Gebakken Sardines met Kruidenboter en Citroen

Gebakken Sardines met Kruidenboter en Citroen

Proef de smaak van de Middellandse Zee met deze gebakken sardines, perfect gecombineerd met huisgemaakte kruidenboter en frisse citroenpartjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 rauwe sardines
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • Bloem voor het bestuiven
  • 140 g oud broodkruim
  • Plantaardige boter voor het bakken
  • Partjes citroen

Voor de kruidenboter:

  • 125 g zachte boter
  • 2 tl fijngehakte peterselie
  • 1 lente-ui fijngehakt
  • 1 teentje knoflook geplet

Instructies

  • Snijd de lente-ui fijn en plet de knoflook.
  • Ontschub de sardines met de achterkant van een mes, van staart naar kop.
  • Snijd de koppen van de sardines en knip ze aan de onderkant open.
  • Verwijder de ingewanden en leg de sardines open.
  • Knip de ruggengraat eraf bij de staart.
  • Was de sardines en dep ze droog.
  • Klop de zachte boter met de peterselie, lente-ui en knoflook.
  • Schep de helft van het kruidenmengsel in een kommetje en zet het in de koelkast.
  • Klop het ei en de melk los in een kom.
  • Bestuif de sardines met bloem, haal ze door het eiermengsel en bedek ze met broodkruim.
  • Verhit de plantaardige boter in een koekenpan.
  • Bak de sardines 2 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de sardines met de opgesteven kruidenboter en partjes citroen.

Notities

Wijnadvies:

Combineer deze gebakken sardines met een frisse Verdejo uit Spanje of een lichte Pinot Noir uit Italië voor een heerlijke Mediterrane maaltijd.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 520g | Sugar: 1g

Gepaneerde Haringfilets op Hollandse Wijze

Gepaneerde Haringfilets op Hollandse Wijze

Geniet van deze traditionele Hollandse gepaneerde haringfilets, goudbruin gebakken en perfect geserveerd met wittebrood of aardappelpuree en een frisse salade.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 haringfilets schoongemaakt
  • Zout naar smaak
  • Bloem glutenvrij indien nodig
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Maak de haringfilets schoon met keukenpapier en wrijf ze in met zout.
  • Laat het zout even intrekken.
  • Wentel de haringfilets door de bloem en schud de overtollige bloem eraf.
  • Verhit voldoende olie in een koekenpan en bak de haringfilets goudbruin aan beide kanten.
  • Laat de gebakken haringfilets uitlekken op keukenpapier.
  • Schik de haringfilets dakpansgewijs op een serveerschaal.

Notities

Serveer de gebakken haringfilets met wittebrood of aardappelpuree en een frisse salade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse, lichte wijn zoals een Nederlandse Riesling of een Pinot Blanc. Deze wijnen vullen de smaak van de haringfilets goed aan zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Gegrilde Pangasiusfilet met Sinaasappel-Mosterdsaus

Gegrilde Pangasiusfilet met Sinaasappel-Mosterdsaus

Een heerlijk licht en smaakvol gerecht met gegrilde pangasiusfilet, gecombineerd met een verfrissende sinaasappel-mosterdsaus. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 ml vers sinaasappelsap
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 4 el bloem of volkorenmeel
  • 4 el olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el suiker
  • 2 el verse dille fijngehakt
  • Allesbinder optioneel

Instructies

  • Marineer de pangasiusfilets met 2 eetlepels sinaasappelsap, zout en peper.
  • Wentel de filets door de bloem of volkorenmeel.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de vis goudbruin en gaar in 8-10 minuten per kant.
  • Fruit ondertussen de ui glazig in 1 eetlepel olijfolie in een steelpan.
  • Voeg het resterende sinaasappelsap, grove mosterd, suiker en dille toe aan de ui en verwarm zachtjes.
  • Bind de saus eventueel met allesbinder voor een dikkere consistentie.
  • Serveer de pangasiusfilets met de sinaasappel-mosterdsaus eroverheen.

Notities

Variatietip:

Probeer de pangasiusfilet te vervangen door tilapia, meerval of Victoriabaars voor een andere smaakervaring.

Wijnadvies:

Deze gegrilde pangasiusfilet met sinaasappel-mosterdsaus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc. De levendige citrusaroma's in de wijn zullen de smaken van de vis en saus aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika

Gekarameliseerde Parelhoenfilet met Ui en Paprika

Deze heerlijke parelhoenfilet met gekarameliseerde ui en paprika is een smaakvolle, feestelijke maaltijd die eenvoudig te bereiden is. Perfect voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 1 rode paprika
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels boter
  • 1 ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 gr parelhoenfilet

Instructies

  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Maak de paprika schoon, was deze en snijd hem in smalle repen.
  • Boen de citroen onder koud water en pers de helft uit.
  • Snijd van de andere helft 4 mooie plakjes.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een braadpan en bak de ui en paprika 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de suiker toe en bak nog 2 minuten mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1 eetlepel water toe en laat 5 minuten stoven tot de ui en paprika zacht zijn.
  • Bestrooi de parelhoenfilets met zout en peper.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de filets in 6 minuten goudbruin.
  • Keer halverwege om.
  • Neem de filets uit de pan, snijd ze in de lengte open tot 2 cm van de kant en klap ze open.
  • Vul één helft van de filets met het ui-paprikamengsel en klap de filets weer dicht.
  • Leg de filets op warme borden.
  • Voeg 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel water toe aan het bakvet, roer de aanbaksels los en verwarm kort.
  • Giet de saus over de filets en garneer met plakjes citroen.

Notities

Serveren met witlof en peterselie-aardappeltjes.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een droge, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 16g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Malse Rosbief met Gekarameliseerde Sjalotten en Honing-Tijmsaus

Malse Rosbief met Gekarameliseerde Sjalotten en Honing-Tijmsaus

Een heerlijke combinatie van malse rosbief met een zoete honing-tijmsaus en gekarameliseerde sjalotten, perfect voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 gram rosbief
  • 2 theelepels tijm
  • 75 gram boter
  • 2 dl vleesfond
  • 200 gram gepelde sjalotten
  • 1 eetlepel vloeibare lindebloesemhoning
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Wrijf de rosbief in met de helft van de tijm.
  • Braad de rosbief in de helft van de boter bruin aan en bak het vlees naar wens in 20-25 minuten tot het rood of rosé van binnen is.
  • Haal het vlees uit de pan, pak het in aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.
  • Voeg de vleesfond toe aan de pan en kook in tot de helft.
  • Halveer de sjalotten en bak ze met de resterende boter en tijm gedurende 5 minuten.
  • Voeg de honing toe en roer goed door.
  • Schenk de ingekookte jus uit de pan bij de sjalotten en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de rosbief in dunne plakken en serveer met de honing-tijmsaus en sjalotten.

Notities

Lekker in combinatie met gegrilde aardappelpuree-rozetten en Chinese bonen.

Wijnadvies:

Serveer met een krachtige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 2g

Krokante Macaroni Snacks

Krokante Macaroni Snacks

Dit krokante en smaakvolle gerecht van gefrituurde macaroni is perfect als bijgerecht of snack voor feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Carnaval, Kerst, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr macaroni
  • 6 eetlepels oude kaas geraspt
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper
  • Bloem
  • 2 eieren losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de macaroni volgens de verpakking gaar.
  • Laat de macaroni uitlekken zonder af te spoelen.
  • Roer de geraspte oude kaas, crème fraîche, gehakte peterselie, zout en peper door de macaroni.
  • Laat het mengsel 30 minuten opstijven en vorm schijven door stevig aan te drukken.
  • Wentel de schijven door bloem, losgeklopt ei en paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot 190 °C.
  • Frituur de schijven in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze krokante macaroni snacks met een droge witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Perzikrol met IJs

Perzikrol met IJs

Deze perzikrol met ijs is een luchtig en knapperig dessert, gevuld met een zoete perzik- en appelvulling, geserveerd met romig perzik-yoghurtijs.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Picknick, Verjaardag
Servings: 8 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 30 gr pijnboompitten
  • 150 gr amandelspijs
  • 2 eetlepels perziklikeur
  • 6 halve perziken uit blik uitgelekt en in kleine blokjes
  • 200 gr appels geschild en in kleine blokjes
  • Boter
  • ½ theelepel kaneel
  • 8 plakjes filodeeg 18 x 30 cm, ontdooid
  • Poedersuiker
  • ½ liter perzik-yoghurtijs bijv. Häagen-Dazs
  • Slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Verkruimel de amandelspijs en meng met de perziklikeur, stukjes perzik, appel en de geroosterde pijnboompitten.
  • Smelt de boter en meng met kaneel.
  • Spreid de plakjes filodeeg uit en bestrijk ze dun met de kaneelboter.
  • Verdeel het perzik-appelmengsel over het deeg en rol de plakjes op tot rollen, met de naad naar beneden.
  • Leg de rollen op een bakplaat en bak ze 15-20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
  • Snijd elke rol in 2 of 3 delen.
  • Verdeel de strudels over de bordjes en bestrooi met poedersuiker.
  • Schep 2 kleine bolletjes perzik-yoghurtijs naast elke strudel en garneer met een toefje slagroom.

Notities

Maak dit taartje ook eens met peer en/of alleen appel.
Wijnadvies
Serveer met een glaasje perziklikeur of appelcider voor een extra fruitige beleving.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 13g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

German-style Gehaktbrood Burger

German-style Gehaktbrood Burger

Deze German-style gehaktbrood burger combineert sappig gehaktbrood met een romige mosterddressing, verse tomaat en knapperige sla, geserveerd op een sesambroodje voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 verse sesambolletjes
  • 4 plakjes gehaktbrood ongeveer 1 cm dik
  • 2 tomaten in plakjes gesneden
  • IJsbergsla of krulsla
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 theelepels mosterd
  • Zout en peper naar smaak
  • Olie en boter voor het bakken

Instructies

  • Verhit een koekenpan met een beetje olie en een klontje boter.
  • Bak de plakjes gehaktbrood aan beide kanten goudbruin.
  • Meng ondertussen de mayonaise, zure room en mosterd, en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg wat sla op de onderkant van de sesambroodjes en voeg een beetje van de dressing toe.
  • Verdeel de plakjes tomaat over de broodjes.
  • Leg het gehaktbrood op de tomaten en lepel er wat van de dressing overheen.
  • Plaats de bovenkant van het broodje erop en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze burger met een volle Duitse pils of een frisse witte wijn zoals een Riesling voor een perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Casselerribrolletjes met Groenten en Ham-Kaassaus

Casselerribrolletjes met Groenten en Ham-Kaassaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 3 stengels bleekselderij
  • 300 gram winterwortel
  • 3 bosuitjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 12 plakjes casselerrib ongeveer 200 gram
  • 1 doosje MAGGI Ham-Kaas Saus
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Snijd de bleekselderij, winterwortel en bosuitjes in stukken van 5 cm en vervolgens in dunne reepjes.
  • Verhit de margarine in een koekenpan en roerbak de groenten in 2-3 minuten beetgaar.
  • Spreid de plakjes casselerrib uit en verdeel de groenten erover.
  • Rol de plakjes op en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Bereid de MAGGI Ham-Kaas Saus volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk de saus over de rolletjes.
  • Strooi de Parmezaanse kaas erover en laat de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C in 20 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer deze heerlijke casselerribrolletjes met gekookte aardappelen, rijst of pasta.
  • Smakelijk eten!

Notities

Wijnadvies:

Deze casselerribrolletjes gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Romige Champignon Carbonara

Romige Champignon Carbonara

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g dun gesneden spekblokjes
  • 250 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 liter halfvolle melk
  • 500 ml room
  • 100 g Grana Padano kaas geraspt
  • 1 bakje ricola sla
  • Peper
  • Zout
  • Verse nootmuskaat
  • Witte saus op basis van maïzena
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g pasta naar keuze

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekblokjes en fijngehakte champignons toe.
  • Bak ze tot ze goudbruin zijn en het spek knapperig is, roer regelmatig om.
  • Voeg de melk en room toe aan de pan.
  • Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Laat de saus sudderen tot hij iets is ingedikt, roer regelmatig.
  • Voeg 2/3 van de geraspte Grana Padano kaas toe aan de saus en roer tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Verdik de saus indien nodig met witte saus op basis van maïzena.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de saus.
  • Meng goed.
  • Serveer de romige champignon carbonara direct, gegarneerd met een handvol verse ricola sla en bestrooid met de resterende geraspte Grana Padano kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige champignon carbonara vraagt om een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of een Vermentino. De rijke smaken van de saus worden perfect gecompenseerd door de zachtheid van de wijn.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 46g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g