Ikan Boemboe Katjang
gebakken vis met pindasaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram kabeljauw gefileerde
- 2 eetlepel(s) asemwater
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepel(s) ketjap asin
- 2 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 6 eetlepel(s) dikke santen
- 2 eetlepel(s) pindakaas
- versgemalen zwarte peper
- 6 eetlepel(s) olie
- 1 eetlepel(s) peterselie
- 1 kleine rode lombok
Verdeel de vis in 4 gelijke stukken en spoel ze af onder koud stromend water.
Maak ze droog met keukenpapier.
Vermeng het asemvocht met het zout totdat het zout opgelost is.
Bestrijk de stukken vis aan alle kanten met dit mengsel en laat ze een kwartier staan.
Doe de ketjaps, citroensap, santen en pindakaas in een pannetje.
Roer alles goed om en breng het al roerend aan de kook.
Blijf roeren tot een gebonden saus is verkregen.
Water toevoegen indien de saus te dik wordt.
Maak de stukken vis opnieuw droog en bak ze in de hete olie met wat peper aan alle kanten goudbruin.
Verwijder daarna zoveel mogelijk olie uit de pan en giet de het saus in de pan.
Schep de saus ook over de stukken vis en laat alles nog enkele minuten heel zachtjes pruttelen.
Schep de vis hierna op voorverwarmde borden en verdeel de resterende saus over de stukken vis.
Strooi gehakte peterselie en reepjeslombok er overheen.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Gegrilde Saté van Vlees en Runderlever
Saté Boemboe Koening
(inclusief marineren)45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
barbecue of grill
keukenpapier
- 150 gram runderlever in blokjes
- 250 gram rundvlees in blokjes (bijv. biefstuk of entrecote)
Voor de boemboe (kruidenpasta):
- ½ theelepel trassi
- ½ theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
- 1 theelepel koenjit kurkuma
- 1 theelepel laos galangal
- 2 kemirienoten candlenuts, geroosterd
- 1 lombok rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 5 rode uien fijngehakt
- 2 witte uien fijngehakt
- 100 ml dikke santen kokosmelk
- Zout naar smaak
- Asem tamarinde, optioneel voor een licht zure smaak
Snijd het vlees en de lever in gelijke blokjes en dep ze droog met keukenpapier.
Maak de boemboe door trassi, ketoembar, koenjit, laos, kemirienoten, lombok en uien fijn te malen tot een pasta.
Verhit wat olie in een pan en fruit de boemboe tot het geurig is.
Voeg de dikke santen toe en laat het sudderen tot de olie begint te scheiden.
Breng eventueel op smaak met zout en voeg asem toe als je een licht zure smaak wilt.
Laat de kruidenpasta afkoelen en meng het daarna met de blokjes vlees en lever.
Laat het vlees minstens 30 minuten marineren.
Rijg het gemarineerde vlees afwisselend aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en grill de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van de saté.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Rempah 1
gefrituurde gekruiden gehakt
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 100 gram kokos geraspte
- 400 gram rundergehakt
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 kemirienoten
- 1 plakje laoswortel
- ½ blokjes trassi van 1 cm
- 1 eetlepel(s) ketoembarkorrels
- 1 mespunt djinten
- 2 eieren
- 1 eetlepel(s) suiker
- 1 theelepel zout
- frituurolie of vet
De kokos in een kom doen, 1 dl kokend water erover schenken en 5 min. laten weken.
In een keukenmachine de ui, knoflook, laos, kemirie en trassi fijnmalen.
De ketoembar korrels in een droge koekenpan 2 min. roosteren en fijnmalen.
Bij de kokos het gehakt, uimengsel, ketoembar, djinten, eieren, suiker en zout toevoegen en goed door elkaar mengen.
Hiervan 8 balletjes draaien en van de rest driehoekjes vormen.
Tot het gebruik afgedekt in de koelkast bewaren.
Vergiet bekleden met keukenpapier.
Vet of olie verhitten tot 175°c.
Balletjes en driehoekjes met 6 tegelijk in 5 min. goudbruin bakken.
Met een schuimspaan inde vergiet scheppen en uit laten lekken.
Op een rechaud warm houden.
Balletjes eventueel rond de rijst rangschikken.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Bami panggang 4
geroosterde vakensbuikspek
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
metalen satépennen
Pannetje
- 1 kg buikspek met zwoerd / aan een stuk
- 2 theelepel boemboe babi panggang
- 5 tenen knoflook
- 1½ theelepel 5 spice kruiden
- 1 theelepel ve-tsin
- 3 eetlepel(s) lichte ketjap
- 1 eetlepel(s) zout
- cognac of whisky
voor de saus:
- 1 eetlepel(s) tomatenpuree
- 1 eetlepel(s) chilisaus
- 1 eetlepel(s) azijn
- 2 theelepel suiker
- 1 eetlepel(s) maïzena
Maak in het vlees niet al te diepe inkepingen.
Maak het zwoerd van het buikspek goed schoon met ruw papier of keukenpapier en wrijf het in met een flinke scheut cognac of whisky.
Maak een marinade van de gekneusde knoflooktenen (1 theelepel knoflookpoeder), babi panggang kruiden, 5 kruidenmix, ve-tsin en de lichte ketjap en laat het vlees hierin tenminste 2 uur marineren.
Steek daarna het zwoerd met metalen saté pennen vast om omklappen (door de inkepingen) van het vlees te voorkomen.
Warm de oven voor op 175 graden.
Dep het vlees voorzichtig droog met keukenpapier en bestrooi het zwoerd met zout.
Leg de buiklap met het vleesgedeelte naar beneden op het rooster in de oven.
Zet er een bakblik onder ca. 1 cm water erin om uitdrogen te voorkomen.
Zet de oven hoog (225°C.) en braad het vlees in 40 min. weer
Haal het vlees uit de oven, dep het droog en veeg het zout voorzichtig met een kwastje eraf.
Zet het vlees opnieuw in de oven en draai deze lager.
Zet na 10 min. de oven lager en dan na 10 min. nog eens.
Haal het vlees uit de oven als het mooi bruin is en het zwoerd krokant is.
Breng voor het sausje in een pannetje de tomatenpuree, chilisaus, azijn en de suiker met 1 dl water aan de kook op een matig vuur.
Bind het met wat aangelengde maïzena.
Haal de pennen uit het vlees en snijd het eerst in lange repen en daarna in blokjes.
Serveer het met warme rijst, atjar of verse komkommer.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Bhoona gosht
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg lamsvlees bout of schouder
- 5 eetlepel(s) olie
- 3 grote uien gesnipperde
- 1 blokjes gemberwortel 2 1/2 x 2 1/2 cm, gepeld en gesnipperd
- 3 tenen knoflook gepeld en geperst
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 2 theelepel gemalen komijn
- 1 eetlepel(s) gemalen koriander
- 1 theelepel chilipoeder
- 2 dl water warm
- 1¼ theelepel zout
- 2 middelgrote tomaten rijpe en ontveld en in stukjes
- 4 verse groene chilipepers
- 1 theelepel garam masala
- 1 eetlepel(s) gehakte korianderblaadjes
- 2 rijpe tomaten in plakjes
Snijd overtollig vet van het vlees.
Spoel het vlees af met koud water en snijd het in dobbelsteentjes.
Laat de stukjes vlees op keukenpapier drogen.
Verhit de olie op half vuur, voeg de ui, gember en knoflook toe en fruit tot de ui glazig is (± 5 minuten).
Zet het vuur laag, voeg de kurkuma, komijn, koriander en chilipoeder toe en verwarm alles al roerend 2-3 minuten.
Voeg het vlees toe, zet het vuur op half en roerbak 5 minuten.
Leg het deksel op de pan, zet het vuur op half en laat 15-20 minuten pruttelen tot het vocht is verdampt.
Schep vaak om.
Roerbak het vlees op hoog vuur 2-3 minuten en bak het op half vuur nog 7-8 minuten.
Schep vaak om.
De blokjes vlees zien er vrij droog uit en het vet drijft bovenop.
Laat een deel van het vet weglopen (er mogen geen specerijen verloren gaan).
Voeg het water en het zout toe, breng het aan de kook en let een deksel op de pan.
Laat het vlees 50-60 minuten sudderen tot het gaar is (voeg zo nodig water toe).
Tegen het eind van de kooktijd moet de ingekookte kruidige jus aan de stukjes vlees blijven hangen.
Voeg de stukjes tomaat en de hele groene chilipepers toe en roerbak nog 3-4 minuten.
Voeg al roerend de garam masala en de helft van de korianderblaadjes toe en neem de pan van het vuur.
Schep de bhoona gosht in een schotel en leg de plakjes tomaat langs de rand.
Strooi het restant van de gehakte korianderblaadjes op de plakjes tomaat.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Basisrecept varkensfiletrollade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
(Neem de rollade ca 30 minuten van tevoren uit de koelkast).
Dep de rollade droog met keukenpapier.
Verhit in een (braad)pan de olie en 30 gr boter.
Bak de rollade in ca 5 minuten rondom bruin.
Voeg de rest van de boter toe en braad de rollade op laag vuur met het deksel schuin op de pan in 35 á 45 minuten zachtjes gaar.
Keer regelmatig (de rollade is gaar als het vlees stevig aanvoelt en niet terugveert als u erop drukt).
Neem de rollade uit de pan en bestrooi hem met zout en peper. Verpak de rollade in aluminiumfolie en laat hem ca 15 minuten rusten.
Verwijder dan het aluminiumfolie en snijd de rollade met een scherp mes in plakken.
Tip: Gebruik een spatel of een vleestang om de rollade te keren. Als u met een vork in het vlees prikt, ontstaan er gaatjes waardoor vleessappen verloren gaan.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Gegrilde Artisjokken met Pesto-Mayonaise
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar
- 8 artisjokbodems uit blik à 400 g, uitgelekt
- 3 dikke plakken rauwe ham ca. 150 g, in kleine blokjes gesneden
- 113 ml rode pesto
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels zure room 125 ml
- 20 g tuinkers
Voorbereiden:
Laat de artisjokbodems uitlekken op keukenpapier.
Snijd de rauwe ham in piepkleine blokjes.
Meng in een kom de rode pesto, mayonaise en zure room.
Voeg de blokjes rauwe ham toe aan het pesto-mayonaise mengsel en roer goed door.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Serveer deze gegrilde artisjokken als elegant voorgerecht of als bijgerecht bij een zomerse maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als onderdeel van een antipasto plank.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Vermentino uit Sardinië of een Pinot Grigio uit Noord-Italië vormt een verfrissende en smaakvolle combinatie met de artisjokken en de pesto-mayonaise.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 20g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Rookvlees en Notenkaas Pistolet
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 blaadjes lollo biondo sla
- 4 bruine pistolets
- 2 eetlepels boter of margarine
- 1 eetlepel gesneden bakgember
- 100 g plakjes runderrookvlees
- 125 g fromage aux noix notenkaas
- 6 halve walnoten
Was de sla, sla deze voorzichtig droog en dep ze droog met keukenpapier.
Halveer de pistolets overdwars en smeer ze dun in met boter.
Beleg de onderste helften van de pistolets elk met 1 blaadje sla.
Verdeel de gesneden bakgember over de sla.
Leg de plakjes rookvlees over de gember.
Snijd de notenkaas in plakjes en leg deze op het rookvlees.
Hak de walnoten grof en strooi ze over de kaas.
Leg de bovenste helften van de pistolets schuin erop.
Serveer direct als lunch of als een smakelijke snack.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 15g | Vet: 20g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Pittige Eierhapjes
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 12 stuks
Calories: 70kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 eieren
- 1 bosuitje
- 2 blaadjes ijsbergsla
- 5 eetlepels zoete chilisaus
- 1 eetlepel seroendeng kokos kruidenmix
- 12 salade ragoutcups
Voorbereiding:
Kook de eieren in ongeveer 10 minuten hard.
Was ondertussen het bosuitje en snijd het in dunne ringetjes.
Was de ijsbergsla, dep droog en scheur het in 12 vierkantjes van ongeveer 5 cm.
Spoel de eieren onder koud water af, pel ze en snijd elk ei in vier partjes.
Doe de eierpartjes in een schaaltje en bedek ze met de zoete chilisaus.
Strooi de bosuiringetjes erover.
Bereiding:
Leg stukjes ijsbergsla in de salade cups.
Schep de eierpartjes met saus op het midden van de ijsbergslablaadjes.
Strooi de seroendeng eroverheen.
Serveer de pittige eierhapjes direct als voorgerecht of als snack op een feestelijke gelegenheid.
Dit gerecht is vegetarisch, maar controleer de ingrediënten van de salade ragoutcups om te verzekeren dat het geschikt is voor uw dieet.
Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25
Aziatische Roerbakschotel met Varkenshaas, Peultjes en Wortel
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 winterpeen ongeveer 150 g, geschrapt en in dunne repen gesneden
- 100 g peultjes schoongemaakt
- 1 varkenshaasje ongeveer 200 g, in plakjes van 3/4 cm dik gesneden
- 1 eetlepel Chinese sojasaus
- ½ eetlepel droge sherry
- 2 theelepels maïzena
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel bouillonpoeder
- ½ eetlepel sesamolie
- 1 theelepel sesamzaadjes
Voorbereiden:
Snijd de winterpeen in dunne repen van ongeveer 1 cm breed.
Maak de peultjes schoon en was ze.
Meng in een kom 1/2 eetlepel sojasaus, sherry en maïzena.
Schep de plakjes varkenshaas door dit mengsel en laat het 10 minuten marineren.
Bereiden:
Verhit 1 eetlepel olie in een wok.
Roerbak het gemarineerde vlees ongeveer 5 minuten tot het gaar is.
Schep het vlees uit de wok op een bord.
Veeg de wok schoon met keukenpapier en verhit de resterende olie.
Roerbak de winterpeen en peultjes ongeveer 4 minuten.
Voeg de overgebleven sojasaus, bouillonpoeder en 1 dl water toe.
Breng aan de kook.
Schep het vlees terug in de wok en verwarm nog 1 minuut mee.
Besprenkel met sesamolie.
Schep de roerbakschotel in een schaal en strooi er sesamzaadjes overheen.
Serveer met gekookte rijst.
Wijnadvies:
Deze Aziatische roerbakschotel met varkenshaas, peultjes en wortel gaat goed samen met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Grigio. De frisse smaken van de wijn complementeren de Aziatische kruiden en geven een verfrissend contrast.
Serving: 1persoon | Calories: 385kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 21g | Zout: 1.6g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 25