Romige Biersoep met Bruin Bier

Romige Biersoep met Bruin Bier

Deze traditionele biersoep met bruin bier heeft een volle, romige smaak en een subtiele zoetheid. Perfect als hartverwarmend herfstgerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings:
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 500 ml bruin bier
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 eidooiers
  • 3 el aardappelzetmeel
  • 2 el water

Instructies

  • Voeg suiker en zout toe naar smaak.
  • Klop in een kom de eidooiers los met het aardappelzetmeel en 2 eetlepels water.
  • Giet al roerend een beetje van het kokende biermengsel bij het eimengsel.
  • Giet dit mengsel terug in de pan en blijf goed roeren.
  • Laat de soep kort doorkoken en haal direct van het vuur.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stuk versgebakken bruin brood en eventueel een snufje kaneel of nootmuskaat voor extra diepte in smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch Dubbel of ander donker bier.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Romige biersoep met bruin bier en een zachte zoetheid

Romige biersoep met bruin bier en een zachte zoetheid

Deze romige biersoep met bruin bier heeft een volle, zachte smaak met een vleugje zoetheid. Een heerlijk hartverwarmend gerecht voor de koudere maanden!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings:
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 milliliter bruin bier
  • 500 milliliter water
  • 3 eetlepels aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels water
  • 2 eidooiers
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng het water en het bruin bier in een pan aan de kook.
  • Voeg suiker en zout toe naar smaak.
  • Klop in een kom de eidooiers los met het aardappelzetmeel en 2 eetlepels water.
  • Giet al roerend een beetje van het kokende biermengsel bij het eimengsel.
  • Giet dit mengsel terug in de pan en blijf goed roeren.
  • Laat de soep kort doorkoken en haal direct van het vuur.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stuk versgebakken bruin brood en eventueel een snufje kaneel of nootmuskaat voor extra diepte in smaak.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch Dubbel of een ander donker bier.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Opperdoezer Aardappelsalade met Spek en Pesto

Deze smaakvolle Opperdoezer aardappelsalade met spek, pesto en tomaat is een heerlijk bijgerecht. Perfect bij gegrild vlees of als lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings: personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg Opperdoezer Ronde aardappelen
  • Zout naar smaak
  • 125 g magere spekreepjes
  • 2 el azijn
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 el olijfolie
  • 3 el groene pesto
  • Peper naar smaak
  • 200 g tomaten in partjes
  • 2 el pijnboompitten geroosterd
  • 3 el basilicum fijngehakt

Instructies

  • Boen de Opperdoezer Ronde aardappelen schoon en kook ze 15 minuten in gezouten water.
  • Bak intussen de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig.
  • Breng de azijn met 2 el water, de knoflook en ui aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de olijfolie en pesto door de dressing en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de gekookte aardappelen in plakjes en meng ze met de spekjes, tomaten en dressing.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en fijngehakte basilicum.

Notities

Serveertip:

Serveer met een gegrild varkenshaasje of een stuk vers brood.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Hartige Bladerdeeghapjes met Salami en Tomatensaus

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met salami, komkommer en tomatensaus zijn perfect voor elke borrel of feestje. Snel, simpel en heerlijk!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 150 g salami in blokjes
  • ¼ komkommer zonder zaadjes, in blokjes
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 4 el tomatensaus Tomato Frito
  • Bloem voor bestuiven van werkblad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Klop het ei los met 1 eetlepel water.
  • Snijd de salami en komkommer in kleine blokjes en doe in een kom.
  • Voeg de fijngehakte peterselie en tomatensaus toe en meng goed.
  • Schep 1 eetlepel vulling op elk plakje bladerdeeg.
  • Bestrijk de randen met losgeklopt ei en vouw het bladerdeeg dubbel.
  • Druk de randen goed dicht met een vork om een kartelrand te maken.
  • Bestrijk de bovenkant met een beetje ei.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de bladerdeeghapjes erop.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een frisse yoghurtdip of een pittige chilisaus.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij deze hartige hapjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Salade met Geitenkaas, Haverkorn Croutons en Appelstroopdressing

Salade met Geitenkaas, Haverkorn Croutons en Appelstroopdressing

Een frisse salade met romige geitenkaas, knapperige haverkorn croutons en een lichtzoete appelstroopdressing. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zak sla naar keuze
  • 1 geitenkaas bijv. zachte geitenkaas
  • 2 sneetjes haverkorn brood
  • 1 handje cherrytomaten gehalveerd
  • ¼ komkommer in kleine stukjes
  • 1 handje radijs in dunne plakjes

Voor de dressing:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de sla in een kom en voeg de gesneden tomaten, komkommer en radijs toe.
  • Scheur of snijd het haverkorn brood in kleine stukjes en voeg dit toe aan de salade.
  • Plaats de geitenkaas op een ovenbestendig bordje en verwarm deze ongeveer 5 minuten in de oven tot hij zacht wordt.
  • Maak ondertussen de dressing door de appelstroop, azijn, olijfolie, peper en zout in een kommetje te mengen.
  • Giet het mengsel in een steelpan en verwarm het kort totdat de appelstroop vloeibaarder wordt.
  • Giet de dressing in een schaaltje en serveer deze apart of direct over de salade.
  • Haal de geitenkaas uit de oven en leg deze bovenop de salade.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke, eenvoudige salade!

Notities

Serveertip:
Lekker met een handje walnoten of een scheutje honing voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chenin Blanc past perfect bij de romige geitenkaas en de zoete dressing.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 9g

Zuurkoolstamppot met Viscurry

Zuurkoolstamppot met Viscurry

Een heerlijke twist op de klassieke zuurkoolstamppot met een romige viscurry en frisse koriander, perfect voor een voedzame maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
frituurtijd5 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 1 zakje tandoorikruidenmix
  • 3 dl volle yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 600 g visfilet
  • 1 ui
  • 2 kaneelstokjes
  • Olie voor het bakken
  • 500 g zuurkool
  • Bloem
  • Verse koriander

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in 3 dl water gaar.
  • Roer een papje van 1 dl yoghurt, citroensap en 2 eetlepels tandoorikruiden.
  • Snijd de vis in blokjes en meng de kruidenyoghurt erdoor.
  • Snipper de ui, breek de kaneelstokjes in stukjes en fruit ze samen in 2 eetlepels olie totdat de ui zacht is.
  • Voeg de zuurkool toe, voeg 1 dl water toe en stoof de zuurkool 1 minuut zachtjes.
  • Schep de visblokjes om met wat bloem.
  • Verhit de frituurolie tot 175°C en bak de visblokjes in delen 4-5 minuten goudbruin.
  • Houd ze warm.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze tot een grove puree en meng er 2 dl yoghurt door.
  • Verwijder de kaneelstokjes uit de zuurkool en meng deze door de aardappelpuree.
  • Serveer de tandoorivis apart en garneer met verse koriander.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel een lepel extra yoghurt voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij dit pittige gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Atjar van komkommer en tomaat

Atjar van komkommer en tomaat

Een frisse, lichtzoete atjar van komkommer en tomaat met een pittige twist van rode peper, perfect als bijgerecht bij Aziatische gerechten.
Bereidingstijd15 minuten
intrekken1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tomaat gehalveerd
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 6 eetlepels azijn
  • 50 g basterdsuiker
  • 3 eetlepels zilveruitjes
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de komkommer en tomaten.
  • Snijd de komkommer in de lengte in parten, verwijder de zaadjes en snijd in stukjes.
  • Halveer de tomaatjes en snipper de ui.
  • Maak de rode peper schoon en snijd in schuine ringetjes.
  • Breng de azijn met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Meng in een kom de komkommer, tomaat, ui, rode peper en zilveruitjes.
  • Giet het warme azijnmengsel erover en schep goed om.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat minimaal 1 uur intrekken voor de beste smaak.

Notities

Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij rijsttafels, saté of gegrilde kip.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de frisse en licht pittige smaken van de atjar.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.4g | Sugar: 9g

Pittige Gemarineerde Speklapjes met Rode Peper

Pittige Gemarineerde Speklapjes met Rode Peper

Kruidige en lichtzoete speklapjes, gemarineerd in ketjap en gember, gebakken met rode peper voor een pittige en aromatische smaakbeleving.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g speklapjes in reepjes gesneden
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 dl heet water
  • eetlepel olie
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • ½ eetlepel honing
  • ½ theelepel gemberpoeder

Instructies

  • Snijd de speklapjes in reepjes en meng deze in een kom met het gemberpoeder, ketjap manis en 1 eetlepel olie.
  • Laat het vlees 15 minuten marineren om de smaken goed te laten intrekken.
  • Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de rode peper 1 minuut.
  • Voeg de gemarineerde speklapjes toe en bak ze 5 minuten op hoog vuur, terwijl u regelmatig omschept.
  • Temper het vuur, voeg het hete water toe en laat de speklapjes in ongeveer 15 minuten volledig garen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een licht gekoelde Beaujolais past goed bij de zoet-pittige smaak van de speklapjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 27g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gemengde Olijven Trio

Gemengde Olijven Trio

Geniet van een smaakvol trio van gemengde olijven, perfect als borrelhapje of onderdeel van een tapasavond. Deze mix van knoflookolijven, kruidige zwarte olijven en olijven gevuld met ansjovis biedt een heerlijke variatie voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Ansjovis, Borrelhapjes, Fingerfood, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Servings:
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Serveerplateau
  • theelepel

Ingrediënten

  • 75 g ontpitte knoflookolijven
  • 75 g ontpitte kruidige zwarte olijven
  • 75 g olijven gevuld met ansjovis

Instructies

  • Schep 75 g ontpitte knoflookolijven, 75 g ontpitte kruidige zwarte olijven en 75 g olijven gevuld met ansjovis door elkaar in een kom.
  • Je kunt de olijven ook apart serveren voor een mooi presentatie-effect.
  • Serveer direct als borrelhapje of onderdeel van een tapasplank.

Notities


Wijnadvies:
Combineer deze gemengde olijven met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een verfrissende rosé, die de zoute en hartige smaken van de olijven perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 1g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Hartige Gebakken Kaasplakken met Pijnboompitten

Hartige Gebakken Kaasplakken met Pijnboompitten

Probeer deze hartige gebakken kaasplakken met een knapperige korst van paneermeel en pijnboompitten. Perfect als bijgerecht of smaakvol hapje bij een stamppot of salade.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: plakken
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 plakken jong belegen kaas ± 125 g per plak, zonder korst
  • 1 ei M
  • 1 eetlepel koffiemelk
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel bieslook
  • 50 g boter
  • Bloem voor het paneren
  • Paneermeel voor het paneren
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Druk de pijnboompitten mooi verdeeld in de kaasplakken.
  • Klop het ei los met de koffiemelk, mosterd, peterselie, bieslook, een snufje zout en peper.
  • Wentel elke kaasplak door de bloem (klop de overtollige bloem eraf), daarna door het ei-mengsel en vervolgens door het paneermeel.
  • Zorg dat de plakken een egaal paneerlaagje hebben.
  • Laat de gepaneerde kaasplakken een half uur in de koelkast opstijven.
  • Verhit in een grote koekenpan de boter tot het schuim net wegtrekt en bak de kaasplakken op matig vuur aan beide kanten goudbruin.

Notities

Serveer ze bij andijviestamppot

Wijnadvies:

Serveer deze hartige kaasplakken met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay om de romigheid van de kaas in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g