Gouden Belgische Uiensoep met Bier

Gouden Belgische Uiensoep met Bier

Een hartverwarmende Belgische uiensoep met een vleugje bier voor een unieke smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 flesjes bier
  • 50 g boter
  • 8 middelgrote uien grof gesneden
  • ½ l bouillon blokjes of vleesextract
  • 2 fijngesnipperde knoflookteentjes
  • 1 eetlepel bloem
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Smelt de boter lichtjes in een kookpan.
  • Voeg de gesneden uien en knoflook toe en bak ze goudbruin.
  • Strooi de bloem over de uien en laat het mengsel even sudderen.
  • Schenk de bouillon en het bier in de pan en breng het aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Deze soep combineert goed met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een Belgisch witbier.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gefrituurde Zwezerik met Sjalottencompote en Wortel-Appelsaus

Gefrituurde Zwezerik met Sjalottencompote en Wortel-Appelsaus

Delicaat gefrituurde zwezerik, geserveerd met een rijke sjalottencompote en een verfijnde wortel-appelsaus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Tussengerecht, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de zwezerik:

  • 1 kg zwezerik
  • 1 wit van prei
  • 100 g knolselderij
  • 1 sjalot
  • 1 blaadje laurier
  • 2 takjes tijm

Voor het beslag:

  • 80 g bloem
  • 40 g zetmeel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bruschetta kruiden
  • IJswater

Voor de sjalottencompote:

  • 1 kg sjalotten
  • 100 g boter
  • 1 dl witte wijn
  • Zout peper en suiker naar smaak

Voor de saus:

  • 2 wortelen
  • 4 granny smith appels
  • 2 dl room
  • Gembersiroop naar smaak

Voor de garnering:

  • Plakjes gember
  • Takjes kervel

Instructies

Zwezerik:

  • Spoel de zwezerik in koud water.
  • Snijd de prei, knolselderij en sjalot in kleine stukjes (brunoise).
  • Breng 1 liter koud water met groenten, laurier en tijm aan de kook.
  • Voeg de zwezerik toe en pocheer 20 minuten.
  • Spoel de zwezerik koud, pel deze en laat opstijven in de koeling.

Beslag:

  • Meng bloem, zetmeel, zout en bruschetta kruiden.
  • Voeg ijswater toe en roer tot een glad beslag.
  • Koel bewaren.

Sjalottencompote:

  • Schil de sjalotten en snijd in vieren.
  • Smelt boter en fruit de sjalotten aan.
  • Voeg witte wijn toe, breng aan de kook en laat op laag vuur garen.
  • Laat overtollig vocht verdampen en breng op smaak met zout, peper en suiker.

Saus:

  • Schil wortelen en snijd in stukken van 2 cm.
  • Kook wortelen in gezouten water gaar.
  • Voeg geschilde en gesneden appels toe en kook 5 minuten mee.
  • Laat uitlekken, pureer wortelen en appels en verwerk met room tot een sausdikte.
  • Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.

Zwezerik:

  • Snijd de zwezerik in 16 plakken, zout licht en wentel door bloem.
  • Haal door het beslag en frituur goudbruin.

Dresseren:

  • Leg een lepel sjalottencompote in het midden van elk bord.
  • Plaats de gefrituurde zwezerik erop.
  • Garneer met plakjes gember en takjes kervel.
  • Lepel de saus rondom.

Notities

Wijnadvies:
Een medium droge witte wijn zoals een Viognier of een Pinot Gris past perfect bij de delicate smaak van de zwezerik en de rijke sjalottencompote.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Frisse Beef Sukiyaki met Ananas en Peultjessalade

Frisse Beef Sukiyaki met Ananas en Peultjessalade

Een heerlijke, Oosterse maaltijd met malse beef sukiyaki, frisse ananas en een knapperige peultjessalade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Rundvlees
Land van herkomst: Japan, Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Ruime schaal

Ingrediënten

  • 1 pak Conimex Beef Sukiyaki maaltijdpakket
  • 300 g biefstukreepjes
  • 300 g peultjes
  • 1 blikje ananasstukjes
  • 6 lente-uitjes
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel Conimex Sojasaus
  • Conimex Wok Olie

Instructies

  • Meng de marinademix (uit het maaltijdpakket) met 2 eetlepels olie in een kom.
  • Voeg de biefstukreepjes toe en laat 10 minuten marineren.
  • Rijst koken:
  • Kook de rijst (uit het maaltijdpakket) in 15 minuten gaar volgens de verpakking.
  • Giet af en houd warm.
  • Peultjessalade:
  • Kook de peultjes in 5 minuten beetgaar, giet af en spoel koud.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en vang het vocht op.
  • Snijd de lente-uitjes in smalle reepjes.
  • Meng in een ruime schaal het citroensap, 6 eetlepels olie, de sojasaus en 1-2 eetlepels van het opgevangen ananasvocht.
  • Voeg de peultjes en lente-uitjes toe en meng goed.
  • Beef sukiyaki:
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en wok de gemarineerde biefstukreepjes 3 minuten.
  • Voeg 2 dl koud water en de sausmix (uit het maaltijdpakket) toe, breng al roerend aan de kook.
  • Voeg de Mirin (uit het maaltijdpakket) en de ananasstukjes toe en warm 1 minuut mee.
  • Serveren:
  • Verdeel de rijst over de borden.
  • Schep de beef sukiyaki ernaast en serveer met de frisse peultjessalade.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de lichte en frisse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Basisbouillon voor Authentieke Chinese Gerechten

Basisbouillon voor Authentieke Chinese Gerechten

Een aromatische bouillon als basis voor diverse Chinese gerechten.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bouillon, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan

Ingrediënten

  • l water
  • 1 kilo ribbetjes
  • 1 kippenkarkas
  • 1 theelepel zout
  • 2 stukjes verse gember
  • ½ blokje kippenbouillon optioneel

Instructies

  • Kook de kippenkarkas en ribbetjes 5 minuten in 1½ liter water.
  • Verwijder het schuim dat tijdens het koken ontstaat.
  • Voeg de zout en verse gember toe aan de pan.
  • Laat de bouillon 1½ uur zachtjes sudderen.
  • Haal de kip en de ribbetjes uit de bouillon.
  • Breng de bouillon op smaak met zout en peper.
  • Voeg, indien nodig, een ½ blokje kippenbouillon toe.

Notities

Wijnadvies:
Deze bouillon past perfect bij een lichte witte wijn zoals Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 20g | Vet: 8g | Zout: 12g | Sugar: 0g

Barigoule van Zomergroenten

Barigoule van Zomergroenten

Een smaakvolle Barigoule van zomergroenten met asperges, artisjokken, en een frisse kruidenolie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 blanke asperges
  • 8 lente-uitjes
  • 8 kleine witte uitjes
  • 8 baby-artisjokken
  • 4 jonge wortels
  • 150 gram paddestoelen melkzwam of shii-take
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels droge witte wijn
  • Het sap van een halve citroen
  • 1 takje bonenkruid
  • 1 takje tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • 12 blaadjes basilicum
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg de in plakjes gesneden wortel en de witte uitjes toe.
  • Bruin de uitjes op zacht vuur.
  • Voeg twee teentjes geperste knoflook, tijm en bonenkruid toe, samen met een beetje zout, en laat alles onder deksel een kwartiertje sudderen.
  • Bereid ondertussen een smeuïg mengsel van drie eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum.
  • Verwijder de eerste twee rijen bladeren van de artisjok, snijd de puntjes af, kort de stengel in en schil de groente met een dunschiller.
  • Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en week de helften kort in water met citroensap.
  • Schil de asperges, snijd de houterige delen af en snijd de groente in stukken.
  • Pel de lente-uitjes en gebruik slechts een 8-tal centimeter van het witte gedeelte.
  • Maak de paddestoelen schoon.
  • Voeg de artisjokken en de lente-uitjes toe aan de pan met de wortel en witte uitjes en laat de groenten een tiental minuten meesudderen op zacht vuur.
  • Voeg de asperges toe aan de pan en laat alles nog zo'n tien minuten koken.
  • Bak de paddestoelen in olijfolie op groot vuur.
  • Kruid met peper en zout en laat uitlekken.
  • Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddestoelen toe.
  • Verdeel de groenten over vier warme borden.
  • Meng het stoofvocht met het smeuïge mengsel van basilicum, knoflook en olijfolie.
  • Kruid de saus en giet over de groenten.
  • Versier met verse tuinkruiden.

Notities

Wijnadvies:

Deze Barigoule van zomergroenten gaat perfect samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Filodeeg Barquette met Black Tiger Garnalen en Frisse Salade

Filodeeg Barquette met Black Tiger Garnalen en Frisse Salade

Knapperige filodeeg barquettes gevuld met smaakvolle Black Tiger garnalen en een frisse salade, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Barquette:

  • 100 g boter gesmolten
  • 4 vellen filodeeg

Voor de Dressing:

  • 3 dl arbequina olijfolie
  • 0,5 dl frambozenazijn
  • 1 eetlepel Limburgse mosterd
  • Zout en peper

Voor de Garnering:

  • 1 bosje kervel

Voor de Mayonaise:

  • 80 g eigeel gepasteuriseerd
  • 2 theelepels Limburgse mosterd
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 3 dl zonnebloemolie
  • Zout peper en worcestersaus

Voor de Salade:

  • 80 g sjalotten fijngesnipperd
  • 1 frisée sla
  • 1 bosje radijs in fijne julienne gesneden

Instructies

Voorbereiding:

  • Barquettes: Snijd de filodeegvellen in vieren, bestrijk ze met gesmolten boter en druk ze in bakvormpjes.
  • Bak ze op 180°C gedurende 8 minuten tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen.
  • Black Tiger Garnalen: Snipper de sjalot en fruit deze samen met tijm en laurier in een beetje olijfolie.
  • Voeg de garnalen toe en bak kort tot ze kleuren.
  • Blus af met witte wijn, breng aan de kook, voeg visfond toe, en kook opnieuw.
  • Giet het mengsel in een kom en laat afkoelen.
  • Haal de staarten van de garnalen, pel ze, en verwijder het darmkanaal.
  • Bewaar de koppen voor garnering.
  • Reduceer het kookvocht tot de helft en laat afkoelen.
  • Salade: Pluk het gele van de frisée en leg in ijswater.
  • Snijd de radijs in julienne en leg ook in ijswater.
  • Dressing: Meng de mosterd en frambozenazijn, voeg de gereduceerde garnalensaus toe en daarna olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Mayonaise: Meng eigeel met mosterd, azijn, zout en peper.
  • Voeg al roerende zonnebloemolie toe tot een emulsie ontstaat en breng op smaak met worcestersaus.

Bereiding:

  • Salade: Laat de frisée en radijs uitlekken, meng met sjalot en dressing en breng op smaak.
  • Vul hiermee de barquettes.
  • Dresseren: Maak een sausspiegeltje van de mayonaise op het bord.
  • Plaats de barquettes in het midden, leg er twee garnalenstaarten op en garneer met een garnalenkop en wat kervel.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Gegrilde Victoriabaars met Ragout van Groene Asperges

Gegrilde Victoriabaars met Ragout van Groene Asperges

Een verfijnde amuse van gegrilde victoriabaars met een romige ragout van groene asperges.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Amuse, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 stukken victoriabaars 60 g per stuk
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Zout
  • Peper
  • 2 bossen groene asperges
  • 40 g boter
  • 1 sjalotje
  • 60 g bloem
  • Room
  • Takjes kervel

Instructies

  • Snijd de victoriabaars in 16 porties van 60 gram.
  • Besprenkel met citroensap, olijfolie, zout en peper.
  • Zet in de koeling tot gebruik.
  • Voor de Ragout:
  • Schil de asperges.
  • Snijd de kopjes op 3 cm en de rest in stukken van 1 cm.
  • Kook de asperges in gezouten kokend water tot ze net gaar zijn.
  • Snipper de sjalot.
  • Smelt de boter in een pan en fruit de sjalot.
  • Voeg de bloem toe en maak een roux; laat 1 minuut op laag vuur garen.
  • Voeg al roerend 1/2 liter aspergevocht toe aan de roux en kook hiervan een saus.
  • Voeg de stukken asperge en een scheutje room toe aan de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerken:

  • Verwarm de aspergepunten en de ragout.
  • Gril de victoriabaars in een zeer hete grillpan tot deze net gaar is.

Dresseren:

  • Schep een beetje aspergeragout op bordjes.
  • Leg hierop de gegrilde victoriabaars.
  • Garneer met de aspergepunten en een takje kervel.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 2g

Oma’s Authentieke Bami Ambon met Varkensschnitzel en Selderij

Oma's Authentieke Bami Ambon met Varkensschnitzel en Selderij

Een traditioneel recept van oma Ambon, deze bami met malse varkensschnitzel, verse selderij en ketjap, maakt een hartige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ongepaneerde varkensschnitzels in kleine blokjes
  • 1 pak Chinese eiermie
  • Olie
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 bouillonblokje
  • Ketjap naar smaak
  • ½ bosje selderij fijngehakt

Instructies

  • Breng water aan de kook, giet het over de mie en laat deze ongeveer 2 minuten wellen.
  • Spoel daarna af met koud water.
  • Verhit een wok met een beetje olie en bak hierin de blokjes varkensschnitzel samen met de ui en knoflook.
  • Voeg de gewelde mie toe, schep alles goed om en warm het geheel door.
  • Verkruimel het bouillonblokje erover en breng op smaak met ketjap.
  • Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden selderij door het gerecht.

Notities

Wijnadvies
Een fruitige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van deze bami Ambon.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Smeuïge Bami met Roedjak en Malse Runderlappen

Smeuïge Bami met Roedjak en Malse Runderlappen

Een verrukkelijke bami met malse runderlappen in een kruidige roedjaksaus, perfect voor een rijkelijke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd4 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 670kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje bak- en braadboter
  • Roedjak mix 2 zakjes
  • 500 g doorregen runderlappen
  • Maïzena optioneel, voor binden
  • Bamigroenten
  • 2 eieren
  • Bami
  • Olie

Instructies

  • Haal het vlees 15 minuten van tevoren uit de koelkast, dep droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees rondom aan.
  • Voeg een glas water toe, zodat het vlees iets onder water staat.
  • Laat het vlees 3 uur sudderen met de deksel op de pan.
  • Voeg daarna de roedjakmix toe en laat nog 45 minuten sudderen.
  • Bereid ondertussen de bami volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bind de saus met maïzena als deze te dun is.
  • Serveer de bami met de roedjaksaus en het malse vlees.

Notities

Wijnadvies
Een kruidige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Authentieke Bami Goreng met Varkensvlees, Kip en Ontbijtspek

Authentieke Bami Goreng met Varkensvlees, Kip en Ontbijtspek

Een klassieke Indonesische Bami Goreng met varkensvlees, kip, ontbijtspek, en groenten. Een rijkelijk gevulde maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g eiermie
  • 100 g varkensvlees in blokjes
  • 100 g kippenvlees in blokjes
  • 50 g ontbijtspek in stukjes
  • 4 eieren
  • ½ blik visballetjes in vieren gesneden (optioneel)
  • 200 g spitskool gesneden
  • 50 g prei in ringen gesneden
  • 50 g ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 25 g selderij fijngehakt
  • 3 eetlepels vissaus of sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • Peper naar smaak
  • Mespuntje ve-tsin optioneel
  • 6 eetlepels olie
  • Margarine om te bakken

Instructies

  • Kook de eiermie 5 minuten in 2 liter kokend water.
  • Haal de slierten uit elkaar met 2 vorken, laat uitlekken in een vergiet, en voeg een beetje olie toe om plakken te voorkomen.
  • Verhit wat margarine in een pan en bak de eieren tot een omelet.
  • Breek de omelet in stukken en zet apart.
  • Verhit 6 eetlepels olie in een wok en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de knoflook en prei toe en roerbak kort.
  • Voeg het varkensvlees, kip, en visballetjes toe en bak op laag vuur.
  • Voeg selderij, vissaus of sojasaus, ketjap manis, peper en ve-tsin toe en meng goed.
  • Voeg de gekookte mie toe en bak alles al omscheppend.
  • Voeg als laatste de omelet toe en serveer warm.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g