Gegrilde Zalmfilet met Tuinkruiden
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 g zalmfilet op de huid
- 3 eetlepels citroensap
- Versgemalen zwarte peper
- 1 zakje verse dille 15 g
- ½ zakje verse peterselie ca. 15 g
- ½ zakje verse bieslook ca. 12 g
- 500 g groene asperges
- 450 g voorgekookte krieltjes
- 4 eetlepels olijfolie
- Grof zeezout of saltflakes
Verwijder met de botte kant van een mes eventuele losse schubben van de zalmhuid.
Besprenkel het visvlees met 2 eetlepels citroensap en maal er grof zwarte peper over.
Houd 2 takjes dille apart, snijd de rest van de kruiden zeer fijn en meng ze door elkaar.
Druk de zalmfilets stevig in de kruidenmix, zodat ze helemaal bedekt zijn.
Laat de zalm nog 10 minuten op kamertemperatuur komen.
Roer de rest van de kruidenmix met 1 eetlepel citroensap door 2 eetlepels olijfolie.
Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges en halveer ze in de lengte.
Kook de asperges in een hapjespan in water met zout in 10 minuten beetgaar.
Kook de krieltjes volgens de instructies op de verpakking gaar.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan en dek losjes af met aluminiumfolie.
Laat de zalm op laag vuur in 8-10 minuten nèt gaar worden.
Maal er zout over.
Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over twee warme borden.
Bestrooi ze met zout en schep de kruidendressing erover.
Leg de gegrilde zalm voorzichtig op de asperges.
Serveer de krieltjes naast de zalm op het bord.
Wijnadvies:
Deze gegrilde zalm met tuinkruiden komt goed tot zijn recht met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 35g | Sugar: 2.5g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Gele Kokosrijst
Nasi Kuning
Bereidingstijd24 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 500 g pandanrijst
- 1 eetlepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 stengel citroengras sereh
- 400 ml kokosmelk
- ½ komkommer
- 1 rode peper in lange dunne reepjes
Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes.
Voeg de rijst, kurkuma, korianderzaad en komijn toe en bak kort mee.
Snijd de citroengrasstengel open en steek deze in de rijst.
Schenk de kokosmelk met 300 ml water bij de rijst en breng al roerend aan de kook.
Kook de rijst in een open pan op matig vuur gaar gedurende ongeveer 15 minuten.
Neem de pan van het vuur, roer de rijst om en laat deze zonder deksel even droogstomen.
Snijd ondertussen de komkommer in dunne plakjes.
Schep de rijst op een serveerschaal, verwijder de citroengrasstengel.
Garneer de rijst met plakjes komkommer en rode peper.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een frisse, fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling uit Duitsland.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Italiaanse Gehaktballetjes met Macaroni in Tomatensaus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar
Hapjespan
Ruime kookpan
Roerlepel
- 250 g rundergehakt
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 g ontbijtspek in reepjes gesneden
- 250 g macaroni/spaghetti groentemix
- 1 pot pastasaus tradizionale 470g
- 400 g macaroni
- 150 g geraspte kaas
- Zout en peper naar smaak
Breng het gehakt op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper.
Vorm er 30 kleine gehaktballetjes van.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom goudbruin.
Haal de balletjes uit de pan en houd apart.
Bak in het achtergebleven vet de reepjes ontbijtspek gedurende 2 minuten.
Voeg vervolgens de groentemix toe en bak nog 3 minuten mee.
Schep de pastasaus door de groentemix en breng aan de kook.
Leg de gehaktballetjes in de saus en verwarm het geheel afgedekt nog 15 minuten zachtjes.
Verdun de saus indien nodig met een beetje water.
Kook intussen de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim kokend water met zout tot deze beetgaar is.
Giet de macaroni af in een vergiet en verdeel over vier diepe borden.
Schep de saus met gehaktballetjes over de macaroni en strooi er geraspte kaas overheen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti Classico past goed bij dit gerecht. De zuren en fruittonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en het gehakt, terwijl de tannines de kaas mooi zullen aanvullen.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Romige Lasagne met Zeefruit en Vermoutsaus
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar
Hapjespan
pan met dikke bodem
- 4 groene lasagnevellen
- 100 g verse roomkaas naturel
- 2 eetlepels witte vermout
- ½ theelepel gemalen kurkuma koenjit
- 1 eetlepel mosterd
- 2 takjes selderij fijngesneden
- 500 g zeevruchtencocktail diepvries
- 1 bosje radijs
Breng in een ruime hapjespan water met zout aan de kook.
Laat de lasagnevellen een voor een in de pan glijden en kook ze in 8-10 minuten beetgaar.
Roer tussentijds in het water om te voorkomen dat de vellen aan elkaar blijven plakken.
Haal de lasagnevellen uit de pan en spreid ze uit op een werkvlak.
Halveer elk vel.
Smelt intussen de roomkaas in een pan met dikke bodem.
Roer de vermout, kurkuma, mosterd en de helft van de fijngesneden selderij erdoor.
Verwarm de bevroren zeevruchten in de saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Maak de radijs schoon en snijd ze in plakjes.
Leg de helft van de lasagnevellen op vier warme borden.
Beleg de lasagne met de helft van de plakjes radijs.
Verdeel het zeefruit en driekwart van de saus erover.
Bestrooi met wat fijngesneden selderij en dek af met de resterende lasagnevellen.
Druppel de rest van de saus erover.
Garneer de borden met de overgebleven selderij en radijs.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze romige lasagne met zeevruchten. De citrusachtige tonen van de wijn complementeren de smaken van de zeevruchten en de romige saus, terwijl de frisheid zorgt voor een gebalanceerde smaakervaring.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Italiaanse Kiptaart met Citroen en Kruiden
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 g boter
- 500 g kipfilet
- 3 uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 30 g
- 3 eieren
- 250 ml slagroom
- 1 citroen
- 5 plakjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 225°C.
Verhit 25 g boter in een koekenpan.
Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze aan elke zijde gedurende 3 minuten.
Laat de kip op een bord afkoelen.
Stoof de gesnipperde ui en fijngesneden knoflook in een hapjespan met 25 g boter gedurende 20 minuten.
Snijd salie en rozemarijn (uit Italiaanse kruidenmix) fijn.
De rest van de kruidenmix wordt niet gebruikt.
Klop in een kom de eieren en slagroom los.
Voeg zout, peper, fijngesneden salie en rozemarijn toe.
Boen de citroen goed schoon, rasp de schil fijn en roer de rasp door het eimengsel.
De vrucht wordt verder niet gebruikt.
Bekleed een taartvorm met de plakjes deeg.
Snijd de afgekoelde kipfilets in reepjes en meng ze met het ui- en eimengsel.
Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem van de taartvorm.
Plaats de taart in de voorverwarmde oven.
Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 175°C en bak de taart nog ca.
40 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
Serveer de taart met een gemengde salade.
Wijnadvies:
Deze Italiaanse kiptaart met citroen en kruiden past goed bij een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de taart aanvullen en zorgen voor een heerlijke combinatie.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Gestoomde Vis met Prei en Tomaat op Witte Rijst
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 g witte rijst
- 500 g prei
- 25 g boter of plantaardige olie voor lactosevrij
- 1 ui gesnipperd
- 2 tomaten in blokjes
- ½ eetlepel Italiaanse kruiden
- 500 ml kruidenbouillon van tablet, bij voorkeur zonder toegevoegd gluten of lactose
- 400 g koolvisfilet diepvries
- Zout en peper naar smaak
Kook de witte rijst volgens de instructies op de verpakking.
Snijd de prei in dunne ringen en was ze grondig.
Smelt de boter in een hapjespan en bak de ui en preiringen zachtjes gedurende 5 minuten.
Voeg de tomatenblokjes en Italiaanse kruiden toe aan de pan.
Schenk zoveel warme kruidenbouillon in de pan tot de groenten net onder staan.
Bestrooi de bevroren vis met zout en peper en leg deze op de groenten in de pan.
Plaats het deksel schuin op de pan en stoof de vis gedurende 15 minuten op matig vuur tot deze gaar is.
Verdeel de gekookte rijst over vier borden en leg de vis er bovenop.
Schep met een schuimspaan de gestoofde groenten uit de pan en leg ze op de vis.
Schep wat van het stoofvocht over de vis en groenten.
Serveer direct en geniet ervan!
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De frisse tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de vis en de tomaten in het gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 90g | Protein: 25g | Vet: 6g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Mediterrane Auberginestoofpot met Bleekselderij
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 aubergines in blokjes van 2 cm
- 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes
- 65 g pijnboompitten
- 1 blik gepelde tomaten 400 g, uitgelekt
- 2 eetlepels witte-wijnazijn
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel gehakte kappertjes
- 2 eetlepels gehakte zwarte olijven zonder pit
- 15 g verse basilicum
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de gesnipperde ui gedurende 1 minuut.
Voeg de blokjes aubergine en plakjes bleekselderij toe en bak ze zachtjes gedurende 5 minuten.
Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en laat ze iets afkoelen op een bord.
Roer de uitgelekte gepelde tomaten, witte-wijnazijn, suiker, gehakte kappertjes, gehakte olijven en geroosterde pijnboompitten door het auberginemengsel in de pan.
Laat het geheel zonder deksel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat het auberginemengsel afkoelen tot het lauwwarm is.
Scheur enkele basilicumblaadjes apart voor de garnering en snijd de rest fijn.
Roer de fijngehakte basilicum door het auberginemengsel en strooi de apart gehouden blaadjes eroverheen.
Serveer het stoofpotje met gebakken vis, rollade, varkensfilet of kalkoenfilet.
Wijnadvies:
Deze auberginestoofpot met bleekselderij gaat goed samen met een lichte Italiaanse rode wijn zoals een Chianti. De frisse zuren en fruitigheid van de wijn complementeren de mediterrane smaken van het gerecht.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.7g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Kip met Sesam en Santen
Mijn versie van een 30 minute meal. Kip is altijd zo lekker snel klaar en ja...het meest veelzijdige stukje vlees 😀 Met een wisselende variatie in kruiden en specerijen tover je iedere keer weer wat anders op tafel. Lekker met wat witte rijst, maar ook heerlijk tussen een wrap met wat salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 kipfilets
- 2 Kleine rode Uien
- 1 Flinke Solo Knoflook
- 2 CM Gember
- 2 CM Laos 1 of een halve Rawit
- 1 TL Ketoembar gemalen Koriandermet bultje erop
- ½ TL Djinten / Komijn)
- ½ TL Kruidnagel
- 1 TL Koenjit afgestreken
- 1 TL Anijs met bultje erop
- 3 blaadjes Daun Djeruk Purut Kaffir Lime Leafs
- 1 stengel Sereh
- 2 eetlepel(s) Soja saus
- 200 ml Santen
- Flinke scheut water ongeveer 50 / 75 ml
- Handjevol Sesamzaadjes
- Klein handjevol verse Selderij
- Scheutje Arachideolie
Snijd de kip in kleine blokjes.
Snijd de Ui fijn, rasp de Knoflook, rasp de Gember(ik gebruik een handrasp hiervoor), snijd de Laos en hak het vervolgens heel fijn, snijd ook de Rawit heel fijn.
Met of zonder zaad dat is aan jou, met zaad is pittiger.
Verhit de Arachideolie in een wok of diepe hapjespan, fruit dan de ui zachtjes en voeg alle andere gesneden ingrediënten en de Djeruk Purut en Sereh toe.
Fruit alles zachtjes zodat de ui lekker zoet wordt. Voeg de kruiden toe.
Nog even fruiten.
Voeg de kip blokjes toe en braad deze even aan.
Voeg de Santen, Soja saus en een flinke scheut water toe.
Laat alles even goed pruttelen tot het vocht grotendeels ingedikt is.
In een droog koekenpannetje rooster je de Sesamzaadjes tot ze bruin worden, maar niet te donker.
Voeg de Sesamzaadjes aan de kip toe, roer alles nog even goed door.
Wanneer alles op het bord ligt verdeel j
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Varkenshaas met champignon-mosterdsaus
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 360 gram varkenshaas
- 1 takje tijm
- 1 teentje knoflook
- 3 el mosterd
- 10 cl kookroom
- 5 cl droge witte wijn
- 1 kl komijnpoeder
- 2 tl kurkuma
- 250 gram champignons
- 2 tl grof gemalen peper
- 20 gram boter
- 1 el olijfolie
- zout
- ½ el peterselie
Snijd een stukje van het steeltje van de champignons en snijd in plakjes.
Zet een koekenpan op en verhit de helft van de boter en voeg de champignons toe en bak deze tot ze zacht zijn.
Verhit de helft van de boter in een hapjespan.
Voeg de olijfolie toe.
Braad de varkenshaas rondom aan.
Snijd intussen de knoflook fijn.
Voeg deze toe aan de pan met de varkenshaas, samen met de tijm.
Zet het vuur lager en voeg de wijn, kookroom, mosterd en kurkuma toe.
Laat 5 minuten zachtjes koken en voeg dan de komijn en de peper toe.
Voeg de gebakken champignons toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Haal het takje tijm uit de pan.
Haal de varkenshaas uit de pan en bewaar in aluminiumfolie.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Snijd de varkenshaas in medaillons en verdeel over de borden.
Verdeel de saus over de medaillons en garneer met wat peterselie.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6
Kippenboutje met ananas en taugé
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 8 kippendrumsticks
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 el kurkuma
- 1 el 5 spice kruiden
- 1 el paprikapoeder
- 2 el sojasaus
- 3 cl rijstazijn
- 1 el rietsuiker
- 200 gram ananas blokjes
- 3 el zonnebloemolie
- 200 gram taugé
- 2 el sesamolie
- 4 takjes peterselie
Pel en snipper de ui.
Maak de paprika schoon en snijd in reepjes.
Snijd de knoflook fijn.
Zet een hapjespan op met de zonnebloemolie en bak de kip aan alle kanten aan.
Voeg de kurkuma, 5 kruidenpoeder en paprikapoeder toe.
Neem de kip uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
Fruit de ui,, voeg de paprikareepjes en de knoflook toe.
Doe de kip terug in de pan.
Voeg de rietsuiker, rijstazijn en de rietsuiker toe. Voeg de ananas toe.
Zet vuur wat lager en laat 25 minuten verder garen.
Haal de deksel van de pan en voeg de taugé toe en laat 5 minuten mee bakken.
Verdeel de kip met de garnering over de borden en sprenkel de sesamolie er over.
Receptenplein.nl
Home / Hapjespan / Pagina 6