Worteltjes met ui en salie
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 bos worteltjes
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 3 takjes peterselie
- 3 sjalotjes
- 3 bosuitjes
- 6 blaadjes salie
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 200 g doperwtjes diepvries, pak á 300 g, AH,
- zout peper
VoorBereiden:
Worteltjes wassen en halveren.
Laurierblad, tijm en peterselie met dik garen tot boeketje binden.
Sjalotjes pellen en snipperen.
Bosui schoonmaken en in ringen snijden.
Salieblaadjes in smalle reepjes snijden.
Bereiden:
In wok of hapjespan olie verwarmen.
Wortel, sjalot en bosui al omscheppend ca. 3 minuten bakken zonder dat ze bruin kleuren. Kruidenboeketje en helft van salie toevoegen.
Ca. 11/2 dl warm water en suiker toevoegen.
Wortelmengsel afgedekt in ca. 20 minuten gaar stoven.
Laatste 10 minuten erwtjes laten meekoken.
Eventueel kookvocht afgieten, boeketje verwijderen.
Op smaak brengen met zout, peper en rest van salie.
Serveren met bijvoorbeeld gegrilde lamskoteletjes met tijmboter.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Tonijnroomsaus met pasta
Aller Hande 1996
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 200 g tagliatelle verde
- 1 ui
- 1 courgette
- 1 blikje tonijn naturel netto ca. 200 g,
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- ½ dl witte wijn
- 2 eetlepels dille diepvries, Iglo,
- ⅛ liter slagroom
- 1 eetlepel allesbinder
- zout
- peper
- 1 eetlepels kappertjes
- 2 takjes peterselie
Tagliatelle gaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
Ui pellen en snipperen.
Courgette wassen, schoonmaken en in plakjes snijden.
Tonijn afgieten.
In hapjespan olie verhitten.
Ui ca. 2 minuten bakken.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Courgette toevoegen en al
omscheppend ca. 3 minuten meebakken.
Wijn, tonijn, dille en slagroom toevoegen.
Saus al roerend aan de kook brengen en binden met allesbinder.
Op smaak brengen met zout en peper.
Tagliatelle afgieten en op twee borden scheppen.
Saus erover verdelen.
Kappertjes erover strooien.
Garneren met toefjes peterselie.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Lamshaasjes met kaneelsaus
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 lamshaasjes of varkenshaasjes of 500 g kip- of kalkoenfilet in 4 porties
- zout
- 3 sjalotjes in ringen
- 2½ dl kippenbouillon
- 75 g gele rozijnen
- 2 eetlepels honing
- ½ theelepel komijnzaadjes
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- takjes munt of koriander
Verhit een grote hapjespan, voeg de olie toe en bak het gekozen vlees om en om goudbruin.
Bestrooi het naar smaak met zout.
Neem het vlees uit de pan, voeg de sjalotjes toe en bak deze 1 minuut.
Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de rozijnen, de honing, de komijn en de kaneel toe.
Roer goed en doe het vlees terug in de pan.
Laat het vlees zachtjes stoven tot het rosé (lam en varken) of gaar (kip of kalkoen) is.
Serveer het vlees met de saus, gekookte (zilvervlies- of meergranen)rijst en spruitjes of witte of groene kool.
Strooi er wat sesamzaadjes over en garneer met een takje munt of koriander.
Lamsvlees wordt meestal geassocieerd met het voorjaar, maar ook in de winter is dit vlees niet te versmaden. In plaats van lamshaas kan ook varkenshaas, kip- of kalkoenfilet worden gebruikt.
De saus op basis van kippenbouillon, rozijnen, honing, komijn en vooral kaneel geeft een winterse sfeer op het bord.
Lekker in combinatie met spruitjes of gestoofde of roergebakken kool.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Hawaï Rijst
Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur uur 5 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g rijst
- 1 rode paprika
- 1 grote ui
- 2 blikjes tonijn naturel a 200 g
- 1 blik ananasstukjes op zware siroop / 567 g
- 2 takjes peterselie
- 2 takjes tijm
- 2 eetlepels olie
- 1 blikje tomatenpuree 140 g
- zout
- peper
- 150 g geraspte belegen kaas
- boter om in te vetten
Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
Paprika wassen, schoonmaken en in blokjes snijden.
Ui pellen en fijnsnijden.
Tonijn laten uitlekken en met vork loshalen.
Ananasstukjes laten uitlekken, 1/2 dl sap apart houden.
Steeltjes van peterselie verwijderen, tijmblaadjes van takjes rissen.
Kruiden fijnhakken.
In hapjespan olie verhitten en ui glazig bakken.
Tomatenpuree toevoegen en 1 minuut meebakken.
Ananassap en enkele eetlepels water toevoegen tot smeuïge saus ontstaat.
Tonijn, paprika, verse kruiden en rijst erdoor scheppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Ovenschaal invetten.
Helft van rijstmengsel in schaal scheppen, uitspreiden over bodem.
Helft van ananas erover verdelen en bestrooien met helft van geraspte kaas.
Zo nog een laag maken.
Tot gebruik afgedekt bewaren.
Oven voorverwarmen op 220 °C.
Ovenschotel in midden van oven in ca. 30 minuten goudbruin laten worden.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 71g | Protein: 34g | Vet: 20g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Geschnatzeltes
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 sjalotjes
- 1 bak champignons fijn 250 g,
- 3 takjes peterselie zakje á 30 g,
- 500 g ongepaneerde kalfsschnitzels
- Zout
- versgemalen peper,
- 40 g boter of margarine
- 3 eetlepel(s) cognac of vieux slijter,
- 2 eetlepel(s) bloem
- 1 ½ dl droge witte wijn
- ¼ liter slagroom
VOORBEREIDEN:
Sjalotjes pellen en snipperen.
Champignons schoonvegen met keukenpapier.
Grote exemplaren in vieren snijden, kleine halveren. In kopje peterselie fijnknippen.
Vlees in smalle reepjes snijden.
Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
BEREIDEN:
Vlees bestrooien met zout en peper.
In hapjespan 1 eetlepel boter verhitten.
Sjalot en champignons ca. 4 minuten bakken.
Uit pan op bord scheppen.
Rest van boter verhitten.
Vlees in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
Cognac toevoegen.
Pan van vuur nemen en cognac aansteken (= flamberen.
Als u de cognac aansteekt moet u de afzuigkap uitzetten, anders loopt u het risico dat het filter in de afzuigkap vlam vat!!).
Als vuur gedoofd is bloem over vlees strooien en door elkaar scheppen.
Sjalot, champignons, wijn en slagroom toevoegen.
Mengsel al roerend aan de kook brengen en nog ca. 3 minuten zachtjes laten stoven.
Op smaak brengen met zout en peper.
Peterselie erover strooien.
Serveren met rösti en sperziebonen.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Escargots onder aardappelpuree
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 blik escargots netto 212 g, Chantifrais,
- ½ bakje kastanjechampignons á 250 g,
- 4 stoneleeks
- 1 eetlepel boter of margarine
- 2 dl vleesfond á 380 ml, AH,
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- 1 dl melk
- ½ zakje aardappelpuree garni Maggi,
- zout
- versgemalen zwarte peper,
Grill voorverwarmen op hoogste stand.
In zeef escargots laten uitlekken.
Champignons met keukenpapier schoonvegen en halveren.
Stoneleeks schoonmaken en in ringetjes snijden.
In hapjespan boter verhitten.
Champignons toevoegen en ca. 5 minuten al omscheppend zachtjes bakken.
Escargots, fond en kruiden toevoegen en onafgedekt ca. 5 minuten op hoog vuur laten inkoken.
Intussen melk met 1 1/2 dl water aan de kook brengen.
Pureepoeder toevoegen en tot smeuïg mengsel roeren.
Stoneleeks aan escargotsmengsel toevoegen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Escargotsmengsel met vocht over schaaltjes verdelen.
Laagje aardappelpuree van ca. 2 cm erop scheppen.
Bovenkant met bolle kant van natgemaakte eetlepel gladstrijken.
Schaaltjes ca. 10 cm onder hete grill plaatsen en in ca. 3 á 5 minuten goudbruin bakken.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Braadworstschotel met erwten en munt
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 braadworsten
- 2 eetlepel(s) olijfolie
- 1 duopak voorgekookte krieltjes 700 g
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 450 g tuinerwten diepvries
- 2 eetlepel(s) anijsdrank bijv. pastis of Pernod, slijter
- 1 zakje verse munt 15 g, in reepjes
Braadworsten elk in 4 stukken snijden.
In hapjespan olie verhitten en worst rondom bruin bakken.
Krieltjes toevoegen, deksel op pan leggen en 5 minuten zachtjes bakken.
Regelmatig omscheppen.
Vuur hoog draaien, ui en knoflook door krieltjes scheppen en 2 minuten meebakken.
Bevroren tuinerwten en pastis toevoegen en gerecht in 5-7 minuten gaar laten worden.
Indien nodig paar lepels water toevoegen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Aardappelschotel over vier borden verdelen en blaadjes munt erover strooien.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 419kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote trostomaat
- 200 g gemengde paddenstoelen
- 3 bosuitjes
- 2 takjes verse tijm
- 50 g magere spekreepjes
- 25 g boter of margarine
- 2 biefstukjes van ca. 100 g elk
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
- 2 eetlepels medium dry sherry
Breng ruim water aan de kook in een steelpan.
Snijd de tomaat in en kruisje, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Snijd de tomaat vervolgens in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
Rits de tijmblaadjes van de takjes.
Verwarm twee borden voor.
Bak de spekreepjes in een hapjespan in ongeveer 5 minuten zachtjes krokant.
Schep ze op een bordje.
Voeg aan het spekvet in de pan een halve eetlepel boter toe.
Bak hierin de paddenstoelen, bosui en tijmblaadjes ongeveer 4 minuten tot het vocht verdampt is.
Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan.
Bak de biefstukjes hierin in ongeveer 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
Keer ze halverwege de baktijd.
Voeg de tomaatreepjes toe aan de paddenstoelen en bak deze nog 1 minuut mee.
Breng de biefstuk op smaak met zout en peper.
Leg de biefstukken op de warme borden.
Roer de sherry door het bakvet in de koekenpan en schenk deze jus over de biefstukken.
Schep de gebakken paddenstoelen over de biefstukken en strooi de spekreepjes erover.
Serveer met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de smaak van de biefstuk en de paddenstoelen.
Calories: 419kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 31g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Geurige Saffraan-Honing Basmatirijs
Servings: 4 personen
Calories: 298kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 uien
- 30 g boter of margarine
- 1 theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 1 kippenbouillontablet
- 1 zakje saffraan 0,05 g
- 2 kaneelstokjes
- 5 kruidnagels
- 250 g basmatirijst
- Versgemalen zwarte peper
Pel en snipper de uien.
Smelt de boter in een hapjespan en fruit de uien samen met het gemberpoeder en nootmuskaat ca.
3 minuten op zacht vuur.
Voeg de kippenbouillontablet, saffraan, kaneelstokjes, kruidnagels en 5 dl water toe aan de pan en breng aan de kook.
Voeg de basmatirijst toe en kook deze afgedekt op zacht vuur in ca.
15 minuten gaar.
Roer de rijst met een vork door, verwijder de kaneelstokjes en kruidnagels, en breng op smaak met zwarte peper.
Laat de rijst nog even uitdampen voordat je serveert.
Wijnadvies:
Deze aromatische rijst met saffraan en honing past goed bij een lichte witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé.
Calories: 298kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.7g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5
Kruidige Spinaziestamppot met Gemarineerde Speklapjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg kruimige aardappels
- 25 g boter
- 1 ui grof gesnipperd
- 1 appel in blokjes
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 pak bladspinazie diepvries, deelblokjes, 450 g
- 8 gemarineerde speklapjes à la minute
- 125 ml crème fraîche
Schil de aardappels, snijd ze in stukken, was ze en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Verhit de boter in een hapjespan en bak de ui, appel en kerriepoeder 5 minuten zachtjes.
Voeg de bevroren spinazie toe en verwarm deze gedurende 5 minuten op matig vuur.
Verhit een grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag en bak de speklapjes in ongeveer 2 minuten per kant knapperig en gaar.
Giet de aardappels af, stamp ze fijn en roer de crème fraîche erdoor.
Schep de warme spinazie door de puree en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de spinaziestamppot over vier borden en leg op elk bord 2 speklapjes.
Serveer de spinaziestamppot met pikante speklapjes direct en geniet ervan!
Voeg voor extra smaak geraspte kaas toe aan de stamppot voordat je de spinazie erdoor schept.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 5