Pittige Kip in Chinese Stijl

Pittige Kip in Chinese Stijl

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: China
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Kleine mengkom
  • keukenpapier
  • scherp mes
  • Koekenpan of wok
  • Keukenkwast

Ingrediënten

  • 1 groot ei losgeklopt
  • 500 g kippendijenfilets zonder vel in stukken
  • 120 g maizena
  • ¼ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel gemalen witte peper
  • 7 eetlepels kippenbouillon
  • 2 eetlepels lichte sojasaus of tamari voor glutenvrij
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels rijstazijn
  • eetlepel plantaardige olie
  • 3-4 rode chilipepers zaadlijsten verwijderd en gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte verse gemberwortel
  • 2 lente-uien fijngehakt
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
  • ½ theelepel geroosterd sesamzaad
  • Rijst voor het serveren

Instructies

  • Doe het losgeklopte ei in een grote kom.
  • Dep de stukken kip grondig droog met keukenpapier en leg ze in het ei zodat ze onderstaan.
  • Meng in een aparte kom driekwart van de maizena met het zout en de peper.
  • Schud overtollig ei van de stukken kip en wentel ze door het maizenamengsel zodat alle stukken rondom goed worden bedekt.
  • Plaats de kip in het mandje van de airfryer.
  • Zorg voor ruimte tussen de stukken zodat ze knapperig en gelijkmatig gaar kunnen worden; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 12 minuten.
  • Schud het mandje halverwege de baktijd om de stukken kip om te keren.
  • De gebakken kip moet droog en knapperig zijn; bak zo nodig nog 1-2 minuten langer.
  • Klop in een andere kom de overgebleven maizena, de bouillon, sojasaus, ketchup, suiker en rijstazijn door elkaar en zet apart.
  • Verhit de olie en chilipeper in een grote koekenpan of wok op matig vuur.
  • Voeg, als de inhoud van de pan zachtjes sist, de knoflook en gember toe en bak voorzichtig tot de geur vrijkomt, niet langer dan 1 minuut.
  • Klop het maizenamengsel nogmaals en schenk het al roerend in de pan; zet het vuur hoger, tot matig-hoog.
  • Voeg zo nodig wat extra water toe als de saus te dik wordt.
  • Breng de saus aan de kook tot hij flink borrelt, voeg dan de kip toe en roer tot de saus aan de kip hecht en dik is; dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Haal van het vuur en roer de gehakte lente-ui en sesamolie erdoor.
  • Verdeel de kip over een schaal, bestrooi hem met het sesamzaad en serveer met rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Riesling past goed bij de pittige en aromatische smaken van deze pittige kip in Chinese stijl.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Knapperige Zoete Aardappelschotel uit de Airfryer

Knapperige Zoete Aardappelschotel uit de Airfryer

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Hittebestendige spatel of lepel

Ingrediënten

  • 2 grote zoete aardappels in blokjes
  • 2 plakken ontbijtspek gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el fijngehakte verse dille

Instructies

  • Doe de blokjes zoete aardappel, het gehakte ontbijtspek, olijfolie, gerookte paprikapoeder, zeezout, gemalen zwarte peper en fijngehakte dille in een grote kom.
  • Schep de ingrediënten zorgvuldig om zodat de blokjes zoete aardappel rondom goed bedekt zijn.
  • Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
  • Doe het mengsel in het mandje van de airfryer en stel de timer in op 13 minuten.
  • Controleer de zoete aardappel na 10 minuten, roer een keer door en bak verder tot de blokjes knapperig en goudbruin zijn.
  • Serveer direct.
  • Lekker met gebakken of gepocheerde eieren en witte bonen in tomatensaus.

Notities

Wijnadvies:

Hoewel dit gerecht typisch wordt geserveerd bij het ontbijt, kan het ook goed gepaard gaan met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé als onderdeel van een brunch.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Knapperige Barbecuespareribs

Knapperige Barbecuespareribs

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Dieët: Tarwevrij
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ tl zeezout
  • 1 el donkere basterdsuiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl koekkruiden
  • ½ tl mosterdpoeder
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 600 g varkensspareribs
  • Citroen en bieslook voor het garneren

Instructies

  • In een grote kom, meng het zeezout, donkere basterdsuiker, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, koekkruiden, mosterdpoeder en zwarte peper.
  • Wentel de spareribs door dit mengsel en wrijf het met uw handen in het vlees tot het rondom goed bedekt is.
  • Zet de spareribs rechtop in het mandje van de airfryer, zodat ze tegen de wanden van het mandje en elkaar leunen.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 30 minuten.
  • Bak de spareribs tot ze vanbinnen gaar en vanbuiten goudbruin en knapperig zijn.
  • Leg de gebakken spareribs op een schaal, garneer met plakjes citroen en gehakte bieslook, en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde rosé past goed bij deze smaakvolle barbecuespareribs.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Knapperige Varkensgehaktballen

Knapperige Varkensgehaktballen

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 450 g varkensgehakt
  • 100 g mager rundergehakt
  • ½ rode ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 2 el gehakte bladpeterselie
  • 2 grote eieren
  • 3 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilivlokken
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van olijfolie

Instructies

  • Meng beide soorten gehakt met de rode ui, knoflook, bladpeterselie, eieren, Parmezaanse kaas, oregano en chilivlokken in een grote kom.
  • Voeg royaal zout en peper toe en meng goed met uw handen.
  • Vorm het mengsel in ongeveer 25 gehaktballen ter grootte van een pruim.
  • Bespuit het mandje van de airfryer licht met bakspray van olijfolie.
  • Leg de gehaktballen in een enkele laag in het mandje en zorg ervoor dat het niet te vol is.
  • Indien nodig, bak de gehaktballen in porties.
  • Bespuit de gehaktballen met nog wat extra bakspray van olijfolie.
  • Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 6 minuten.
  • Keer de gehaktballen om en bak nog eens 6 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer de gehaktballen warm.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze knapperige gehaktballen.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 0.7g | Sugar: 0.5g

Rundergehaktballen met Kruiden

Rundergehaktballen met Kruiden

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 2 el fijngehakte sjalot
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 el panko Japans broodkruim
  • 2 el volle melk
  • 280 g mager rundergehakt
  • 1 groot ei licht geklopt
  • 1 tl dijonmosterd
  • 4 el fijngehakte bladpeterselie
  • 1 el fijngehakte verse rozemarijn
  • 1 el fijngehakte verse tijm
  • ½ tl zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • Bakspray van plantaardige olie

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een anti-aanbakpan op matig-hoog vuur.
  • Bak de sjalotjes tot ze zacht zijn, ongeveer 1-2 minuten.
  • Voeg de knoflook toe en bak tot de geur vrijkomt, ongeveer 1 minuut.
  • Haal de pan van het vuur en zet opzij.
  • In een grote kom, meng de panko met de melk en laat het 5 minuten staan.
  • Voeg vervolgens de gebakken sjalot en knoflook toe aan het mengsel, gevolgd door het gehakt, ei, mosterd, kruiden, zout en peper.
  • Roer voorzichtig door elkaar en gebruik indien nodig uw handen.
  • Vorm het mengsel in acht ballen met een diameter van 3,5 cm.
  • Bespuit het mandje van de airfryer met bakspray van plantaardige olie.
  • Leg de gehaktballen in een enkele laag in het mandje en bespuit ze opnieuw met olie indien nodig, verdeel dit indien nodig in twee porties.
  • Stel de airfryer in op 200°C en de timer op 10 minuten.
  • Bak de gehaktballen tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Haal ze uit de airfryer en houd ze warm terwijl u de overige ballen bakt.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze smaakvolle gehaktballen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta of roomkaas
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 200 g spinazie grof gehakt
  • 10 lasagnevellen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de mascarpone en ricotta (of roomkaas) in een grote kom.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehakte spinazie gedurende 2 minuten met een snufje zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken en roer het door het kaasmengsel.
  • Kook de lasagnevellen 5 minuten in ruim kokend water.
  • Laat ze uitlekken en snijd ze in de lengte door.
  • Rol de gesneden lasagnevellen losjes op en zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Schep het kaasmengsel in de pastarolletjes.
  • Bestrijk de rolletjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagnerolletjes 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en bubbelend zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de rijke en romige smaken van deze lasagnerolletjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Frisse Spinazie-Zalmsalade met Knapperige Knoflookcroutons

Frisse Spinazie-Zalmsalade met Knapperige Knoflookcroutons

Een frisse spinaziesalade met gerookte zalm en knapperige knoflookcroutons. Licht, smaakvol en perfect als lunch of bijgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g verse spinazieblaadjes gewassen en gedroogd
  • 150 g gerookte zalm in reepjes
  • ¼ kop olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 sneetjes oud brood in blokjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap optioneel

Instructies

Verhit olijfolie:

  • Verhit een beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur.

Bak knoflook en croutons:

  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze kort totdat hij geurig is.
  • Voeg de broodblokjes toe en bak ze goudbruin en knapperig.
  • Haal van het vuur en laat de croutons afkoelen.

Meng salade:

  • In een grote kom, combineer de verse spinazieblaadjes en de reepjes gerookte zalm.

Bereid dressing:

  • Meng in een kleine kom de olijfolie met zout en peper naar smaak.
  • Voeg optioneel citroensap toe voor een frisse smaak.

Dressing toevoegen:

  • Giet de dressing over de spinazie en zalm.
  • Hussel voorzichtig zodat alles gelijkmatig bedekt is.

Voeg croutons toe:

  • Voeg de knoflookcroutons toe vlak voor het serveren, zodat ze knapperig blijven.

Notities

Je kunt deze salade aanpassen met extra ingrediënten zoals cherrytomaten,
komkommer, of geroosterde pijnboompitten, afhankelijk van je smaakvoorkeur.

Wijnadvies:

Serveer deze frisse salade met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Diep Rijke Bruine Fond

Diep Rijke Bruine Fond

Deze rijke huisgemaakte bruine fond is de perfecte basis voor je sauzen en soepen.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Basisrecept, Saus, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 karkassen van kip of 7 van kwartels
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 1 selderijstengel
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 liter water
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snijd de ui, wortelen en selderij grof.
  • Hak de karkassen in stukken en kleur ze in een braadslede met een beetje boter.
  • Voeg de ui en wortelen toe en bak ze verder totdat ze kleur krijgen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak nog even verder.
  • Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en laat alles verder kleuren.
  • Schep regelmatig om.
  • Haal uit de oven en schep alles over in een andere kom.
  • Verwijder het vet uit de braadslede en los de braadsappen op met een beetje water.
  • Voeg dit bij de karkassen.
  • Voeg water, selderij, knoflook, peper en zout toe.
  • Laat het geheel 3 uur trekken op laag vuur.
  • Passeer de fond door een puntzeef.
  • Ontvet de fond en vries het in per portie (bijvoorbeeld ½ liter voor 6 personen) voor later gebruik.

Notities

Serveertip:

Deze huisgemaakte bruine fond is een rijke basis voor sauzen, soepen en andere gerechten. Het invriezen in porties maakt het handig om te gebruiken wanneer nodig.

Bewaartip:

Bewaar de ingevroren porties bruine fond tot 3 maanden in de vriezer voor optimale versheid.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij gerechten gemaakt met deze rijke bruine fond.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 15g | Vet: 2g | Zout: 5g | Sugar: 0g

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Griekse Bonensalade met Feta en Olijven

Een frisse Griekse bonensalade met feta, olijven en een kruidige tomatendressing. Perfect als voorgerecht of bijgerecht op warme dagen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g witte bonen uit pot of blik, afgespoeld
  • 300 g feta grof verkruimeld
  • 150 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes, 50 g apart voor garnering
  • 6 vleestomaten ontveld, in reepjes
  • 2 rode uien in dunne halve ringen
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • ½ komkommer in plakjes
  • 2 eieren hardgekookt en gepeld, in plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • Voor de dressing:
  • 6 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Kruis de tomaten in, dompel ze kort in kokend water en spoel ze af onder koud water.
  • Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees zonder zaadjes in reepjes.
  • Spoel de witte bonen af in een vergiet onder koud water en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de uien in dunne halve ringen en de bosuien in ringetjes.
  • Verkruimel de feta grof en snijd de olijven in plakjes, waarbij je ongeveer 50 g apart houdt voor garnering.
  • Roer in een kleine kom de tomatenketchup, tijm, citroensap, zout en peper door elkaar.
  • Klop vervolgens de olijfolie erdoor om de dressing te maken.
  • Meng in een grote kom de tomaat, witte bonen, uien, bosui, feta en 100 g olijven.
  • Schep de dressing erdoor en laat even staan.
  • Schep de salade voor het serveren nogmaals om en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de achtergehouden olijven, plakjes komkommer, plakjes ei en fijngehakte peterselie.

Notities

Serveer als verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze salade met een lichte witte wijn zoals een Assyrtiko of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 16g | Vet: 21g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Verfrissende Bonensalade met Deense Kaas

Verfrissende Bonensalade met Deense Kaas

Een kleurrijke en voedzame bonensalade met Deense kaasblokjes, munt en een frisse citroendressing.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g sperziebonen
  • 15 g muntblaadjes
  • 1 kropsla
  • 1 citroen geperst
  • 2 eetlepels olie
  • 375 g witte bonen uit pot
  • 4 tomaten in stukken
  • 1 bakje Deense salade kaasblokjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de sperziebonen in een pan met ruim water gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de sperziebonen af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
  • Was de kropsla en scheur deze in grove stukken.
  • Scheur de muntblaadjes in kleinere stukken.
  • Snijd de tomaten in stukken.
  • Spoel de witte bonen af in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Klop in een kleine kom een dressing van het citroensap, de olie, zout en peper.
  • Meng in een grote kom de sla, sperziebonen, witte bonen, tomaten, munt en Deense kaasblokjes.
  • Schenk de dressing over de salade en meng voorzichtig door.

Notities

Lekker met geroosterd brood en varkenshaasmedaillons van de grill.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rosé past perfect bij deze verfrissende salade.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g