Beierse Aardappelsalade met Dille en Peterselie

Beierse Aardappelsalade met Dille en Peterselie

Frisse Beierse aardappelsalade met dille en peterselie, een smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 215kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 900 gr nieuwe aardappeltjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 fijngehakte lente-uitjes
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden verse dille of 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • ½ theelepel suiker
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie

Instructies

  • Was de aardappeltjes goed en kook ze ongeschild in een pan met water net gaar.
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan.
  • Bak de lente-uitjes en de knoflook zachtjes gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de dille toe en bak dit nog 1 minuut zachtjes mee.
  • Voeg de wijnazijn en suiker toe en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en schenk, terwijl ze nog warm zijn, de dressing over de aardappelen.
  • Laat de aardappelen afkoelen en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of Grüner Veltliner vormt een uitstekende match met deze frisse aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Aardappelsalade met Goudse Kaas en Paprika

Aardappelsalade met Goudse Kaas en Paprika

Romige aardappelsalade met frisse groenten en Goudse kaas.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr belegen Goudse kaas
  • 1 rode paprika
  • 2 grote uien
  • 4 flinke augurken
  • 500 gr gekookte aardappelen
  • ½ literblik maïskorrels
  • 2 ½ dl Bulgaarse yoghurt
  • Zout
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • Peterselie

Instructies

  • Snijd de Goudse kaas in kleine dobbelsteentjes en de paprika in reepjes.
  • Hak de uien en de augurken fijn.
  • Snijd de gekookte aardappelen in stukjes en laat de maïskorrels uitlekken.
  • Maak een sausje van de yoghurt, zout, peper en paprikapoeder.
  • Meng de kaas, groenten en aardappelen voorzichtig door de yoghurt-dressing.
  • Bestrooi de salade met fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct of laat even afkoelen voor een frisse smaak.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de romige en licht zoete smaken van deze aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Barigoule van Zomergroenten

Barigoule van Zomergroenten

Een smaakvolle Barigoule van zomergroenten met asperges, artisjokken, en een frisse kruidenolie.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 blanke asperges
  • 8 lente-uitjes
  • 8 kleine witte uitjes
  • 8 baby-artisjokken
  • 4 jonge wortels
  • 150 gram paddestoelen melkzwam of shii-take
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels droge witte wijn
  • Het sap van een halve citroen
  • 1 takje bonenkruid
  • 1 takje tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • 12 blaadjes basilicum
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm een scheut olijfolie in een pan en voeg de in plakjes gesneden wortel en de witte uitjes toe.
  • Bruin de uitjes op zacht vuur.
  • Voeg twee teentjes geperste knoflook, tijm en bonenkruid toe, samen met een beetje zout, en laat alles onder deksel een kwartiertje sudderen.
  • Bereid ondertussen een smeuïg mengsel van drie eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum.
  • Verwijder de eerste twee rijen bladeren van de artisjok, snijd de puntjes af, kort de stengel in en schil de groente met een dunschiller.
  • Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en week de helften kort in water met citroensap.
  • Schil de asperges, snijd de houterige delen af en snijd de groente in stukken.
  • Pel de lente-uitjes en gebruik slechts een 8-tal centimeter van het witte gedeelte.
  • Maak de paddestoelen schoon.
  • Voeg de artisjokken en de lente-uitjes toe aan de pan met de wortel en witte uitjes en laat de groenten een tiental minuten meesudderen op zacht vuur.
  • Voeg de asperges toe aan de pan en laat alles nog zo'n tien minuten koken.
  • Bak de paddestoelen in olijfolie op groot vuur.
  • Kruid met peper en zout en laat uitlekken.
  • Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddestoelen toe.
  • Verdeel de groenten over vier warme borden.
  • Meng het stoofvocht met het smeuïge mengsel van basilicum, knoflook en olijfolie.
  • Kruid de saus en giet over de groenten.
  • Versier met verse tuinkruiden.

Notities

Wijnadvies:


Deze Barigoule van zomergroenten gaat perfect samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo.

Zalm-Garnaalsalade met Cocktailsaus

Zalm-Garnaalsalade met Cocktailsaus

Een frisse en smakelijke zalm-garnaalsalade met een romige cocktailsaus, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gerookte zalm
  • 250 g grijze garnalen
  • IJsbergsla
  • 3 tomaten
  • 3 hardgekookte eieren
  • Cocktailsaus
  • Peper

Instructies

  • Snijd de gerookte zalm in dunne reepjes.
  • Hak de ijsbergsla fijn.
  • Snijd de tomaten en hardgekookte eieren in kleine blokjes.
  • Meng alle ingrediënten in een grote kom, inclusief de cocktailsaus en een snufje peper.
  • Verdeel de salade over kleine kommetjes en serveer.

Notities

Deze heerlijke zalm-garnaalsalade kan zowel als voorgerecht of als smakelijke snack worden geserveerd_
Wijnadvies:
Serveer de salade met een frisse witte wijn, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc of een droge Chardonnay, voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Malse lamskoteletten in een smaakvolle mosterdkorst, geserveerd met een rijke balsamico-roomsaus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl mosterd
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 pot kalfsfond 4 dl
  • liter slagroom

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng 1 dl mosterd met suiker, knoflook, sojasaus en tijm.
  • Roer de olie erdoor tot een homogene massa.
  • Verwijder het botje van de lamskoteletten met een scherp mesje en bewaar het schraapsel voor de saus.
  • Wrijf de koteletten in met het mosterdmengsel en laat 30 minuten intrekken.

Bereiden:

  • Verhit de boter in een pan en bak het sjalotje 5 minuten zacht.
  • Voeg het schraapsel toe en bak dit 5 minuten tot het bruin is.
  • Blus de aanbaksels af met balsamico-azijn en laat het bijna helemaal inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat dit tot 3/4 inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat zachtjes inkoken tot sausdikte.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de koteletten op een rooster in de oven en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met mosterd.

Laatste Hand:

  • Serveer de lamskoteletten met de saus en geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Wijnadvies:
Bij de lamskoteletten past een krachtige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, die de rijke smaken van de mosterdkorst en saus aanvult.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 200g | Sugar: 4g

Krokante Gefrituurde Julienne van Prei

Krokante Gefrituurde Julienne van Prei

Krokante gefrituurde julienne van prei, een heerlijk knapperig bijgerecht dat perfect de smaken van elk hoofdgerecht aanvult.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g prei alleen het witte deel
  • Frituurolie

Instructies

  • Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd daarna in dunne reepjes (julienne) van 7 cm lengte.
  • Zet de prei in ruim koud water en breng aan de kook.
  • Spoel de preireepjes koud af.
  • Dep de preireepjes zorgvuldig droog met keukenpapier.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C.
  • Frituur de reepjes prei in 3 minuten krokant.
  • Laat de gefrituurde prei uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Serveer bij deze gefrituurde prei een frisse Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die goed samengaan met de krokante textuur van de prei.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 200g | Sugar: 2g

Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes

Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes

Een frisse en verfijnde zalmtartaar met basilicum, geserveerd in slablaadjes voor een elegante start van je maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g verse zalm gefileerd en ontveld
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels heel fijngehakte basilicum
  • Zout en versgemalen peper naar smaak
  • 8 blaadjes lollo bionda slasoort, uit het hart van de krop
  • 8 blaadjes basilicum

Instructies

  • Snijd de verse en gerookte zalm in kleine stukjes.
  • Schil de limoen dun en snijd de schil in dunne reepjes.
  • Kook de limoenreepjes 3 minuten in kokend water, koudspoelen, opnieuw koken en koudspoelen.
  • Laat uitlekken.
  • Pers het sap uit de limoen.
  • Meng de zalmsoorten met de basilicum en breng op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Serveer de zalmtartaar in de blaadjes lollo bionda.
  • Garneer met de limoenreepjes en basilicumblaadjes.

Notities

Wijnadvies
Serveer een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis bij de zalmtartaar voor een perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 300g | Sugar: 1g

Ossehaas in Deeg

Ossehaas in Deeg

Een verfijnd hoofdgerecht van ossehaas in krokant bladerdeeg, gevuld met een smakelijke kalfsgehaktvulling, ideaal voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
rusttijd voor het vlees30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 600 g ossehaas middenstuk
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1,25 dl droge rode wijn

Voor de vulling:

  • 200 g mager kalfsgehakt
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel groene peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 30 g geraspte ui
  • 1 eetlepel paneermeel

Voor het deeg:

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Instructies

  • Wrijf de ossehaas in met olie en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Verhit een pan en braad het vlees in 10 minuten rondom aan, regelmatig omkeren (niet inprikken).
  • Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper.
  • Giet de wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot 2 eetlepels.
  • Bestrijk de ossehaas hiermee.
  • Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het goed koud worden in de koelkast.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
  • Strijk 1/4 deel van de vulling in het midden van het deeg.
  • Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
  • Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
  • Snijd reepjes uit het resterende deeg en leg ze over de bovenkant van het vlees.
  • Klop de eidooier los met de slagroom en bestrijk het deeg hiermee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Laat het voor het aansnijden 10 minuten rusten.
  • Serveer de ossehaas in deeg met honing-tijmsaus.

Notities

Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn, zoals Château Neuf du Pape of een Bordeaux, die goed past bij de rijke smaken van het vlees en de kruiden.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 600g | Sugar: 2g

Zalmcarpaccio met Grapefruit, Avocado en Lolly Bionda

Zalmcarpaccio met Grapefruit, Avocado en Lolly Bionda

Een frisse en verfijnde zalmcarpaccio met grapefruit, avocado en een pittige cayennepeperdressing, ideaal voor een elegant voorgerecht.
(plus 1 uur marineren)30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 325.1kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilets zonder vel en graten
  • 1 grote roze grapefruit
  • Cayennepeper naar smaak
  • ¼ krop lollo bionda in plukjes
  • 1 rijpe avocado in kleine blokjes
  • 2 eetlepels kleine kappertjes
  • Takjes dille voor garnering

Instructies

  • Laat de zalm in flinterdunne plakjes snijden en verwijder de donkere delen.
  • Schil de grapefruit dun en snijd de schil in heel dunne reepjes.
  • Kook de reepjes kort in kokend water en spoel ze koud af.
  • Pers de grapefruit uit.
  • Maak de dressing door het grapefruit sap pittig op smaak te brengen met cayennepeper.
  • Marineer de zalm in het grapefruit sap, afgedekt, voor 1 uur in de koelkast.
  • Schik de plukjes lollo bionda op de borden en leg de gemarineerde zalm erover.
  • Giet de marinade over de zalm en verdeel de avocado en kappertjes erover.
  • Garneer de carpaccio met de grapefruit schilreepjes en takjes dille.

Notities

Variatie:

Voor een tonijncarpaccio, schik 250 g rauwe tonijnfilet in dunne plakjes op 4 borden. Klop een dressing van 1 eetlepel Japanse sojasaus, 6 eetlepels druivenpitolie, 1/2-1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels kippenbouillon, zout en peper. Schep 4 shiitake-paddenstoelen, in kleine blokjes, door de dressing. Serveer met lollo rosso en de tonijn.
Wijnadvies
Een volle droge witte wijn zoals Chablis past perfect bij zowel de zalmcarpaccio als de variatie met tonijn.

Nutrition

Calories: 325.1kcal | koolhydraten: 24.5g | Protein: 20.2g | Vet: 17.4g | Zout: 86.7g | Sugar: 12.9g

Kruidige Babi China met Varkensvlees en Specerijen

Kruidige Babi China met Varkensvlees en Specerijen

Babi China is een kruidig bijgerecht van gestoofd varkensvlees met specerijen zoals djahé, kruidnagel en foelie. Een heerlijk gerecht, perfect om te serveren bij witte rijst.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in lapjes gesneden
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel foelie
  • 1 eetlepel assemwater
  • 1 theelepel peper

Instructies

  • Kook het varkensvlees in wat water tot het halfgaar is en bewaar de bouillon.
  • Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de kruiden (djahé, kruidnagelpoeder, ui, knoflook en foelie) tot ze bruin zijn.
  • Voeg het vlees toe aan de pan en giet de bouillon en het assemwater erbij.
  • Laat het geheel op laag vuur, met de deksel op de pan, een half uur smoren tot het vlees gaar is.
  • Serveer warm bij witte rijst.

Notities

Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht en versterkt de hartige tonen.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g