Kabeljauw met tomaat uit de oven

Kabeljauw met tomaat uit de oven

Allerhande 2002
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 265kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 g kabeljauwfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout
  • vierseizoenenpeper versgemalen
  • 1 kleine rode ui
  • ½ zakje Italiaanse kruidenmix a 20 g
  • 2 sneetjes witbrood oud
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 rijpe trostomaten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Kabeljauwfilet besprenkelen met citroensap en bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en heel fijn snipperen.
  • Tijm en rozemarijn van takjes rissen, met rest van kruiden heel fijn hakken.
  • In keukenmachine sneetjes brood verkruimelen.
  • Ui,kruiden en 2 eetlepels olie door broodkruim scheppen.
  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren parten snijden,zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Ovenschaal bestrijken met olie en kabeljauw erin leggen.
  • Blokjes tomaat op vis scheppen en stevig aandrukken.
  • Broodkruimmengsel erover verdelen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • In midden van oven kabeljauwfilet in ca. 15 minuten goudbruin en net gaar laten worden.
  • Serveren met gebakken aardappels en een groene salade.

Nutrition

Calories: 265kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 29g | Vet: 12g

Hangop met gegrilde sinaasappel

Hangop met gegrilde sinaasappel

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 215kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • schone theedoek zonder wasmiddelenluchtjes
  • kleine lage overschaaltjes

Ingrediënten

  • 1 pak volle yoghurt 1 liter AH Biologisch
  • 2 sinaasappels AH Biologisch
  • 6 romige babbelaars zakje à 75 g AH Biologisch
  • 2 eetlepels bloemenhoning AH Biologisch

Instructies

  • Theedoek in vergiet leggen en vergiet in kom hangen.
  • Yoghurt in theedoek schenken en ca. 8 uur laten uitlekken.
  • Sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees en met scherp mes partjes tussen vliesjes uitsnijden.
  • Babbelaars (in keukenmachine) fijnhakken.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Sinaasappelpartjes in ovenschaaltjes leggen.
  • Honing erover scheppen.
  • Schaaltjes met twee tegelijk onder hete grill schuiven en sinaasappels in ca. 2 minuten warm laten worden.
  • Met twee eetlepels grote ovale bergjes (quenelles)hangop op gegrilde sinaasappels scheppen.
  • Gehakte babbelaars erover strooien.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 9g | Vet: 8g

Geroosterde paprikaroom met kaasstengels en salade

Geroosterde paprikaroom met kaasstengels en salade

Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode paprika's
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • ¾ dl olijfolie extra vierge
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • ½ sinaasappel
  • 125 ml slagroom
  • 50 g parmezaanse kaas stukje
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 zakje verse kervel 15 g
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Paprika's schoonmaken en in vieren snijden.
  • Op bakplaat leggen en Italiaanse kruiden, zout en peper erover strooien. Besprenkelen met 2 eetlepels olijfolie.
  • Paprika ca. 10 cm onder grill schuiven en in ca. 5 minuten gaar roosteren.
  • Intussen gelatine in ruim koud water ca. 5 minuten weken.
  • In keukenmachine paprika pureren.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Sinaasappel uitpersen. 2 eetlepels sap verwarmen.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af in sap oplossen.
  • Gelatinemengsel door paprika roeren. Iets laten afkoelen.
  • Slagroom lobbig kloppen en paprika erdoor spatelen.
  • Vormpjes invetten en paprikaroom erover verdelen.
  • In koelkast in ca. 1½ uur laten opstijven.
  • Intussen oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Kaas raspen.
  • Bloem zeven en door kaas scheppen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en geraspte kaas in repenvan 2 x 25 cm erop scheppen, in ca. 3 minuten goudbruin bakken.
  • Afkoelen.
  • Op elk vormpje bordje zetten, keren en paprikaroom op bordjes laten glijden.
  • In ca. 15 minuten op kamertemperatuur laten komen.
  • In keukenmachine basilicum en rest van olijfolie pureren tot fijne groene olie.
  • In kom 1eetlepel basilicumolie met 1/2eetlepel sinaasappelsap tot dressing kloppen.
  • Kervel er luchtig door scheppen.
  • Beetje basilicumolie op paprikaroom druppelen.
  • Kervelsalade ernaast scheppen en kaasrepen ertegenaan.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 7g | Vet: 32g

Geroosterde appel met koriandersorbet

Geroosterde appel met koriandersorbet

Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 appels stevige bv Granny Smith
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • ½ eetlepel appelstroop
  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Appels wassen en 2 appels in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden.
  • Stukjes in open diepvriesbak in diepvries in ca. 1 uur bijna laten bevriezen.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Van appel klokhuis eruit steken en in 8 dunne plakken snijden.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en plakken naast elkaar erop leggen.
  • Bakplaat ca. 10 cm onder grill schuiven en appel 2 à 3 minuten roosteren.
  • Plakken bestrijken met appelstroop en in nog 1 à 2 minuten bruin roosteren.
  • Uit grill direct bestuiven met poedersuiker.
  • In kommetje 2 eetlepels poedersuiker oplossen in 2 eetlepels water.
  • In keukenmachine stukjes appel met koriander en suikersiroop tot sorbet pureren. .
  • Plakken appel op vier borden leggen
  • Met ijsbolletjeslepel bolletjes koriandersorbet ernaast scheppen.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0g | Vet: 0g

Gemarineerde witlof met zalmcrème

Gemarineerde witlof met zalmcrème

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vis, Zalm
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 maal 2 struikjes witlof
  • 3 sjalotjes
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
  • 2 limoenen
  • 1 dl olijfolie
  • 2 maal 100 g gerookte zalmfilet
  • 6 gedroogde tomaatjes potje
  • 125 g verse roomkaas met kruiden

Instructies

  • Van elk struikje witlof 8 mooie blaadjes loshalen.
  • Sjalotjes pellen en snipperen.
  • Kruidenblaadjes van takjes rissen en fijn hakken.
  • Limoenen halveren. 1 limoenhelft apart houden, rest uitpersen.
  • In schaal sjalotjes, kruiden, olie en 3 eetlepels limoensap door elkaar roeren.
  • Witlof erdoor scheppen en minstens 1 uur in koelkast laten marineren.
  • Zalmfilet en 4 tomaten in stukken snijden.
  • In keukenmachine zalmfilet, tomaatstukken, roomkaas en 1 eetlepel limoensap tot gladde crème pureren.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
  • Limoenhelft in vieren snijden en in dunne plakjes.
  • Rest van tomaten in flinterdunne reepjes snijden.
  • Witlofblaadjes uit marinade nemen en op platte serveerschaal rangschikken.
  • Zalmcrème in witlofblaadjes scheppen en garneren met limoenpartjes en tomaatreepjes.

Ciabatta met selderijpesto en kastanjechampignons

Ciabatta met selderijpesto en kastanjechampignons

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Lunch
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 395kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 50 g pecorino
  • 65 g pijnboompitten
  • 25 gr selderij verse
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ciabatta
  • zout
  • peper

Instructies

  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Pecorino grof raspen.
  • Van pijnboompitten 3 eetlepels apart houden.
  • Van selderij grove stelen verwijderen.
  • Enkele blaadjes bewaren voor garnering.
  • Knoflook pellen.
  • Rest van selderij en pijnboompitten met knoflook (in keukenmachine) grof hakken. 3 eetlepels olie en helft van pecorino toevoegen en tot smeuïge pasta mengen.
  • Ciabatta in lengte halveren en elke helft in 2 stukken snijden.
  • Stukken in broodrooster of onder grill in ca. 2 minuten bruin roosteren.
  • In grote koekenpan rest van olie verhitten.
  • Champignons al omscheppend op hoog vuur in ca. 4 minuten bruin bakken, vocht laten verdampen.
  • Rest van pijnboompitten erbij strooien en ca. 1 minuut meebakken.
  • Champignons op smaak brengen met zout en peper.
  • Ciabatta royaal bestrijken met selderijpesto.
  • Champignons erover verdelen, rest van pecorino erover strooien en garneren met blaadjes selderij.

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 13g | Vet: 24g

Zwitserse worteltjestaart

Zwitserse worteltjestaart

AllerHande 1997
Bereidingstijd2 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart, Taart
Land van herkomst: Zwitserland
Servings: 8 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g blanke amandelen
  • 1 sinaasappel
  • 300 g worteltjes
  • 3 eieren
  • 150 g boter of margarine
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel koekkruiden Baukje,
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker
  • ½ eetlepel bloem om in te vetten
  • ½ eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 C of gasovenstand 3.
  • In keukenmachine amandelen fijnmalen.
  • Schil van sinaasappel onder koud stromend water schoonboenen.
  • Met citroentrekker of scherp mesje enkele mooie slierten van schil snijden en in bakje met koud water leggen.
  • Rest van schil er dun afraspen.
  • Halve sinaasappel uitpersen.
  • Worteltjes schoonmaken en (in keukenmachine) fijnraspen.
  • Eieren splitsen. Bodem van vorm bekleden met bakpapier.
  • Vorm invetten en met bloem bestuiven.
  • In kom boter met basterdsuiker, sinaasappelrasp en koekkruiden in ca. 5 minuten tot romig mengsel kloppen.
  • Dooiers één voor één erdoor kloppen.
  • 2 Eetlepels sinaasappelsap erdoor kloppen.
  • Zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten luchtig erdoor scheppen.
  • In andere kom eiwitten stijf kloppen.
  • Amandelen en geraspte wortel door eiwitten scheppen.
  • Alles door elkaar scheppen.
  • Beslag in vorm scheppen.
  • In midden van oven taart ca. 45 minuten bakken.
  • Oven terugschakelen naar 150° C of gasovenstand 2 en taart in nog ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 20 minuten in oven af laten koelen.
  • Vorm verwijderen en taart op rooster verder af laten koelen.
  • Taart op schaal zetten en dik met poedersuiker bestrooien.
  • Sinaasappelschil met keukenpapier droogdeppen en taart hiermee garneren.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 7g | Vet: 23g

Zalmmousse met bleekselderij

Zalmmousse met bleekselderij

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd3 uur 5 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4 personen
Calories: 125kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blaadjes gelatine witte
  • 15 gr dille verse
  • 2 bosuitjes
  • 1 blikje rode zalm netto 213 g, John West,
  • 200 g gerookte zalm
  • 2 eetlepels zure room
  • 1 ½ eetlepel citroensap
  • liter slagroom
  • zout
  • peper
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • Kom invetten.
  • Bodem en wand bekleden met helft van takjes dille.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • In kopje rest van dille fijnknippen. In zeef zalm laten uitlekken.
  • Velletjes en graatjes verwijderen.
  • In keukenmachine zalm uit blik, 150 g gerookte zalm en zure room pureren.
  • In pannetje citroensap verwarmen.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in citroensap oplossen. Gelatinemengsel, bosui en fijngeknipte dille door zalmmengsel mengen.
  • Slagroom stijfkloppen.
  • Zalmmengsel luchtig door slagroom spatelen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Zalmmengsel in kom scheppen.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • In koelkast zalmmousse in ca. 3 uur laten opstijven.
  • Bleekselderij schoonmaken, wassen, in stukken van ca. 10 cm lang snijden en in lengte in vieren snijden.
  • Komkommer wassen, in lengte halveren en zaadjes verwijderen.
  • Helften in stukken van ca. 10 cm lang snijden en in lengte in dunne repen snijden. Rest van zalmplakjes in lengte in repen van 2 cm dik snijden.
  • Losjes tot roosjes oprollen.

BEREIDEN:

  • Kom enkele seconden in heet water houden.
  • Platte schaal erop leggen.
  • Samen keren, even schudden en zalmmousse op schaal laten glijden.
  • Garneren met zalmroosjes.
  • Enkele repen bleekselderij en komkommer rond zalmmousse leggen.
  • Rest apart erbij serveren.

Notities

Serveren met toast.

Nutrition

Calories: 125kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 9g | Vet: 10g

Tapenade

Tapenade

olijvenpuree
Recept categorieën: Dressings, Hapjes, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 1 persoon
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot zwarte olijven zonder pit, 160 g
  • 1 potje kappertjes 60 g
  • ½ blikje tonijn in olie / a 138 g
  • 1 blikje ansjovis in olie / 46 g
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 dl olijfolie
  • peper

Instructies

  • Olijven, kappertjes, tonijn en ansjovis laten uitlekken.
  • Knoflook pellen en in vieren snijden.
  • In keukenmachine knoflook, olijven, kappertjes, tonijn, ansjovis en citroensap pureren. Olie in dun straaltje erbij schenken.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Serveren met stokbrood.

Notities

Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
10 bereiden
Bevat per eenpersoonsportie
energie 1525 kCal - eiwit 51 g
vet 143 g - koolhydraten 10 g

Terrine van gerookte kipmousse met asperges

Terrine van gerookte kipmousse met asperges

Recept categorieën: Hapjes, Kip
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 blaadjes witte gelatine
  • 100 g aspergetips
  • zout
  • ½ pot gevogeltefond a 380 ml
  • 200 g gerookte kipreepjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 200 ml slankroom
  • versgemalen peper
  • 1 zakje verse kervel of basilicum 15 g

Instructies

  • Gelatine ca. 5 minuten in koud water weken.
  • Asperges in pan met weinig water en wat zout in ca. 3 minuten beetgaar koken.
  • In zeef onder koud stromend water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • In steelpan 3 eetlepels fond verwarmen.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in fond oplossen.
  • In keukenmachine kipreepjes pureren.
  • Gelatinemengsel, rest van fond, mayonaise en citroensap erdoor mengen.
  • In kom slankroom lobbig kloppen en voorzichtig door kipmengsel spatelen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vorm bekleden met folie en enkele mooie takjes kervel op bodem leggen.
  • Helft van kipmousse voorzichtig erop scheppen.
  • Asperges in lengte erover verdelen.
  • Rest van kervel fijnhakken en door rest van mousse mengen.
  • Mousse voorzichtig op asperges scheppen.
  • In koelkast terrine in 2-3 uur laten opstijven.
  • Daarna platte schaal op vorm leggen, samen keren en terrine op schaal laten glijden.
  • Folie verwijderen.
  • Op buffet met scherp, glad mes in 8 plakken snijden.

Notities

150 Voorbereidingstijd, bereidingstijd 20 minuten