Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
  • 1 eetlepel tijm
  • 50 g cantharellen
  • 50 g shii-take
  • 50 g oesterzwammen
  • 50 g champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico-azijn

Instructies

  • Verwarm de bouillon in een grote pan.
  • Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
  • Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
  • Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Een stevige Nederlandse bonenschotel met rookspek, groenten en zoete vruchten. Perfect als verwarmend hoofdgerecht op koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g witte bonen geweekt
  • 400 g doorregen rookspek
  • 500 g aardappels geschild
  • 500 g sperziebonen
  • 250 g winterwortels
  • 500 g appels geschild, in vieren
  • 500 g peren geschild, in vieren
  • 4 uien in ringen gesneden
  • 40 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ½ bouillonblokje

Instructies

  • Kook de witte bonen in het weekwater met een beetje zout gedurende 45 minuten tot ze half gaar zijn (7 minuten in een snelkookpan).
  • Leg het rookspek op de bonen en voeg de aardappels, sperziebonen, winterwortels, peper en zout toe.
  • Laat dit 10 minuten koken (5 minuten in een snelkookpan).
  • Voeg vervolgens de appels en peren toe aan de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes koken (8 minuten in een snelkookpan).
  • Controleer of alles gaar is.
  • Fruit de uien in boter in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Haal het spek uit de pan, snijd het in stukken en voeg het toe aan de gefruite uien.
  • Meng goed door elkaar.
  • Breng de schotel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Giet wat vocht uit de pan, meng hier een half bouillonblokje door en serveer dit als jus bij de schotel.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bonenschotel met groenten en vruchten als stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 22g | Vet: 16g | Zout: 2.5g | Sugar: 18g

Gebakken Bokking of Haring met Klassieke Bijgerechten

Gebakken Bokking of Haring met Klassieke Bijgerechten

Geniet van deze gebakken bokking of haring, krokant gebakken in bloem en olie. Heerlijk met aardappelen, salade of vers brood!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Snack, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 verse bokkingen of haringen uit de ton
  • Bloem
  • Olie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Ontgraat de vis, spoel snel af en bestrooi met wat zout en peper.
  • Laat de vis ongeveer 15 minuten staan.
  • Laat de vis uitlekken of dep droog met keukenpapier.
  • Wentel de vis door bloem, zodat beide kanten goed bedekt zijn.
  • Verhit olie in een koekenpan.
  • Bak eerst de zijde met de huid kort en vervolgens de andere kant tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Leg de kuit en hom op de opengelegde visjes tijdens het bakken.
  • Als de kuit spettert, kun je een deksel op de pan leggen.
  • Serveer de gebakken bokking of haring met rode kool, bieten, sla, aardappelen, rijst of gebakken aardappelen.
  • Maak er eventueel een botersaus bij of serveer met vers brood.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past uitstekend bij deze gebakken vis en zorgt voor een lichte, evenwichtige combinatie.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Een klassieke Nederlandse boffert, rijk gevuld met rozijnen, vijgen, hazelnoten en een vleugje kaneel. Heerlijk warm geserveerd met roomboter!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Gebak, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g potpourri rozijnen en krenten
  • 100 cc melk
  • 3 eetlepels gembernat
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g gedroogde vijgen
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g margarine
  • 3 eieren M
  • 200 g appels in kleine stukjes
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Was de rozijnen en krenten, en droog ze goed af.
  • Verwarm de hazelnoten kort in een droge koekenpan en ontvel ze.
  • Snijd de vijgen in stukjes en de appels in kleine blokjes.
  • Zet een pan met ruim water op voor het koken van de broodpuddingvorm.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en kaneel boven een beslagkom.
  • Splits de eieren.
  • Doe de dooiers bij de bloem, samen met het gembernat en de melk.
  • Smelt de margarine en voeg toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Klop de eiwitten met het zout stijf in een aparte kom en voeg ze voorzichtig toe aan het beslag.
  • Meng de vruchten, hazelnoten, vijgen en appels door het beslag.
  • Vet de broodpuddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
  • Schep het beslag in de vorm en sluit de deksel.
  • Plaats de vorm in de pan met water en kook zachtjes gedurende 2 uur.
  • Haal de vorm uit het water en open de deksel om het kort te laten drogen.
  • Serveer de boffert warm, in plakken gesneden en besmeerd met roomboter.

Notities

Geniet ervan als het nog warm is!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Duitse Auslese, past perfect bij deze rijke en zoete boffert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Oudhollandse Zoete en Hartige Boffers

Oudhollandse Zoete en Hartige Boffers

Deze Oudhollandse boffers, zowel zoet als hartig, zijn een heerlijke combinatie van appel, rozijnen en groenten. Perfect als lunch of snack!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hartige taart, Lunch, Pannenkoeken, Snack
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Tarwemeel gebuild of volkoren
  • Boekweitmeel
  • Water
  • Zout
  • Wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat
  • 1 appel
  • Handje rozijnen
  • Kaneel
  • 1 rode ui
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • Provençaalse kruiden
  • Andere groenten en kruiden naar smaak
  • Olie

Instructies

  • Maak een beslag van gelijke delen tarwemeel en boekweitmeel.
  • Voeg water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat toe.
  • Maak het beslag glad met een garde.
  • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
  • Week de rozijnen in water.
  • Rasp de appel of snijd deze in kleine stukjes.
  • Snijd de rode ui fijn.
  • Rasp de wortel en paprika, of snijd ze klein.
  • Verdeel het beslag over twee schalen.
  • Voeg aan de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toe en roer goed door.
  • Voeg aan de andere schaal de groenten en Provençaalse kruiden toe en roer goed door.
  • Verhit olie in een pan (frituurolie, wokolie of zonnebloemolie).
  • Schep twee tot vier hoopjes beslag in de pan, afhankelijk van de gewenste grootte.
  • Bak de boffers op middelhoog vuur.
  • Draai de boffers regelmatig om tot beide kanten goudbruin zijn.
  • Serveer de zoete boffers met boter, stroop of jam.
  • Serveer de hartige boffers naturel of met een dip naar keuze.

Notities

De zoete boffers kunnen worden besmeerd met boter, stroop of jam.
De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig, maar je kunt er naar wens van alles op
smeren.
Info:
Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannenkoekjes. Afhankelijk van de
dikte van het beslag en de grootte van de pan kun je twee, drie of vier boffers tegelijkertijd in een pan bakken.
Wijnadvies:
Bij de zoete boffers past een lichte dessertwijn, zoals een Muscat. Bij de hartige boffers sluit een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, goed aan.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 8g

Boerenomelet met Bieslook

Boerenomelet met Bieslook

Een stevige boerenomelet met aardappel, champignons, doperwten en een frisse touch van bieslook. Perfect voor een voedzame lunch of brunch!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Groenten, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 100 g champignons in plakjes
  • 2 aardappelen in kleine stukjes
  • 100 g diepvries doperwten
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 1 dl melk
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 witte boterhammen
  • Tomatenketchup

Instructies

  • Snijd de champignons in plakjes en de aardappelen in kleine stukjes.
  • Kook de aardappelstukjes in water met zout gedurende 15 minuten.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelstukjes ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de champignons, doperwten, peterselie en bieslook toe aan de aardappelen.
  • Bak alles nog eens 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Klop de eieren met de melk in een kom los en breng op smaak met zout.
  • Schenk het eimengsel over het aardappel-groentenmengsel in de pan.
  • Laat de omelet op laag vuur langzaam stollen tot deze volledig gaar is.
  • Rooster de witte boterhammen licht.
  • Besmeer de boterhammen met een beetje tomatenketchup.
  • Snijd de omelet in vier stukken en leg elk stuk op een boterham.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke boerenomelet!

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past uitstekend bij de lichte smaken van deze boerenomelet.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 16g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Boerenhap met Gehakt, Kidneybonen en Uien

Boerenhap met Gehakt, Kidneybonen en Uien

Een stevige boerenhap met aardappelpuree, gekruid gehakt, kidneybonen en knapperige uisnippers. Eenvoudig, voedzaam en heerlijk!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelpuree vers of uit een zakje
  • 200 g rode kidneybonen uitgelekt
  • 300 g gehakt
  • Jus zelfgemaakt of uit een pakje
  • 1 ui in snippers
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak verse puree van gekookte aardappelen.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt zonder boter of olie.
  • Giet overtollig vet af.
  • Voeg de rode kidneybonen toe aan het gehakt en verwarm kort mee.
  • Maak jus volgens de aanwijzingen op de verpakking of gebruik overgebleven jus.
  • Snijd de ui in fijne snippers.
  • Serveer de aardappelpuree op een bord.
  • Schep het gehakt-kidneybonenmengsel over de puree.
  • Voeg naar smaak jus toe.
  • Garneer het gerecht met rauwe uisnippers voor extra smaak en textuur.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of Tempranillo, past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g

Algerijnse Boerak met Gekruid Gehakt

Algerijnse Boerak met Gekruid Gehakt

Krokante Algerijnse Boerak, gevuld met gekruid gehakt, ui en bladpeterselie. Een heerlijke hartige snack of voorgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Snack, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Argentinië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gehakt vlees
  • 1 bundeltje bladpeterselie fijngehakt
  • 2 grote uien fijngehakt
  • Peper
  • Zout
  • 2 pakjes bourakbladeren Feuilles de Brick, 12 per pakje
  • 1 citroen
  • Sojaolie

Instructies

  • Bak het gehakt rul in een pan zonder extra vet.
  • Snijd de uien en bladpeterselie fijn.
  • Meng het gebakken gehakt met de uien en bladpeterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Neem een bourakblad en snijd het doormidden.
  • Plaats een lepel van het gehaktmengsel op elk half blad.
  • Vouw het blad zorgvuldig dicht als een rolletje of driehoekje.
  • Verhit sojaolie in een koekenpan.
  • Bak de gevulde bourakrolletjes goudbruin en krokant.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.
  • Besprenkel de Boerak met citroensap voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rosé voor een perfecte combinatie

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Gevulde Aubergines met Gehakt en Kaaskorst

Gevulde Aubergines met Gehakt en Kaaskorst

Smaakvolle aubergines gevuld met gekruid gehakt, tomaat en een krokant laagje kaas. Een heerlijk gerecht uit de oven!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • ½ ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels margarine
  • 1 tomaat in stukjes of 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paneermeel
  • Zout of 1 bouillonblokje
  • Zwarte peper
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels geraspte belegen kaas
  • Tomatenketchup optioneel

Instructies

  • Snipper de ui en fruit deze in margarine tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gesneden tomaat of tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Roer het gehakt erdoor en bak het rul.
  • Breng op smaak met zout of een bouillonblokje, zwarte peper, kerrie en nootmuskaat.
  • Halveer de aubergines overlangs en maak inkervingen in het vruchtvlees.
  • Kook de auberginehelften ongeveer 10 minuten tot ze beginnen te rimpelen (niet gaar koken).
  • Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de voorgekookte auberginehelften, zodat er een dun laagje vruchtvlees overblijft.
  • Meng het vruchtvlees met het gehaktmengsel.
  • Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en strijk de bovenkant glad.
  • Bestrooi met paneermeel en geraspte kaas.
  • Leg kleine klontjes margarine op de aubergines.
  • Plaats de gevulde aubergines in een beboterde ovenschaal.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C tot er een goudbruin korstje ontstaat (ongeveer 15-20 minuten).
  • Serveer eventueel met tomatenketchup.

Notities

Tip:
Controleer regelmatig tijdens het bakken om overploffing te voorkomen
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Grenache of Tempranillo, past uitstekend bij dit gerecht en vult de hartige smaken aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag

Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag

Proef de rijke smaken van Zuid-Afrikaanse Bobotie: een kruidige gehaktschotel met een romige eilaag. Heerlijk met rijst en chutney!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g mager runderpoulet
  • 5 sneetjes witbrood
  • 1 kopje melk
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
  • ½ theelepel djinten gemalen komijn
  • 10 peperkorrels
  • ¼ theelepel kruidnagelgruis
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Week de sneetjes witbrood in melk en giet de overtollige melk af.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui samen met kerriepoeder, zout, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en kruidnagelgruis tot de ui glazig is.
  • Blus het mengsel af met citroensap.
  • Meng het uimengsel met het geweekte brood, het vlees en de helft van het losgeklopte ei.
  • Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk glad.
  • Giet de resterende helft van het ei over het vlees.
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en het vlees gaar.
  • Serveer de bobotie met witte rijst en een frisse chutney.

Notities

Opmerking:
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht met hartige gehaktsaus bedekt met een romige laag. Het heeft een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinotage of Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van bobotie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 8g