.
  • Vlees in 30 min. gaar stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
  • Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
  • Rooster invetten en vlees uit de saus nemen.
  • Vlees op het rooster vlak onder de grill in 10 min. goudbruin laten kleuren.
  • De lekbak onder het rooster niet vergeten.
  • Halverwege het vlees keren.
  • Intussen de saus opwarmen, sereh, salam, gember en laos uit de saus verwijderen.
  • Vlees op een schaal leggen en overgieten met de saus.

Notities

Lekker met witte rijst en atjar tjampoer.

Tartaarballetjes in Pitabroodjes

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 2 personen
calorieën: 490kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ rode paprika
  • 250 g gekookte wijnzuurkool
  • 200 g tartaar
  • 2 theelepels hot kerriepoeder
  • Zout
  • Peper
  • 1 teentje knoflook
  • eetlepel olie
  • 4 voorgebakken pita- of shoarmabroodjes
  • 4 eetlepels mangochutneysaus
  • 25 g knoflookbieslook

Instructies

Paprika en zuurkool verwarmen:

  • Maak de rode paprika schoon, was deze en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de gekookte wijnzuurkool met de paprika in een pan op zacht vuur.

Tartaarballetjes maken:

  • Doe de tartaar in een kom.
  • Voeg hot kerriepoeder, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Meng alles goed door elkaar en vorm er 16 balletjes van.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin en gaar.

Pitabroodjes roosteren:

  • Snijd de voorgebakken pita- of shoarmabroodjes in en rooster ze onder de hete grill gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
  • Keer ze halverwege om.

Pitabroodjes vullen:

  • Giet de zuurkool af.
  • Schep in elk broodje een kwart van de zuurkool.
  • Leg op elke portie zuurkool 4 tartaarballetjes.
  • Verdeel de mangochutneysaus over de broodjes.
  • Knip de knoflookbieslook fijn en strooi deze eroverheen.

Serveren:

  • Serveer de tartaarballetjes in pitabroodjes direct en geniet ervan!

Notities

Serveer deze smakelijke tartaarballetjes in pitabroodjes met een frisse salade aan de zijkant voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 31g | Vet: 13g

Romige Aardappelsoep met Patécrostini's

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 550kcal
Auteur: nogcheken

Equipment

  • grill

Ingrediënten

  • 150 g waspeen 1 zak à 300 g
  • 750 g kruimige aardappels
  • 1 liter basissoep room
  • 3 bosuitjes
  • 125 g smeerpaté crème
  • 1 stokbrood
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Snijd de waspeen in blokjes.
  • Schil, was en snijd de aardappels in blokjes.
  • Breng de basissoep room aan de kook.
  • Voeg de blokjes wortel en aardappel toe aan de soep en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de grill voor.
  • Maak de bosui schoon en snijd deze in ringetjes.
  • Meng de helft van de bosui door de smeerpaté.
  • Snijd het stokbrood in plakken.
  • Besprenkel het stokbrood met olijfolie en rooster het onder de grill in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Meng de rest van de bosui door de soep en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Besmeer het geroosterde brood met de paté.
  • Serveer de soep met de patécrostini's.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige aardappelsoep met patécrostini's gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g

Crostini met Pesto

Recept categorieën: Broodjes, Koude Hapjes, Tapas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • een grote bos basilicum
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 5 gram parmesaanse kaas geraspt
  • 2 teentjes knoflook partjes
  • 1 ¼ deciliter olijfolie

Instructies

  • Doe de basilicumblaadjes, de pijnboompitjes, de kaas en de look in een blender en pureer tot een mooi glad geheel verkregen is.
  • Meng er de olijfolie onder.
  • Snij het stokbrood in sneetjes en bak de sneetjes langs beide kanten mooi bruin onder de grill.
  • Besmeer de crostini met de pesto en serveer meteen.

Crostini met Olijventapenade

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 stokbrood
  • 1 blik zwarte olijven uitgelekt, zonder pit
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) verse peterselie fijngesneden
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de tapenade in de foodprocessor en maal alles fijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij het stokbrood in sneetjes en bak de sneetjes langs beide kanten mooi bruin onder de grill.
  • Besmeer de crostini met de tapenade en serveer meteen.