Kruidige Stoofpot met Kalfsvlees

Kruidige Stoofpot met Kalfsvlees

Geniet van een rijk en smaakvol stoofpotje met kalfsvlees, paprika, champignons en een vleugje rozemarijn. Perfect voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsvlees
  • 1 groene paprika
  • 500 g verse champignons
  • 2 wortels
  • 1 grote ui
  • Scheutje azijn
  • 1 lepel suiker
  • 4 laurierbladeren
  • Boter
  • 1 blikje donker bier
  • Water
  • Rozemarijn
  • Zout
  • Basilicum
  • Tijm

Instructies

  • Snijd de ui in ringen en bak deze in een beetje boter aan in een grote pan.
  • Voeg het kalfsvlees toe en bak het goed aan.
  • Was en snijd ondertussen de wortels, paprika en champignons in stukjes.
  • Voeg alle gesneden groenten, laurierbladeren, rozemarijn, tijm, zout, suiker, een scheutje azijn, het donker bier en wat water toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 2 uur op laag vuur stoven.
  • Verwijder na 2 uur het deksel en proef of de smaken naar wens zijn.
  • Bind de saus indien nodig met wat bruine sauspoeder en laat nog even sudderen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah, past goed bij deze kruidige stoofpot.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees

Witte Kool Stoofpot met Kalfsvlees

Ontdek de heerlijke smaken van een stoofpot met kalfsvlees en witte kool. Deze hartige maaltijd met paprika's, knoflook en tijm is ideaal voor een gezellige familiediner. Laat de smaken samenkomen in dit verwarmende gerecht dat je meteen terugbrengt naar de gezellige avonden van de herfst.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de kalfsfilet in blokjes en laat deze 5 minuten kleuren in de hete boter.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
  • Voeg de gehakte uien en knoflook toe aan de pan, kruid met tijm en fruit enkele minuten.
  • Voeg het vlees terug in de pan en overgiet met de kippenbouillon en droge witte wijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Zet het vuur lager en laat het geheel 1 uur sudderen.
  • Voeg de in reepjes gesneden paprika's en geschaafde witte kool toe en laat nog 15 minuten stoven, tot alles gaar is.
  • Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay complementeren de smaken van de stoofpot uitstekend.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Verwen jezelf met een verfijnde kreeftstoofpot met witloof en pastis. Dit elegante gerecht is een waar feestmaal met een subtiele anijssmaak en een romige saus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 levende kreeften van 850 g
  • 5 l water
  • 150 g zeezout
  • 1 bussel dille
  • 4 stronken witloof
  • 1 dl pastis
  • 2 dl kreeftenfond
  • 1 dl room
  • Snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water aan de kook met het zeezout, suiker en dille.
  • Giet het kokende water over de kreeften en laat ze hierin afkoelen.
  • Snijd de witloofstronken overlangs in twee en stoof ze kort in een beetje olijfolie.
  • Kruid het witloof met peper, zout en een snuifje suiker.
  • Voeg een beetje water toe en dek af.
  • Laat het witloof gaar worden en bewaar het kookvocht.
  • Breng het kookvocht samen met de pastis, kreeftenfond en room aan de kook.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de kreeften overlangs in twee en open de scharen.
  • Haal het vlees uit de kreeften en warm het op in de saus.
  • Serveer de kreeft met het witloof en garneer met verse dille.

Notities

 

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past uitstekend bij de delicate smaken van kreeft en pastis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Oud-Hollandse Stoofpot met Kalfsvlees

Oud-Hollandse Stoofpot met Kalfsvlees

Ontdek de smaken van vroeger met dit Oud-Hollandse stoofpotje met kalfsvlees. Boordevol knolletjes, wortelen en aardappelen, perfect voor een gezellige maaltijd met een nostalgische twist.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g kalfsschenkel
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 1 knoflookteentje
  • 1 selderijstengel
  • Peterselie
  • 1 bouillonblokje
  • 2 preien
  • ½ kool
  • 4 witte knolletjes
  • 4 wortelen
  • 4 aardappelen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Plaats het kalfsvlees in een pan zonder deksel en voeg water toe zodat het vlees net onder staat.
  • Prik de kruidnagels in de ui en voeg deze samen met de knoflook, selderij, peterselie en het bouillonblokje toe aan de pan.
  • Zet de pan op middelmatig vuur.
  • Maak intussen de prei schoon en gebruik alleen de witte delen.
  • Snijd de kool in grove stukken.
  • Schil de knolletjes en wortelen en voeg ze samen met de gesneden prei en kool toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel ca.
  • 1 uur sudderen.
  • Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Verdeel de stoofpot over de borden en serveer warm met de aardappelen.

Notities

Een lichte, frisse rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van dit stoofpotje.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Smaakvolle Stoofperen met Kaneel

Smaakvolle Stoofperen met Kaneel

Heerlijke stoofperen met een aromatische kaneelsmaak, ideaal als bijgerecht of dessert voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg peren Gieser Wildeman
  • 1 kaneelstokje
  • 3 dl rode wijn Merlot of bessensap
  • 1 dl water
  • 2 eetlepels perenrood suiker met kleurstof

Instructies

  • Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Meng de rode wijn (of bessensap), water en perenrood suiker met kleurstof in een pan.
  • Voeg het kaneelstokje toe.
  • Leg de peren in de pan en breng het geheel op matig vuur aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de peren 2½ tot 3 uur stoven, totdat ze zacht zijn en de smaken goed zijn ingetrokken.

Notities

Wijnadvies:

Deze stoofperen passen goed bij een glas Merlot of een lichte, fruitige rode wijn. Als alternatief kun je kiezen voor een zoete dessertwijn.
 

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 0.5g | Vet: 0.2g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Kruidige Stoofperen met Citroen en Azijn

Kruidige Stoofperen met Citroen en Azijn

Deze kruidige stoofperen met een vleugje citroen en azijn zijn perfect als bijgerecht of dessert. Ze hebben een verfijnde balans van zuur en zoet met een heerlijke specerijensmaak.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 10 cl water
  • 5 cl azijn
  • 1 schijfje citroen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel aardappelmeel
  • 90 g suiker

Instructies

  • Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe het water en de azijn in een ketel, voeg de peren toe en breng aan de kook.
  • Voeg het citroenschijfje, laurierblaadjes, kruidnagels en kaneelstokje toe.
  • Dek de ketel af, zet het vuur laag en laat de peren in ongeveer 1 uur gaar koken.
  • Bind het vocht met het aardappelmeel en breng op smaak met suiker.
  • Serveer de stoofperen warm of koud, als bijgerecht of dessert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling. De wijn complementeert de zuurheid en specerijen van de stoofperen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0g | Sugar: 23g

Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark

Stokbrood met Aubergine en Indiaas Gekruide Kwark

Geniet van knapperig stokbrood belegd met goudbruin gebakken aubergine en een romige Indiaas gekruide kwark. Een smakelijke en verrassende aanvulling op je maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fingerfood, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: India
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 afbakstokbrood
  • 1 kleine aubergine
  • 200 g kwark
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes munt
  • 5 takjes koriander plus extra voor garnering
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Peper versgemalen
  • Zout

Instructies

  • Was de aubergine en snijd deze in 16 plakken.
  • Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat 15 minuten intrekken.
  • Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineplakken 6 minuten per kant tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrooi de aubergineplakken met versgemalen peper.
  • Hak de munt en koriander fijn.
  • Roer de kwark los met de gehakte kruiden en komijnpoeder.
  • Breng het kwarkmengsel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Snijd het stokbrood in 16 plakjes en rooster deze in de oven.
  • Beleg de geroosterde stokbroodplakjes met de aubergine en verdeel het kwarkmengsel erover.
  • Garneer met extra koriander.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Mama’s Klassieke Spaghettisaus

Mama's Klassieke Spaghettisaus

Een heerlijke, huisgemaakte spaghettisaus zoals alleen mama die kan maken. Deze saus zit boordevol smaak dankzij verse groenten, kruiden, en een vleugje liefde. Perfect voor een gezellige familiediner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Saus
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 blikjes tomaat 3x400g
  • 2 ml olijfolie
  • 350 g filet americain
  • 1 ui
  • 150 g verse paprika
  • Eventueel andere groentjes naar smaak
  • 1 vetarm bouillonblokje
  • Peper
  • Zout of herbamare
  • Veel oregano
  • Provence kruiden
  • Paprikapoeder
  • 3 bolletjes jeneverbessen
  • Beetje tomatenketchup

Instructies

  • Snijd de ui en paprika in fijne stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een kookpot en bak het gehakt erin aan.
  • Breng het gehakt op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gesneden ui toe als het gehakt bijna gaar is, gevolgd door de paprika.
  • Doe de 3 blikjes tomaat in de pot en laat het geheel op een laag vuur sudderen.
  • Voeg de kruiden, jeneverbessen, en het bouillonblokje toe.
  • Laat de saus zachtjes koken, en voeg ongeveer 10 minuten voor het einde een scheutje tomatenketchup toe.
  • Roer goed door en laat nog even sudderen voordat je de saus serveert.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een robuuste rode wijn zoals Chianti of een Nero d'Avola.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Spaghetti met Bacon en Gepocheerde Eieren

Spaghetti met Bacon en Gepocheerde Eieren

Deze unieke combinatie van spaghetti met bacon, gepocheerde eieren, en een kruidige tomatenbouillon zorgt voor een hartige maaltijd met een verrassende twist. Een perfect gerecht voor liefhebbers van spek en eieren met een Italiaanse touch!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 handvol basilicum vers
  • 1 kleine prei fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 200 g bacon
  • 250 g spaghetti
  • 2 dl kippenbouillon
  • ½ eetlepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 8 eieren
  • Olijfolie

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de eieren tot de dooiers hard zijn, koel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Bak de gepelde eieren in een beetje olijfolie aan in een pan.
  • Voeg de ui en knoflook toe en bak dit samen met de eieren.
  • Voeg de bacon in plakjes toe en bak deze mee tot ze goudbruin zijn.
  • Meng de tomatenpuree met de kippenbouillon en suiker, en voeg dit mengsel toe aan de pan.
  • Breng het aan de kook.
  • Snijd de prei en basilicum fijn en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Serveer de spaghetti in diepe borden en schep het eier-bacon mengsel eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze hartige spaghetti met een volle rode wijn zoals een Chianti of een kruidige Zinfandel voor een rijke smaakervaring.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Pikante Spaghetti met Gehakt en Rozemarijn

Pikante Spaghetti met Gehakt en Rozemarijn

Een smaakvolle en snelle spaghetti met rundergehakt, pittige spaghettisaus en een vleugje rozemarijn. Perfect voor een doordeweekse avond als je zin hebt in een eenvoudig maar smaakvol gerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika mix in blokjes
  • 100 g champignons in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 blik tomaten gepureerd
  • 1 pot pikante spaghettisaus bijv. van Aldi
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels zoete sojasaus
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 1 pak spaghetti
  • Olijfolie voor het bakken
  • Zout naar smaak
  • Vers gemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een wok en bak het rundergehakt rul.
  • Voeg de gesneden paprika, champignons en ui toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee tot deze geurig is.
  • Pureer de tomaten in een hakmolen en voeg deze samen met de pikante spaghettisaus toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng het geheel op smaak met sambal (indien gewenst), de suiker, sojasaus en rozemarijn.
  • Laat het mengsel even pruttelen.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten water.
  • Giet de spaghetti af en meng deze met de saus.
  • Serveer de spaghetti warm en breng op smaak met vers gemalen peper en eventueel wat extra zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze pittige spaghetti met een stevige rode wijn zoals een Chianti of een Zinfandel om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g