Romige Bloemkoolsoep met Walnoten en Blauwe Kaas

Romige Bloemkoolsoep met Walnoten en Blauwe Kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Noten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Staafmixer of blender
  • scherp mes
  • Voorverwarmde soepborden

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 100 gram walnoten grof gehakt
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 200 gram blauwe aderkaas in kleine blokjes gesneden
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

Voorbereiding:

  • Hak de walnoten grof en snijd de blauwe aderkaas in kleine blokjes.
  • Snijd de bloemkool in roosjes.

Soep Koken:

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de bouillon en laat ze koken tot ze gaar zijn (ongeveer 10-15 minuten).

Pureren:

  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een gladde massa.

Serveren:

  • Schep de soep in voorverwarmde borden.
  • Voeg de blokjes blauwe kaas en gehakte walnoten toe als garnering.
  • Strooi een snufje nootmuskaat over elke kom soep.

Afwerking:

  • Serveer de soep direct en geniet van de romige textuur en rijke smaken.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Spaghetti met Spinazie en Hamblokjes

Romige Spaghetti met Spinazie en Hamblokjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 1 ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 600 gram babyspinazie gewassen en uitgelekt
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes in olie fijngesneden
  • 1 potje cuisine Boursin light ongeveer 200 ml
  • 400 gram gekookte hamblokjes
  • Pijnboompitten naar smaak niet geroosterd

Instructies

Spaghetti Koken:

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet af en zet apart.

Ui, Knoflook en Tomaatjes Bakken:

  • Verhit een beetje olie uit het potje zongedroogde tomaatjes in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gesneden ui en fijngesneden knoflook toe en bak tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe en bak nog een paar minuten mee.

Spinazie en Ham Toevoegen:

  • Voeg de babyspinazie en de hamblokjes toe aan de pan.
  • Bak tot de spinazie geslonken is en de hamblokjes doorgewarmd zijn.

Room Toevoegen:

  • Voeg de cuisine Boursin light toe aan de pan en roer goed door tot alles goed gemengd en warm is.

Serveren:

  • Leg de gekookte spaghetti op een mooie ronde serveerschaal.
  • Schep het groente- en hammengsel met de roomsaus over de spaghetti.
  • Garneer met pijnboompitten naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Stracciatellasoep uit Italië

Stracciatellasoep uit Italië

Een makkelijk te bereiden soep die voor iedereen verrassend is.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de bosuitjes toe aan de warme bouillon en laat ze even garen.
  • Voeg de gekookte en uit elkaar gehaalde kipfilet toe aan de bouillon.
  • Voor de vegetarische optie, voeg de courgetteblokjes en wortelschijfjes toe.
  • Blijf goed roeren en giet de geklopte eieren langzaam bij de soep, terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de soep en blijf roeren totdat de kaas is gesmolten.
  • Serveer de soep in kommen en strooi een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas over elke portie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Soave past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Indonesische Pikante Visschotel

Indonesische Pikante Visschotel

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kabeljauwfilet schelvis of zalmmootjes kunnen ook
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 dl vleesbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g garnalen
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 theelepel serehpoeder citroengraspoeder
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 1 theelepel loaspoeder galangawortelpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de vleesbouillon in een grote pan samen met de fijngeperste knoflook, sambal oelek, serehpoeder, koenjit en loaspoeder.
  • Snijd de vis in stukken en zet deze samen met de garnalen klaar.
  • Snipper de uien en fruit deze in de olie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gefruite uien toe aan de bouillon en roer goed door.
  • Schep de vis en garnalen door de bouillon en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
  • Haal de vis en garnalen uit de pan en leg ze op een schaal.
  • Maak de saus af met citroensap en giet deze over de vis.
  • Serveer direct, eventueel met bloemkool als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittigheid van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Pad Thai met garnalen van Christine Brekelmans

Pad Thai met garnalen van Christine Brekelmans

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 180 gram dikke rijstnoedels of mie
  • 75 gram ongezouten pinda’s fijngehakt en geroosterd
  • 1 eetlepel olie
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 teentje knoflook fijn geperst
  • 2 cm gember geraspt
  • 3 lente-uitjes in fijne ringetjes gesneden
  • 200 gram wokgarnalen
  • 100 gram taugé
  • 1 theelepel trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eieren losgeklopt
  • 2 theelepels vers limoensap
  • Vissaus naar smaak
  • 1 bosje koriander fijngehakt

Instructies

Noedels Koken:

  • Kook de rijstnoedels of mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar zorg dat ze nog stevig zijn.
  • Giet af en zet apart.

Roerbakken:

  • Verhit de olie in een wok op hoog vuur.
  • Voeg de rode peper, knoflook, gember en een deel van de lente-uitjes toe.
  • Roerbak 1-2 minuten.
  • Voeg de wokgarnalen toe en roerbak 5 minuten totdat de garnalen roze kleuren.

Ingrediënten Toevoegen:

  • Voeg de taugé, trassi, palmsuiker en tamarindepasta toe aan de wok.
  • Meng goed door elkaar.
  • Voeg de gekookte noedels toe en meng alles goed door elkaar.

Eieren Roerbakken:

  • Schuif het noedelmengsel naar de zijkant van de wok en giet de losgeklopte eieren in de vrije ruimte.
  • Roerbak de eieren tot ze gaar zijn en meng ze dan door de noedels.

Op Smaak Brengen:

  • Breng op smaak met limoensap en vissaus naar wens.

Serveren:

  • Serveer de Pad Thai in kommen.
  • Strooi de resterende lente-uitjes, geroosterde pinda’s en fijngehakte koriander over de schotel.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Romige Paprikasoep met Basilicum en Crème Fraîche

Romige Paprikasoep met Basilicum en Crème Fraîche

Een heerlijke, romige paprikasoep boordevol smaak en eenvoudig te maken. Perfect voor een lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 paprika’s in grove stukken gesneden
  • 2 puntpaprika’s in grove stukken gesneden
  • 1 doosje Roma tomaatjes
  • 3 tuinkruiden bouillonblokjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • ½ liter water
  • Basilicum voor het opmaken
  • Crème fraîche voor het opmaken

Instructies

  • Breng een ½ liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de tuinkruiden bouillonblokjes toe.
  • Roer tot ze zijn opgelost.
  • Voeg de grove stukken paprika’s, puntpaprika’s, Roma tomaatjes en gehakte knoflook toe aan de pan.
  • Laat de groenten 15 minuten koken totdat ze zacht zijn.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde, romige consistentie.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met verse basilicum en een lepel crème fraîche voor een romige touch.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die goed samengaat met de zoete smaken van de paprika.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Een verrassende twist op de klassieke stamppot, met snijbonen en de rijke smaak van garam masala.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Fusion, India, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vegetarische gehaktballetjes
  • 1 el garam masala
  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 250 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 400 gram snijbonen in stukjes gesneden
  • 600 gram aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 tl olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn, en maak er vervolgens een smeuïge puree van.
  • Houd deze warm.
  • Verhit een koekenpan op laag vuur en bak de ui, knoflook, champignons en snijbonen ongeveer 40 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
  • Voeg de garam masala toe aan het groentenmengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de groenten en kruiden door de aardappelpuree en roer alles goed door elkaar.
  • Verhit in een aparte pan een theelepel olijfolie en bak de vegetarische gehaktballetjes goudbruin.
  • Serveer de stamppot op borden en leg de gebakken gehaktballetjes ernaast.

Notities

Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Pappardelle met Gerookte Zalm en Asperges in Romige Boursinsaus

Pappardelle met Gerookte Zalm en Asperges in Romige Boursinsaus

Een romige pappardelle met gerookte zalm en asperges, ideaal voor een luxe diner of een speciaal etentje!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bakje Boursin voor de keuken
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 zoete puntpaprika in stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 150 gram pappardelle
  • 200 gram gerookte zalm in plakjes
  • 500 gram asperges geschild en in stukjes gesneden

Instructies

  • Verhit een koekenpan en braad de ui, knoflook en paprika tot ze zacht en geurig zijn.
  • Kook de asperges in een pan met water tot ze halfgaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Kook tegelijkertijd de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  • Zodra de pappardelle gaar is, giet je het af en roer je de Boursin erdoor totdat deze volledig is gesmolten en de pasta romig is.
  • Leg de pappardelle op een grote schaal.
  • Leg de plakjes gerookte zalm gelijkmatig over de pasta.
  • Verdeel de hete ui, knoflook en paprika over de zalm.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke combinatie.

Notities

Combineer met een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Gado Gado met Vegetarische Kip en Satésaus

Gado Gado met Vegetarische Kip en Satésaus

Geniet van een smaakvolle en kleurrijke Gado Gado, een Indonesisch gerecht met groenten, vegetarische kip en een heerlijke satésaus.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr haricots verts schoongemaakt en doormidden gesneden
  • ½ komkommer in blokjes gesneden
  • 1 winterpeen in blokjes gesneden
  • ½ witte kool spitskool of groene kool, in blokjes gesneden
  • 150 gram taugé
  • 4 eieren hardgekookt en in plakjes gesneden
  • Kroepoek in stukjes gebroken
  • 5 el seroendeng
  • 3 el hoisinsaus
  • 200 gr vegetarische kip in blokjes gesneden
  • Pittige satésaus naar smaak

Instructies

  • Doe alle gesneden groenten, behalve de taugé en komkommer, in een ruime pan met een klein beetje water en een snufje zout.
  • Breng de groenten aan de kook en voeg de hoisinsaus toe.
  • Laat het geheel op laag vuur koken totdat de groenten bijna gaar zijn.
  • Voeg de blokjes vegetarische kip toe aan de pan en laat nog even sudderen totdat de kip goed doorgewarmd is.
  • Verwarm ondertussen de satésaus volgens de instructies op de verpakking.
  • Neem een grote schaal en verdeel de gekookte groenten erover.
  • Voeg de rauwe taugé en komkommerblokjes toe.
  • Giet de warme satésaus over de groenten en garneer het geheel met plakjes ei, kroepoek en seroendeng.
  • Serveer direct, eventueel met basmati rijst.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Grigio past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Jackfruit Rendang met Bimi en Champignons

Jackfruit Rendang met Bimi en Champignons

Ervaar de rijke smaken van Indonesische rendang met een plantaardige twist: jackfruit, bimi en champignons in een romige kokosmelksaus.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik jackfruit klein gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 bakje bimi
  • 250 gram champignons in plakjes gesneden
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 prei in ringetjes gesneden
  • 1 boemboe rendang
  • 2 stengels sereh ingesneden
  • 4 blaadjes djeroek poeroet

Instructies

  • Doe de kokosmelk in een grote kookpan en voeg de gesnipperde ui, geperste knoflook, boemboe rendang, sereh, en djeroek poeroet toe.
  • Snijd de bimi, champignons, en prei en voeg deze toe aan de pan, samen met de klein gesneden jackfruit.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het vuur vervolgens laag.
  • Laat het mengsel ongeveer 25 minuten zachtjes sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de groenten gaar worden.
  • Verwijder de sereh en djeroek poeroet voordat je de rendang serveert.
  • Ondertussen kun je basmati rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de jackfruit rendang samen met de basmati rijst op een bord.

Notities

Een aromatische witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge Riesling past goed bij de kruidige en rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g