Witte Asperges met Romige Amandelsaus

Witte Asperges met Romige Amandelsaus

Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • 75 g garneeramandelen
  • ½ ui
  • 3 ansjovisfilets uit blik
  • Zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ teentje knoflook
  • tablet kippenbouillon
  • eetlepels citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ongeveer 3 cm van de onderkant af.
  • Bewaar ze eventueel in een vochtige theedoek tot gebruik.
  • Maal de garneeramandelen fijn in een keukenmachine.
  • Snipper de ui heel fijn.
  • Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes.
  • Breng in een grote pan ruim water aan de kook met zout en kook hierin de asperges in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Laat de asperges goed uitlekken in een vergiet of op een schone theedoek.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de ui zachtjes gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Pers de knoflook erboven uit en bak nog 2 minuten mee.
  • Voeg dan de ansjovis toe en bak deze nog 2 minuten mee, terwijl je de ansjovis met een vork fijnmaakt.
  • Roer de gemalen amandelen erdoor.
  • Voeg de kippenbouillontablet en 2 dl water toe.
  • Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot een mooie gebonden saus ontstaat.
  • Roer de resterende olijfolie en 2 eetlepels citroensap door de saus.
  • Breng de saus op smaak met suiker, peper en eventueel wat zout en extra citroensap.
  • Verdeel de asperges over vier bordjes en schenk de saus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

De romige amandelsaus en delicate smaak van de asperges vragen om een witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Viognier. Hun volle aroma's en zachte textuur zullen perfect samengaan met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Zomerse Groentestamppot met Prei, Little Gem en Taugé

Zomerse Groentestamppot met Prei, Little Gem en Taugé

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout
  • 400 g prei
  • 1 pakje little gem
  • 125 g taugé
  • 1 dl melk
  • 25 g boter of margarine
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappels in een grote pan met water en zout gedurende ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Maak de prei schoon en was deze.
  • Snijd het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen.
  • Voeg de prei de laatste 6 à 8 minuten toe aan de pan met aardappels.
  • Was de little gem en snijd de harde kern weg.
  • Snijd elke krop in fijne reepjes.
  • Was de taugé en halveer lange stukjes.
  • Giet de aardappels en prei af.
  • Verwarm de melk in de magnetron of in een pan.
  • Stamp de prei en aardappels fijn met een pureestamper.
  • Voeg de verwarmde melk en boter toe en meng goed.
  • Schep de little gem en taugé erdoor en verwarm de stamppot al omscheppend ongeveer 1 minuut.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, vormt een goede aanvulling op dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 4g | Sugar: 3g

Romige Mosselsoep met Venkel

Romige Mosselsoep met Venkel

Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg panklare mosselen bak à 2 kg
  • 300 ml witte wijn
  • 1 venkelknol
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 winterwortel in dunne plakjes
  • 500 ml warme visbouillon van tablet
  • 125 ml slagroom
  • Allesbinder
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Spoel de mosselen onder koud stromend water af.
  • Gooi kapotte mosselen en mosselen die na een flinke tik niet sluiten weg.
  • Kook de mosselen in een grote pan met witte wijn afgedekt op hoog vuur in 6-8 minuten gaar.
  • Schud af en toe om.
  • Neem de mosselen met een schuimspaan uit de pan en haal ze uit de schelp.
  • Houd 12 mosselen in de schelp apart voor garnering.
  • Hang een zeef bekleed met keukenpapier in een kom en schenk het mosselvocht door de zeef.
  • Maak de venkelknol schoon, snijd hem in vieren en vervolgens in dunne repen.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de ui 1 minuut.
  • Voeg de venkel en wortel toe en bak al omscheppend 1 minuut mee.
  • Voeg het mosselvocht en de visbouillon toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep 5-7 minuten zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn.
  • Meng de slagroom en de mosselen zonder schelp door de soep.
  • Laat nog ca.
  • 2 minuten zachtjes doorkoken en bind indien nodig met allesbinder.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in vier wijde kommen en leg de mosselen in de schelp in de soep.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige mosselsoep met venkel past goed bij een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 26g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Romige Maïssoep met Gyros Sandwiches

Romige Maïssoep met Gyros Sandwiches

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olie
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 300 g maïskorrels uitgelekt
  • 500 ml vleesbouillon van tablet
  • 400 g gyrosvleesreepjes varkensvlees
  • 8 shoarmabroodjes
  • 300 ml volle melk
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan en bak de gesnipperde ui zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de blokjes rode paprika en de maïskorrels toe aan de ui en bak ze nog 5 minuten mee.
  • Schenk de vleesbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
  • Verhit intussen de resterende olie in een koekenpan en bak de gyrosvleesreepjes in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.
  • Snijd de shoarmabroodjes open en rooster ze lichtbruin in een oven of broodrooster.
  • Roer de volle melk door de soep en verwarm nog even.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Vul de geroosterde shoarmabroodjes met de gebakken gyrosvleesreepjes.
  • Schep de maïssoep in de kommen en serveer deze naast de gevulde shoarmabroodjes op grote borden.

Notities

  • Je kunt de gyros sandwichjes eventueel aanvullen met wat frisse sla, tomaten en een saus naar keuze.
  • Voor een vegetarische optie kun je de gyros vervangen door gegrilde groenten of vleesvervangers.
  • Serveer de maïssoep eventueel met een scheutje room voor een extra romige textuur.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g

Verfrissende Heldere Groentebouillon

Verfrissende Heldere Groentebouillon

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 20kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui grof gehakt
  • 2 wortels in stukken gesneden
  • 2 stengels bleekselderij grof gehakt
  • 1 prei grof gehakt
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 6 zwarte peperkorrels
  • Zout naar smaak
  • 2 liter water

Instructies

  • Doe alle groenten, knoflook, tijm, laurierblad, peperkorrels en zout in een grote pan.
  • Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de bouillon zachtjes sudderen, onbedekt, gedurende 2 uur.
  • Haal de pan van het vuur en laat de bouillon iets afkoelen.
  • Giet de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek om de groenten en kruiden te verwijderen.
  • Laat de bouillon volledig afkoelen voordat je hem in de koelkast zet om goed koud te worden.
  • Serveer de verfrissende heldere groentebouillon in gekoelde kommen.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende heldere groentebouillon is perfect om te serveren als voorgerecht met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio. De lichte en verfrissende smaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de subtiele smaken van de bouillon.

Nutrition

Calories: 20kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Mediterrane Inktvispasta met Diverse Vissoorten

Mediterrane Inktvispasta met Diverse Vissoorten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 2 komkommers
  • 250 g cherrytomaten minitomaatjes
  • 100 g gerookte zalm
  • 300 g zwarte tagliatelle pasta
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 g gekookt mosselvlees
  • 125 g roze garnalen

Instructies

  • Zet een grote pan met water op het vuur en breng het aan de kook.
  • Voeg eventueel wat zout toe aan het water.
  • Voeg een schijfje gewassen citroen toe aan het kookwater voor extra smaak.
  • Was de komkommers en cherrytomaten.
  • Snijd de komkommers in lange linten met een kaasschaaf of dunschiller.
  • Halveer de cherrytomaten.
  • Snijd de gerookte zalm in stukjes.
  • Kook de zwarte tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in het kokende water.
  • Dit duurt meestal 4 tot 6 minuten.
  • Verhit intussen de olijfolie in een grote koekenpan.
  • Bak hierin de stukjes gerookte zalm ongeveer 2 minuten op laag vuur tot ze lichtjes van kleur veranderen.
  • Voeg de gekookte tagliatelle toe aan de koekenpan en meng deze voorzichtig met de olijfolie en zalm.
  • Voeg de mosselen, garnalen en cherrytomaten toe aan de pasta en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de komkommerlinten over vier borden en schep de inktvispasta met diverse vissoorten er bovenop.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en licht droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Spinazie-Eierterrine met Geitenkaas

Spinazie-Eierterrine met Geitenkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Ei, Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g deelblokjes bladspinazie diepvries, pak à 450 g
  • 8 gedroogde tomaatjes potje
  • 10 eieren
  • Zout
  • Peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Nootmuskaat
  • 100 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g

Instructies

  • Ontdooi de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie met behulp van een zeef en de achterkant van een lepel.
  • Snijd de gedroogde tomaatjes in reepjes.
  • Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Laat de eieren al roerend stollen tot een romige massa.
  • Verdeel het roerei in 3 porties.
  • Meng de kurkuma en de helft van de geraspte kaas door één portie.
  • Meng de tomatenpuree en de helft van de tomaatreepjes door de tweede portie.
  • Meng de spinazie, de rest van de kaas, zout en wat nootmuskaat door de derde portie.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een ovenvorm met een groot vel bakpapier.
  • Schep het spinaziemengsel in de vorm en strijk glad.
  • Verbrokkel de helft van de geitenkaas erover.
  • Schep het kurkumamengsel erop en strijk glad.
  • Verbrokkel de rest van de geitenkaas erover.
  • Schep het tomatenmengsel erop en strijk glad.
  • Vouw het bakpapier over de vulling dicht.
  • Zet de vorm in een braadslede en giet zoveel kokend water in de braadslede dat de vorm voor ¾ onder water staat.
  • Bak de terrine in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Laat de terrine daarna in de vorm afkoelen.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Stort de terrine op een platte schaal en garneer met bieslook en de rest van de tomaatreepjes.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze spinazie-eierterrine met geitenkaas. De frisse tonen van de wijn zullen de romigheid van de terrine mooi complementeren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geroosterde Bospeenhutspot met Rode Ui

Geroosterde Bospeenhutspot met Rode Ui

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bos bospeen ongeveer 500 g
  • 4 rode uien
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 50 g boter
  • 150 ml volle melk of kookvocht
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 50 g geraspte pittige kaas bijv. grana padano
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • nijd het groen en de uiteinden van de bospeen af en boen de wortels schoon onder stromend water.
  • Snijd de wortels vervolgens in stukken.
  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in 15-20 minuten gaar.
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag 25 g boter en bak de ui op laag vuur in 15 minuten gaar.
  • Kook de wortels in weinig water met zout in 10 minuten beetgaar.
  • Giet de aardappels en wortels af (vang een beetje kookvocht op) en doe ze samen in de grote pan.
  • Stamp de aardappels en wortels grof met een aardappelstamper, voeg melk (of een deel van het kookvocht) en 25 g boter toe.
  • Roer de mosterd en kaas erdoor.
  • Schep de gebakken uien erdoor en voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en verdeel de hutspot over vier warme borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde bospeenhutspot met rode ui zou goed samengaan met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn en de lichte kruidigheid passen perfect bij de zoetheid van de bospeen en de hartigheid van de kaas.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Gevulde Cannelloni met Gehakt en Spinazie

Gevulde Cannelloni met Gehakt en Spinazie

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 16 buisjes cannelloni pasta doos à 250 g
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 zak verse spinazie 300 g
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g gehakt of vleesvervanger voor vegetarisch
  • 2 pakjes tomatensaus à 390 g
  • 100 g gemalen belegen kaas zakje à 150 g

Instructies

  • Breng in een grote pan water aan de kook en kook de cannelloni ongeveer 3 minuten.
  • Spoel af met koud water en laat uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Snijd de spinazie fijn.
  • Verhit in een braadpan olijfolie en fruit de ui en knoflook gedurende ongeveer 1 minuut.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit in ongeveer 5 minuten rul.
  • Voeg de fijngesneden spinazie toe en bak dit ongeveer 3 minuten mee.
  • Vul de cannelloni met het gehakt-spinaziemengsel.
  • Schenk één pakje tomatensaus in een ovenschaal.
  • Leg de gevulde cannelloni erop en schenk het tweede pakje tomatensaus erover.
  • Bestrooi met de gemalen kaas.
  • Bak de cannelloni in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.

Notities

Serveer met een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Als wijnadvies past een Italiaanse Chianti goed bij dit gerecht, met zijn fruitige en kruidige tonen die mooi samengaan met de tomatensaus en kaas.

Ouderwetse Goulash met een Moderne Twist

Ouderwetse Goulash met een Moderne Twist

Deze traditionele goulash, gemoderniseerd met een twist, biedt een rijke en verwarmende maaltijd voor het hele gezin.
(inclusief 30 minuten voorbereiding)3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 Veel, denk ongeveer 6/8
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 augurk fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 kg runderlappen in blokjes van ongeveer 1,5 cm
  • 1 grote aardappel of 2 kleine in blokjes
  • ½ liter zelfgemaakte bouillon
  • 4 rode paprika's in blokjes
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • 4 tomaten in blokjes
  • 4 uien fijngehakt
  • 1 rode peper fijngehakt (optioneel, naar smaak)
  • Olie om te bakken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Bak de blokjes runderlappen goudbruin en kruid ze met zout en peper.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  • Voeg indien nodig meer olie toe aan de pan en fruit de fijngehakte uien, geperste knoflook en rode peper (indien gebruikt) kort aan tot ze zacht zijn.
  • Voeg de blokjes paprika toe en bak deze even mee tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg het paprikapoeder toe en bak dit kort mee om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat ze 3 minuten meebakken.
  • Voeg het vlees opnieuw toe aan de pan, samen met de aardappelblokjes, fijngehakte augurk en zelfgemaakte bouillon.
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de goulash 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen, afgedekt, tot het vlees zacht is geworden.
  • Roer af en toe om.
  • Controleer na 3 uur of het vlees zacht genoeg is.
  • Als dat het geval is, is de goulash klaar.
  • Zo niet, laat het dan langer sudderen.

Notities

Deze goulash smaakt uitstekend met een stevige rode wijn zoals een Hongaarse Bikavér of een Merlot, die de rijke smaken van het gerecht aanvult.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g