Couscous met geroosterde pompoen en paddestoelen

AllerHande oktober 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 2 rode uien
  • 250 g pompoen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 schaaltje shii-takes en oesterzwammen 150 g
  • ½ eetlepel(s) gedroogde oregano
  • 4 eetlepel(s) olijfolie extra vierge
  • zeezout
  • zwarte peper gemalen
  • 150 g couscous biologisch
  • ½ zakje verse knoflookbieslook à 25 g
  • 3 takjes munt
  • 1 theelepel paprikapoeder

Instructions

  • Grill voorverwarmen.
  • Uien pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Pompoen in plakken snijden en schillen.
  • Plakken in grove stukken snijden.
  • Paddestoelen schoonvegen.
  • Grote paddestoelen halveren.
  • In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddestoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen.
  • Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Bakblik ca. 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in ca. 15 minuten beetgaar en bruin roosteren, regelmatig omscheppen.
  • In kom couscous in 225 ml kokend water ca. 5 minuten laten wellen.
  • Bieslook en muntblaadjes fijn knippen.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Paprikapoeder erdoor roeren en couscous erdoor scheppen.
  • Couscous ca. 2-3 minuten al omscheppend verwarmen tot couscous rul is.
  • Helft van kruiden erdoor scheppen.
  • In twee diepe borden couscous scheppen.
  • Pompoen en paddestoelen met vocht erover verdelen.
  • Rest van kruiden erover strooien.

Ciabatta met pesto-ricotta en entrecôte

Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 2 ciabatta's brood
  • 1 bakje verse pesto 100 g
  • 1 bakje ricotta (kaas 250 g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 4 entrecote à la minute
  • 1 zak gemengde sla 200 g

Instructions

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Ciabatta's in lengte doorsnijden en helften halveren.
  • Pesto en ricotta in schaaltje door elkaar roeren.
  • Ciabattahelften met ricottamengsel insmeren en 3 à 5 minuten onder hete grill leggen.
  • In grote koekenpan olie verhitten en entrecotes in 2 à 3 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Vlees direct uit pan nemen en bestrooien met zout.
  • Op vier borden elk 1 ciabattahelft leggen.
  • Salade over brood verdelen.
  • Vlees erop leggen en afdekken met andere helften.

Champignons in room-wijnsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 1 sjalotje
  • 1 doosje champignons fijn 250 g,
  • 1 eetlepel(s) boter of margarine
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepel(s) droge witte wijn
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 beker crème fraîche 125 ml, AH,
  • ½ zakje gemalen oude kaas 150 g, AH,
  • versgemalen zwarte peper,

Instructions

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Sjalotje pellen en fijn snipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier, grote champignons halveren.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Sjalot ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en boven pan uitpersen.
  • Champignons toevoegen en ca. 3 minuten op matig vuur al omscheppend bakken.
  • Wijn, tijm en bouillonpoeder toevoegen en alles onafgedekt ca. 3 minuten op hoog vuur laten inkoken.
  • Crème fraîche en gemalen kaas erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Champignons overdoen in schaaltjes en ca. 3 à 4 minuten onder de grill goudbruin laten worden.

Notes

Serveren met stokbrood.

Champignonbroodjes van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Broodjes, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 4 sneetjes witbrood
  • 1 doosje(s) grotchampignons 250 g,
  • 2 eetlepel boter of magarine
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • versgemalen peper,
  • 4 plakken jong belegen kaas

Instructions

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Van brood korstjes afsnijden.
  • Sneetjes in broodrooster lichtbruin roosteren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen.
  • Onderste stukjes van champignons snijden.
  • Grote champignons in vieren delen, kleine champignons halveren.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Champignons toevoegen en ca. 3 minuten roerbakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Korstjes van kaas snijden.
  • Op elk sneetje geroosterd brood 1/4 deel van de gesmoorde champignons scheppen.
  • Plakken kaas dubbelvouwen en op champignons leggen.
  • Canapés ca. 1 minuut onder grill leggen tot kaas begint te smelten.

Biersoep met Gekarameliseerde Ui en Gruyère Kaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ovenvaste soepkommen
  • grill

Ingredients

  • 2 grote uien
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel tijm
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 2 flesjes Premium Pilsener à 33 ml
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 meergranen petit pain
  • 100 g geraspte Gruyère kaas

Instructions

  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de ui ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de bruine basterdsuiker toe en bak de ui nog eens 3 minuten zachtjes tot deze gekarameliseerd is, regelmatig omscheppen.
  • Voeg de tijm, vleesfond en bier toe aan de pan.
  • Breng de soep al roerend aan de kook en laat deze ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de grill voor.
  • Snijd het petit pain schuin in 8 plakjes.
  • Schep de biersoep in ovenvaste soepkommen.
  • Leg de plakjes brood in de soepkommen en bestrooi ze met de geraspte Gruyère kaas.
  • Zet de soepkommen op een bakplaat en laat de kaas onder de hete grill in 2-3 minuten smelten.

Notes

Wijnadvies:

Deze hartige biersoep met gekarameliseerde ui en Gruyère kaas combineert goed met een stevig bier zoals een amber ale of een Belgisch witbier. Als je liever wijn drinkt, kies dan voor een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Gegrilde Auberginespiesjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill
  • satéstokjes

Ingredients

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pesto uit potje, bijvoorbeeld Grand'ltalia

Instructions

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Laat de satéstokjes ca.
  • 10 minuten weken in ruim koud water.
  • Was en maak ondertussen de aubergine schoon, en snijd deze in blokjes van ongeveer 4 cm.
  • Steek de aubergineblokjes aan de satéstokjes.
  • Bestrijk de auberginespiesjes met olijfolie.
  • Rooster de spiesjes onder de hete grill, ongeveer 10 cm van de warmtebron, gedurende ca.
  • 5 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn.
  • Bestrijk de gegrilde auberginespiesjes vervolgens met de pesto.

Notes

Wijnadvies:

Deze gegrilde auberginespiesjes met pesto passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio. Hun verfrissende smaken zullen de gegrilde aubergine complementeren.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Gegrilde Andijvie met Romige Gorgonzola

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 3 kleine andijviestronkjes à ca. 200 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g gorgonzola kaas

Instructions

  • as de andijvie en laat deze uitlekken.
  • Scheur de stronkjes in 2 gelijke delen, waarbij je een klein stukje van de onderkant van de stronk snijdt maar de bladeren aan de stronk laat zitten.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan.
  • Bak 2 halve stronkjes andijvie ongeveer 1 minuut.
  • Keer de stronken en bak aan de andere kant nog 2 minuten, tot de bladeren bijna gaar zijn.
  • Leg de stronken met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal.
  • Herhaal deze stappen met de andere 2 stronken andijvie en leg ze ook in de ovenschaal.
  • Verkruimel de gorgonzola over de andijvie.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 3 minuten onder de hete grill, tot de kaas gesmolten is.

Notes

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De fruitige en licht zure tonen van de wijn vullen de romige gorgonzola aan en zorgen voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.6g | Sugar: 1g

Gegrilde Kiptikka Naanbroodjes

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 570kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingredients

  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 2 limoenen
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 300 g Griekse yoghurt
  • 500 g kipfilet
  • 3 eetlepels olie
  • 4 naanbroodjes koriander-knoflook, pak à 2 stuks
  • ½ zakje jonge bladsla 100 g

Instructions

  • Pel en snipper 1 ui heel fijn, snijd de andere ui in flinterdunne ringen.
  • Pel en hak de knoflook en gember zeer fijn.
  • Hak de helft van de koriander fijn.
  • Pers het sap uit 1 limoen.
  • Meng in een kom de gesnipperde ui, knoflook, gember, fijngehakte koriander, limoensap, gemalen koriander, komijn, chilipoeder, 1 theelepel zout, peper en 75 g yoghurt.
  • Snijd de kipfilets in blokjes en meng ze door het yoghurtmengsel.
  • Laat de kip ca.
  • 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Bekleed de grillplaat met aluminiumfolie en leg de gemarineerde kip erop.
  • Bestrijk de kip met olie.
  • Schuif de bakplaat ca.
  • 15 cm onder de hete grill en rooster de kip in 15 à 20 minuten mooi bruin, af en toe omscheppen.
  • Snijd de andere limoen in dunne plakjes.
  • Rooster de naanbroodjes onder de grill, snijd ze doormidden en bestrijk de onderste helften met de rest van de yoghurt.
  • Verdeel de sla over de onderste helften van de naanbroodjes en leg de gegrilde kiptikka erop.
  • Verdeel de uienringen, de rest van de korianderblaadjes en plakjes limoen erover.
  • Leg de bovenste helften van de naanbroodjes erop.

Notes

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle kiptikka gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Gewürztraminer uit de Elzas.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Romige Mosterdsoep met Kaastoast

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingredients

  • 2 dunne preien
  • 2 mini-ciabatta's
  • 100 g roomkaas met kruiden
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 4 eetlepels geraspte Goudse kaas
  • 1 pak romige mosterdsoep 400 ml
  • ½ bakje rucolacress

Instructions

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Breng 1 liter water aan de kook in een ketel of pan.
  • Maak de prei schoon en snijd het witte en lichtgroene deel in dunne ringen.
  • Doe de preiringen in een zeef en giet kokend water erover.
  • Halveer de ciabatta's en besmeer ze dik met roomkaas.
  • Verdeel de zonnebloempitten en geraspte kaas over de ciabatta's.
  • Bak de ciabatta's in de oven gedurende ongeveer 8 minuten, of tot ze licht goudbruin zijn.
  • Verwarm de romige mosterdsoep volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg de prei toe aan de soep en laat deze ongeveer 5 minuten zachtjes meekoken tot ze beetgaar zijn.
  • Knip de rucolacress boven de soep als garnering.

Notes

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze romige soep en kaastoast. De frisse zuren van de wijn zullen het romige karakter van de soep mooi aanvullen, terwijl het aroma van de wijn goed samengaat met de kruidige roomkaas.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 5g

Gegrilde Bruschetta met Pastrami

Serveer deze heerlijke gegrilde bruschetta met pastrami en geniet van de smaakvolle combinatie van hartige pastrami, knapperige groenten en romige mosterdmayonaise
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Lunch, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grill

Ingredients

  • 4 dikke sneetjes brood met pompoenpitten
  • 25 g boter
  • 1 grote teen knoflook gehalveerd
  • 200 g pastrami of pekelvlees
  • 30 g rucola
  • 2 zoetzure augurken in plakjes
  • 6 zoetzure zilveruitjes gehalveerd
  • 1 eetlepel fijngeknipte bieslook
  • 2 eetlepels mosterdmayonaise

Instructions

  • erwarm de grill voor.
  • Bestrijk de sneetjes brood dun met boter en grill ze in 1 - 2 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Wrijf de gegrilde sneetjes brood direct in met de gehalveerde teen knoflook en leg ze op 4 borden.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en verwarm de pastrami al omscheppend 2 -3 minuten.
  • Verdeel de rucola over de bruschetta en leg de pastrami erop.
  • Schep de plakjes augurk en gehalveerde zilveruitjes over de pastrami.
  • Bestrooi met fijngeknipte bieslook en schep nog wat mosterdmayonaise op een kant van de bruschetta.

Notes

Wijnadvies:

Deze gegrilde bruschetta met pastrami gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de hartige smaken van de pastrami versterken en de mosterdmayonaise aanvullen met een verfrissende afdronk.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g