Vietnamese Bo La Lot: Gegrild Rundvlees in Druivenbladeren
Proef de authentieke smaken van Vietnam met deze gegrilde Bo La Lot: gekruid rundvlees gewikkeld in druivenbladeren en perfect geroosterd.
Bereidingstijd30 minuten min
marineren4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend
grote kom
Bakrooster
Oven of barbecue
- 250 g rundergehakt
- 60 g vetspek fijngesneden
- 2 stengels citroengras fijngesneden
- 1 grote teen knoflook fijngehakt
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 2 theelepels vijfkruidenpoeder
- 1 eetlepel palmsuikersiroop of 1 theelepel palmsuiker of fijne rietsuiker
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 16 druivenbladeren afgespoeld, indien ingemaakt op zout water
Meng in een grote kom het gehakt met het fijngesneden vetspek, citroengras, knoflook, kurkuma, kaneel, vijfkruidenpoeder, suiker, zout en peper.
Dek de kom af en laat het mengsel enkele uren of een nacht in de koelkast marineren.
Leg een druivenblad op een schoon werkvlak.
Schep ongeveer 1 opgehoopte theelepel van het vleesmengsel op het blad, ongeveer een derde van de onderkant.
Vouw de zijkanten van het blad naar binnen en rol het strak op vanaf de onderkant tot een gesloten rolletje.
Wikkel elk rolletje in een stukje aluminiumfolie.
Plaats de rolletjes op een met keukenpapier bedekt bakrooster.
Bak de rolletjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C of leg ze op de barbecue.
Haal de rolletjes uit de oven of van de barbecue en verwijder voorzichtig het aluminiumfolie.
Serveer de rolletjes warm als voorgerecht, hapje of bijgerecht.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past perfect bij de kruidige smaken van dit Vietnamese gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Knapperige Bloemkool-Broccolisalade met Bacon en Citroenmayo
Een frisse, knapperige salade met bloemkool, broccoli, krokante bacon en een romige citroenmayo – perfect als bijgerecht op een zomerse dag.
Bereidingstijd20 minuten min
koeltijd4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 kleine bloemkool in roosjes
- 1 stronk broccoli in roosjes
- 4 bosuitjes in dunne ringetjes
- 6 eetlepels mayonaise
- 6 eetlepels yoghurt
- 6 plakjes bacon knapperig gebakken en fijngesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 100 g wortel geraspt
- 150 g radijsjes in stukjes gesneden
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Meng in een grote kom de bloemkool, broccoli, bosui, radijsjes en geraspte wortel.
Maak in een aparte kom de dressing door mayonaise, yoghurt, citroensap, zout en peper te mengen tot een gladde saus.
Giet de saus over de groenten en meng goed totdat alles gelijkmatig bedekt is.
Strooi de fijngesneden, knapperige bacon over de salade.
Dek de kom af en laat de salade minstens 4 uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten mengen.
Serveer de salade gekoeld en geniet van de frisse smaak.
Serveertip:
Garneer met extra bosui of een schijfje citroen voor een frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, past perfect bij deze salade.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 24g | Zout: 900g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Broccoli-Koek met Kip en Kruiden
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 3
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram broccoli fijn gesneden
- 200 gram kipfilet in blokjes
- 3 eieren
- Zout peper en Provençaalse kruiden naar smaak
- 1 eetlepel bakpoeder
- Olie om in te bakken
Mengsel Voorbereiden:
Doe de fijn gesneden broccoli en kipblokjes in een grote kom.
Voeg de bakpoeder toe en roer goed door.
Voeg de losgeklopte eieren, zout, peper en Provençaalse kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
Bakken:
Verhit een flinke scheut olie in een grote koekenpan op hoog vuur.
Giet het broccoli- en eimengsel in de pan en temper het vuur.
Laat het mengsel ongeveer 20 minuten bakken totdat het een stevige koek vormt.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Spaghetti à la Bolognese met Paprika en Wortels
Een rijke en smaakvolle spaghetti à la bolognese, boordevol groenten zoals paprika en wortels, en gemaakt met een heerlijke combinatie van kalfsgehakt of varkens-rundergehakt. Perfect voor een hartige maaltijd met het hele gezin.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 groene paprika in stukjes versneden
- 1 rode paprika in stukjes versneden
- 2 uien in stukjes versneden
- 4-5 wortels in stukjes gesneden en gekookt
- 1 groot blik gepelde tomaten op sap
- 1 kg kalfsgehakt of varken-rundergehakt
- 1-2 blikjes tomatenpuree
- Bakboter voor de uien
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 laurierbladen
- Tijm naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
- Cayennepeper naar smaak
- Provençaalse kruiden naar smaak
- Gekookte spaghetti
Smelt een klontje boter in een grote kom of braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de fijngesneden uien en paprika’s toe en fruit ze zachtjes tot ze zacht zijn.
Voeg indien nodig een beetje water toe om aanbranden te voorkomen.
Voeg het gehakt toe aan de pan en bak het rul.
Zorg dat het gehakt goed gebakken is.
Zodra het gehakt gaar is, voeg je het blik gepelde tomaten en de tomatenpuree toe.
Roer alles goed door.
Voeg de laurierbladen, tijm, paprikapoeder, cayennepeper, Provençaalse kruiden, zout en peper toe naar smaak.
Voeg de gekookte wortels toe en roer alles goed door elkaar.
Laat het geheel op een laag vuur sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Proef de saus en pas de kruiden aan naar smaak.
Serveer de saus over gekookte spaghetti en geniet van een heerlijke maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze bolognese met een volle rode wijn zoals een Chianti of Sangiovese, die de rijke smaken van het gehakt en de tomatensaus aanvullen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Bietensalade met Aardappel en Geitenkaas
Heerlijke salade bij warm weer.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 250 gram gekookte rode biet in blokjes
- 150 gram aardappel iets hard gekookt en in blokjes
- 1 appel in kleine blokjes
- Geitenkaas in blokjes naar smaak (ongeveer 100 gram)
- 2 teentjes knoflook geplet
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel azijn
- ¼ theelepel peper
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 1 sjalotje fijngesneden
- 1 theelepel mosterd
Optioneel:
- 3 haringen in blokjes gesneden
Voorbereiding:
Schil en kook de aardappelen tot ze iets hard zijn en snijd ze in blokjes.
Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
Snijd de gekookte rode biet in blokjes.
Snijd de sjalot fijn en hak de peterselie fijn.
Snijd de geitenkaas en eventueel de haring in blokjes.
Salade Samenstellen:
Voeg de blokjes rode biet, aardappel, appel, geitenkaas en sjalot toe aan de kom met de dressing.
Meng alles goed door elkaar zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is.
Optioneel: Haring Toevoegen:
Geschikt voor vegetariërs (zonder haring) of pescotariërs (met haring)
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Verfrissende Rijstsalade voor Warme Dagen
Deze verfrissende rijstsalade is perfect voor warme dagen.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gekookte rijst
- 1 potje witte bruine of zwarte bonen (375g)
- Cherry tomaatjes in plakjes (naar smaak)
- 3 stengels selderij in fijne plakjes
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 1 gerookte kipfilet in blokjes
- 100 g achterham in blokjes
- 1 avocado in blokjes (op het laatst toevoegen)
- Parmezaanse kaas vlokken
- 3 eetlepels Zaanse mayonaise
- Beetje peper
- Rucolasla voor het opdienen
Kook de rijst en laat afkoelen.
Snijd de cherry tomaatjes, selderij, bosuitjes, gerookte kipfilet en achterham in de gewenste grootte.
Doe de gekookte rijst, bonen, tomaatjes, selderij, bosuitjes, kipfilet en achterham in een grote kom.
Voeg de Zaanse mayonaise en een beetje peper toe en meng alles goed door elkaar.
Voeg op het laatst de avocado in blokjes toe en meng voorzichtig.
Serveer de rijstsalade met rucolasla en bestrooi met Parmezaanse kaas vlokken.
Wijnadvies
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus
Daoûd Bâcha
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram rundergehakt
- 50 gram pijnboompitten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 uien fijngehakt
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- Geraspte schil van 1 citroen
- 500 gram gepureerde tomaten
- 1 theelepel zwarte peper
- Zout naar smaak
Meng het rundergehakt in een grote kom met tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, paprikapoeder en chilipoeder.
Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel met vochtige handen.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien tot ze glazig zijn.
Schep de uien uit de pan en zet apart.
Bak de gehaktballetjes in dezelfde olie tot ze rondom bruin zijn, ongeveer 5 minuten.
Voeg de gefruite uien, geraspte citroenschil en gepureerde tomaten toe aan de pan met gehaktballetjes.
Laat het geheel 15 minuten zachtjes stoven.
Kook ondertussen witte rijst en haricots verts.
Snijd de haricots verts in stukjes van 2 cm en roer ze door de gekookte rijst.
Bak tomatenblokjes in een beetje olie en voeg deze toe aan de rijst en haricots verts.
Serveer de gehaktballetjes met de rijst en groentemix.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Frisse Italiaanse Salade met Rauwe Ham en Zaden
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram spinazie
- 100 gram rucola
- 100 gram rauwe ham in dunne reepjes
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pijnboompitten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
Was de spinazie en rucola grondig en laat goed uitlekken.
Doe de spinazie en rucola in een grote kom.
Voeg de rauwe ham, zonnebloempitten en pijnboompitten toe.
Besprenkel met olijfolie en citroensap.
Meng alles goed door elkaar met een houten lepel of saladebestek.
Serveer direct en geniet van deze frisse Italiaanse salade.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino past uitstekend bij deze salade.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Frisse Witlofsalade met Fruit en Walnoten
Een verrassende combinatie van witlof, fruit en walnoten, afgewerkt met een kerriemayonaise. Heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd!
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 mandarijn in stukjes
- 1 banaan in schijfjes
- 3 stronken witlof in stukjes gesneden
- Handjevol walnoten in brokjes
- Handjevol rozijnen
- 1 ½ eetlepel mayonaise aangemaakt met kerriepoeder
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Doe de stukjes witlof, mandarijn, banaan, walnoten en rozijnen in een grote kom.
Voeg de aangemaakte kerriemayonaise toe aan de kom.
Hussel alles goed door elkaar totdat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.
Breng de salade op smaak met peper en zout.
Serveer de salade direct als bijgerecht bij gebakken krieltjes en tartaar, of als een frisse, gezonde snack.
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé, die goed past bij de fruitige en hartige smaken van de salade.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4
Verfrissende Piccalilly Salade met Bonen en Cornedbeef
Een pittige en frisse piccalilly salade, perfect voor warme dagen. Niet geschikt voor gevoelige magen.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 75 gram gekookte basmati rijst
- 100 gram piccalilly
- 1 augurk fijn gesneden
- 1 klein blikje cornedbeef fijn gemaakt
- 1 sjalot fijn gesneden
- 150 gram gemengde bonen
- Plakjes tomaat voor garnering
- Rucola voor garnering
Doe de gekookte basmati rijst, piccalilly, gesneden augurk, cornedbeef, sjalot en gemengde bonen in een grote kom.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Maak je bord op met plakjes tomaat en een bedje van rucola.
Serveer de salade gekoeld voor een verfrissende smaakbeleving.
Serveer met een droge, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 2.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote kom / Pagina 4