Mexicaanse Gevulde Paprika’s met Romige Walnotensaus

Mexicaanse Gevulde Paprika's met Romige Walnotensaus

Een heerlijk en kleurrijk gerecht geïnspireerd door de Mexicaanse keuken, met een vullende gehaktmix en een rijke walnotensaus. Perfect voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs.
Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 gr walnoten
  • 100 gr feta
  • 100 ml gecondenseerde melk
  • 250 gr gehakt of vegetarisch gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 1 appel of perzik in kleine stukjes gesneden
  • 1 bakbanaan of onrijpe banaan in kleine stukjes gesneden
  • 2 el rozijnen
  • 45 gr amandelen fijngehakt
  • 4 zoete puntpaprika's gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
  • 1 granaatappel of bakje granaatappelpitjes
  • 100 ml water
  • Zout naar smaak
  • Basmati rijst hoeveelheid naar wens

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Gebruik een keukenmachine om de walnoten, feta en gecondenseerde melk te pureren tot een dikke, romige saus.
  • Zet apart.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt of vegetarisch gehakt.
  • Voeg vervolgens de gesnipperde ui, tomaat, appel (of perzik), bakbanaan, rozijnen en gehakte amandelen toe.
  • Bak het geheel 3 minuten zachtjes door.
  • Voeg 100 ml water en wat zout toe aan het gehaktmengsel.
  • Laat het mengsel nog even doorpruttelen totdat alles goed gemengd is.
  • Halveer de zoete puntpaprika's en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Plaats de gevulde paprika's op een bakplaat en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Kook ondertussen de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de gevulde paprika's op borden met de basmatirijst.
  • Giet de walnotensaus over de paprika's en garneer met granaatappelpitjes.

Notities

Dit gerecht combineert goed met een fruitige witte wijn zoals een Viognier of een lichte rosé.
 

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Zomerse Salade met Pangasius en Feta

Zomerse Salade met Pangasius en Feta

Een frisse zomerse salade met pangasius, feta en meloen. Perfect voor een lichte, gezonde maaltijd op een warme dag.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 200 gr jonge spinazie
  • 150 gr rucola
  • Witte asperges uit pot in stukjes gesneden (hoeveelheid naar smaak)
  • 250 gr feta in blokjes gesneden
  • 250 gr pangasiusfilet
  • ½ Galia meloen in kleine blokjes gesneden
  • Koolrabi in blokjes gesneden (hoeveelheid naar smaak)
  • Pijnboompitten naar smaak geroosterd

Voor de marinade:

  • Beetje olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Kruiden naar smaak bijv. oregano, tijm

Voor de dressing:

  • 6 el smaakvolle olijfolie
  • 1 tl Worchestersaus
  • 2 ½ el witte basilicumazijn
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Oregano naar smaak

Instructies

  • Marineer de pangasiusfilet met een beetje olijfolie, kruiden, zout en peper.
  • Laat dit even intrekken.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pangasiusfilet tot deze gaar en lichtbruin is.
  • Zet apart.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Zet apart om af te koelen.
  • Meng in een grote kom de jonge spinazie, rucola, witte asperges, koolrabi, meloenblokjes en feta.
  • Maak de dressing door de olijfolie, Worchestersaus, basilicumazijn, peper, zout en oregano goed door elkaar te mengen.
  • Voeg de dressing toe aan de salade en meng alles goed door elkaar.
  • Snijd de gebakken pangasius in stukken en leg deze bovenop de salade.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten over de salade en serveer direct.

Notities

Deze zomerse salade gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Klassieke Nasi Goreng met Ei en Pindasaus

Klassieke Nasi Goreng met Ei en Pindasaus

Geniet van deze klassieke nasi goreng, boordevol smaak en perfect voor een snel en smaakvol diner.
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blok boemboe voor nasi goreng
  • 1 puntpaprika in kleine reepjes gesneden
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 150 gr diepvrieserwten
  • 150 gr kastanjechampignons in plakjes gesneden
  • 150 gr taugé
  • 150 gr wortelen in dunne plakjes gesneden
  • 300 gr hamblokjes of vegetarische kipstukjes
  • 320 gr basmatirijst
  • 75 gr gember in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 rode peper fijn gesneden
  • Wokolie
  • 4 eieren
  • Pindasaus hoeveelheid naar wens
  • Kroepoek voor erbij

Instructies

  • Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit wokolie in een grote braadpan of wok op middelhoog vuur en voeg het boemboe blok toe.
  • Roer goed door om het te laten oplossen.
  • Voeg de fijngesneden gember en rode peper toe en bak kort aan.
  • Voeg de hamblokjes of vegetarische kipstukjes, puntpaprika, prei, champignons, wortelen, erwten en taugé toe aan de pan.
  • Roerbak alles samen tot de groenten gaar zijn en het vlees of de vegetarische optie goed doorbakken is.
  • Voeg de gekookte rijst toe aan de pan met de gebakken groenten en vlees.
  • Bak alles nog een paar minuten mee, zodat de smaken goed mengen.
  • Verhit ondertussen een koekenpan en bak de eieren tot ze gaar zijn, maar de dooiers nog zacht.
  • Verwarm de pindasaus volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de nasi goreng op borden met een gebakken ei bovenop.
  • Voeg een lepel pindasaus toe en serveer met gebroken kroepoek.

Notities

Deze nasi goreng combineert goed met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Risotto met Spinazie, Knoflookgarnalen en Mosselen

Risotto met Spinazie, Knoflookgarnalen en Mosselen

Geniet van deze luxe risotto met spinazie, knoflookgarnalen en mosselen. Een perfect diner voor twee!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn geperst
  • ½ rode peper fijn gesneden (optioneel)
  • 75 gr oesterzwammen fijn gesneden
  • 75 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 100 gr garnalen
  • 100 gr mosselen
  • 100 gr risotto
  • 150 gr verse spinazie
  • Scheutje room
  • Bakje zeewiersalade

Instructies

  • Kook de risotto samen met het gedroogde eekhoorntjesbrood in ongeveer 12 minuten tot de risotto zacht en romig is.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de fijngesneden ui, knoflook en rode peper (indien gebruikt) zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de oesterzwammen toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de garnalen en mosselen toe aan de pan en bak ze op een lage temperatuur gedurende de laatste 5 minuten mee, tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen open zijn.
  • Voeg de verse spinazie en een scheutje room toe aan de pan en laat de spinazie slinken.
  • Roer goed door.
  • Plaats de risotto op een bord en maak een kring in het midden.
  • Leg hierin het garnalen- en mosselmengsel.
  • Serveer de zeewiersalade naast de risotto voor een extra smaakvolle toevoeging.

Notities

Deze luxe risotto combineert uitstekend met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Vermentino.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g

Libanese Gehaktballetjes met Citroen en Tomaat

Libanese Gehaktballetjes met Citroen en Tomaat

Ontdek de rijke smaken van Libanese gehaktballetjes, perfect gecombineerd met citroen en tomaten, voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Libanon
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 flinke snuf chilipoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl kaneel
  • 2 citroenen in halve plakken gesneden
  • 4 el arachideolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom het rundergehakt, tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, knoflook, paprikapoeder, en chilipoeder.
  • Kneed alles goed door elkaar tot een gelijkmatig mengsel.
  • Vorm met vochtige handen kleine gehaktballetjes van het mengsel en zet deze in de koelkast om even stevig te worden.
  • Verhit de arachideolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien tot ze beginnen te kleuren.
  • Haal de uien uit de pan en zet opzij.
  • Bak nu de gehaktballetjes in dezelfde pan tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.
  • Voeg de gefruite ui, geraspte citroenschil, en tomatenblokjes toe aan de gehaktballetjes in de pan.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes stoven, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Serveer de gehaktballetjes met de halve plakken citroen, en garneer eventueel met extra pijnboompitten.

Notities

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige rode wijn zoals een Grenache.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 300g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Geniet van deze heerlijk gebakken witte vis in een romige tahinsaus met knapperige walnoten, een ware smaaksensatie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Midden Oosten
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 scheut arachideolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl geraspte gember
  • 100 gr walnoten
  • 2 el tahin
  • 3 el olijfolie
  • 50 gr pijnboompitten
  • 800 gr witte vis
  • 1 citroen rasp ervan
  • 1 ui klein gesneden
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de vis in met grof zeezout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Spoel de vis af, wrijf in met arachideolie en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
  • Terwijl de vis in de oven staat, fruit de gesneden ui en pijnboompitten 10 minuten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Meng in een kom de tahin, citroensap, en 2 eetlepels water.
  • Voeg de basilicum, geraspte gember en een snufje grof zeezout toe.
  • Voeg dit tahinmengsel toe aan de gefruite uien en pijnboompitten, en laat de saus 5-10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de oven en giet de tahinsaus eroverheen.
  • Strooi de walnoten over de vis.
  • Zet de vis terug in de oven en laat nog 10 minuten sudderen.

Notities

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Snijbonenstamppot met Garam Masala en Vegetarische Gehaktballetjes

Een verrassende twist op de klassieke stamppot, met snijbonen en de rijke smaak van garam masala.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Fusion, India, Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vegetarische gehaktballetjes
  • 1 el garam masala
  • 1 grote ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 250 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 400 gram snijbonen in stukjes gesneden
  • 600 gram aardappelen in blokjes gesneden
  • 1 tl olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een grote pan met water tot ze gaar zijn, en maak er vervolgens een smeuïge puree van.
  • Houd deze warm.
  • Verhit een koekenpan op laag vuur en bak de ui, knoflook, champignons en snijbonen ongeveer 40 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
  • Voeg de garam masala toe aan het groentenmengsel en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de groenten en kruiden door de aardappelpuree en roer alles goed door elkaar.
  • Verhit in een aparte pan een theelepel olijfolie en bak de vegetarische gehaktballetjes goudbruin.
  • Serveer de stamppot op borden en leg de gebakken gehaktballetjes ernaast.

Notities

Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Pappardelle met Gerookte Zalm en Asperges in Romige Boursinsaus

Pappardelle met Gerookte Zalm en Asperges in Romige Boursinsaus

Een romige pappardelle met gerookte zalm en asperges, ideaal voor een luxe diner of een speciaal etentje!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bakje Boursin voor de keuken
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 zoete puntpaprika in stukjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 150 gram pappardelle
  • 200 gram gerookte zalm in plakjes
  • 500 gram asperges geschild en in stukjes gesneden

Instructies

  • Verhit een koekenpan en braad de ui, knoflook en paprika tot ze zacht en geurig zijn.
  • Kook de asperges in een pan met water tot ze halfgaar zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Kook tegelijkertijd de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  • Zodra de pappardelle gaar is, giet je het af en roer je de Boursin erdoor totdat deze volledig is gesmolten en de pasta romig is.
  • Leg de pappardelle op een grote schaal.
  • Leg de plakjes gerookte zalm gelijkmatig over de pasta.
  • Verdeel de hete ui, knoflook en paprika over de zalm.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke combinatie.

Notities

Combineer met een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Vliegende Jacob – Zweedse Kip Ovenschotel met Banaan en Pinda’s

Vliegende Jacob - Zweedse Kip Ovenschotel met Banaan en Pinda's

Ontdek de verrassende combinatie van kip, banaan, spek en pinda's in deze Zweedse klassieker genaamd Vliegende Jacob.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Zweden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kipdijfilet in stukjes gesneden
  • 200 gram gerookt spek in stukjes gesneden
  • 2 bananen in plakjes gesneden
  • 2 dl kookroom
  • Scheut chilisaus
  • Handvol pinda's
  • 300 gram basmati rijst

Instructies

  • Kook de basmati rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd deze warm door een handdoek om de pan te wikkelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bak de spekjes in een koekenpan tot ze krokant zijn.
  • Haal de spekjes uit de pan en bak de stukjes kipdijfilet in het achtergebleven vet tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Meng de kookroom met een scheut chilisaus in een aparte kom.
  • Vet een ovenschaal in en leg de gekookte rijst op de bodem.
  • Verdeel de gebakken kip over de rijst.
  • Leg de plakjes banaan bovenop de kip, gevolgd door de gebakken spekjes en een handvol pinda's.
  • Giet als laatste de roomsaus met chilisaus over het geheel.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht gedurende 20 minuten.
  • Serveer direct, eventueel met een frisse groene salade.

Notities

Een lichte witte wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Spaanse Tortilla met Courgette en Cherry Tomaatjes

Spaanse Tortilla met Courgette en Cherry Tomaatjes

Geniet van een smaakvolle Spaanse tortilla met courgette, prei en cherry tomaatjes, perfect voor een voedzame lunch!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren geklutst
  • ½ prei in ringetjes
  • 6 cm courgette in blokjes
  • 10 cherry tomaatjes in 6 stukjes per tomaat gesneden
  • 1 middelgrote aardappel geraspt
  • 1 teen knoflook geperst
  • Cajun kruiden naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Olijfolie voor bakken

Instructies

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de prei, courgette, geraspte aardappel, cherry tomaatjes en geperste knoflook toe aan de pan.
  • Bestrooi met Cajun kruiden, zout en peper naar smaak.
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen, roer af en toe zodat de groenten gelijkmatig garen.
  • Giet het geklutste eimengsel over de groenten in de pan.
  • Zet het vuur laag en laat de tortilla nog eens 10 minuten sudderen totdat de eieren volledig gestold zijn en de tortilla stevig is.
  • Serveer de tortilla warm, eventueel met een frisse tomatensalade als bijgerecht.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een lichte rosé past uitstekend bij deze tortilla.