Romige Broccoli-Gehaktschotel

Romige Broccoli-Gehaktschotel

Een hartige en romige schotel met broccoli, gehakt en een rijke tomatensaus.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 1 ½ dl Room Culinair
  • 1 ½ el olijfolie
  • 1 paprika
  • 1 el groene pesto
  • 400 g gehakt half-om-half of rundergehakt
  • 3 el pijnboompitten
  • 1 ui
  • 1 tl paprikapoeder
  • 50 g magere spekreepjes
  • 1 pakje Tomato Frito 400 g, Heinz
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukken.
  • Maak de broccoli schoon, verdeel hem in kleine roosjes en snijd de stelen in plakjes.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Verhit de olie en bak de spekjes al omscheppend ± 3 minuten.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en fruit ze al omscheppend in ± 5 minuten glazig.
  • Schep het gehakt erdoor en bak het al omscheppend bruin en rul.
  • Bak het paprikapoeder ± 3 minuten mee.
  • Voeg de broccoli en 1 dl heet water toe en breng het aan de kook.
  • Roer er de Tomato Frito, de Room Culinair en de pesto door en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met de pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Lekker met een pasta (bijvoorbeeld penne rigate) en een groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige flensjes gevuld met een smaakvolle zuurkool-gehaktvulling, een verrassend en heerlijk comfort food gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ananasschijven uit blik
  • Crème fraîche
  • 3 eieren
  • 500 g gehakt
  • 9 dl melk
  • 1 pak pannenkoekmix
  • 1 paprika
  • Pittige chilisaus
  • 500 g zuurkool
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een dun pannenkoekbeslag van de pannenkoekmix, de melk en de eieren en laat dit 30 minuten rusten.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  • Verhit de boter en bak het gehakt rul en bruin.
  • Voeg de paprika en de zuurkool toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
  • Voeg de crème fraîche toe, breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel helemaal afkoelen.
  • Bak intussen ± 20 flensjes van het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel het zuurkoolmengsel over de flensjes en rol ze op.
  • Leg de flensjes op een ingevette ovenschaal en laat ze in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten door en door warm worden.
  • Serveer de flensjes met ananasschijven en een pittige chilisaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Gehaktballetjes met Ananas en Pinda’s

Gehaktballetjes met Ananas en Pinda's

Hartige gehaktballetjes met een zoete toets van ananas en een knapperige pinda-kokoskorst.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ananasschijven uit blik
  • 2 el gemalen kokos
  • 250 g gehakt varkens- of half-om-half
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • 50 g pinda's
  • 1 rode peper
  • 1 el Thaise vissaus
  • 1 ui
  • ½ tl peper
  • Zout
  • 2-3 el olie

Instructies

  • Snipper de ui, knoflook en rode peper fijn.
  • Hak de pinda's grof.
  • Kneed de ui, knoflook, peper, pinda's, kokos, ketjap, vissaus, zout en peper door het gehakt.
  • Vorm balletjes ter grootte van een walnoot.
  • Braad de balletjes in de olie bruin en gaar.
  • Bak de ananasschijven in een droge koekenpan bruin.
  • Snijd de ananas in kwarten.
  • Steek op elk kwartje ananas een gehaktballetje met een cocktailprikker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoetzure chilisaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gehakt-loempiaatjes

Gehakt-loempiaatjes

Krokante loempiaatjes gevuld met een pittige gehaktvulling, een heerlijk Aziatisch borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 vellen fyllodeeg
  • 1 teen knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • ½ el maïzena
  • 1 el olie
  • 2 tl sambal oelek
  • 75 g taugé
  • 1 ui
  • 125 g varkensgehakt
  • 40 g worteljulienne of 3 fijngesneden worteltjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het fyllodeeg ontdooien.
  • Snipper de ui en knoflook fijn.
  • Snijd de taugé kleiner.
  • Fruit de ui, knoflook en sambal kort in de olie, voeg het gehakt toe en bak rul en bruin.
  • Schep de taugé en wortel erdoor, bak kort mee en breng op smaak met ketjap, zout en peper.
  • Bind het vocht met de aangemaakte maïzena.
  • Halveer de deegvellen, leg steeds 1 vel met de korte kant naar u toe en verdeel er 2 cm van de onderrand een volle lepel vulling over.
  • Vouw de onderrand over de vulling, sla de zijkanten naar binnen en rol op.
  • Druk de naad met water iets vast.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C en bak de loempiaatjes met 4 tegelijk goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer met een zoetzure chilisaus.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gehaktballetjes met Shoarma-aroma

Gehaktballetjes met Shoarma-aroma

Gehaktballetjes met de kruidige smaak van shoarma, verrijkt met paprika en ui.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 500 g lams- of half-om-half gehakt
  • ¼ gele paprika in kleine blokjes
  • ¼ rode paprika in kleine blokjes
  • 1 el shoarmakruiden
  • 1 ui gesnipperd
  • Peper
  • ¾ tl zout

Instructies

  • Kneed door het gehakt: de uitgeperste teen knoflook, de shoarmakruiden, de paprika, de gesnipperde ui, zout en peper.
  • Vorm van het gehakt ballen.
  • Braad de gehaktballen in de boter in 10-15 minuten gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Syrah of een Rioja.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Hartige Oliebollen met Tomaat en Feta

Hartige Oliebollen met Tomaat en Feta

Hartige oliebollen met feta, gedroogde tomaat en peterselie, een verrassende twist op de traditionele oliebol.
Bereidingstijd1 uur
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Borrelhapjes, Brood, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 15 oliebollen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde tomaten op olie uitgelekt en in stukjes
  • 200 gram feta verkruimeld
  • 30 gram peterselie fijngehakt
  • Basisrecept oliebollenbeslag

Instructies

  • Bereid het basisrecept voor oliebollenbeslag volgens de aanwijzingen.
  • Snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes.
  • Verkruimel de feta.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Voeg de feta, gedroogde tomaat en peterselie toe aan het oliebollenbeslag.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurpan tot 175°C of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Maak met een ijsschep of 2 eetlepels bolletjes van het beslag.
  • Frituur de oliebollen in porties goudbruin en gaar in de frituurpan (ca.
  • 4-5 minuten).
  • Of bak de oliebollen in de airfryer in porties goudbruin en gaar (ca.
  • 10-12 minuten).
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de hartige oliebollen warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een yoghurtdip of een pittige tomatensalsa.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Appel-Gember Oliebollen met Gemberbier

Appel-Gember Oliebollen met Gemberbier

Oliebollen met een twist: appel, gember en gemberbier voor een verrassend lekkere smaakcombinatie.
Bereidingstijd1 uur
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Brood, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 15 oliebollen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Frituurpan of airfryer
  • keukenpapier

Ingrediënten

Instructies

  • Bereid het basisrecept voor oliebollenbeslag, maar vervang de melk door gemberbier.
  • Snijd de appel in kleine stukjes.
  • Snijd de gemberbolletjes fijn.
  • Vervang de helft van de rozijnen in het basisrecept door de appelstukjes.
  • Vervang de sukade in het basisrecept door de fijngesneden gemberbolletjes.
  • Voeg de appel en gember toe aan het oliebollenbeslag.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de frituurpan tot 175°C of verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Maak met een ijsschep of 2 eetlepels bolletjes van het beslag.
  • Frituur de oliebollen in porties goudbruin en gaar in de frituurpan (ca.
  • 4-5 minuten).
  • Of bak de oliebollen in de airfryer in porties goudbruin en gaar (ca.
  • 10-12 minuten).
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de appel-gember oliebollen warm.

Notities

Serveertip:
Bestrooi met poedersuiker of serveer met een bolletje ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Frisse Rauwkostsalade met Zoetzure Dressing

Frisse Rauwkostsalade met Zoetzure Dressing

Een knapperige en frisse rauwkostsalade met een zoetzure dressing, perfect als bijgerecht bij elke maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Appels
  • Azijn
  • IJsbergsla
  • Kerrie
  • Ketjap manis
  • Komkommer
  • Suiker
  • Tomaat
  • Ui

Instructies

  • Snijd de ijsbergsla, komkommer, ui, tomaat en appels fijn.
  • Meng in een kom 1 eetlepel azijn, ½ eetlepel suiker, een beetje ketjap manis en een beetje kerrie.
  • Voeg de gesneden groenten en fruit toe aan de dressing.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat de salade 10 minuten intrekken.
  • Giet het overtollige vocht weg.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Voeg geraspte wortel of rode kool toe voor extra kleur en smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Knapperige Kroepoek met Pittige Garnalensalade

Knapperige Kroepoek met Pittige Garnalensalade

Een heerlijk knapperig borrelhapje met frisse garnalensalade, een vleugje citroen en een pittige twist van sambal. Perfect voor een Aziatische borrelplank!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g garnalen
  • 1 bosui in ringetjes
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 1 tl citroensap
  • 2 el knoflooksaus
  • ½ tl sambal oelek
  • 1 zak borrelkroepoek
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Was de bleekselderij en snijd deze in zeer kleine blokjes.
  • Snijd het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Meng in een kom de garnalen met bleekselderij, bosui, citroensap, knoflooksaus en sambal oelek.
  • Laat de salade minimaal 30 minuten in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Zoek 20 mooie holle kroepoekstukjes uit en schep hier een beetje garnalensalade op.
  • Garneer met een klein takje peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra knoflooksaus of chilisaus om in te dippen.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittige garnalensalade.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gegrilde Kalkoen met Frisse Kiwisalsa

Gegrilde Kalkoen met Frisse Kiwisalsa

Gegrilde kalkoenfilet met een frisse en fruitige kiwisalsa, een verrassende combinatie van smaken.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kalkoen, Salade
Land van herkomst: Fusion, Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ½ eetlepel olijfolie
  • 1 schaaltje koriander
  • 2 tomaten
  • 3 groene kiwi's
  • 4 kalkoenfilets
  • ½ rode peper
  • ½ theelepel koriander gemalen
  • peper
  • sjalot
  • zout

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn.
  • Schil de kiwi’s en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Snipper de sjalot en snijd de rode peper in ringetjes (verwijder de zaadjes).
  • Meng de tomaat, kiwi, sjalot, rode peper, gemalen koriander en geknipte koriander in een kom.
  • Breng de salsa op smaak met peper en zout.
  • Verhit een grillpan tot loeiheet.
  • Wrijf de kalkoenfilets in met olijfolie, peper en zout.
  • Rooster de kalkoenfilets in ongeveer 10 minuten gaar en bruin.
  • Serveer de kalkoenfilets met de kiwisalsa.

Notities

Serveertip:
Lekker met gebakken uien, kidneybonen en maïs.
Wijnadvies:
Timara Sauvignon Semillon.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g