Lenteschotel met Sperziebonen en Asperges

Lenteschotel met Sperziebonen en Asperges

Een frisse en kleurrijke schotel met sperziebonen, groene asperges en lente-ui. Perfect als bijgerecht in het voorjaar.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram dunne sperziebonen
  • 400 gram groene asperges
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels notenolie
  • 3 lente-uitjes dunne ringen
  • 2 ontvelde tomaten partjes
  • 2 eetlepels kervel grofgesneden of peterselie

Instructies

  • Kook de sperziebonen en asperges 10 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout.
  • Spoel de groenten af met koud water, laat uitlekken en bewaar ze afgedekt in de koelkast.
  • Snijd de sperziebonen en asperges in schuine stukken van 4 cm.
  • Verhit de notenolie en bak de lente-ui en tomaat 5 minuten zachtjes.
  • Schep de sperziebonen en asperges erdoor en warm ze 5 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met kervel of peterselie.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Lekker bij gegrild vlees, vis of gevogelte.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de groene groenten.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Gebakken Asperges met Sesam en Soja

Gebakken Asperges met Sesam en Soja

Knapperige groene asperges met een heerlijke combinatie van zoet, zout en nootachtige smaken.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 groene asperges ± 750 gram
  • 2 eetlepels boter
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sesamzaad

Instructies

  • Maak de asperges schoon door de onderkant af te breken en de stelen te schillen.
  • Snijd de asperges diagonaal in stukjes van ± 5 cm.
  • Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de asperges 1 minuut.
  • Strooi de suiker erover en roerbak nog 30 seconden.
  • Giet de sojasaus erover en roerbak weer 30 seconden.
  • Rooster het sesamzaad lichtbruin in een apart pannetje.
  • Strooi het sesamzaad over de asperges.
  • Serveer de asperges direct.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct als bijgerecht.
  • Lekker bij rijstgerechten of Aziatische maaltijden.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de asperges en de subtiele smaken van het gerecht.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de groenteachtige smaak van de asperges complementeert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Asperges Roerbak met Sesam en Soja

Asperges Roerbak met Sesam en Soja

Snel en smaakvol bijgerecht van geroerbakte groene asperges met een heerlijke combinatie van zoet, zout en nootachtige smaken.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 groene asperges ± 750 gram
  • 2 eetlepels boter
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sesamzaad

Instructies

  • Maak de asperges schoon door de onderkant af te breken en de stelen te schillen.
  • Snijd de asperges diagonaal in stukjes van ± 5 cm.
  • Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de asperges 1 minuut.
  • Strooi de suiker erover en roerbak nog 30 seconden.
  • Giet de sojasaus erover en roerbak weer 30 seconden.
  • Rooster het sesamzaad lichtbruin in een apart pannetje.
  • Strooi het sesamzaad over de asperges.
  • Serveer de asperges direct.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct als bijgerecht.
  • Lekker bij rijstgerechten of Aziatische maaltijden.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de asperges en de subtiele smaken van het gerecht.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de groenteachtige smaak van de asperges complementeert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Gebakken Asperges met Sesamzaad

Gebakken Asperges met Sesamzaad

Knapperige groene asperges gebakken met een vleugje zoet en zout, afgemaakt met geroosterd sesamzaad.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 groene asperges ± 750 gram
  • 2 eetlepels boter
  • ½ theelepel suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels sesamzaad

Instructies

  • Maak de asperges schoon door de bruine schubben eraf te schrappen (groene asperges worden niet geschild).
  • Breek 2 cm van de onderkant af en snijd de rest van de asperges diagonaal in ± 5 cm lange stukjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de asperges onder voortdurend omscheppen in 1 minuut beetgaar.
  • Strooi de suiker erover en bak onder voortdurend roeren nog 30 seconden.
  • Giet de sojasaus erover en stoof nog ± 30 seconden.
  • Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  • Strooi het sesamzaad over de asperges voor het serveren.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de gebakken asperges direct als bijgerecht.
  • Lekker bij rijstgerechten of Aziatische maaltijden.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de asperges en de subtiele smaken van het gerecht.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de groenteachtige smaak van de asperges complementeert.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Asperges met Bosui en Amandel Crunch

Asperges met Bosui en Amandel Crunch

Snel en smaakvol bijgerecht van gebakken asperges met bosui en knapperige amandelen.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 asperges
  • 6 bosuitjes
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepels slaolie
  • 25 gram amandelen geschaafd
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± 1/4 cm.
  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm.
  • Verhit de boter met de olie in een koekenpan.
  • Bak de asperges en bosuitjes op hoog vuur, omscheppend, 4 minuten.
  • Voeg de amandelen toe en bak ze goudbruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct als bijgerecht bij vlees of vis.
  • Lekker bij een salade of aardappelgerecht.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de asperges en amandelen.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de groenteachtige smaken versterkt.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Een smaakvol gerecht van couscous met diverse paddenstoelen, asperges en een romige Hollandse saus met waterkers.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Europa, Fusion, Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Couscous
  • Verse morilles Turkse of andere paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • 1 sjalotje
  • Bouillon
  • Asperges groen of wit
  • Crème fraîche
  • Waterkers
  • Verse oregano of peterselie
  • Hollandse saus

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter.
  • Voeg de kleingesneden paddenstoelen toe en bak ze even mee.
  • Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen.
  • Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat ze in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden.
  • Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree.
  • Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord.
  • Leg de aspergeragoût, de paddenstoelen en de waterkerssaus eromheen.
  • Bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra waterkers.
Wijnadvies:
  • Viognier: Een aromatische witte wijn die goed past bij de paddenstoelen en romige saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Lente Salade met Asperges, Ham en Parmezaan

Lente Salade met Asperges, Ham en Parmezaan

Een frisse en smaakvolle salade met groene asperges, aardappelen, rauwe ham en Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kleine aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels citroensap
  • 500 gram groene asperges
  • 1 eetlepel Zaanse mosterd
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Rauwe ham 8 plakken
  • Parmezaanse kaas flinters
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Snijd de aardappelen in vieren, kook ze 10 minuten in water met zout en laat ze uitlekken.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie, fruit de knoflook, bak de aardappelen 3 minuten en roer het citroensap erdoor.
  • Breng op smaak met zout en houd warm.
  • Kook de asperges ± 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken.
  • Roer een dressing van mosterd, azijn en 3 eetlepels olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de aardappelen over 4 borden, leg de asperges erop en schenk de dressing erover.
  • Leg 2 plakken ham per bord en schaaf er Parmezaanse kaas over.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Lekker met een stukje vers brood.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de salade.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Carpaccio van ree met wintergroenten en basilicumvinaigrette

Carpaccio van ree met wintergroenten en basilicumvinaigrette

Een prachtig samenspel van kleuren, structuren en smaken van het seizoen: ree carpaccio met wintergroenten en basilicum vinaigrette.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Carpaccio:

  • 400 gram knolselderij truffelaardappel en pompoen
  • 75 gram hazelnoot
  • 200 gram schorseneren
  • 800 gram reefilet
  • 0.9 liter Phase with Natural Butter Flavour
  • 1 bakje bundelzwammen
  • Peper
  • Zout

Opmaak:

  • 1 bakje Oost Indische kers blaadjes
  • 1.5 dl Hellmann's Basil Vinaigrette
  • 0.25 bakje asanga cress

Instructies

Carpaccio:

  • Kruid de reefilet met zout en peper.
  • Verhit de Phase en bak de reefilet rosé.
  • Laat het vlees afkoelen.
  • Snijd de groenten in brunoise en blancheer ze apart in gezouten water.
  • Was de schorseneren en snijd ze in dunne plakjes.
  • Frituur de schorseneren krokant op 160 °C.
  • Snijd de bundelzwammen en bak ze kort in Phase.
  • Kruid met zout en peper.

Opmaak:

  • Snijd de reefilet in dunne plakjes en leg ze op de borden.
  • Verdeel de wintergroenten, bundelzwammen en hazelnoten over de carpaccio.
  • Verdeel de vinaigrette erover.
  • Garneer met cress, Oost Indische kers blaadjes en schorsenerenchips.

Notities

Serveertip:
Serveer de ree carpaccio direct.
Wijnadvies:
  • Pinot Noir: Een lichte rode wijn met aardse tonen die goed past bij het reevlees en de wintergroenten.
  • Beaujolais: Een fruitige rode wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Broccoli Feta Burgers

Broccoli Feta Burgers

Heerlijke broccoli feta burgers vol groenten. Makkelijk te eten en vol smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Groenten, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 0.5 rode ui
  • 1 ei
  • 1 halve broccoli
  • 1 handje Parmezaan
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram bloem
  • 100 gram fetablokjes
  • 2 handen veldsla
  • 2 handen munt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 harde broodjes
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels Hellmann's Real
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Instructies

  • Snijd de broccoliroosjes en maal fijn in een keukenmachine.
  • Snijd de knoflook en ui grof.
  • Voeg knoflook, ui, ei, feta, Parmezaan, bloem en 1 hand munt toe aan de broccoli.
  • Maal kort tot een egale substantie.
  • Verwarm olie in een koekenpan.
  • Strooi bloem op het aanrecht.
  • Vorm burgers van het mengsel.
  • Bak de burgers op middelhoog vuur in ca.
  • 8 minuten goudbruin.
  • Snijd 2 handen munt fijn.
  • Meng yoghurt met Hellmann's en voeg munt toe.
  • Voeg citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de broodjes open en beleg met sla.
  • Leg een burger op de sla en maak af met de dressing.

Notities

Serveertip:
Serveer de burgers direct.
 

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Luxe Ossenhaas Gamba Burger

Luxe Ossenhaas Gamba Burger

Malse ossenhaas met gamba's en knoflook, afgemaakt met cocktailsaus en limoen. Een luxe burger voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd25 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Kruid de ossenhaas met peper en zout.
  • Bak de ossenhaas in de margarine of olie aan beide kanten bruin.
  • Plaats de ossenhaas in een voorverwarmde oven van 150 °C.
  • Verhit de ossenhaas tot een kerntemperatuur van 57 °C (meet met een vleesthermometer).
  • Haal de ossenhaas uit de oven en laat 10 minuten rusten.
  • Pel de gamba's en maak ze schoon.
  • Breng de gamba's op smaak met peper en eventueel zout.
  • Bak de gamba's in de margarine of olie met de knoflook.
  • Snijd de ossenhaas in plakjes.
  • Snijd de broodjes open.
  • Beleg de broodjes met sla, ossenhaas en gamba's.
  • Knijp limoensap over de burger.
  • Doe de cocktailsaus over de burger.

Notities

Serveertip:
Serveer de burger direct.
Wijnadvies:
Rosé wijn of een lichte rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g