Romige Mosselsoep met Bleekselderij en Saffraan

Romige Mosselsoep met Bleekselderij en Saffraan

Een verfijnde romige mosselsoep met bleekselderij, saffraan en een vleugje witte wijn. Perfect als verwarmend voorgerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • ¼ liter witte wijn
  • 1 ui fijngesneden
  • 400 g bleekselderij in stukjes gesneden
  • 10 g roomboter
  • 100 g langkorrelige rijst
  • Zout naar smaak
  • ¼ liter room lactosevrij indien nodig
  • 1 pakje saffraandraden
  • 1 ei

Instructies

  • Breng de witte wijn in een grote pan aan de kook.
  • Voeg de zorgvuldig gewassen mosselen toe en kook ze circa 10 minuten tot de schelpen openstaan.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
  • Snijd de ui en de bleekselderij in stukjes en fruit ze in een kleine pan in de roomboter tot ze glazig zijn.
  • Blus met de wijn waarin de mosselen zijn gekookt.
  • Giet alles in een grote pan en vul aan met water tot een soepele soepbasis ontstaat.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de rijst en zout toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Neem ondertussen de mosselen uit de schelpen en voeg ze toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en laat kort koken.
  • Meng de room met de saffraandraden en de eierdooier.
  • Roer dit mengsel voorzichtig door de soep om deze te binden.
  • Laat de soep niet meer koken na het toevoegen van de room.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met een partje citroen en een stukje glutenvrij brood voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, vormt een perfecte match met de romige structuur van de soep.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Mosselsoep met Witte Wijn en Selderij

Romige Mosselsoep met Witte Wijn en Selderij

Een heerlijke romige mosselsoep met witte wijn, selderij en een vleugje cognac. Perfect als voorgerecht voor een verfijnd diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg verse mosselen
  • ¼ liter droge witte wijn
  • ½ liter vleesbouillon
  • 1 ui in vieren gesneden
  • 1 bosje selderij
  • 1 mespunt kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel zetmeel
  • 1 beker slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 1 glas cognac
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng de witte wijn, vleesbouillon, ui, selderij, kurkuma en laurierblad aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze gedurende 8 tot 10 minuten, of totdat de schelpen openstaan.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en verwijder de schelpen.
  • Zet de mosselen apart.
  • Maak een papje van het zetmeel en de slagroom.
  • Voeg dit al roerend toe aan de vloeistof in de pan en laat het geheel kort opkoken tot het iets dikker wordt.
  • Voeg de mosselen terug toe aan de romige soep.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Klop de eierdooier los met de cognac en voeg dit mengsel voorzichtig toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout, maar laat het niet meer koken.
  • Serveer de soep warm en garneer eventueel met wat extra selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met een stukje knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, sluit perfect aan bij de romige textuur en delicate smaken van de soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Mosselsoep ‘Elsas’ met Witte Wijn en Dille

Mosselsoep 'Elsas' met Witte Wijn en Dille

Een verfijnde mosselsoep uit de Elzas, met witte wijn, champignons en dille. Perfect als voorgerecht voor een stijlvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg mosselen
  • 100 g sjalotten fijngesneden
  • 100 g wortelen in schijfjes gesneden
  • Vleesbouillon naar behoefte
  • ¼ liter zurige witte wijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem glutenvrij indien nodig
  • 100 g champignons fijngesneden
  • 4 eetlepels room
  • 1 bosje dille gehakt

Instructies

  • 1,5 kg mosselen
  • 100 g sjalotten (fijngesneden)
  • 100 g wortelen (in schijfjes gesneden)
  • Vleesbouillon (naar behoefte)
  • ¼ liter zurige witte wijn
  • Zout (naar smaak)
  • Peper (naar smaak)
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem (glutenvrij indien nodig)
  • 100 g champignons (fijngesneden)
  • 4 eetlepels room
  • 1 bosje dille (gehakt)

Notities

Serveertip:
Serveer de mosselsoep warm met een stukje knapperig glutenvrij brood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzure witte wijn, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Mossel- en Garnalensoep met Noedels en Groenten

Mossel- en Garnalensoep met Noedels en Groenten

Een smaakvolle soep boordevol mosselen, garnalen, noedels en verse groenten. Perfect als voedzame hoofdmaaltijd of als luxe voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • 150 g schelpjesnoedels
  • Zout naar smaak
  • 1 prei in stukjes gesneden
  • 2 wortelen in schijfjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 liter visbouillon
  • 150 g erwten diepvries
  • 150 g garnalen
  • Peper naar smaak
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Instructies

  • Breng een bodempje gezouten water in een pan aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze tot de schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen kort af met koud water en haal ze uit de schelpen.
  • Zet apart.
  • Snijd de prei in stukjes en de wortelen in schijfjes.
  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de prei en wortelen gedurende enkele minuten.
  • Blus de groenten af met de visbouillon en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de erwten en schelpjesnoedels toe aan de pan en laat alles ongeveer 10 minuten koken.
  • Voeg tegen het einde van de kooktijd de garnalen en mosselen toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout (indien nodig).
  • Bestrooi de soep met gehakte peterselie.
  • Serveer de soep warm in diepe borden of kommen.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met knapperig brood of glutenvrij stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij de frisse smaken van de soep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g

Zoetzuur Mosselragout met Garnalen en Dragon

Zoetzuur Mosselragout met Garnalen en Dragon

Een heerlijke zoetzure mosselragout met garnalen, augurken en dragon. Snel klaar en boordevol smaak – perfect voor een lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg mosselen
  • 125 g gepelde garnalen
  • 2 augurken ca. 150 g, in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels roomboter
  • 200 g champignons uit blik, uitgelekt
  • 100 g zilveruitjes
  • 1 eetlepel bloem
  • ¼ liter water
  • Dragonbladeren naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Dille voor garnering

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, tot de schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze opzij.
  • Snijd de augurken in plakjes.
  • Verhit de roomboter in een grote pan en bak de augurken, champignons en zilveruitjes kort aan.
  • Strooi de bloem over de groenten en roer goed door.
  • Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout, peper, dragonbladeren en een snufje suiker.
  • Voeg de mosselen en gepelde garnalen toe aan de pan.
  • Laat het geheel kort opwarmen, maar niet meer koken.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.
  • Garneer met verse dille en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de mosselragout met vers knapperig stokbrood of een portie rijst om de saus optimaal te benutten.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een droge Pinot Blanc past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g

Catalaanse Vissoep met Mosselen, Inktvis en Garnalen

Catalaanse Vissoep met Mosselen, Inktvis en Garnalen

Een rijke en geurige Catalaanse vissoep met mosselen, inktvis, garnalen en verse groenten. Een mediterraan gerecht vol smaak en karakter!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg mosselen
  • 500 g inktvis schoongemaakt, in ringen gesneden
  • 500 g visfilet in blokjes gesneden
  • 125 g grote garnalen
  • 2 uien fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g rookvlees in blokjes gesneden
  • 500 g tomaten in blokjes gesneden
  • 2 paprika's in blokjes gesneden
  • 40 g roomboter
  • 50 g gemalen amandelen
  • 1 laurierblad
  • 1 mespunt saffraanpoeder
  • ¼ liter droge witte wijn
  • ¼ liter water
  • 1 blik artisjokken uitgelekt
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Spoel de inktvis grondig af onder koud stromend water, verwijder de ingewanden en de inktzak.
  • Snijd de mantel in ringen en de tentakels in stukjes.
  • Was de visfilets, dep ze droog en snijd ze in blokjes.
  • Besprenkel ze met citroensap.
  • Verhit de roomboter in een grote pan.
  • Fruit de uien, knoflook en rookvlees tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg de gemalen amandelen, paprika's, tomaten, laurierblad, saffraan, witte wijn, water en mosselen toe.
  • Breng aan de kook en laat enkele minuten koken totdat de mosselen openstaan.
  • Voeg de inktvis, visfilet, garnalen en artisjokharten toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de soep 20 minuten sudderen op laag vuur tot de vis en zeevruchten gaar zijn.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout, peper en een kneepje citroensap toe.
  • Serveer de soep warm in diepe borden.

Notities

Serveertip:
Serveer de Catalaanse vissoep met knapperig brood en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse Spaanse witte wijn, zoals Albariño of Verdejo, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Herfstige Kastanje-Hazeragout

Herfstige Kastanje-Hazeragout

Ervaar de rijke smaken van herfst met deze Kastanje-Hazeragout. Heerlijke hazebouten en mager rundvlees in een verfijnde saus met kastanjes, cognac en een vleugje citroen. Perfect voor een feestelijk diner of een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1400 gram hazebouten ontbeend en in blokjes van 3 cm
  • 3 eetlepels olie
  • 2 uien fijngehakt
  • liter warme vleesbouillon
  • 250 gram ongepelde kastanjes
  • 300 gram mager rundvlees in blokjes
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Sap van 5 citroenen
  • 2 cl cognac
  • 4 eetlepels rode bessesap
  • Zout
  • Vers gemalen zwarte peper

Instructies

  • Verhit de olie in een grote pan en braad de hazeblokjes en rundvleesblokjes 5 minuten aan alle kanten bruin.
  • Voeg de fijngehakte ui toe en bak deze al roerend nog 5 minuten mee.
  • Giet 3/8 liter van de vleesbouillon en de cognac in de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel 50 minuten op laag vuur stoven.
  • Kook ondertussen de kastanjes in een aparte pan, pel ze en halveer ze.
  • Bewaar een paar kastanjes als garnering.
  • Voeg de kastanjes 10 minuten voor het einde van de stooftijd toe aan het vlees.
  • Verhit de boter in een pan, voeg al roerend de bloem toe en laat deze donkerbruin worden om een roux te maken.
  • Voeg de resterende bouillon toe aan de roux en laat het geheel binden tot een saus.
  • Haal het vlees en de kastanjes uit de pan en zet apart.
  • Voeg de botersaus toe aan het braadvocht in de grote pan en laat het 6 minuten zachtjes koken.
  • Meng het bessen- en citroensap met de tomatenpuree en voeg dit toe aan de saus in de pan.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg het vlees en de kastanjes weer toe aan de pan en laat alles goed doorwarmen.
  • Serveer de kastanje-hazeragout met spaghetti en garneer met de achtergehouden kastanjes.

Notities

Een volle, robuuste rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, past uitstekend bij de rijke smaken van deze ragout.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 55g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Luxe Waterzooi van Parelhoen met Romige Saus

Luxe Waterzooi van Parelhoen met Romige Saus

Een verfijnde Belgische waterzooi met sappige parelhoen, seizoensgroenten en een romige saus. Perfect voor een feestelijk diner of een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels boter
  • 6 sjalotten fijn gesneden
  • 200 ml droge witte wijn
  • 800 ml gevogeltefond
  • 6 preien alleen het wit, in stukjes
  • 500 ml slagroom
  • 10 parelhoenfilets
  • 1,5 liter kippenbouillon van blokjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 gram haricots verts
  • 250 gram worteltjes in plakjes
  • 250 gram peultjes
  • 250 gram geschrapte krieltjes
  • 500 gram cantharellen of andere paddenstoelen
  • Fijngehakte kervel
  • 200 gram zuring of spinazie

Instructies

  • Bak de sjalotten in boter gedurende ongeveer 3 minuten in een grote pan.
  • Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook, kruid de parelhoenfilets met zout en peper, en pocheer ze gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Zeef de saus en houd deze warm.
  • Kook de haricots verts, worteltjes, peultjes en krieltjes in ruim kokend water gedurende ongeveer 5 minuten, of tot ze beetgaar zijn.
  • Bak de cantharellen in boter gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Snijd het parelhoenvlees in plakjes.
  • Doe de groenten, krieltjes, paddenstoelen en parelhoenvlees in een verwarmde soepterrine.
  • Roer de zuring door de warme saus en schenk deze over de ingrediënten in de terrine.
  • Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de waterzooi met vers knapperig brood of aardappelpuree om de rijke saus volledig te benutten.
Wijnadvies:
Een volle, ronde witte wijn zoals een Chardonnay of een Belgische Pinot Gris sluit perfect aan bij de romige saus en het delicate parelhoenvlees.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Romige Mosselsoep uit Yerseke

Romige Mosselsoep uit Yerseke

Deze romige mosselsoep uit Yerseke brengt de smaak van de zee naar je bord, met verse mosselen, zeekraal en lamsoren in een delicate bouillon.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Nederland, Zeeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl slagroom
  • 30 g boter
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 4 dl kruidenbouillon van tablet
  • 10 draadjes saffraan
  • 100 g zeekraal
  • 75 g lamsoren
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels fijngehakte salie

Instructies

  • Borstel de mosselen schoon en verwijder kapotte exemplaren of mosselen die na een tik niet sluiten.
  • Breng de mosselen met de witte wijn en slagroom aan de kook in een afgedekte pan.
  • Laat ze ongeveer 5 minuten koken tot ze open zijn, schud de pan af en toe.
  • Schep de mosselen uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Haal de mosselen uit de schelpen.
  • Zeef het kookvocht door een zeefdoek.
  • Verhit de boter in een grote pan en bak de gesnipperde ui op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Voeg de bouillon en saffraan toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken.
  • Voeg het kookvocht van de mosselen en de zeekraal toe aan de bouillon en laat nog eens 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de lamsoren en mosselen toe aan de soep en verwarm alles goed door.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de soep vlak voor het serveren met fijngehakte salie.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze romige mosselsoep met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 20g | Vet: 10g