Warm Gerookte Zalm met Ricotta-Yoghurtspread en Groenten

Warm Gerookte Zalm met Ricotta-Yoghurtspread en Groenten

Laat je verrassen door dit snelle en heerlijke gerecht van warm gerookte zalm met een frisse ricotta-yoghurtspread, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Asperges, Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Milde olijfolie
  • 900 gr minikrieltjes
  • 350 gr groene asperges in stukjes van 2 cm gesneden
  • 200 gr sugar snaps schoongemaakt en gehalveerd
  • 4 salade-uitjes in stukjes van 1 cm gesneden
  • 1 citroen
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 250 gr ricotta
  • 4 warm gerookte zalmfilets
  • Peper en zout naar smaak
  • Mespunt gerookte paprikapoeder optioneel

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de minikrieltjes met peper en zout tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Houd ze warm.
  • In dezelfde pan, bak de salade-uitjes, groene asperges en sugar snaps gedurende 4 minuten tot ze gaar zijn, maar nog knapperig.
  • Schep alles goed om.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil van een halve citroen.
  • Pers deze helft uit en snijd de andere helft in plakjes.
  • Meng in een kom de ricotta met de Griekse yoghurt, citroensap, citroenrasp, peper en een beetje zout.
  • Voeg eventueel een mespunt gerookte paprikapoeder toe voor extra smaak.
  • Verdeel het ricotta-yoghurtmengsel over de borden.
  • Leg daarop de gebakken krieltjes en groenten.
  • Plaats bovenop de groenten een stuk warm gerookte zalmfilet en garneer met een plakje citroen.
  • Serveer direct en geniet van deze snelle, gezonde maaltijd.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Portobello gevuld met spekjes

Portobello gevuld met spekjes

Deze gevulde portobello's met spekjes, paprika en een romige crème fraîche zijn een heerlijke combinatie van hartige smaken en zachte texturen.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 portobello’s uitgehold en lamellen verwijderd
  • 300 gr gerookte spekblokjes
  • 1 puntpaprika in kleine stukjes gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 250 ml crème fraîche
  • Verse basilicum fijn gesneden
  • Provençaalse kruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Voeg de fijn gesneden ui en puntpaprika toe aan de pan en bak deze mee tot de ui glazig en zacht is.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche en de fijn gesneden basilicum erdoor.
  • Breng op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Vul de uitgeholde portobello's met het spek- en roommengsel.
  • Plaats de gevulde portobello's op een bakplaat of in een ovenschaal en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 15-18 minuten, tot de portobello's zacht zijn en de vulling goed heet is.
  • Serveer direct als hoofdgerecht of als een smaakvol voorgerecht.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een lichte Chardonnay voor een perfecte smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Risotto met Paddestoelen, Courgette en Walnoten

Risotto met Paddestoelen, Courgette en Walnoten

Deze unieke risotto met een rijke mix van paddestoelen, courgette en walnoten brengt comfortfood naar een hoger niveau.
(inclusief het weken van eekhoorntjesbrood)40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram risotto
  • 1 courgette in kleine blokjes
  • 250 gr oesterzwammen in stukjes gesneden
  • 2 pakjes gedroogd eekhoorntjesbrood 1/2 dag geweekt en daarna in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 ui fijn gesneden
  • 150 gram walnoten in stukjes
  • 100 gram geraspte Grana Padano
  • Beetje kookroom
  • Bouillonblokje

Instructies

  • Kook de risotto in een grote pan met water en een bouillonblokje gedurende 20 minuten, totdat deze gaar is.
  • Giet de risotto goed af en zet opzij.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de oesterzwammen, het geweekt eekhoorntjesbrood, de fijn gesneden ui en geperste knoflook.
  • Bak dit geheel tot de paddestoelen zacht zijn.
  • Voeg de blokjes courgette en de stukjes walnoten toe aan de pan en bak dit nog ongeveer 5 minuten mee, tot de courgette beetgaar is en de noten licht geroosterd zijn.
  • Neem een grote schaal en doe de afgegoten risotto hierin.
  • Voeg een scheutje kookroom en de geraspte Grana Padano toe.
  • Voeg het paddestoelen- en groentemengsel toe aan de risotto in de schaal en roer alles goed door elkaar.
  • Serveer de risotto warm, en zet extra geraspte kaas op tafel voor de liefhebbers.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Tagliatelle met Spekjes, Courgette en Mozzarella

Tagliatelle met Spekjes, Courgette en Mozzarella

Deze tagliatelle met spekjes, courgette, en mozzarella is een heerlijk, snel en smaakvol gerecht, perfect voor een drukke avond.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle
  • Klein beetje room
  • 350 g spekblokjes
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 2 puntpaprika’s in kleine stukjes gesneden
  • 1 middelgrote ui in stukjes gesneden
  • 200 g mozzarella in blokjes gesneden
  • Oregano naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Tijm naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Bak de spekblokjes uit in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg de ui, courgette en paprika toe aan het overgebleven vet van de spekjes in de pan en wok ze tot ze gaar zijn.
  • Doe de spekjes terug in de pan bij de groenten en voeg de oregano, peper en tijm toe.
  • Roer goed door en laat het geheel even goed warm worden.
  • Verdeel de gekookte tagliatelle over de borden en giet er een klein scheutje room overheen.
  • Schep het spekjes-groentemengsel over de tagliatelle en verdeel de blokjes mozzarella erover.
  • Serveer direct en geniet!

Notities

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Tagliatelle met Roquefort, Spinazie en Kabeljauw

Tagliatelle met Roquefort, Spinazie en Kabeljauw

Een luxe pastagerecht met romige roquefortsaus, verse spinazie, champignons en perfect gebakken kabeljauw. Heerlijk voor een speciaal diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Vis
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 600 g verse spinazie
  • 250 ml kookroom
  • 200 g roquefort
  • 400 g kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 2 uien fijn gesneden
  • 400 g kabeljauwfilets gebakken met peper en zout
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 60 g walnoten in kleine stukjes gehakt

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Verhit in een koekenpan wat olie en bak de ui en champignons totdat de ui glazig is en de champignons zacht zijn.
  • Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
  • Verwarm de kookroom in een pan samen met de roquefort en laat zachtjes smelten tot een smeuïge saus.
  • Bak ondertussen de kabeljauwfilets in een koekenpan met wat olie, bestrooi met peper en zout.
  • Bak aan beide kanten goudbruin en gaar.
  • Houd warm in aluminiumfolie.
  • Neem een grote schaal en doe de gekookte tagliatelle erin.
  • Roer het spinazie- en champignonmengsel en het citroensap erdoor.
  • Giet de roquefortsaus over de tagliatelle en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de tagliatelle over de borden en garneer met citroenrasp en walnoten.
  • Leg de gebakken kabeljauwfilets bovenop de pasta.
  • Serveer direct en geniet van dit heerlijke gerecht.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht met zijn romige en hartige smaken.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Zelfgemaakte Berbere: Ethiopische Specerijenmix

Zelfgemaakte Berbere: Ethiopische Specerijenmix

Maak je eigen authentieke Berbere, een Ethiopische specerijenmix die je gerechten een warme, aromatische smaak geeft.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Kruidenmengsels
Land van herkomst: Ethiopië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl korianderzaad of poeder 2 minuten geroosterd in een hete koekenpan, daarna fijn gemalen in een vijzel
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kaneelpoeder

Instructies

  • Rooster het korianderzaad (indien niet al in poedervorm) 2 minuten in een hete koekenpan.
  • Maal het geroosterde korianderzaad fijn in een vijzel.
  • Meng alle ingrediënten, inclusief het fijn gemalen korianderzaad, goed door elkaar in een kom.
  • Giet de specerijenmix in een schoon, droog potje met een deksel en bewaar op een koele, donkere plaats.

Half-Vega Gehaktballen met Kurkuma en Chilivlokken

Half-Vega Gehaktballen met Kurkuma en Chilivlokken

Deze half-vega gehaktballen combineren de smaak van rundergehakt met de voordelen van vega gehakt. Perfect voor een voedzame maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Fusion
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 250 g vega gehakt
  • 1 ei
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl chilivlokken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Paneermeel om het gehaktmengsel stevig te maken
  • Boter om in te bakken
  • 1 tomaat in blokjes gesneden

Instructies

  • Doe het rundergehakt, vega gehakt, ei, kurkuma, chilivlokken, peper, zout en Provençaalse kruiden in een grote kom.
  • Meng alles goed door elkaar, eventueel met je handen, totdat het mengsel stevig aanvoelt.
  • Voeg paneermeel toe als het mengsel te los is.
  • Vorm 4 gehaktballen van het mengsel.
  • Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en braad de gehaktballen rondom bruin en gaar.
  • Voeg de blokjes tomaat toe aan de pan om de jus te verrijken en laat even mee sudderen.
  • Serveer de gehaktballen warm, eventueel met aardappelen en groenten naar keuze.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz past goed bij deze gehaktballen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Spruiten met een Aziatisch tintje

Spruiten met een Aziatisch tintje

Ontdek spruitjes op een verrassende manier met deze Aziatische twist. Gekookt in romige kokosmelk met boemboe en gehakt.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes schoongemaakt en even gekookt
  • 200 ml kokosmelk
  • 400 g geruld gehakt
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 pakje boemboe ajam paniki
  • 250 g champignons gesneden

Optioneel:

  • 1 tl sambal voor extra pit

Instructies

  • Los de boemboe op in de kokosmelk en laat het mengsel flink inkoken in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak in een andere pan de ui, het gehakt en de champignons samen tot de ui glazig is en het gehakt goed gaar is.
  • Voeg de ingekookte kokosmelk met boemboe toe aan de pan met het gehaktmengsel, en voeg de voorgekookte spruitjes toe.
  • Roer goed door en laat het geheel nog even sudderen zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Voor liefhebbers van pittig eten, voeg eventueel 1 theelepel sambal toe en roer door het gerecht.
  • Serveer warm met witte rijst.

Notities

Een droge Riesling of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Indische Kippenlevertjes met Spek en Champignons

Indische Kippenlevertjes met Spek en Champignons

Probeer deze smaakvolle Indische kippenlevertjes met spek en champignons. Een heerlijk kruidig gerecht, perfect met rijst en een frisse komkommersalade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spekreepjes
  • 450 g kippenlevertjes
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 250 g kastanjechampignons in plakjes gesneden
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 1 tl sambal
  • 1 tl djahé gemberpoeder
  • 1 klein pepertje fijn gesneden
  • 1 tl kerrie madras
  • 3 el ketjap manis
  • ½ bosje koriander fijn gesneden
  • 3 dl kippenbouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 3 cm geraspte verse gember
  • Bloem om de levertjes doorheen te halen

Instructies

  • Kruid de kippenlevertjes royaal met peper en zout, en haal ze door de bloem.
  • Verhit een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet apart.
  • In dezelfde pan, braad de gekruide kippenlevertjes kort aan tot ze rondom bruin zijn.
  • Haal de levertjes uit de pan en laat uitlekken.
  • Gebruik dezelfde olie in de pan om de uienringen, champignons, knoflook, sambal, djahé, pepertje, kerrie madras, geraspte gember en ketjap manis toe te voegen.
  • Bak alles goed door tot de uien zacht zijn en de champignons bruin beginnen te worden.
  • Voeg de kippenlevertjes en de gebakken spekreepjes weer toe aan de pan.
  • Giet de kippenbouillon erbij en laat het geheel 5-8 minuten sudderen, zodat de levertjes vanbinnen nog een beetje rosé blijven.
  • Bestrooi het gerecht met fijngehakte koriander en serveer direct.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Ovenschotel Macaroni met Bloemkool en Kaassaus

Ovenschotel Macaroni met Bloemkool en Kaassaus

Een heerlijke ovenschotel van macaroni, bloemkool en Beyond Meat gehakt, overgoten met romige kaassaus en afgewerkt met een knapperig korstje.
Bereidingstijd52 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gesneden en kort voorgekookt
  • 350 g macaroni gekookt
  • 300 g Beyond Meat gehakt gekruid en rul gebakken
  • ui fijn gesneden en meegebakken met het gehakt
  • 250 g geraspte kaas
  • 1 pakje room
  • Flinke scheut melk
  • Peper zout en Italiaanse kruiden (voor het kruiden van het gehakt)

Instructies

Kaassaus:

  • Verwarm de room, melk en geraspte kaas in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Roer tot de kaas volledig is gesmolten en de saus glad is.

Ovenschotel:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng in een grote ovenschaal de gekookte macaroni, voorgekookte bloemkoolroosjes en het rul gebakken gehakt met de uien.
  • Giet de kaassaus gelijkmatig over het macaroni-mengsel en roer alles goed door elkaar.
  • Bak de ovenschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zet vervolgens de ovenstand op grill en gril de schotel nog 7 minuten om een mooi goudbruin korstje te krijgen.
  • Serveer de ovenschotel warm en geniet van dit heerlijke comfort food!

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g