Falafel Aubergine Burgers

Falafel Aubergine Burgers

Oeroude falafel burger met aubergine, harissa en mayonaise. Verantwoord, vleesvrij en vol smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Arabisch, Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 bos peterselie
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 tomaat
  • 1 Turks brood
  • 2 eetlepels Hellmann's Real
  • 2 eetlepels zelfrijzend meel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels harissa pasta
  • 2 uien
  • 2 sneetjes getoast wit brood
  • 4 kruidnagels
  • 400 gram kikkererwten
  • Koriander fijngesneden
  • Peper
  • Sla
  • Zout

Instructies

  • Maal kikkererwten, uien, toast, peterselie, bakpoeder, bloem en knoflook grof in de blender.
  • Meng in een kom met koriander, komijn, zout en peper.
  • Snijd de aubergine in plakjes, voeg zout toe.
  • Bak de aubergine in een pan tot ze zacht is.
  • Meng mayonaise en harissa pasta in een kom.
  • Kneed bolletjes van het falafelmengsel.
  • Bak de falafel op laag vuur in zonnebloemolie gaar.
  • Besmeer het Turks brood met mayonaise.
  • Voeg de falafel, aubergine, tomaten en extra mayonaise toe.

Notities

Serveertip:
Serveer de falafel burger direct.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een lichte en fruitige wijn die goed past bij de kruidige smaken.
  • Licht rode wijn (bijv. Pinot Noir): Een soepele wijn die de smaken van de falafel complementeert.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 theelepel gedroogde gist zakje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel saffraan envelopje
  • 125 gram sesamzaad
  • 2 eetlepels water lauwwarm
  • 2 zakjes amandelen
  • 250 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 700 gram honing
  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel door de bloem.
  • Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie.
  • Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
  • Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
  • Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
  • Verhit de olie tot 180 ºC.
  • Verwarm de honing in een pan met kokend water.
  • Frituur de koekjes goudbruin in porties.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Dompel de koekjes in de warme honing.
  • Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.

Notities

Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
  • Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
  • Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Geurige Aardappelroti

Geurige Aardappelroti

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 595kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • Bloem
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 300 ml water

Instructies

  • Boen de aardappels schoon en kook ze gaar in weinig water met zout.
  • Giet af, laat iets afkoelen en pel de aardappels.
  • Stamp de aardappels fijn met knoflook, rode peper, gemalen komijn en een snufje zout.
  • Kneed het bakmeel met 300 ml water tot een soepel deeg.
  • Vorm hieruit balletjes van ongeveer 5 cm doorsnede.
  • Druk de deegballetjes plat en verdeel het aardappelmengsel erover, laat de randen vrij.
  • Vouw het deeg om de vulling en vorm er ballen van.
  • Laat de deegballen 5 minuten rusten.
  • Druk ze daarna plat en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot pannenkoekjes.
  • Verhit olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de pannenkoekjes aan beide kanten lichtbruin.

Notities

Deze Aardappelroti gaat goed samen met een licht gekoelde, fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 595kcal | koolhydraten: 113g | Protein: 16g | Vet: 8g | Zout: 715g

Aardappelblini met gerookte zalm

Aardappelblini met gerookte zalm

AllerHande 11 2005
Recept categorieën: Groenten, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram aardappels geschild en in stukken
  • 150 gram bloem
  • 3.5 gram gedroogde gist
  • 2 eetlepels boekweitgrutten optioneel
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 15 gram verse dille
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gram gerookte zalm

Instructies

  • Kook de aardappels in 20 minuten gaar, giet ze af en stamp ze fijn.
  • Zeef de bloem met gist boven een kom.
  • Voeg eventueel de boekweitgrutten toe en roer door elkaar.
  • Maak een kuiltje in het midden.
  • Breek het ei in het kuiltje en voeg de helft van de melk toe.
  • Roer met een garde of pollepel vanuit het midden tot je een glad beslag krijgt.
  • Voeg de rest van de melk, 1 eetlepel olie en een mespunt zout toe.
  • Roer goed door tot een dik beslag.
  • Schep de aardappelpuree door het beslag.
  • Laat het beslag 30 minuten rusten bij kamertemperatuur.
  • Verhit in een koekenpan ½ eetlepel olie.
  • Schep een kwart van het beslag in de pan en laat het uitlopen tot de blini een doorsnede heeft van ongeveer 15 cm.
  • Bak de blini in 2 minuten aan elke kant, keer halverwege.
  • Herhaal dit proces voor de rest van het beslag.
  • Houd de blini's warm door ze in aluminiumfolie te verpakken of in de oven te zetten op 150 °C.
  • Knip de helft van de dille fijn.
  • Meng de crème fraîche met de fijngesneden dille en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een flinke schep crème fraîche op elke blini en verdeel de gerookte zalm erover.
  • Garneer met de rest van de dille.

Notities

Serveer en geniet van je aardappelblini met gerookte zalm!

Mexicaanse Tortilla Tosti’s met Ossenworst

Mexicaanse Tortilla Tosti's met Ossenworst

Deze knapperige Mexicaanse tortilla tosti's met ossenworst en gesmolten kaas zijn de perfecte borrelhap. Snel klaar en vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Tosti's, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 stoneleeks bosuitjes
  • 4 tortilla wraps
  • 2 eetlepels olie
  • 4 eetlepels pikante ketchup
  • 200 g ossenworst in plakjes
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten

Instructies

  • Snijd de worteltjes en de uiteinden van de stoneleeks af.
  • Bestrijk de tortilla’s aan één kant met olie.
  • Verhit een koekenpan op matig hoog vuur en leg een tortilla met de geoliede kant naar beneden in de pan.
  • Bestrijk de tortilla met 2 eetlepels pikante ketchup en bestrooi met een kwart van de kaas.
  • Verdeel de helft van de plakjes ossenworst en stoneleeks erover.
  • Bestrooi met een snufje gemalen komijn en nog een kwart van de kaas.
  • Dek af met een tweede tortilla met de geoliede kant naar boven.
  • Bak de tortillatosti op matig hoog vuur 4-5 minuten knapperig en goudbruin.
  • Draai de tortillatosti voorzichtig om met een spatel en bak nog 4-5 minuten tot de kaas is gesmolten.
  • Haal de tortilla uit de pan en snijd in acht punten.
  • Herhaal dit met de overige ingrediënten om nog een tortillatosti te bakken.

Notities

Serveertip:

Serveer de tostipuntjes met een frisse guacamole of zure room voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een kruidige Tempranillo of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit hartige gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Deze lichte erwtensoep met rookworst en groenten is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor een koude dag en makkelijk van tevoren te bereiden!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 bouillontabletten vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2,5 liter water
  • 900 g erwten diepvries
  • 1 eetlepel olie
  • 150 g rookspek in reepjes
  • 2 winterwortels in kleine blokjes
  • 1 knolselderij in kleine blokjes
  • 2 aardappels in kleine blokjes
  • 2 preien in dunne ringen
  • 2 rookworsten
  • 1 zakje selderij grof gehakt

Instructies

  • Breng in een grote soeppan 2,5 liter water met de bouillontabletten, laurierblaadjes en erwten aan de kook.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Schep een deel van de erwten uit de soep en pureer ze in de keukenmachine.
  • Voeg de gepureerde erwten weer toe aan de soep voor extra romigheid.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes 3 minuten zachtjes uit.
  • Voeg de wortel, knolselderij, aardappels en prei toe en bak dit 5 minuten mee.
  • Voeg het spek-groentemengsel toe aan de erwtensoep en laat nog 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de soep.
  • Verwarm de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de rookworsten schuin in plakjes en roer ze samen met de selderij door de soep.
  • Breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.
  • Serveer warm en geniet!

Notities

Serveertip:

Lekker met roggebrood en katenspek of soepstengels.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Chocolade-Dadels met Amandelspijs

Chocolade-Dadels met Amandelspijs

Deze luxe dadels gevuld met romige amandelspijs en gedipt in chocolade zijn een heerlijk zoete traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd55 minuten
Totale tijd55 minuten
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels amandelen
  • 175 g amandelspijs
  • ½ theelepel sinaasappelschil geraspt
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 20-25 dadels
  • 100 g pure chocolade in stukjes

Instructies

  • Rooster de amandelen goudgeel in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  • Meng in een kom het amandelspijs met sinaasappelrasp en sinaasappellikeur.
  • Voeg de geroosterde amandelen toe en kneed kort tot een stevig mengsel.
  • Snijd de dadels in de lengte open en verwijder de pitten.
  • Vul de dadels met het amandelspijsmengsel.
  • Bekleed een bakplaat of platte schaal met bakpapier.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron (1,5-2 minuten op vol vermogen, tussendoor roeren).
  • Dip de gevulde dadels voor de helft in de gesmolten chocolade en leg ze op het bakpapier.
  • Laat de chocolade in de koelkast opstijven.
  • Haal de dadels voor het serveren uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Notities

Serveertip:

Serveer de chocolade-dadels met een kop verse muntthee of een glaasje dessertwijn.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een PX Sherry of Muscat past perfect bij deze chocolade-dadels.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Lauwwarme Feta Salade met Pancetta en Rozemarijn

Lauwwarme Feta Salade met Pancetta en Rozemarijn

Deze lauwwarme feta salade met pancetta, paprika en rozemarijn is een heerlijk bijgerecht voor een zomerse barbecue of een lichte maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Salade
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g feta in blokjes
  • 1 paprika in dunne reepjes
  • 100 g pancetta of gerookte spekjes
  • 1 takje verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de feta in blokjes en doe deze in een kom.
  • Snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en bak de pancetta of spekjes krokant.
  • Voeg de paprika toe en bak tot deze iets zachter is geworden.
  • Voeg op het laatste moment de fijngehakte rozemarijn en zwarte peper toe en roer goed door.
  • Schep het warme mengsel over de feta en meng voorzichtig.
  • Serveer direct als bijgerecht of lichte maaltijd.

Notities

Serveertip:

Lekker als bijgerecht bij de barbecue of geserveerd met een stuk vers stokbrood.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Romige Tagliatelle met Broccoli en Oude Kaas

Romige Tagliatelle met Broccoli en Oude Kaas

Geniet van deze romige tagliatelle met knapperige broccoli, gesmolten oude kaas en een vleugje basilicum. Een snel en smaakvol pastagerecht!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram tagliatelle
  • 400 gram broccoli in kleine roosjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 dl room culinair
  • 1 zakje oude kaas geraspt
  • 3 eetlepels basilicum fijngeknipt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook en kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten tot ze goudgeel zijn.
  • Kook intussen de broccoli 5 minuten in kokend water met zout en giet af.
  • Giet de tagliatelle af en meng met het uimengsel en de broccoli.
  • Voeg de room culinair en de geraspte oude kaas toe en meng goed door.
  • Breng op smaak met peper en strooi de fijngeknipte basilicum erover.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke pastagerecht!

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse groene salade en knapperig ciabattabrood met olijfolie.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals Valpolicella Terre di Verona past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Farfalle met Ansjovis, Tomaatjes en Broccoli

Farfalle met Ansjovis, Tomaatjes en Broccoli

Deze heerlijke farfalle met ansjovis, tomaatjes en broccoli is een smaakvolle en lichte Italiaanse klassieker. Simpel, snel en vol mediterrane smaken!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram broccoli in kleine roosjes
  • 300 gram farfalle vlinderpasta
  • 3 ansjovisfilets
  • 3 tomaten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 flinke bos basilicum grof gehakt
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Breng een ruime pan water aan de kook en kook de farfalle volgens de verpakking beetgaar.
  • Voeg de laatste 4 minuten de broccoli toe aan de pasta.
  • Giet de pasta en broccoli af en laat uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en voeg de ansjovisfilets toe.
  • Pers de knoflook erboven uit en laat de ansjovisfilets langzaam oplossen.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Klop een dressing van de witte wijnazijn met het oliemengsel.
  • Was en hak de basilicum grof.
  • Roer de basilicum en gehakte tomaten door de dressing.
  • Breng op smaak met peper.
  • Meng de dressing en tomaatjes door de pasta en broccoli.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle Italiaanse pasta!

Notities

Serveertip:

Bestrooi de pasta met geschaafde oude kaas voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige Italiaanse rode wijn zoals Villa Maria Bardolino past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g