Biefstuksalade met Mango, Paprika en Koriander

Biefstuksalade met Mango, Paprika en Koriander

Een frisse salade met malse biefstukreepjes, zoete mango, paprika en koriander, op smaak gebracht met een kruidige limoen-dressing.
Bereidingstijd25 minuten
marineren1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 biefstukken van 100 g elk
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 gele paprika in stukjes gesneden
  • 2 mango's geschild en in blokjes gesneden
  • 100 g veldsla
  • 15 g koriander fijngehakt

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Verhit de grillpan en bestrijk de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de biefstukken 4 minuten per kant.
  • Laat de biefstukken 5 minuten rusten en snijd ze dan in repen.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng in een kom het limoenrasp, limoensap, ketjap, suiker en de helft van de paprika.
  • Meng het met de rest van de olijfolie tot een dressing.
  • Schep de biefstukreepjes door de dressing en laat het 1½ uur intrekken.
  • Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Meng de mango met de veldsla en koriander.
  • Verdeel de salade over 4 borden en schep de biefstukreepjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade met vers brood of een frisse dressing naar keuze.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze frisse salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g

Romantische Café d’Amour met Cointreau en Kaneel

Romantische Café d'Amour met Cointreau en Kaneel

Een verwarmende en romantische koffie met Cointreau, cacao en een vleugje kaneel. Perfect voor een knusse winteravond!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 1
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koffiekopje
  • Lepel

Ingrediënten

  • kop vers gezette sterke koffie
  • 2 mespunten cacaopoeder
  • Snufje gemalen kaneel
  • Flinke scheut Cointreau
  • 2 kaneelpijpjes

Instructies

  • Vul een kopje voor ¾ met hete, vers gezette koffie.
  • Voeg de cacaopoeder en een snufje gemalen kaneel toe aan de koffie.
  • Giet een flinke scheut Cointreau in de koffie en roer voorzichtig door.
  • Plaats twee kaneelpijpjes rechtop in het kopje.
  • Gebruik de kaneelpijpjes als roerstaafjes om de smaken goed te mengen.
  • Serveer direct en geniet van deze verwarmende Café d'Amour.

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – dit drankje combineert koffie en likeur perfect op zichzelf.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 4g

Romige Broccolisoep met Bieslook en Slagroom

Romige Broccolisoep met Bieslook en Slagroom

Een fluweelzachte broccolisoep met een romige touch van slagroom en een frisse hint van bieslook. Ideaal als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Staafmixer of blender
  • Lepel

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels boter
  • 1 liter koud water
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • 500 g broccoliroosjes
  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 4 eetlepels slagroom

Instructies

  • Pel de ui en snipper deze fijn.
  • Verhit de boter in een kookpan en fruit de ui 2 minuten op middelhoog vuur tot deze glazig is.
  • Voeg het koude water, de kruidenbouillontabletten en de broccoliroosjes toe.
  • Breng aan de kook en laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de broccoli gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
  • Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met de fijngehakte bieslook.
  • Serveer de soep warm en garneer eventueel met extra bieslook en een scheutje slagroom.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past uitstekend bij de romige textuur van deze broccolisoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Bieflapje met Sjalotjes en Honing

Bieflapje met Sjalotjes en Honing

Dit snelle en smakelijke bieflapje met sjalotjes en honing is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Het vlees is heerlijk gekruid met een zoete saus, ideaal voor een feestje op je bord.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bieflapje van ca. 300 g
  • Silvo Zwarte peper naar smaak
  • 4 sjalotjes
  • 2 eetlepels olie
  • ½ theelepel Silvo Gemberwortel
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sherry
  • ½ theelepel suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels citroensap

Instructies

  • Bestrooi het bieflapje met zwarte peper en snijd het in reepjes.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze klein.
  • Verhit de olie in een pan en roerbak het vlees 3 minuten.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Fruit de sjalotjes in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg gemberwortel, ketjap, sherry, suiker, honing en citroensap toe en roer goed door.
  • Laat het geheel even meebakken.
  • Doe de bieflapreepjes terug in de pan en roerbak alles nog 1 minuut.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot past goed bij dit gerecht. De zachte smaak van de wijn sluit mooi aan bij het zoete van de honing en de hartige smaken van het vlees.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 15g

Verfrissende Aardbeiensoep

Verfrissende Aardbeiensoep

Geniet van deze frisse en lichte aardbeiensoep, een perfect zomers nagerecht. Gekruid met balsamico en zwarte peper, en afgewerkt met citroenmelisse en slagroom.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Verjaardag
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 375 g aardbeien
  • 35 g poedersuiker
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 mespuntje Silvo Zwarte peper
  • Blaadjes citroenmelisse
  • Spuitbus slagroom

Instructies

  • Pureer 300 g aardbeien in een blender.
  • Meng de poedersuiker, balsamicoazijn en een snufje zwarte peper door de gepureerde aardbeien.
  • Schenk de aardbeiensoep in 2 schaaltjes of glazen.
  • Snijd de overige 75 g aardbeien in stukjes en verdeel deze over de soep.
  • Garneer de soep met blaadjes citroenmelisse en een toef slagroom.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij de fruitige en pittige aardbeiensoep, en complement de balsamico en citroenmelisse.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0.05g | Sugar: 30g

Romige Mosterd-Cognacsaus

Romige Mosterd-Cognacsaus

Een romige mosterd-cognacsaus, ideaal bij lamskroon of ander feestelijk vlees.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel mosterd
  • 3 eetlepels cognac
  • 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
  • 50 g koude boter in klontjes

Instructies

  • Doe de mosterd, cognac en kalfsfond in een steelpan.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur en laat het inkoken tot de helft.
  • Roer de boter in delen door de saus totdat deze volledig is opgenomen.
  • Let op: laat de saus niet meer koken nadat de boter is toegevoegd.
  • Serveer direct bij vleesgerechten zoals lamskroon of gebraden rundvlees.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze saus met een stevige rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of een glas cognac.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Ravioli met Romige Gorgonzolasaus

Ravioli met Romige Gorgonzolasaus

Een verfijnd voorgerecht met zelfgemaakte ravioli en een romige gorgonzolasaus.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Deegroller of pastamachine
  • Lepel
  • Uitsteekvorm (6 cm doorsnede)

Ingrediënten

Voor de pasta:

Voor de vulling:

  • 8 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 300 g verse ricotta
  • 125 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eidooier
  • ¼ theelepel nootmuskaat

Voor de saus:

  • 125 g gorgonzola op kamertemperatuur, in blokjes
  • 2 dl slagroom
  • 150 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Kneed de bloem, eieren, olie, zout en peper tot een stevig deeg.
  • Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Dek het deeg af en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Meng de peterselie, ricotta, Parmezaanse kaas, eidooier en nootmuskaat tot een vulling.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in porties en rol uit met een pastamachine of deegroller.
  • Begin bij stand 1 en werk naar stand 6 of 7.
  • Bestrooi het werkvlak met bloem als het deeg plakkerig wordt.
  • Leg deegplakken op een bebloemd oppervlak.
  • Schep theelepels vulling met 8 cm tussenruimte op het deeg.
  • Bestrijk de randen rond de vulling met water en leg een tweede plak deeg erover.
  • Druk de randen goed aan en steek rondjes van 6 cm uit.
  • Breng een grote pan water met zout en een scheutje olie aan de kook.
  • Kook de ravioli 5-8 minuten beetgaar.
  • Verwarm voor de saus de gorgonzola en slagroom al roerend op laag vuur.
  • Voeg 6 eetlepels Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout.
  • Verdeel de ravioli over de borden, schep wat saus erover en serveer de rest van de saus en Parmezaanse kaas apart.

Notities

Wijnadvies:
Schenk een geurige, zijdeachtige rode wijn zoals een Fleurie uit de Beaujolais.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 22g | Vet: 39g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Gouden Belgische Uiensoep met Bier

Gouden Belgische Uiensoep met Bier

Een hartverwarmende Belgische uiensoep met een vleugje bier voor een unieke smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Lepel

Ingrediënten

  • 2 flesjes bier
  • 50 g boter
  • 8 middelgrote uien grof gesneden
  • ½ l bouillon blokjes of vleesextract
  • 2 fijngesnipperde knoflookteentjes
  • 1 eetlepel bloem
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Smelt de boter lichtjes in een kookpan.
  • Voeg de gesneden uien en knoflook toe en bak ze goudbruin.
  • Strooi de bloem over de uien en laat het mengsel even sudderen.
  • Schenk de bouillon en het bier in de pan en breng het aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Deze soep combineert goed met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een Belgisch witbier.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Klassieke Cranberrycompote met Sinaasappel en Rode Port

Klassieke Cranberrycompote met Sinaasappel en Rode Port

Een frisse en fruitige cranberrycompote, geaccentueerd met sinaasappel en een vleugje rode port, perfect als bijgerecht voor feestdagen.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g cranberries
  • 125 g suiker
  • 2 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • ½ dl rode port

Instructies

  • Bereiden van de compote: Breng alle ingrediënten in een pan aan de kook.
  • Koken: Laat de cranberry’s op zacht vuur 5-10 minuten koken tot de bessen zacht zijn en openknappen.

Notities

Wijnadvies
Deze cranberrycompote gaat perfect samen met een frisse, zoete Riesling of een lichte Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 5g | Sugar: 28g

Babi Padang – Kruidig Indonesisch Varkensvlees

Babi Padang - Kruidig Indonesisch Varkensvlees

Babi Padang is een kruidig stoofgerecht met mals varkensvlees, bereid met Indonesische kruiden. Dit bijgerecht is ideaal om te serveren bij een warme rijstmaaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in dobbelstenen
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel kentjoer
  • 2 eetlepels kemiriepasta
  • ½ eetlepel djinten
  • 1 kopje prei fijngesneden
  • 1 kopje bouillon
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • Boter om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wrijf de varkensvleesdobbelstenen in met djahé, kentjoer, kemiriepasta en djinten.
  • Verhit wat boter in een braadpan en bak het gekruide vlees rondom bruin.
  • Klop het ei los, meng met de bloem en voeg de bouillon toe.
  • Roer de fijngesneden prei erdoor.
  • Voeg dit mengsel toe aan het vlees in de pan.
  • Laat het gerecht op laag vuur smoren tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies
Een volle rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de rijke en kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g