Poché Zalm met Kruidenmayonaise en Visgelei
Deze verfijnde poché zalm wordt geserveerd met een romige kruidenmayonaise en een glanzende laag visgelei. Een klassiek gerecht dat perfect past bij een stijlvol voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
blender of keukenmachine
Grote kookpan
- 1 krop sla
- 1 liter water
- 1 takje dragon
- 1 takje pimpernel
- 2 hardgekookte eierdooiers
- 2 schijven ui
- 2 tomaten
- 20 g kervel
- 40 g peterselie
- 50 g spinazie
- 50 g waterkers
- 6 moten zalm
- ½ komkommer
- ¼ liter visgelei
- 4 dl mayonaise met citroen
- 2 rondjes wortel
- Kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Breng het water in een grote pan aan de kook met ui, wortel, kruidenbosje, zout en peper.
Laat dit 20 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen.
Plaats de zalmmoten in de afgekoelde court-bouillon en verwarm langzaam tot het suddert.
Laat de vis 4-6 minuten pocheren, afhankelijk van de dikte.
Laat de zalm in het kookvocht afkoelen.
Maak de saus door de spinazie, waterkers, peterselie, kervel, dragon en pimpernel kort te blancheren.
Laat uitlekken en pureer ze fijn.
Meng de kruidenpuree met de mayonaise en voeg de fijngemaakte eierdooiers toe.
Haal de zalm uit de bouillon en laat uitlekken.
Schik de moten op slabladeren op een serveerschaal.
Giet de visgelei over de zalm en laat opstijven op een koele plaats.
Garneer met plakjes tomaat en komkommer.
Serveer de kruidenmayonaise apart.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge, witte wijn zoals Chablis of Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Frisse witte koolsalade met romige mierikworteldressing
Een eenvoudige en frisse salade van witte kool met een romige mierikworteldressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine vaste witte kool
- 1 bol mayonaise
- 1 dl room
- 1-2 tl geraspte mierikwortel
- 1 el citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Was de witte kool grondig, halveer deze en verwijder de harde kern.
Snijd de kool met een scherp mes in dunne repen.
Breng 2-3 liter water met een flinke snuf zout aan de kook.
Voeg de koolrepen toe en blancheer ze 1 minuut.
Giet af en spoel direct af met koud water om het kookproces te stoppen.
Laat goed uitlekken.
Klop de room lichtjes op (niet helemaal stijf).
Meng de room beetje bij beetje met de mayonaise.
Voeg vervolgens de mierikwortel en het citroensap toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de uitgelekte kool toe aan de dressing en meng alles goed door elkaar.
Zet de salade in de koelkast om op te frissen voordat je deze serveert.
Serveertip:
Serveer deze frisse salade als bijgerecht bij gegrilde gerechten of als lichte lunch met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij de lichte en romige smaken van deze salade.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 1g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Bonenstamppot met Gehakt en Romige Tomatensaus
Een smeuïge stamppot met aardappelen, snijbonen, witte bonen en gekruid gehakt in een romige tomatensaus. Een heerlijk en voedzaam gerecht!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
pureestamper
- 700 g kruimige aardappelen
- 150 g panklare snijbonen
- 1 potje witte bonen 350 g
- ½ dl melk
- Boter
- 1 eetlepel Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool
- 2 vleestomaten
- 1 ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 g gehakt
- ½ theelepel paprikapoeder mild
- ¼ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel crème fraîche
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleinere stukken.
Breng de aardappelen aan de kook in een pan met water en een snufje zout.
Voeg na 5 minuten de snijbonen toe en kook alles nog ongeveer 10 minuten tot de aardappelen gaar zijn.
Spoel de witte bonen in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken.
Snijd de tomaten in parten, verwijder de zaadjes en het vocht, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snipper de ui fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak het op hoog vuur rul en goudbruin.
Voeg de tomatenblokjes, paprikapoeder, knoflookpoeder en zout toe en bak 1 minuut mee.
Roer de tomatenketchup en crème fraîche door het gehaktmengsel en laat kort pruttelen.
Giet de aardappelen en snijbonen af en stamp ze fijn met een pureestamper.
Roer de melk, boter en kruidenmix door de stamppot tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de witte bonen door de stamppot en laat nog enkele minuten doorwarmen.
Schep de stamppot op borden en verdeel het gehaktmengsel ernaast of eroverheen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past perfect bij de rijke smaken van deze bonenstamppot met gehakt.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Boerenkoolstamppot met Biergesudderde Saucijsjes
Een klassieke boerenkoolstamppot met smeuïge aardappelen, knapperige saucijsjes en een rijke biersaus. Perfect voor koude winterdagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
pureestamper
- 1½ kg aardappelen
- 600 g gesneden boerenkool of 1200 g ongesneden
- 2 dl melk
- 65 g boter of margarine
- 2 eetlepels currygewürtz
- 1½ dl donker bier
- 4 saucijsjes
- Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en was ze.
Was de boerenkool (of snijd en was de ongesneden boerenkool).
Doe een laagje water in een pan en voeg de aardappelen en boerenkool toe.
Breng het geheel op hoog vuur aan de kook met een deksel op de pan.
Draai het vuur laag en laat alles in ongeveer 25 minuten gaar koken.
Verhit 25 g boter in een koekenpan.
Prik de saucijsjes hier en daar in met een vork en bak ze rondom bruin.
Voeg de currygewürtz en het donkere bier toe aan het bakvet.
Laat de saucijsjes ongeveer 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan.
Verwarm de melk in een kleine pan.
Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze fijn.
Roer de hete melk en de resterende boter of margarine door de stamppot tot een smeuïge massa.
Breng op smaak met Silvo Kruidenmix Stamppot Boerenkool.
Laat de stamppot nog even goed doorwarmen.
Serveer de boerenkoolstamppot en de biersaucijsjes apart.
Wijnadvies:
Een donker bier, zoals een dubbel of een bockbier, sluit uitstekend aan bij de rijke smaken van de saucijsjes en de stamppot.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Luchtige Aardappelpuree met Saffraan en Romige Boter
Romige aardappelpuree met een subtiele smaak van saffraan en een vleugje nootmuskaat – een perfect bijgerecht voor elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
pureestamper
Garde of handmixer
- 750 g kruimige aardappelen
- 1 envelopje saffraan
- Zout
- 3½ dl water
- 1 dl melk
- 25 g boter of margarine
- Witte peper gemalen
- Nootmuskaat gemalen
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
Breng in een pan het water aan de kook met saffraan en een snufje zout.
Voeg de aardappelen toe en kook ze gaar in 15-20 minuten.
Verwarm ondertussen in een steelpannetje de melk samen met de boter tot net tegen de kook aan.
Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen op laag vuur.
Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
Voeg de hete melk en boter toe en klop de puree met een garde of handmixer tot een luchtige, romige textuur.
Breng op smaak met gemalen witte peper en een snufje nootmuskaat.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier.
Serveertips:
Serveer deze saffraan-aardappelpuree als bijgerecht bij gebraden kip, gegrilde vis of een stoofschotel.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Zoetzure Rode Bietjes op Zweedse Wijze
Traditionele Zweedse zoetzure rode bietjes, ingelegd met kruidnagel en mierikswortel – heerlijk als bijgerecht bij een buffet of vleesgerecht.
Servings: 1 grote pot
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg rauwe rode bietjes
- 7 dl tafelazijn
- 160 g suiker
- 5 hele kruidnagels
- Stukje mierikswortel
Bereiding van de bietjes:
Boen de rauwe bietjes goed schoon.
Kook de bietjes in ruim water zonder zout tot ze gaar zijn (ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte).
Giet het kookwater af en spoel de bietjes onder koud stromend water.
Verwijder de schil en snijd de bietjes in plakjes.
Doe de plakjes in een grote aardewerken of porseleinen kom.
Bereiding van de marinade:
Meng de azijn, suiker, kruidnagelen en een stukje mierikswortel in een pan.
Breng het mengsel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.
Inleggen van de bietjes:
Giet de hete marinade over de bietjes in de kom.
Zorg ervoor dat de bietjes volledig onder staan.
Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Heerlijk bij een Zweeds buffet, bij gehaktballetjes, koude vleesgerechten of als frisse toevoeging aan salades.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichte rosé.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Rode Bietjes met Appel in het Zuur
Zoetzure rode bietjes met frisse appel en ui, op smaak gebracht met kruiden en azijn – perfect als bijgerecht bij stamppotten of salades.
Servings: 3 potten
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse rode bietjes
- 3 grote appels
- 3 uien
- 10 zwarte peperkorrels
- 6 kruidnagels
- 1 laurierblad
- ⅜ l wijnazijn
- ½ l water
- 80 g suiker
- Zout
Snijd het loof en de wortels van de bieten, laat ongeveer 2 cm zitten.
Kook de bieten in gezouten water gedurende 1-1,5 uur (afhankelijk van de grootte en versheid).
Spoel de bieten direct af met koud water en verwijder de schil.
Snijd de bieten in mooie plakken met een kartelmes.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
Snijd de uien in ringen.
Verdeel de bietenplakjes, appelblokjes en uienringen gelijkmatig over de glazen potten.
Voeg de peperkorrels, kruidnagels en het laurierblad toe aan de potten.
Breng in een pan de wijnazijn, 1/2 liter water, zout en suiker aan de kook.
Giet de hete azijnoplossing over de bieten in de potten, zodat alles onderstaat.
Laat de inhoud van de potten volledig afkoelen.
Sluit de potten goed af en bewaar op een koele, donkere plaats.
Heerlijk bij stamppot boerenkool, stamppot rauwe andijvie of als bijgerecht bij sperziebonen. Ook perfect in een zure haringsalade met aardappelen en roggebrood.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichtzoete Pinot Gris.
Calories: 45kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Hollandse Bonenmix met Snijbonen en Witte Bonen
Een klassieke Hollandse bonenmix van snijbonen en witte bonen, verrijkt met een vleugje boter. Perfect als bijgerecht bij een stevige maaltijd!
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend
- 150 g witte bonen geweekt of uit blik/pot
- ½ kg snijbonen
- 20 g boter of margarine
- Zout naar smaak
Als je gedroogde witte bonen gebruikt, laat ze dan 12 uur weken in water.
Kook de geweekte bonen in het weekvocht gedurende ongeveer 1 uur tot ze gaar zijn.
Gebruik je bonen uit blik of pot?
Giet ze af en spoel ze goed af.
Was de snijbonen, verwijder de uiteinden en snijd ze in dunne reepjes.
Breng een pan met water aan de kook en voeg de snijbonen toe.
Kook de snijbonen in ongeveer 20 minuten gaar.
Giet het kookwater van beide soorten bonen af en meng ze samen in een grote kom.
Roer de boter door de bonen en breng op smaak met zout.
Serveer de gemengde bonenmix warm als smakelijk bijgerecht.
Serveertip:
Serveer deze bonenmix als bijgerecht bij een stevige stoofpot of een traditioneel stuk vlees zoals een karbonade of rookworst.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past uitstekend bij dit gerecht, dankzij zijn frisse en subtiele smaakprofiel.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Traditionele Stamppot met Snijbonen en Witte Bonen
Een klassieke stamppot met snijbonen, witte bonen en romige aardappelpuree. Heerlijk met een sudderlapje, gehaktbal of rookworst voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend
- 600 g gezouten snijbonen
- 1 kg kruimige aardappelen
- 2 dl melk
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel bouillonpoeder
- Peper naar smaak
- 1 eetlepel boter
- Azijn naar smaak
- Zout naar smaak
- ½ potje witte bonen
Kook de gezouten snijbonen in ruim water tot ze gaar zijn.
Giet ze af en zet ze opnieuw onder water.
Breng ze opnieuw aan de kook en laat ze nog 10 minuten koken.
Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze met wat zout in 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
Voeg melk, nootmuskaat, bouillonpoeder, boter, peper en azijn toe aan de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree.
Roer de uitgelekte witte bonen en snijbonen door de aardappelpuree.
Serveer de stamppot met een sudderlapje, gehaktbal, rookworst of spek.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een klontje boter bovenop en een scheutje azijn voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de hartige smaken van de stamppot mooi aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2
Rode Kool met Appeltjes en Kruidige Touch
Een heerlijk bijgerecht met rode kool en een zoetzure smaak, perfect voor de herfst.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg rode kool fijngesneden
- Zout
- Suiker
- 2-3 kruidnagelen
- 2 zure appels grof geraspt
- Klontje boter
- Azijn
- Aardappelmeel
Bereiding:
Breng de rode kool met een beetje water, 1 theelepel zout, suiker en kruidnagelen aan de kook.
Laat de kool 30 minuten koken totdat deze gaar is.
Voeg na 15 minuten de geraspte appels toe en kook deze mee.
Roer een klontje boter door de gare kool en voeg naar smaak een scheutje azijn toe.
Bind het kooknat indien nodig met aardappelmeel voor een mooie textuur.
Wijnadvies:
Een droge rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij de zoete en zure smaken van dit gerecht.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Grote kookpan / Pagina 2