Konijn in Gelei
Een verfijnde Franse klassieker: zacht gegaard konijn in een smaakvolle wittewijngelei, perfect als koud voorgerecht of lichte maaltijd.
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
mes
diepe schaal
- 1 konijn 1,5 kg
- 500 ml droge witte wijn
- 500 ml water
- 2 el azijn
- 6 peperbollen
- 4 jeneverbessen
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, dragon
- 10 kleine uitjes
- 6 jonge wortelen
- 12 g gelatine 4 blaadjes van 3 g
- Peper
- Zout
Snijd het konijn in middelgrote stukken en leg ze in een diepe kom.
Giet de witte wijn en azijn erover en voeg de kruiden toe.
Laat enkele uren marineren en draai de stukken af en toe om.
Schil de uien en wortelen en kook ze 15 minuten in gezouten water.
Voeg het konijn en de gezeefde marinade toe en laat 20 minuten sudderen tot het vlees gaar is.
Haal het konijn en de groenten uit de pan en leg ze in een diepe schaal.
Week de gelatine in koud water en los op in een beetje warm kookvocht.
Zeef het kookvocht, meng met de gelatine en giet over het konijn en de groenten.
Laat volledig afkoelen tot de gelei stevig is.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood en augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Drink dezelfde witte wijn als gebruikt in de marinade, zoals Graves of Mâcon.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 40g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Gevulde Komkommers met Tonijn
Frisse gevulde komkommers met tonijn, tomaat en ei, perfect als zomers voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote komkommer
- 1 el olie
- 1 ui
- 500 g tomaten
- 1 tl suiker
- Basilicum
- 1 blik tonijn
- 2 hardgekookte eieren
- 1 citroen
- Peper
- Zout
Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten.
Bestrooi de binnenkant met zout en laat uitlekken.
Fruit de gesnipperde ui in olie en voeg geschilde, ontpitte tomaten, suiker, peper, zout en basilicum toe.
Laat sudderen tot een dikke saus ontstaat en laat afkoelen.
Plet de tonijn en eieren en meng met de afgekoelde tomatensaus.
Dep de komkommer droog en vul met het mengsel.
Serveer koud met sla.
Serveertip:
Lekker met geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past hier goed bij.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 18g | Vet: 9g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Koude Kip in Romige Saus
Malse kip geserveerd met een romige saus op basis van bouillon, room en tomatenpuree, afgewerkt met truffel.
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kip van 1 5 kg (of 2 kleine kippen)
- 2 kalfsschenkels
- 2 wortelen
- 1 ui
- 2 liter water
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper
- Zout
- Voor de saus:
- 60 g boter
- 50 g bloem
- 500 ml ingekookte bouillon
- 200 ml room
- 1 gelatineblad
- 2 eierdooiers
- 1 el tomatenpuree
- Rode peper en truffel voor garnering
Breng water aan de kook met de kalfsschenkels, groenten en kruiden.
Laat 1 uur sudderen en voeg de kip toe.
Laat nog 1 uur koken.
Laat de kip lauw worden en snijd in stukken.
Maak een roux van boter en bloem, voeg de ingekookte bouillon toe en roer tot een smeuïge saus.
Los de geweekte gelatine op in hete bouillon en meng met room en eierdooiers.
Breng op smaak met tomatenpuree en laat afkoelen.
Leg de kip op een schaal en overgiet met de saus.
Garneer met stukjes rode peper en truffel.
Serveertip:
Serveer met rijstsalade of stokbrood.
Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals Chablis of Rosé d’Anjou past goed bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 45g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Cardoen à la Milanaise
Een heerlijk Italiaans bijgerecht met zachte kardoen, gegratineerd met boter en kaas voor een rijke, romige smaak.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote kardoen of 2 middelgrote
- 100 g boter
- 60 g geraspte kaas
- 1 el bloem
- 2 snufjes gehakte peterselie
- ½ citroen
- Peper
- Zout
Was de kardoen en verwijder de bladeren, zodat alleen de stelen overblijven.
Snijd in stukken en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Breng 2-3 liter gezouten water aan de kook, voeg bloem toe en kook de kardoen 60 minuten tot zacht.
Laat uitlekken en snijd in lange repen.
Smelt de helft van de boter en giet in een ovenschaal.
Schik de kardoen, bestrooi met kaas en peper en verdeel de rest van de boter erover.
Gratineer 10 minuten in een hete oven op 200°C.
Bestrooi met gehakte peterselie en serveer warm.
Serveertip:
Heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Kalfsschnitzels met Ham en Witte Wijn
Sappige kalfsschnitzels gevuld met ham en tijm, zacht gegaard in een wittewijnsaus.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Klop de kalfsschnitzels plat en leg op elke schnitzel een plakje ham en een takje tijm.
Rol ze op en zet vast met een tandenstoker.
Verhit de olie en bak de rolletjes goudbruin.
Haal ze uit de pan en fruit de gehakte sjalotten, tomatenblokjes en geplette knoflook in het braadvet.
Voeg de wijn toe en leg de kalfsrolletjes terug in de pan.
Laat 40 minuten zachtjes sudderen met het deksel op de pan.
Serveer met rijst of pasta.
Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een witte wijn zoals Marsala past goed bij dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 45g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Kalfslapjes op z'n Milanees
Knapperig gepaneerde kalfslapjes met een krokante kaaslaag, geserveerd met pasta en geraspte kaas.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 6 kalfslapjes 125 g per stuk
- 2 eieren
- 50 g bloem
- 100 g paneermeel
- 50 g geraspte kaas
- 1 citroen
- 60 g boter
- 1 el olie
- Peper
- Zout
Snijd kleine inkepingen aan de randen van de kalfslapjes om kromtrekken te voorkomen.
Bestrooi met peper en zout en haal ze achtereenvolgens door de bloem, losgeklopte eieren en paneermeel gemengd met geraspte kaas.
Druk het paneermeel goed aan en laat kort rusten zodat de paneerlaag steviger wordt.
Verhit boter en olie in een koekenpan en bak de kalfslapjes goudbruin aan beide zijden.
Serveer met pasta in boter en een schaaltje geraspte kaas.
Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade en citroenpartjes.
Wijnadvies:
Een rode Italiaanse wijn zoals Chianti of Ruffino past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 40g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Kalfsgehaktbrood met Champignons
Een smeuïg kalfsgehaktbrood met champignons en spek, perfect gekruid en langzaam gegaard in de oven.
Materialen:
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g kalfsgehakt
- 500 g varkensgehakt
- 200 g mager spek
- 2 sneetjes brood
- 1 kop melk
- 2 eieren
- 100 g champignons
- 2 tijmbladeren
- 1 laurierblad
- Peper
- Zout
Week het brood in melk en meng met het kalfs- en varkensgehakt.
Snijd het spek en de champignons fijn en voeg toe.
Meng de eieren, kruiden, peper en zout door het gehakt.
Vorm een broodvorm en leg in een ingevette ovenschaal.
Bak 75 minuten op 200°C tot goudbruin en gaar.
Serveertip:
Lekker met gestoofde wortelen en aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een rode Bordeaux zoals Saint-Émilion past hier perfect bij.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 32g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Kabeljauwmoten op de Wijze van de Bakkerin
Romige ovenschotel met kabeljauw, gekarameliseerde uien en aardappelen, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 6 moten kabeljauw 200 g per stuk
- 1,5 kg aardappelen
- 6 uien
- 500 ml melk
- 100 g boter
- 2 el olie
- 100 g geraspte kaas optioneel
- Peper
- Zout
- Snufje nootmuskaat
Snijd de uien fijn en fruit ze goudgeel in olie.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Meng aardappelschijfjes met zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ovenschaal in en leg een laag aardappelen, gevolgd door uien en de kabeljauw.
Herhaal de lagen en eindig met aardappelen.
Giet de hete melk erover en verdeel klontjes boter over de bovenkant.
Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de aardappelen zacht zijn.
Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chianti past hier goed bij.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Hersenen met Tomatenpuree
Een klassiek Frans voorgerecht met zacht gegaarde kalfshersenen in een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 3 kalfshersenen
- 1 blik gepelde tomaten
- 1,5 liter court-bouillon
- 2 el olie
- 1 grote ui
- 1-2 teentjes knoflook
- 1 tl marjolein
- 1 el gehakte peterselie
- 2 el kappertjes
- Peper
- Zout
Bereid de hersenen zoals aangegeven bij ‘Hersenen à la Tartare’ en houd ze warm in court-bouillon.
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit in olie tot glazig.
Voeg de gepelde en ontpitte tomaten, marjolein, peper en zout toe en laat inkoken tot een dikke saus.
Voeg de kappertjes toe en roer goed door.
Giet de saus over de warme hersenen en bestrooi met peterselie.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4
Hamburgers met Gefruite Uien
Sappige hamburgers van gekruid rundvlees, geserveerd met goudbruine gefruite uien, ideaal voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
- 700 g rundergehakt
- 100 g broodkruim of paneermeel
- 100 ml bouillon
- 1 el fijngesnipperde ui
- 1 el gehakte peterselie
- 60 g boter
- 4 el olie
- 3 uien
- Peper
- Zout
Week het broodkruim in de bouillon en meng met het gehakt, ui, peterselie, peper en zout.
Vorm platte hamburgers en bak ze in boter en olie tot goudbruin en gaar.
Snijd de uien in ringen en fruit ze in de resterende boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
Serveer de hamburgers met de gefruite uien erop.
Serveertip:
Lekker met knapperige frietjes of een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn of een fris biertje past goed bij dit gerecht.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 4