Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen

Groentenballetjes met Romige Tomatensaus en Kruidige Specerijen

Deze knapperige groentenballetjes, gemaakt van bloemkool en aardappel, worden geserveerd in een kruidige, romige tomatensaus met yoghurt en specerijen.
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in grove stukken
  • 350 g bloemkool in roosjes
  • 125 ml volle yoghurt
  • 4 tl korianderpoeder ketoembar
  • 4 tl gemalen komijn djinten
  • 3 tl kurkuma
  • 15 g verse koriander fijngehakt
  • 4 el bloem
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 3 tl gember geraspt
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 200 g tomaten in blokjes
  • 100 ml olie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen en bloemkoolroosjes in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
  • Giet af en stamp fijn met 2 eetlepels yoghurt.
  • Meng de helft van de gemalen koriander, komijn, kurkuma en verse koriander door de puree.
  • Voeg de bloem toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Bestuif je handen met bloem en draai ca.
  • 30 balletjes van het mengsel.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de knoflook, gember en rode peper kort aan.
  • Voeg de tomaten en de rest van de specerijen toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de saus indikt.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Verhit de rest van de olie in een diepe pan of wok en frituur de groentenballetjes in porties in 4-5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in de oven.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en roer de rest van de yoghurt erdoor.
  • Serveer de saus over de groentenballetjes of apart erbij.
  • Garneer met de rest van de verse koriander.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst of vers naanbrood voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichtzoete Riesling of een kruidige Chenin Blanc past goed bij de specerijen en romige saus van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Kipfilet met Tropisch Fruit en Romige Kerrie-saus

Kipfilet met Tropisch Fruit en Romige Kerrie-saus

Deze malse kipfilet met ananas en sinaasappel in een romige kerriesaus is een heerlijke combinatie van hartig en zoet, perfect met rijst en groenten.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 gram boter
  • 250 gram vers fruit ananas/sinaasappel
  • dl kippenbouillon
  • 1 dl kookroom

Instructies

  • Wrijf de kipfilets in met kerriepoeder, peper en zout naar smaak.
  • Verhit de olijfolie en boter in een pan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin.
  • Zet het vuur lager en laat de kip in ongeveer 12 minuten gaar worden.
  • Haal de kipfilets uit de pan en voeg het fruit, de kippenbouillon en de kookroom toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur zachtjes inkoken.
  • Leg de kipfilets terug in de pan en warm ze kort door.
  • Snijd de kipfilets in plakjes en verdeel ze over de borden.
  • Breng de saus op smaak met extra kerriepoeder, peper en zout en schenk deze over de kip.
  • Serveer met witte rijst en groenten zoals doperwtjes en worteltjes.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse koriander of peterselie voor extra smaak en kleur.

Wijnadvies:

Een Tanguero Torrontés of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de romige saus en het zoete fruit.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Kip-Broccoli Ovenschotel met Romige Champignonsaus

Kip-Broccoli Ovenschotel met Romige Champignonsaus

Deze smeuïge ovenschotel combineert malse kip, broccoli en kastanjechampignons in een romige knoflooksaus. Heerlijk met notenrijst en een frisse salade!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 middelgrote broccoli in roosjes
  • 1 bundeltje lente-ui fijngesneden
  • 1 bakje kastanjechampignons in plakjes
  • 1 blik onverdunde champignonsoep
  • 1 kuipje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne Kruiden
  • 300 g kipfilet in blokjes

Instructies

  • Bak de lente-ui en kastanjechampignons in een pan tot ze zacht zijn en zet ze even apart.
  • Breng een pan water aan de kook en kook de broccoliroosjes 4-5 minuten beetgaar.
  • Giet af en zet opzij.
  • Bak de kipfilet in dezelfde pan goudbruin en gaar.
  • Voeg de champignonsoep en de Boursin Cuisine toe aan de kip en roer goed door.
  • Meng de broccoli, gebakken champignons en lente-ui door de saus en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Serveer met notenrijst en een frisse groene salade.

Notities

Serveertip:

Bestrooi met geroosterde amandelen of walnoten voor extra crunch en serveer met notenrijst en een frisse salade.

Wijnadvies:

Een zachte Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij de romige champignonsaus en de knoflooktonen van de Boursin.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 45g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Indische Wraps met Pittige Kip en Kokossaus

Indische Wraps met Pittige Kip en Kokossaus

Deze Indische wraps met pittige kip in kokossaus en roerbakgroenten zijn een heerlijke fusion-maaltijd vol kruidige smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Rijst, Roerbakken / Wokken, Wraps
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g rijst
  • 4 el zonnebloemolie
  • 400 g kipfilet in blokjes
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 zakje boemboe ajam paniki
  • 100 ml kokosmelk blik
  • 1 zak roerbakgroenten
  • Zout naar smaak
  • 4 wraps

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit 1,5 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kipblokjes rondom bruin.
  • Voeg de ui toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  • Roer de boemboe en kokosmelk erdoor en laat de saus smelten en binden.
  • Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de groenten beetgaar.
  • Breng de groenten op smaak met zout.
  • Verwarm de wraps volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Leg de wraps elk in een diep bord en vul ze met rijst, groenten en kip in kokossaus.
  • Vouw de wraps dicht en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse komkommersalade of een beetje kroepoek.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rosé zoals Atacama Rosé past perfect bij de kruidige en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Deze Indiase variant van de klassieke Kip Kiev is gevuld met een romige curryboter met mangochutney en limoen, wat zorgt voor een explosie van smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot in stukken
  • 1 limoen rasp en sap
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 1 tl milde currypasta
  • 1 tl mangochutney
  • 600 g kipfilet
  • 4 el bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 el broodkruim of Japans panko
  • 3 el zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de sjalot in grove stukken.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng in een keukenmachine de boter met de sjalot, limoenrasp, limoensap, currypasta en mangochutney tot een romig mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd een diepe inkeping in elke kipfilet en draai het mes voorzichtig om een zakje te creëren.
  • Vul een spuitzak met het botermengsel en spuit een ruime hoeveelheid in de inkeping van elke kipfilet.
  • Druk de kipfilet stevig dicht en vouw de punt naar binnen.
  • Steek eventueel vast met een cocktailprikker.
  • Wentel de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door het broodkruim tot ze volledig bedekt zijn.
  • Laat de gepaneerde kipfilets 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin op matig vuur.
  • Plaats de kipfilets in de oven en bak ze nog 10-12 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat de kipfilets 2 minuten rusten en snijd ze vervolgens in schuine plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een aromatische witte wijn zoals Norton Torrontés past perfect bij de kruidige boter en het krokante korstje van de kip.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 42g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Hamlappen Stroganoff met Sperziebonen en Maïs

Hamlappen Stroganoff met Sperziebonen en Maïs

Deze smaakvolle hamlappen stroganoff met sperziebonen en maïs is een kruidige en romige klassieker. Heerlijk geserveerd met aardappelpuree of rijst!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 ui in partjes
  • 300 g hamlappen in kleine stukjes
  • 2 paprika’s in stukjes
  • 500 ml warm water
  • 1 pak stroganoffsausmix
  • 250 g sperziebonen schoongemaakt
  • Zout naar smaak
  • 1 blik maïs uitgelekt
  • 1 el peterselie fijngehakt

Instructies

  • Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin.
  • Bak de paprika 3 minuten mee.
  • Voeg 500 ml warm water en de stroganoffsausmix toe en breng al roerend aan de kook.
  • Laat de saus 15 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
  • Kook intussen de sperziebonen 7 minuten in gezouten water en giet ze af.
  • Schep de sperziebonen en de maïs door de saus.
  • Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Jean Balmont Cabernet Sauvignon past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
weken12 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 wortel in grove stukken
  • 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
  • 2 preien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 1,5 l vleesbouillon
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 ml kokende melk
  • 2 sneetjes brood in blokjes
  • 100 g spek in reepjes

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in ruim water.
  • Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
  • Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
  • Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
  • Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
  • Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
  • Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Deze romige Kalmthoutse soep met sla en ui is een verrassend zachte en smaakvolle klassieker uit België. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kroppen sla gewassen en fijngesneden
  • 8 uien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 3 l runderbouillon
  • 2 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 brood in blokjes
  • 2 el olie

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden sla toe en stoof kort mee.
  • Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn.
  • Bind de soep met de bloem, mix tot een gladde soep en zeef indien gewenst.
  • Klop de eidooiers los met de melk.
  • Bak de broodblokjes in olie krokant.
  • Haal de soep van het vuur en roer het melk-eigeelmengsel erdoor zonder de soep te laten koken.
  • Serveer direct met de krokante broodkorstjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra vers gehakte peterselie of een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Deze smaakvolle Opperdoezer aardappelsalade met spek, pesto en tomaat is een heerlijk bijgerecht. Perfect bij gegrild vlees of als lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen
  • Zout naar smaak
  • 125 g magere spekreepjes
  • 2 el azijn
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • 3 el groene pesto
  • Peper naar smaak
  • 200 g tomaten in partjes
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 3 el basilicum fijngehakt

Instructies

  • Boen de Opperdoezer Ronde aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in gezouten water.
  • Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig.
  • Breng de azijn met 2 el water, de knoflook en ui aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de olijfolie en pesto door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de gekookte aardappelen in plakjes en meng ze met de spekjes, tomaten en dressing.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en fijngehakte basilicum.

Notities

Serveertip:

Serveer met een gegrild varkenshaasje of een stuk vers brood.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Zalmomelet met Groene Groenten en Hollandaisesaus

Zalmomelet met Groene Groenten en Hollandaisesaus

Deze luchtige zalmomelet met groene groenten en romige Hollandaisesaus is een heerlijk verfijnde maaltijd. Perfect met krieltjes en een glas frisse rosé!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g peultjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 450 g kleine krieltjes
  • 6 eieren
  • 200 g zalmfilet in snippers
  • 15 g peterselie fijngehakt
  • 2 el boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 pakje Hollandaisesaus

Instructies

  • Kook de krieltjes in 8 minuten gaar, giet af en houd warm.
  • Klop de eieren los met 3 eetlepels water, bosui, zalmsnippers, zout en peper naar smaak.
  • Verhit in twee koekenpannen elk 1 eetlepel boter en bak vier omeletten één voor één.
  • Voeg indien nodig extra boter toe.
  • Houd de omeletten warm terwijl je de Hollandaisesaus volgens de verpakking bereidt.
  • Roer de fijngehakte peterselie door de saus en voeg de resterende boter toe.
  • Leg de peultjes op de omeletten en klap ze dubbel.
  • Meng de krieltjes met de rest van de peterselie en serveer naast de omelet.
  • Schenk de Hollandaisesaus over de omelet en de krieltjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Antinori Cipresseto Rosato Toscana – een frisse en fruitige rosé die perfect past bij de zalm en romige Hollandaisesaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g