Tosti met Pittig Gekruid Gehakt en Kaas
Een heerlijke en pittige variant op de klassieke tosti, met gekruid gehakt en gesmolten kaas. Perfect voor een snelle lunch of borrelhapje!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- Gehakt naar keuze, bijvoorbeeld rund of varken
- Kruiden naar keuze bijv. paprika, komijn, chili
- 1 Spaanse peper optioneel
- 2 boterhammen
- Kaas naar keuze bijv. cheddar of jong belegen
- Ketchup optioneel
Breng het gehakt op smaak met kruiden naar keuze en een Spaanse peper.
Bak het gehakt in een pan tot het gaar is.
Beleg een boterham met het gekruide gehakt en kaas.
Leg de andere boterham erop en doe de tosti in het tosti-ijzer.
Bak de tosti goudbruin en krokant.
Serveer met ketchup om in te dippen, indien gewenst.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een gezonde maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rosé kan goed samengaan met de pittige smaken van de tosti.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Tosti met Kipfilet, Bacon en Tomaat
Een heerlijke tosti in clubsandwichstijl, met kipfilet, bacon en tomaat, geserveerd met een smaakvol dipsausje. Perfect voor een snelle lunch!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- Kipfilet in plakjes
- Bacon plakjes
- Tomaat gesneden
- 2 boterhammen
- Mayonaise
- Knoflook fijngehakt
- Peper
Beleg een boterham met kipfilet, bacon en tomaat.
Leg de andere boterham erop en doe de tosti in het tosti-ijzer.
Bak de tosti tot deze goudbruin en krokant is.
Maak een sausje door mayonaise, knoflook en peper door elkaar te mengen.
Serveer de tosti met het sausje om in te dippen.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze tosti.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Salade met Appel, Blauwe Bessen, Kaas en Appelstroopdressing
Een frisse en verrassende salade met appel, blauwe bessen, kaas en een lichtzoete appelstroopdressing, afgemaakt met knapperige croutons.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rucola
- 1 zoet-zure appel Elstar of Jonagold
- 50 g blauwe bessen
- 100 g Pavé à la Leffe of oude kaas in blokjes
- 2 tl verse tijmblaadjes
- 2 sneetjes meergranenbrood
- Voor de dressing:
- 2 tl appelstroop
- 2 el azijn
- 3 el arachideolie
Doe de rucola in een mooie schaal.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes.
Verdeel de appel en blauwe bessen over de rucola.
Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg deze toe aan de salade.
Strooi de tijmblaadjes over de salade.
Snijd het meergranenbrood in blokjes van ca.
2 bij 2 cm.
Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de broodblokjes 2-3 minuten aan één kant goudbruin en knapperig.
Draai de croutons om en bak de andere kant nog 2 minuten.
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier.
Roer de appelstroop los in een kommetje en voeg de azijn toe.
Meng goed tot er geen klontjes meer zijn en roer als laatste de arachideolie erdoor tot een gladde dressing.
Schenk vlak voor het serveren de dressing over de salade en strooi de croutons eroverheen.
Serveertip:
Serveer met een glas vers geperst appelsap of een lichte witte wijn voor een verfrissende combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de fruitige en hartige smaken van deze salade.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Zomerse Groentenstamppot met Runderworstjes
Een frisse zomerse stamppot met groenten, runderworstjes en een romige basilicumdressing voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- Bosuitjes
- 100 g bospeentjes
- 250 g spinazie
- 1 tomaat
- 4 takjes basilicum
- 500 g aardappels
- Zout
- Versgemalen peper
- 250 g runderworstjes
- 25 g boter
- ½ bekertje zure room
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes.
Schrap de peentjes en snijd ze in stukjes.
Was de spinazie.
Was de tomaat, snijd hem in vieren, verwijder het vocht en de pitjes, en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Hak de basilicum fijn.
Kook de aardappelen ± 10 minuten in weinig water met zout.
Voeg de bosui, wortel en spinazie toe en kook alles nog ± 10 minuten gaar.
Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak de runderworstjes in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
Giet de aardappelen en groenten af en stamp ze door elkaar.
Roer de zure room en basilicum door de stamppot en schep de stukjes tomaat erdoor.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot in een schaal en leg de worstjes erop.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade of een stuk knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse rosé past goed bij de zomerse smaken van de stamppot en de worstjes.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Romige Witlofstamppot met Ham en Kaas
Een heerlijke witlofstamppot met ham, wortel en romige belegen kaas, afgemaakt met een vleugje nootmuskaat en verse selderij voor extra smaak.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 dl melk
- 100 g boter
- 1 tl nootmuskaat
- 300 g hamblokjes
- 2 winterwortelen in blokjes
- 4 stronkjes witlof in reepjes
- 200 g belegen kaas in blokjes
- 1 bosje selderij grof gesneden
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de aardappelen in ± 25 minuten gaar.
Stamp de aardappelen met de melk, 75 g boter, nootmuskaat, zout en peper tot een smeuïge puree.
Kook de wortelblokjes ± 10 minuten in gezouten water en giet af.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de hamblokjes in ± 5 minuten goudbruin.
Meng de witlof, wortel en hamblokjes met 1 eetlepel braadvocht door de puree.
Voeg de kaasblokjes toe en warm alles al omscheppend ± 5 minuten op middelhoog vuur door.
Garneer de stamppot met verse selderij en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met grove mosterd of een frisse appelcompote voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een ronde en zachte witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur en hartige smaken van deze stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Westfriese Witlofstamppot uit de Oven
Een romige Westfriese stamppot met witlof, crème fraîche en kaas, gegratineerd in de oven met een krokante korst van oud witbrood.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen Bintjes
- 1 kg witlof
- 1 dl crème fraîche
- 50 g geraspte kaas
- 50 g boter
- 50 g oud witbrood verkruimeld
- Peterselie fijngehakt
- Snufje zout
- Snufje peper
- Snufje nootmuskaat
Schil de aardappelen, kook ze gaar en druk ze door een pureeknijper of stamp ze fijn.
Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern als je een minder bittere smaak wilt.
Verhit de boter in een pan en fruit het witlof glazig.
Voeg de crème fraîche toe en laat het witlof met een deksel op de pan 5 minuten stoven.
Meng het gestoofde witlof door de aardappelpuree.
Hak de peterselie fijn en roer deze door de stamppot.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Maal het oude witbrood fijn in de keukenmachine.
Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en het verkruimelde brood.
Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C (als de stamppot nog warm is, anders iets langer).
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een mosterddressing voor extra smaakbalans.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Uien-visstamppot
Een verrassende stamppot met romige aardappelpuree, gekarameliseerde uien, koolvis en een kruidige touch van kerrie en mosterd.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1½ kg uien in ringen
- 50 g boter
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 600 g koolvisfilet diepvries
- 5 dl visbouillon van een tablet
- 1 dl melk
- 300 g gekookte rijst
- 4-6 eetlepels mosterd
- 1-2 eetlepels citroensap
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de uiringen met kerriepoeder goudgeel en zacht.
Snijd de iets ontdooide koolvis in blokjes en bestrooi met zout en peper.
Breng de visbouillon aan de kook en pocheer de vis hierin tot hij net gaar en stevig is.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de hete melk tot een smeuïge puree.
Meng de gekarameliseerde uien en de rijst met de mosterd door de puree.
Zorg dat dit mengsel goed heet is.
Schep voorzichtig de stukjes koolvis door de stamppot zonder ze te breken.
Breng de stamppot op smaak met zout, peper en citroensap.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade of een knapperig stokbroodje met kruidenboter.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc past perfect bij de frisse en hartige smaken van deze visstamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Tomaten-Basilicumstamppot met Romige Sjalottensaus
Een frisse en kruidige stamppot met tomaten en basilicum, geserveerd met een romige sjalottensaus voor extra diepgang in smaak.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1¼ kg aardappelen geschild en in stukken
- 50 g boter
- 750 g tomaten in blokjes
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ pakje basilicum diepvries of vers
- 5 kerstomaten in vieren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Voor de sjalottensaus:
- 30 g boter
- 6 sjalotten fijn gesnipperd
- ½ eetlepel wijnazijn
- 1½ dl kruidenbouillon van een tablet
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de tomaten met de Italiaanse kruiden 2 minuten al omscheppend.
Verhit 30 g boter in een steelpan en fruit de sjalotten zachtjes glazig.
Voeg de wijnazijn en kruidenbouillon toe, breng aan de kook en laat 3 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de gebakken tomaten, basilicum en 25 g boter.
Schep voorzichtig de kerstomaatjes erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de stamppot met de warme sjalottensaus.
Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse tomatensmaak en romige saus.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Romige Stamppot Zuurkool met Gerookte Kip en Spekjes
Een hartverwarmende stamppot met zuurkool, gerookte kip, spekjes en een romige twist van crème fraîche en oude kaas. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg afkokende aardappelen
- 1½ dl halfvolle melk
- 600 g zuurkool
- 75 g mager rookspek in reepjes
- 2 el boter
- 1 paprika gesnipperd
- 400 g gerookte kip in reepjes
- 1 klein potje bruine bonen uitgelekt
- 3 el crème fraîche
- 1 tl chilisaus
- 75 g geraspte oude kaas
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de aardappelen met een beetje zout gaar, giet af en stamp ze fijn.
Verwarm de melk en meng deze door de puree.
Breng op smaak met peper.
Bak de spekjes in de boter op middelhoog vuur tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de gesnipperde paprika toe en bak kort mee.
Snijd de gerookte kipfilet in reepjes en warm deze mee met het spek.
Schep de losgemaakte zuurkool, een beetje water en de uitgelekte bruine bonen bij de kip en spekjes.
Laat alles al omscheppend kort stoven.
Meng de crème fraîche en chilisaus door het zuurkoolmengsel en schep dit door de aardappelpuree.
Serveer de stamppot bestrooid met geraspte oude kaas.
Variaties
Met mosterd en worstjes:
Bak met de spekjes 1 gesnipperd uitje mee, gebruik gewone zuurkool, stoof met 1 dl alcoholvrij bier in plaats van water, 2 eetlepels Zaanse mosterd, 2 stevige handappels in parten, 100 gr rozijnen en schep 2 blikken verwarmde rundercocktailworstjes door de puree.
Met hazenpeper en champignons:
Bak met de spekjes 1 gesnipperde ui, 200 gr kastanjechampignons in plakjes en 450 gr in stukjes gesneden hazenvlees bruin, doe er een verkruimelde plak ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 1 laurierblad, een takje rozemarijn, 2 jeneverbessen, een flinke draai peper, 2 eetlepels crème fraîche en 1 dl rode wijn bij en laat 15 minuten stoven. Verwarm de wijnzuurkool apart en schep hem met de hazenpeper door de puree.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een grove mosterd voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de frisheid van de zuurkool en de romigheid van de stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106
Stamppot van Zoete Aardappel met Seitan en Gebakken Banaan
Een verrassende stamppot van zoete aardappel met seitan en gebakken banaan voor een heerlijke balans tussen hartig en zoet.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg zoete aardappelen
- 3 dl plantaardige melk
- 1 pot seitan fijngehakt
- 4 rijpe bakbananen
- 1 el zonnebloemolie
- ¼ tl korianderpoeder
- Snufje zout
Schil de zoete aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in een bodem water met zout gaar.
Laat de aardappelen kort droogstomen en prak ze fijn.
Breng de plantaardige melk aan de kook met een snufje zout en het korianderpoeder.
Meng de hete melk door de geprakte aardappelen tot een gladde puree ontstaat.
Roer de fijngesneden seitan door de stamppot.
Pel de bakbananen en snijd ze in plakjes.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de bananenplakjes aan beide kanten goudbruin.
Serveer de stamppot en garneer met de gebakken banaan.
Serveertip:
Bestrooi de stamppot met gehakte pinda’s of cashewnoten voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Viognier past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 95g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 27g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 106