Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen

Nigeriaanse Egusi Stoofpot met Rundvlees en Garnalen

Een rijke en smaakvolle Nigeriaanse stoofpot met gemalen egusi pitten, rundvlees, garnalen en spinazie. Perfect voor wie iets nieuws wil proberen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nigeria
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g egusi pitten of pompoenpitten
  • 100 ml arachideolie pindaolie
  • 675 g runderstoofvlees in blokjes
  • 2 grote tomaten gehalveerd
  • 1 kleine ui in vieren gesneden
  • 2 groene chilipepers zonder zaadjes
  • 600 g tomatensaus passata
  • 3 el tomatenpuree
  • 350 ml water
  • 1 kg verse garnalen schoongemaakt, darmkanaal verwijderd
  • 500 g verse spinazie gesneden
  • Snufje zout
  • Snufje versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Maal de egusi pitten of pompoenpitten in een keukenmachine gedurende 30-40 seconden tot een fijn poeder.
  • Zet apart.
  • Verhit de arachideolie in een grote pan op middelhoog vuur gedurende 4-5 minuten.
  • Voeg het runderstoofvlees toe en bak het 3-5 minuten aan tot de buitenkant mooi bruin is.
  • Pureer de tomaten, ui en chilipepers in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg dit tomatenmengsel toe aan het stoofvlees, zet het vuur lager en plaats het deksel op de pan.
  • Laat 40-50 minuten zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, water en garnalen toe.
  • Laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg de spinazie en de gemalen egusi pitten toe.
  • Laat nog 10 minuten sudderen tot de spinazie is geslonken en de stoofpot goed is ingedikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de egusi stoofpot met gestoomde rijst of fufu voor een authentieke Nigeriaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij de kruidige en rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 50g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Een verfijnd voorgerecht met hazenrugfilet, groene kool en een rijke biersaus. Perfect voor een speciaal diner in het wildseizoen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Ovenschotel, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pastei:

  • 400 g hazenrugfilet
  • 1 theelepel tijm
  • Zeezout
  • Groene peperkorrels
  • 60 g eidooier
  • 3 dl room
  • 2 flesjes bokbier 330 ml per flesje
  • 100 g magere spekblokjes
  • 8 grote groene koolbladeren
  • Nootmuskaat
  • 2 dl wildfond
  • 1 eetlepel honing
  • 3 jeneverbessen
  • 75 g koude boter in blokjes

Voor de garnering:

  • 15 g pijnboompitten
  • ½ krop eikenbladsla
  • ½ bakje veldsla
  • ½ bakje rucola

Instructies

Voorbereiding:

  • Blancheer de koolbladeren kort in kokend water en laat uitlekken.
  • Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer in de keukenmachine.

Maak de farce:

  • Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe aan de puree.
  • Meng er de eidooiers door, gevolgd door de room en ½ dl bier.
  • Zet de farce in de koelkast.

Bereid de kool:

  • Bak de spekblokjes uit in een pan, blus af met 1 flesje bokbier en kook tot de helft in.
  • Voeg de koolbladeren toe, breng op smaak met nootmuskaat, en laat enkele minuten zachtjes koken.

Samenstellen:

  • Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
  • Vul de vorm tot de helft met hazenfarce, leg een laag koolblad erop en vul verder met de farce.
  • Vouw de koolbladeren dicht.

Bakken:

  • Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 35 minuten.
  • Maak de saus:
  • Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
  • Klop de boter in klontjes door de saus.

Garnering:

  • Was, droog en pluk de slasoorten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Serveren:

  • Keer de cakevorm om, verwijder de folie en snijd de pastei in plakken.
  • Leg op elk bord een plak pastei en schenk de saus erover.
  • Garneer met sla en pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige plak volkorenbrood of een sneetje brioche om de rijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah past perfect bij de complexe smaken van deze bierpastei en de rijke biersaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 11g

Bierpastei van Haas in Groene Kool met Wildfond en Garnering

Bierpastei van Haas in Groene Kool met Wildfond en Garnering

Een verfijnd voorgerecht van hazenrugfilet in een knapperige groene koolomhulsel, geserveerd met een rijke wildfondsaus en frisse garnering.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 1
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g hazenrugfilet in blokjes gesneden
  • 1 theelepel tijm
  • Zeezout naar smaak
  • Groene peperkorrels naar smaak
  • 60 g eidooier
  • 3 dl room
  • 2 flesjes bokbier
  • 100 g magere spekblokjes
  • 8 grote groene koolbladeren blancheer
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 dl wildfond
  • 1 eetlepel honing
  • 3 jeneverbessen
  • 75 g koude boter in blokjes
  • Voor de garnering:
  • 15 g pijnboompitten geroosterd
  • ½ krop eikenbladsla
  • ½ bakje veldsla
  • ½ bakje rucola

Instructies

  • Blancheer de koolbladeren.
  • Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer deze in de keukenmachine.
  • Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe.
  • Voeg de eidooier toe en daarna de room en ½ dl bier.
  • Zet de hazenfarce in de koelkast.
  • Bak de spekblokjes uit in een pan en blus ze af met 1 flesje bier.
  • Kook het bier in tot de helft en leg de koolbladeren in de pan.
  • Breng op smaak met nootmuskaat en laat het geheel zachtjes koken.
  • Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
  • Vul de cakevorm tot de helft met hazenfarce en dek dit af met koolblad.
  • Vul verder met hazenfarce en vouw de koolbladeren over de vulling.
  • Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor 35 minuten.
  • Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
  • Klop de koude boter er in klontjes door voor een romige saus.
  • Was, slinger droog en pluk de slasoorten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  • Keer de cakevorm om, verwijder het folie en snijd de pastei in plakken.
  • Leg een plak pastei op elk bord, schenk er wat saus over en garneer met sla en pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse, lichte salade en een glas robuuste rode wijn voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot past goed bij het rijke wildsmaak van de pastei.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g

Bellini Cocktail met Prosecco en Verse Nectarines

Bellini Cocktail met Prosecco en Verse Nectarines

Een verfijnde Italiaanse cocktail met verse nectarines en prosecco, perfect voor een zomerse gelegenheid.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Cocktails
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 fles ijskoude prosecco
  • rijpe nectarines
  • Eventueel vruchtensiroop met perziksmaak

Instructies

  • Snijd de nectarines in blokjes en doe ze in een keukenmachine.
  • Voeg eventueel wat vruchtensiroop toe voor extra zoetheid.
  • Pureer het fruit tot een gladde vruchtenpuree.
  • Vul 4 bevroren champagneglazen voor 1/3 met de vruchtenpuree.
  • Schenk de prosecco erbij terwijl je voorzichtig roert.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Wijnadvies:
De prosecco in de cocktail is al perfect; een extra glas prosecco naast de Bellini kan het feest compleet maken.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 6g

Gegrilde Basilicumkip met Frisse Marinade

Gegrilde Basilicumkip met Frisse Marinade

Heerlijke gegrilde kipfilet met een frisse basilicummarinade, perfect voor zomerse diners.
(inclusief marineren)4 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 dl olijfolie
  • 4 kipfilets
  • 50 g basilicumblad
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Doe de basilicum, olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper in een keukenmachine.
  • Mix tot een gladde saus ontstaat.
  • Maak met een scherp mes 5 à 6 diepe kerven in elke kipfilet.
  • Leg de kipfilets met de ingekerfde kant naar boven in een lage schaal.
  • Overgiet de kipfilets met de marinade.
  • Gebruik een kwastje om de marinade goed in de kerven te werken.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast.
  • Grill de kipfilets boven een houtskoolvuur of in een hete grillpan gedurende 15 minuten.
  • Draai de kip regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Gegrilde Kipfilet met Basilicummarinade

Gegrilde Kipfilet met Basilicummarinade

Heerlijk gegrilde kipfilets, gemarineerd in een frisse basilicummarinade.
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 dl olijfolie
  • 4 kipfilets
  • 50 g basilicumblad
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Doe de basilicum, olijfolie, wijnazijn, zout en peper in een keukenmachine.
  • Mix tot een gladde saus ontstaat.
  • Maak met een scherp mes 5 à 6 diepe kerven in elke kipfilet.
  • Leg de kipfilets met de ingekerfde kant naar boven in een lage schaal.
  • Overgiet de kipfilets met de marinade.
  • Gebruik een kwastje om de marinade in de kerven te werken.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en zet minstens 4 uur in de koelkast.
  • Grill de kipfilets boven een houtskoolvuur of in een hete grillpan.
  • Grill ongeveer 15 minuten en draai regelmatig om.

Notities

Wijnadvies:
Kies een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 34g | Vet: 10g | Zout: 0.7g | Sugar: 0g

Tomatensoep à la Velouté

Tomatensoep à la Velouté

Een rijke en smaakvolle tomatensoep, perfect als voorgerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 8
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 20 gr boter
  • 750 gr tomaten in stukjes
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel suiker
  • ¾ liter groentebouillon van tablet
  • 1 dl slagroom
  • Zout peper
  • 3 eetlepels basilicum fijngesneden

Instructies

  • Verhit de boter in een pan.
  • Voeg de tomaten, sjalot, knoflook en suiker toe en bak dit 30 minuten op laag vuur.
  • Pureer het mengsel in een keukenmachine en zeef boven de pan.
  • Voeg de warme bouillon toe en breng de soep aan de kook.
  • Roer de room, zout en peper door de soep en verwarm het geheel goed door.
  • Verdeel de soep over de kommen en garneer met basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze tomatensoep.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Velouté de Courgettes met Waterkers en Courgettebolletjes

Velouté de Courgettes met Waterkers en Courgettebolletjes

Een frisse en romige courgettesoep met een vleugje waterkers en delicat geplukte courgettebolletjes, ideaal als voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 8 porties
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 bosje waterkers grof gesneden
  • 2 kleine courgettes ongeschild
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 dl slagroom

Instructies

  • Sjalotjes bakken: Smelt de boter in een grote pan en bak de gesnipperde sjalotjes 5 minuten op laag vuur.
  • Waterkers en courgettes toevoegen: Voeg de waterkers toe aan de pan en bak samen met de sjalotjes.
  • Snijd de courgettes in stukken, voeg ze toe met zout en peper en bak nog 10-15 minuten zachtjes.
  • Courgettebolletjes maken: Gebruik een meloenboor om 7 bolletjes uit de courgettes te steken per persoon.
  • Kook de bolletjes even in kokend water en spoel ze koud af.
  • Pureren: Pureer het courgettemengsel in een keukenmachine en zeef het mengsel om een fijne soep te krijgen.
  • Soep afmaken: Voeg de warme groentebouillon toe aan de gepureerde soep.
  • Breng het geheel aan de kook en roer de room erdoor.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep goed door.
  • Serveren: Verdeel de soep over de kommen en garneer met de courgettebolletjes.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, frisse Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij de verfijnde smaken van deze soep, vooral de frisse waterkers en courgette.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 450g | Sugar: 5g

Italiaanse Baguette met Olijventapenade

Italiaanse Baguette met Olijventapenade

Deze knapperige baguette met zelfgemaakte olijventapenade, verse tomaat en knoflook is perfect voor een Italiaanse lunch of brunch!
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Snack
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 tomaat fijngehakt
  • 2-3 takjes peterselie fijngehakt
  • 150 g groene olijven zonder pit
  • 7-8 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel citroensap
  • 8 schijfjes baguette

Instructies

  • Pel en snipper de knoflook.
  • Was de tomaat en de peterselie en snijd beide fijn.
  • Hak de olijven (op 2 stuks na) fijn in de keukenmachine.
  • Voeg tijdens het draaien langzaam 6 eetlepels olijfolie toe.
  • Roer de tomaat, peterselie (op 2 theelepels na) en knoflook door de olijventapenade.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de overgebleven olijven in ringetjes.
  • Verhit 1-2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en rooster de baguetteschijfjes goudbruin, zonder ze te donker te laten worden.
  • Bestrijk de baguettes met de olijventapenade en garneer met de overige olijven, tomaat en peterselie.

Notities

Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.08g | Sugar: 1g

Pâté van Zalm en Tarbot met Bieslook

Pâté van Zalm en Tarbot met Bieslook

Een elegante pâté van zalm en tarbot, perfect voor een feestelijk voorgerecht. De romige farce van zalm en slagroom in combinatie met de delicate tarbot en bieslook zorgt voor een verfijnde smaak.
+ afkoelen2 uur
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g verse zalmfilet
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 3 dl slagroom
  • 250 g dun gesneden gerookte zalm
  • 200 g tarbotfilet of grietfilet
  • 2 eetlepels bieslook
  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 70°C.
  • Pureer de zalmfilet in een keukenmachine.
  • Voeg, terwijl de machine draait, de eieren en eidooiers toe.
  • Klop de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het zalm-eimengsel.
  • Breng het mengsel op smaak met 1 theelepel zout en 1 theelepel witte peper.
  • Dit is de farce.
  • Bekleed de pâtévorm met dun gesneden plakken gerookte zalm, zorg ervoor dat de zalm aan de zijkanten overhangt.
  • Giet de helft van de farce in de vorm.
  • Snijd de tarbotfilet in dunne reepjes en leg deze op de farce.
  • Strooi bieslook over de tarbot.
  • Giet de rest van de farce eroverheen.
  • Dek af met de overhangende zalm.
  • Bedek de vorm met aluminiumfolie en het deksel.
  • Zet de vorm in een braadslede met kokend water en laat deze au bain-marie in de oven in ongeveer 2 uur gaar worden.
  • Laat de pâté afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die de delicate smaken van de vis mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 24g | Zout: 2g | Sugar: 1g