Stamppot met bacon en paddestoelen

Stamppot met bacon en paddestoelen

Snel te maken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 100 g bacon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in halve ringen
  • 150 g oesterzwammen in reepjes
  • 250 g kastanjechampignons in plakjes
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g cashewnoten gehakt
  • 150 g boerenkool diepvriesblokjes
  • 550 g aardappelpuree koelverse

Instructies

  • Van bacon vetlaagje verwijderen en bacon in reepjes snijden.
  • In droge koekenpan met antiaanbaklaag bacon krokant bakken en uit pan nemen.
  • Ui in olie fruiten.
  • Paddestoelen toevoegen en 5 minuten op hoog vuur bakken.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Bacon en cashewnoten door oesterzwammengsel scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper.
  • Intussen boerenkool in 10 minuten verwarmen en in vergiet laten uitlekken.
  • Aardappelpuree volgens gebruiksaanwijzing in magnetron verwarmen.
  • Boerenkool door aardappelpuree roeren, op smaak brengen met zout en peper.
  • Boerenkool over vier borden verdelen en paddestoelmengsel erop leggen.

Notities

Een gerecht als dit, waarin een kleine hoeveelheid vlees met een rijke smaak is verwerkt,
aangevuld met lekkere vleesvervangers zoals paddestoelen, is een voorbeeld van hoe je
gemakkelijk wat minder vlees kunt eten, zonder helemaal vegetarisch te eten.

Spruitjes met roergebakken rundvlees

Spruitjes met roergebakken rundvlees

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • roosteren
  • Opschep lepel

Ingrediënten

  • 250 g zilvervliesrijst
  • 50 g pecannoten grofgehakt
  • 400 g spruitjes panklaar
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 250 g runderreepjes
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 rode paprika's in blokjes
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 100 g cheddar kaas, in blokjes

Instructies

  • Zilvervliesrijst volgens gebruiksaanwijzing bereiden.
  • Pecannoten in droge koekenpan met antiaanbaklaag kort roosteren en laten afkoelen.
  • Spruitjes 5 minuten koken en afgieten.
  • Intussen in wok olie verhitten.
  • Runderreepjes 3 minuten roerbakken, afblussen met sojasaus en pittig op smaak brengen met peper.
  • Paprika, spruiten en sinaasappelsap erdoor roeren en 5 minuten al omscheppend bakken.
  • Kaas op het laatst door spruitjesschotel scheppen (kaas niet helemaal laten smelten).
  • Rijst over vier borden verdelen en spruitjesschotel erop leggen.
  • Pecannoten erover strooien.

Notities

Spruitjes zitten boordevol vitamine C en zijn daarmee een ideale wintergroente.
Kook ze - in tegenstelling tot andere groenten - in ruim water.
Op die manier gaat er zo min mogelijk vitamine C verloren.
Door de kooktijd kort te houden worden 'kookluchtjes' en 'het zwaar op de maag liggen' voorkomen.

Rode bietensoep met runderrookworst

Rode bietensoep met runderrookworst

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Lepel
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • vier borden

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 eetlepels olie
  • 450 g aardappelschijfjes
  • 400 g rode bietjes geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 tomaten in partjes
  • 750 ml wortelsap
  • 1 runderrookworst 250 g, in plakjes
  • 150 ml Griekse yoghurt vetvrije

Instructies

  • In pan met dikke bodem ui in 2 eetlepels olie fruiten.
  • Aardappel en biet toevoegen en even meebakken.
  • Tomatenpuree erdoor roeren en kort meebakken.
  • Tomaat door aardappelmengsel scheppen.
  • Wortelsap en 250 ml water erbij schenken en soep aan de kook brengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vuur lager zetten en soep afgedekt 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Intussen in koekenpan met antiaanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Plakjes rookworst 1-2 minuten al omscheppend bakken.
  • Soep over vier diepe borden verdelen.
  • In midden van elk bord beetje Griekse yoghurt en rookworst scheppen.

Notities

Runderrookworst is een stuk minder vet dan 'gewone' rookworst, zelfs als die 'light' is!

Artisjokken in Mediterraanse Sherrymarinade

Artisjokken in Mediterraanse Sherrymarinade

Bereidingstijd45 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 272kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 2 blikken artisjokharten à 400 g uitgelekt
  • 1 deciliter olijfolie extra vierge
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngeknipt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Halveer de artisjokharten.
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de helft van de olijfolie.
  • Bak de artisjokharten 3-4 minuten zachtjes tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de plakjes knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de droge sherry toe en stoof alles zachtjes door tot bijna alle sherry verdampt is.
  • Klop in een schaal een dressing van rode-wijnazijn, de rest van de olijfolie, zout en peper naar smaak.
  • Voeg de artisjokken en het stoofvocht toe aan de dressing en laat het geheel ongeveer 30 minuten afkoelen.
  • Meng de fijngeknipte peterselie door de artisjokken.
  • Serveer direct of bewaar afgedekt bij kamertemperatuur tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Fino sherry of een Manzanilla sherry past uitstekend bij dit gerecht. De lichte, nootachtige smaken van de sherry complementeren de artisjokken en de marinade perfect.

Nutrition

Calories: 272kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Krokante Karbonades met Romige 4-Kazensaus

Krokante Karbonades met Romige 4-Kazensaus

Deze krokante schouderkarbonades met een romige 4-kazensaus zorgen voor een smaakvolle maaltijd die heerlijk combineert met aardappelen en groenten.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • Diepe borden (voor paneerstation)

Ingrediënten

  • 1 ei M
  • 30 gram paneermeel
  • 4 schouderkarbonades
  • 3 eetlepels vloeibare bakboter
  • 1 zakje 4-kazensaus Maggi of huismerk
  • 1 eetlepel bieslook geknipt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Klop het ei los in een diep bord met peper en zout naar smaak.
  • Strooi het paneermeel in een ander diep bord.
  • Wentel de karbonades eerst door het eimengsel en druk ze vervolgens goed aan in het paneermeel.
  • Verhit de bakboter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de karbonades aan beide kanten goudbruin.
  • Temper het vuur en laat de karbonades in ongeveer 15 minuten gaar bakken.
  • Bereid intussen de 4-kazensaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de karbonades met de saus eroverheen.
  • Bestrooi met vers geknipte bieslook voor extra smaak.

Notities

Serveertip:

Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke 4-kazensaus en het malse varkensvlees.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 40g | Vet: 37g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g

Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen

Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje
  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 600 g zeewolffilet in 4 gelijke stukken
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel custardpoeder of 1 eetlepel maizena met 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • ½ visbouillontablet
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Instructies

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf.
  • Pers de vrucht uit.
  • Wrijf de stukken zeewolf in met 1 eetlepel sinaasappelsap, ½ eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper.
  • Roer in een kommetje het custardpoeder door een scheutje slagroom tot het is opgelost.
  • Voeg de rest van de slagroom toe en roer goed door.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot met kardemom zachtjes aan.
  • Verkruimel de helft van het visbouillontablet erboven.
  • Voeg de rest van het sinaasappelsap en de slagroom toe.
  • Verwarm al roerend tot een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de saus nog 10 minuten zachtjes verwarmen.
  • Strooi de bloem op een plat bord en haal de stukken zeewolf erdoorheen.
  • Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zeewolf op matig vuur in 8 minuten bruin en net gaar, halverwege voorzichtig keren.
  • Leg de stukken vis op vier warme borden en schep de kardemomsaus erover.
  • Garneer met het geroosterde amandelschaafsel en de rest van de sinaasappelrasp.
  • Serveer met aardappelpuree en groentemix (bijvoorbeeld miniwortels, broccoli- en bloemkoolroosjes).

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een goede aanvulling op de smaken van dit gerecht. De frisheid van de wijn harmonieert met de sinaasappel en de kruidige tonen van de kardemom.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Gegrilde Zalmfilet met Tuinkruiden

Gegrilde Zalmfilet met Tuinkruiden

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zalmfilet op de huid
  • 3 eetlepels citroensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 zakje verse dille 15 g
  • ½ zakje verse peterselie ca. 15 g
  • ½ zakje verse bieslook ca. 12 g
  • 500 g groene asperges
  • 450 g voorgekookte krieltjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Grof zeezout of saltflakes

Instructies

  • Verwijder met de botte kant van een mes eventuele losse schubben van de zalmhuid.
  • Besprenkel het visvlees met 2 eetlepels citroensap en maal er grof zwarte peper over.
  • Houd 2 takjes dille apart, snijd de rest van de kruiden zeer fijn en meng ze door elkaar.
  • Druk de zalmfilets stevig in de kruidenmix, zodat ze helemaal bedekt zijn.
  • Laat de zalm nog 10 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Roer de rest van de kruidenmix met 1 eetlepel citroensap door 2 eetlepels olijfolie.
  • Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges en halveer ze in de lengte.
  • Kook de asperges in een hapjespan in water met zout in 10 minuten beetgaar.
  • Kook de krieltjes volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Leg de zalmfilets met de huid naar beneden in de pan en dek losjes af met aluminiumfolie.
  • Laat de zalm op laag vuur in 8-10 minuten nèt gaar worden.
  • Maal er zout over.
  • Neem de asperges met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over twee warme borden.
  • Bestrooi ze met zout en schep de kruidendressing erover.
  • Leg de gegrilde zalm voorzichtig op de asperges.
  • Serveer de krieltjes naast de zalm op het bord.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde zalm met tuinkruiden komt goed tot zijn recht met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 35g | Sugar: 2.5g

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Bereidingstijd6 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 2 takjes verse basilicum zakje à 15 g
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 trostomaten
  • 1 sjalot
  • 2 theelepels tomatenpuree blikje
  • 250 ml tomatensap
  • 12 romaatjes of cherrytomaten
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 bollen mozzarella kaas

Instructies

  • Snijd de aubergine in zeer dunne plakken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit een grillpan.
  • Grill de aubergine aan beide zijden gedurende 5 minuten op hoog vuur, draai halverwege de plakken een kwartslag om een ruitpatroon te creëren.
  • Hak de blaadjes rozemarijn en tijm fijn.
  • Pers 1 teentje knoflook en meng dit met de gehakte kruiden, de helft van de tijm, zout en peper door 2 eetlepels olijfolie.
  • Wrijf de aubergineplakken in met dit knoflookmengsel en marineer minstens 6 uur in een kom, zodat de smaken zich ontwikkelen.
  • Pluk de blaadjes van de basilicum, bewaar enkele blaadjes en dompel de rest direct in kokend water.
  • Haal de basilicumblaadjes onmiddellijk met een schuimspaan uit het kokende water en dompel ze in een bak met ijsklontjes.
  • Dep de basilicum droog en hak fijn.
  • Pureer de basilicum met een staafmixer en ongeveer 150 ml olijfolie tot een fijne massa.
  • Verhit in een klein pannetje de zonnebloemolie.
  • Dompel de achtergehouden basilicumblaadjes onder in de olie en frituur enkele seconden tot ze glazig en krokant zijn.
  • Schep de blaadjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de trostomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de sjalot fijn en fruit deze in een kleine pan met dikke bodem glazig in 2 eetlepels olijfolie (sjalot mag geen kleur krijgen!
  • ).
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensap en de rest van de tijm toe en laat het mengsel op matig vuur in 15 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd het andere teentje knoflook fijn en meng met de rest van de olijfolie.
  • Halveer de romaatjes.
  • Verwarm de knoflookolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tomaatjes 2 minuten op matig vuur.
  • Bestrooi de tomaatjes met zout en peper.
  • Breng de ricotta op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken en laat uitlekken.
  • Plaats 4 ringen in een ingevet bakblik.
  • Vul de ingevette ringen afwisselend met aubergine, tomatensaus en mozzarella ('lasagne').
  • Dek af met aubergine en druk zachtjes aan.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Plaats het bakblik in het midden van de oven en verwarm de lasagne ca.
  • 8 minuten.
  • Verdeel op vier borden op enige afstand van elkaar 5 schepjes ricotta.
  • Leg de tomaatjes ertussen.
  • Plaats voorzichtig de ringen met lasagne in het midden van elk bord.
  • Verwijder voorzichtig de ring.
  • Schep wat ricotta op elke lasagne.
  • Garneer met gefrituurde basilicumblaadjes en basilicumolie.

Notities

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico of een Barbera d'Asti past uitstekend bij deze smaakvolle lasagne van gegrilde aubergine. De fruitige tonen van de wijn en de subtiele kruidigheid vullen de romige kaassaus en de intense smaak van de gegrilde groenten perfect aan.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 55g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gebakken Kaas in Notenkorst

Gebakken Kaas in Notenkorst

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 2 platte stukken extra belegen Goudse kaas elk ca. 200 g
  • 1 ei
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 80 g pecannoten
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 25 g boter

Instructies

  • Halveer de kaasplakken en snijd de korst eraf.
  • Klop het ei los in een diep bord met de gedroogde tijm en een mespunt peper.
  • Wrijf de pecannoten in keukenpapier om wat zout te verwijderen.
  • Hak de noten fijn in een keukenmachine en meng ze op een plat bord met het paneermeel.
  • Wentel de kaasplakken door het losgeklopte ei en druk ze vervolgens stevig in het notenmengsel zodat de kaasplakken er geheel mee bedekt zijn.
  • Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kaasplakken 5 minuten.
  • Keer de kaasplakken voorzichtig met twee spatels en bak nog 5 minuten aan de andere kant.
  • Laat de gebakken kaasplakken uit de pan op vier warme borden glijden.

Notities

Serveer met gepofte aardappels en een salade met peultjes.

Wijnadvies:

Deze gebakken kaas in notenkorst gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De frisheid van de wijn zal de rijke smaak van de kaas en de noten accentueren.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Geroosterde Crostini met Sjalot, Bacon en Ansjovis

Geroosterde Crostini met Sjalot, Bacon en Ansjovis

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Varkensvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 sjalotten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken bacon in reepjes
  • 6 zongedroogde tomaten op olie in stukjes
  • 4 ansjovisfilets in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 dikke sneetjes brood

Instructies

  • Pel de sjalotten en halveer ze.
  • Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag de bacon op laag vuur 3 minuten knapperig.
  • Voeg de sjalotten toe en fruit ze 3-4 minuten mee.
  • Schep de zongedroogde tomaten en ansjovisfilets erdoor en bak alles nog 3-4 minuten zachtjes tot de sjalotten gaar zijn.
  • Pers de knoflook boven de resterende olijfolie uit en roer goed door.
  • Bestrijk beide zijden van het brood met de knoflookolie en rooster ze knapperig bruin in een grillpan.
  • Snijd de crostini schuin doormidden en verdeel ze over vier borden.
  • Schep het sjalottenmengsel erover en verdeel de crostini over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze geroosterde crostini met sjalot, bacon en ansjovis. De wijn vormt een mooie aanvulling op de hartige en aromatische smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g