Veldertjes met Piccalilly en Rijst

Veldertjes met Piccalilly en Rijst

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 2 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 zure augurken in stukjes
  • 20 gram vegetarisch gehakt
  • ½ gele paprika in stukjes
  • 1 sjalot in stukjes
  • 1 pot piccalilly
  • 350 gram veldertjes pot
  • 80 gram rijst

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  • Bak de gele paprika, sjalot en augurken in een koekenpan tot ze zacht zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  • Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak dit mee totdat het goed doorgewarmd is.
  • Voeg de veldertjes toe aan de pan en verwarm alles goed door.
  • Serveer de veldertjes en het groentemengsel op een bord met de rijst.
  • Zet de pot piccalilly in het midden van de tafel en voeg naar smaak toe op je bord of over de veldertjes.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 4g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Frisse Andijvie-Zalmsalade met Krieltjes en Feta

Frisse Andijvie-Zalmsalade met Krieltjes en Feta

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el mayonaise
  • 2 gekookte eieren
  • 12 krieltjes gekookt en in plakjes
  • 150 gram gesneden andijvie
  • 2 pijpjes bosui in ringetjes
  • ½ handje zwarte olijven in plakjes
  • 1 flinke augurk in stukjes
  • 1 blikje wilde zalm
  • 2 kleine stokbroodjes afgebakken
  • 6 stukjes zongedroogde tomaten in olie in stukjes
  • Stukjes feta
  • Stukje gember ca. 2 cm, geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de zalm los in een grote kom.
  • Voeg de gekookte en in plakjes gesneden krieltjes, gesneden andijvie, stukjes zongedroogde tomaten, olijven, feta, geraspte gember, bosui, en stukjes augurk toe aan de kom.
  • Hussel alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg zout, peper en mayonaise toe en meng opnieuw goed.
  • Serveer de salade met de afgebakken stokbroodjes.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Lenteachtige Vegetarische Voorjaarssoep

Lenteachtige Vegetarische Voorjaarssoep

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bouillonblokjes
  • 3 puntpaprika’s in grove stukken
  • 3 selderijstengels in grove stukken
  • 3 tomaten in grove stukken
  • Handvol diepvrieserwten
  • ½ L water
  • Wolkje room optioneel per persoon

Instructies

  • Doe de tomaten, puntpaprika's, selderij, bouillonblokjes en water in een grote soeppan.
  • Breng aan de kook en laat 10-15 minuten koken.
  • Pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voor een zachtere textuur kun je de soep zeven, maar het is ook heerlijk met alle vezels erin.
  • Voeg de diepvrieserwten toe en houd de soep warm tot de erwten zijn opgewarmd.
  • Serveer de soep in een bord of kom en voeg een wolkje room toe vlak voor het opdienen, indien gewenst.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Grüner Veltliner.

 

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Hartverwarmende Spruitjessoep met Walnoten en Peterselie

Hartverwarmende Spruitjessoep met Walnoten en Peterselie

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aardappels in stukken
  • 2 bouillonblokjes
  • 500 gram spruiten gekookt in bouillon met kruiden
  • 1 kleine ui in stukjes
  • 2 el gehakte walnoten
  • Kruidentuiltjes met tijm laurier, peterseliesteeltjes
  • 100 gram spekreepjes uitgebakken
  • 1 sjalot in stukjes
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Peterselie gehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bak de spekreepjes samen met de ui en sjalot in een grote soeppan tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de aardappels, spruiten (houd een handje vol spruiten apart voor garnering), bouillonblokjes, en kruidentuiltjes toe aan de pan.
  • Haal het kruidentuiltje eruit en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Voeg de achtergehouden spruiten en spekreepjes toe aan de soep en verwarm goed door.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Garneer de soep vlak voor het opdienen met gehakte walnoten en peterselie.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Aromatische Tom Kha Kai Soep met Kip en Kokosmelk

Aromatische Tom Kha Kai Soep met Kip en Kokosmelk

Geniet van de rijke en aromatische smaken van deze klassieke Thaise Tom Kha Kai soep met kip en kokosmelk.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Soep
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¾ L water aangemaakt met 2 blokjes kippenbouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 6 kipdijfilets in stukjes gesneden
  • 4 cm verse gember in dikke plakjes
  • 2 sereh stengels
  • 6 citroenblaadjes
  • 250 gram Thaise roerbakgroenten
  • 250 gram kastanjechampignons in vieren gedeeld
  • 1 blikje bamboescheuten
  • 1 tl sambal optioneel
  • 80 gram noedels optioneel, voor maaltijdsoep

Instructies

  • Breng het water aan de kook en voeg de kippenbouillonblokjes toe.
  • Voeg de kipdijfilet, gember, sereh stengels en citroenblaadjes toe aan de bouillon en kook de kip in 20 minuten gaar.
  • Haal de gember, sereh stengels en citroenblaadjes uit de soep.
  • Voeg de Thaise roerbakgroenten, kastanjechampignons en bamboescheuten toe aan de soep.
  • Voeg naar smaak sambal toe als je van pittig houdt.
  • Breng de soep weer aan de kook en voeg, indien gewenst, de noedels toe.
  • Kook tot de noedels gaar zijn.
  • Voeg als laatste de kokosmelk toe en verwarm de soep nog even, maar laat deze niet koken.
  • Serveer de soep warm en geniet van de heerlijke Thaise smaken.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling, die de kruidige en romige smaken van de soep aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Arroz a Banda met Garnalen en Kabeljauw

Arroz a Banda met Garnalen en Kabeljauw

Een authentiek Spaans gerecht, Arroz a Banda, boordevol smaakvolle vis en verse groenten. Ontdek de smaken van de Middellandse Zee!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Rijst, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kookpan voor rijst
  • Pan voor groenten
  • blender of staafmixer
  • mes

Ingrediënten

  • 110 gram langkorrelige rijst in visbouillon gekookt
  • 1 ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ½ oranje pepertje zonder pitjes, in ringen
  • Stukje courgette in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 verse tomaten gepureerd samen met de knoflook en 1 el olie
  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook gesneden
  • 4 takjes tijm
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 100 gram garnalen
  • 150 gram kabeljauw in stukjes

Instructies

  • Kook de langkorrelige rijst in visbouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit in een pan een beetje olie en bak de ui, knoflook, courgette, oranje peper, laurierblaadjes en tijm aan.
  • Voeg het gerookt paprikapoeder toe en bak kort mee.
  • Voeg de gepureerde tomaten met knoflook en olie toe aan de pan en laat het geheel 30 minuten sudderen.
  • Voeg de garnalen en stukjes kabeljauw toe aan de saus en laat nog 5-10 minuten zachtjes koken tot de vis gaar is.
  • Meng de gekookte rijst door de saus en serveer direct.

Notities

Combineer dit gerecht met een frisse, droge witte wijn zoals een Albariño of Verdejo. Deze wijnen passen perfect bij de rijke, hartige smaken van de vis en gerookte paprika.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 8g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Frisse Witlofsalade met Fruit en Walnoten

Frisse Witlofsalade met Fruit en Walnoten

Een verrassende combinatie van witlof, fruit en walnoten, afgewerkt met een kerriemayonaise. Heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Noten, Salade, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mandarijn in stukjes
  • 1 banaan in schijfjes
  • 3 stronken witlof in stukjes gesneden
  • Handjevol walnoten in brokjes
  • Handjevol rozijnen
  • 1 ½ eetlepel mayonaise aangemaakt met kerriepoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de stukjes witlof, mandarijn, banaan, walnoten en rozijnen in een grote kom.
  • Voeg de aangemaakte kerriemayonaise toe aan de kom.
  • Hussel alles goed door elkaar totdat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.
  • Breng de salade op smaak met peper en zout.
  • Serveer de salade direct als bijgerecht bij gebakken krieltjes en tartaar, of als een frisse, gezonde snack.

Notities

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé, die goed past bij de fruitige en hartige smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 16g

Vietnamese Pho met Garnalen en Verse Koriander

Vietnamese Pho met Garnalen en Verse Koriander

Een aromatische Vietnamese Pho boordevol verse groenten en garnalen. Perfect voor een lichte en gezonde maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Vietnam
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram noodles
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 uien gesneden
  • 150 gram garnalen
  • 1 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 50 gram wortels in schijfjes
  • 100 gram taugé
  • ½ courgette fijn gesneden
  • Flinke blok gember fijn gesneden
  • Verse koriander naar smaak
  • Beetje munt fijn gesneden
  • 2 zongedroogde tomaten in stukjes gesneden (optioneel)

Instructies

  • Breng 1 liter water aan de kook en voeg de groentebouillonblokjes toe.
  • Voeg vervolgens de gesneden uien, gember, knoflook, wortels, courgette, steranijs en kruidnagels toe.
  • Laat de soepbasis ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Verwijder de steranijs en kruidnagels uit de soep en voeg de noodles toe.
  • Laat de soep opnieuw opwarmen en voeg de laatste 2 minuten de garnalen toe, zodat ze net gaar worden.
  • Leg in diepe borden een handje taugé, wat verse koriander, munt en indien gewenst stukjes zongedroogde tomaat.
  • Schenk de hete soep met noodles en garnalen over de groenten in de borden.
  • Serveer direct met stokbrood voor een complete maaltijd.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Riesling of een Grüner Veltliner, die goed past bij de frisse en kruidige smaken van de Pho.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 4g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Verfrissende Piccalilly Salade met Bonen en Cornedbeef

Verfrissende Piccalilly Salade met Bonen en Cornedbeef

Een pittige en frisse piccalilly salade, perfect voor warme dagen. Niet geschikt voor gevoelige magen.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram gekookte basmati rijst
  • 100 gram piccalilly
  • 1 augurk fijn gesneden
  • 1 klein blikje cornedbeef fijn gemaakt
  • 1 sjalot fijn gesneden
  • 150 gram gemengde bonen
  • Plakjes tomaat voor garnering
  • Rucola voor garnering

Instructies

  • Doe de gekookte basmati rijst, piccalilly, gesneden augurk, cornedbeef, sjalot en gemengde bonen in een grote kom.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Maak je bord op met plakjes tomaat en een bedje van rucola.
  • Serveer de salade gekoeld voor een verfrissende smaakbeleving.

Notities

Serveer met een droge, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 16g | Zout: 2.3g | Sugar: 3g

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Authentieke Hongaarse Goulash met Runderlapjes

Een heerlijk hartige Hongaarse goulash, langzaam gestoofd voor een diepe, rijke smaak. Perfect comfort food!
inclusief suddertijd6 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 gram runderlap in blokjes
  • 240 gram rijst
  • 2 eetlepels Hongaarse paprikapoeder zoet
  • 3 paprika's rood, geel, groen, in blokjes
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 uien gesneden
  • 8 tomaten in blokjes
  • 1 theelepel gemalen foelie
  • 2 theelepels karwijzaad kummel
  • 10 jeneverbessen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en voeg de gesneden uien, knoflook en runderlapjes toe.
  • Braad het vlees goed aan totdat het bruin is.
  • Voeg de paprika's en tomaten toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg het paprikapoeder, gemalen foelie, karwijzaad, jeneverbessen, zout en peper toe aan de pan.
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur vervolgens laag en plaats een hitteverdeler (sudderplaatje) onder de pan.
  • Laat de goulash 6 uur langzaam sudderen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
  • Kook vlak voor het opdienen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de goulash met de rijst en een frisse tomatensalade.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Hongaarse Egri Bikavér (Stierenbloed).

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g