Zalmfilet met Kappertjes- en Pijnboompittendressing, Prei, Limoenpuree en Geroosterde Paprika

Zalmfilet met Kappertjes- en Pijnboompittendressing, Prei, Limoenpuree en Geroosterde Paprika

Deze zalmfilet met een kappertjes- en pijnboompittendressing, gecombineerd met een frisse limoenpuree, geroosterde paprika en beetgare prei, is perfect voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 620kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Dikke bodem pan
  • Kookpot

Ingrediënten

  • 40 g pijnboompitten
  • 25 g kappertjes uitgelekt
  • Sap van 1 limoen
  • 1 dl olijfolie
  • Gembersiroop
  • Peper
  • Zout
  • 250 g kruimige aardappels
  • ½ dl room
  • Schil van 1 limoen
  • Olijfolie
  • 1 rode paprika gegrild
  • 8 stukjes zalmfilet 80 g elk
  • 4 stengels Engelse prei
  • 20 g boter
  • ½ dl culinaire room
  • 40 g spekblokjes

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een dikke bodem pan.
  • Dep de kappertjes droog en meng ze met de pijnboompitten, limoensap en olijfolie.
  • Verwarm de dressing gedurende 1 uur op 70°C.
  • Breng op smaak met gembersiroop, peper en zout.
  • Serveer lauwwarm.
  • Bestrijk de zalmfilets met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Bak de zalm gedurende 15 minuten in de oven op 160°C.
  • Schil de kruimige aardappels en kook ze gaar.
  • Stamp de aardappels fijn en meng met room en limoenschil tot een puree.
  • Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.
  • Kook de prei beetgaar in gezouten water.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de room en spekblokjes toe, en laat zachtjes sudderen.
  • Voeg de prei toe en laat alles goed doorwarmen.
  • Serveer de zalmfilets op borden met de limoenpuree, geroosterde paprika en de kappertjes-pijnboompittendressing.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze zalmfilet met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die de limoen- en kappertjessmaken aanvult.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees

Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees

Ontdek de heerlijke smaken van een stoofpot met kalfsvlees en witte kool. Deze hartige maaltijd met paprika's, knoflook en tijm is ideaal voor een gezellige familiediner. Laat de smaken samenkomen in dit verwarmende gerecht dat je meteen terugbrengt naar de gezellige avonden van de herfst.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de kalfsfilet in blokjes en laat deze 5 minuten kleuren in de hete boter.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  • Voeg de gehakte uien en knoflook toe aan de pan, kruid met tijm en fruit enkele minuten.
  • Voeg het vlees terug in de pan en overgiet met de kippenbouillon en droge witte wijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet het vuur lager en laat het geheel 1 uur sudderen.
  • Voeg de in reepjes gesneden paprika's en geschaafde witte kool toe en laat nog 15 minuten stoven, tot alles gaar is.
  • Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay complementeren de smaken van de stoofpot uitstekend.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Verwen jezelf met een verfijnde kreeftstoofpot met witloof en pastis. Dit elegante gerecht is een waar feestmaal met een subtiele anijssmaak en een romige saus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 levende kreeften van 850 g
  • 5 l water
  • 150 g zeezout
  • 1 bussel dille
  • 4 stronken witloof
  • 1 dl pastis
  • 2 dl kreeftenfond
  • 1 dl room
  • Snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water aan de kook met het zeezout, suiker en dille.
  • Giet het kokende water over de kreeften en laat ze hierin afkoelen.
  • Snijd de witloofstronken overlangs in twee en stoof ze kort in een beetje olijfolie.
  • Kruid het witloof met peper, zout en een snuifje suiker.
  • Voeg een beetje water toe en dek af.
  • Laat het witloof gaar worden en bewaar het kookvocht.
  • Breng het kookvocht samen met de pastis, kreeftenfond en room aan de kook.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de kreeften overlangs in twee en open de scharen.
  • Haal het vlees uit de kreeften en warm het op in de saus.
  • Serveer de kreeft met het witloof en garneer met verse dille.

Notities

 

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past uitstekend bij de delicate smaken van kreeft en pastis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Mama’s Klassieke Spaghettisaus

Mama's Klassieke Spaghettisaus

Een heerlijke, huisgemaakte spaghettisaus zoals alleen mama die kan maken. Deze saus zit boordevol smaak dankzij verse groenten, kruiden, en een vleugje liefde. Perfect voor een gezellige familiediner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Saus
Land van herkomst: Italië
Servings: personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 blikjes tomaat 3x400g
  • 2 ml olijfolie
  • 350 g filet americain
  • 1 ui
  • 150 g verse paprika
  • Eventueel andere groentjes naar smaak
  • 1 vetarm bouillonblokje
  • Peper
  • Zout of herbamare
  • Veel oregano
  • Provence kruiden
  • Paprikapoeder
  • 3 bolletjes jeneverbessen
  • Beetje tomatenketchup

Instructies

  • Snijd de ui en paprika in fijne stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een kookpot en bak het gehakt erin aan.
  • Breng het gehakt op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gesneden ui toe als het gehakt bijna gaar is, gevolgd door de paprika.
  • Doe de 3 blikjes tomaat in de pot en laat het geheel op een laag vuur sudderen.
  • Voeg de kruiden, jeneverbessen, en het bouillonblokje toe.
  • Laat de saus zachtjes koken, en voeg ongeveer 10 minuten voor het einde een scheutje tomatenketchup toe.
  • Roer goed door en laat nog even sudderen voordat je de saus serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een robuuste rode wijn zoals Chianti of een Nero d'Avola.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Oosterse Andijviestamppot met Kip en Zoete Aardappel

Oosterse Andijviestamppot met Kip en Zoete Aardappel

Een smakelijke twist op de klassieke stamppot, met andijvie, kipdijfilet, zoete aardappel en een oosterse boemboe voor extra smaak!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes
  • 800 g aardappels in blokjes
  • 600 g andijvie fijn gesneden
  • 4 kipdijfilets in kleine stukjes
  • 1 boemboeblok ajam paniki of andere oosterse kruidenpasta
  • 1 rode peper in ringetjes
  • 1 bosje salade-ui in ringetjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels en zoete aardappel in gezouten water tot ze zacht zijn.
  • Giet de aardappels af en pureer ze tot een gladde massa.
  • Verhit intussen een koekenpan en bak de stukjes kipdijfilet met de helft van het boemboeblok tot ze gaar zijn.
  • Snijd de bosui in ringetjes en meng deze samen met de fijngesneden andijvie door de aardappelpuree.
  • Voeg de gebakken kip, de rest van het boemboeblok en de ringetjes rode peper toe aan de stamppot.
  • Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer direct en garneer eventueel met extra bosui.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of roergebakken groenten voor een extra gezonde toevoeging.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 700g | Sugar: 10g

Groene Kool Rolletjes met Gehakt en Tomatensaus

Groene Kool Rolletjes met Gehakt en Tomatensaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 120 gram rijst
  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 2 eieren
  • 3 aardappelen geraspt
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1,5 el curry madras

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Verwijder de buitenste bladeren van de groene kool, indien nodig.
  • Neem voor elke persoon 4 bladeren en snijd de nerf diep in.
  • Kook de bladeren in een pan met water en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Meng het gehakt met de eieren, geraspte aardappelen, ui, knoflook en curry madras.
  • Vul de koolbladeren met het gehaktmengsel en vouw ze goed dicht.
  • Leg een blikje tomatenblokjes in de ovenschaal en plaats de gevulde koolrolletjes erop.
  • Voeg het tweede blikje tomatenblokjes toe over de rolletjes en vul eventueel aan met tomatensap.
  • Bak de rolletjes 20 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de koolrolletjes met de gekookte rijst.

Notities

Wijnadvies:
Heerlijk met een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 10g

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Een moderne twist op de stamppot, met Catalaanse braadworstjes, verse spinazie en een romige aardappelpuree met crème fraîche.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g tafelaardappelen geschild en in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 12 Catalaanse braadworstjes
  • 600 g verse spinazie
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, meng met de crème fraîche.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een anti-aanbak koekenpan en bak de worstjes op laag vuur in 7-8 minuten gaar.
  • Keer de worstjes regelmatig om en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de spinazie in gedeelten tot deze geslonken is.
  • Breng op smaak met geperste knoflook, zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk overtollig vocht eruit.
  • Meng de uitgelekte spinazie door de gestampte aardappelen en crème fraîche.
  • Serveer de stamppot met de gebakken worstjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat tomaatjes voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo past goed bij de hartige smaken van de worstjes en de romige stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon

Een heerlijke, romige stamppot van aardappelen en prei, met krokante bacon en oesterzwammen voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g aardappelen geschild
  • 300 g prei gesneden
  • 25 g boter
  • 2 pakken bakbacon à 150 g, in dikke repen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g oesterzwammen in grove stukken
  • 150 ml melk

Instructies

  • Kook de gesneden aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Stoof ondertussen de prei in de boter in een pan gedurende 5-7 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
  • Bak de baconrepen in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze bruin en krokant zijn.
  • Haal de bacon uit de pan, voeg de olijfolie toe aan het achtergebleven bakvet en bak hierin de oesterzwammen 2-3 minuten.
  • Breng op smaak met peper en meng de uitgebakken bacon door de oesterzwammen.
  • Verwarm de melk en giet deze bij de gekookte aardappelen.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Schep de gestoofde prei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de romige stamppot over vier borden en schep het baconmengsel er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 25g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Gegrilde Tilapia en Courgette Stamppot met Maïs en Karnemelk

Gegrilde Tilapia en Courgette Stamppot met Maïs en Karnemelk

Een frisse stamppot van aardappel, maïs en karnemelk, geserveerd met gegrilde tilapia en courgette voor een licht en smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g kruimige aardappels in stukken
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 100 g uitgelekte maïskorrels
  • 1 courgette in de lengte in plakken gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 150 g tilapiafilet
  • 50 g karnemelk

Instructies

  • minuten gaar.
  • Voeg de maïskorrels toe gedurende de laatste 5 minuten van het kookproces.
  • Snijd de courgette in de lengte in plakken en bestrijk deze dun met olie.
  • Verhit een grillpan en gril de courgetteplakken 2-3 minuten per kant.
  • Dep de tilapiafilets droog, bestrooi ze met zout en peper, en bestrijk ze dun met de rest van de olie.
  • Verhit een grillpan en gril de vis 2-3 minuten per kant, totdat deze gaar is.
  • Verwarm de karnemelk in de magnetron.
  • Stamp het aardappel-maïsmengsel fijn en meng met de opgewarmde karnemelk.
  • Verdeel de stamppot, gegrilde courgette en gegrilde vis over twee borden en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat citroensap voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de delicate smaak van de tilapia en de frisse stamppot.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 6g | Sugar: 7g

Geitenkaas Stamppot met Gegrilde Prei en Zongedroogde Tomaten

Geitenkaas Stamppot met Gegrilde Prei en Zongedroogde Tomaten

Een heerlijke stamppot van geitenkaas, gegrilde prei en zongedroogde tomaten voor een romige en hartige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels geschild en in stukken gesneden
  • 3 stengels prei grotere delen in schuine ringen, klein stukje in dunne ringetjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels crème fraîche halfvet
  • 100 g harde geitenkaas in kleine blokjes
  • 3 zongedroogde tomaten in olie in stukjes

Instructies

  • 20 minuten gaar.
  • Maak intussen de prei schoon.
  • Snijd de grootste delen van de prei in dikke schuine ringen van 1 cm en het kleinste gedeelte in zeer dunne ringetjes (deze worden rauw in de stamppot verwerkt).
  • Verhit de grillpan.
  • Besmeer de dikke preiringen met olie en rooster ze lichtbruin en net gaar, draai ze af en toe om.
  • Verwarm de melk.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de melk.
  • Meng de crème fraîche, geroosterde preiringen, rauwe dunne preiringetjes en geitenkaas door de aardappelpuree.
  • Verdeel de stamppot over twee borden.
  • Garneer met de stukjes zongedroogde tomaat.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een completere maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en de geroosterde prei.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 0.9g | Sugar: 8g