Italiaanse Charcuterie Plank

Italiaanse Charcuterie Plank

Geniet van een luxe Italiaanse charcuterie plank met een selectie van heerlijke vleeswaren en olijven. Perfect als borrelhapje of voor een gezellig samenzijn!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Hapjes, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de Cacciatore in plakjes.
  • Verdeel alle vleeswaren over 4 borden en verdeel de olijven erover.
  • Serveer met gemarineerde tomaten, augurken en ciabatta.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn, zoals een Chianti, om de rijke smaken van de charcuterie te complementeren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Klassieke Spaanse Sangria met Vers Fruit

Klassieke Spaanse Sangria met Vers Fruit

Deze klassieke Spaanse Sangria, boordevol vers fruit en gekoeld geserveerd, is de perfecte verfrissing voor zomerse dagen en feestelijke momenten!
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Barbecue, Picknick, Verjaardag
Servings: 6 glazen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 fles Spaanse rode wijn 750 ml, bij voorkeur een landwijn
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • IJsblokjes

Instructies

  • Was de sinaasappels, citroen, banaan en appel grondig.
  • Snijd de sinaasappels en citroen in schijfjes.
  • Snijd de banaan en appel in plakjes of kleine blokjes.
  • Giet de rode wijn in een grote kan.
  • Voeg de gesneden vruchten en de poedersuiker toe aan de wijn.
  • Roer alles voorzichtig door elkaar.
  • Laat de sangria minimaal 3 uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Serveer de sangria gekoeld met enkele ijsblokjes in elk glas.

Notities

Serveertip:
Serveer de sangria in grote wijnglazen met extra ijsblokjes en een schijfje sinaasappel of citroen op de rand van het glas.
Wijnadvies:
Gebruik een fruitige, Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of Garnacha voor een authentieke smaakbeleving.

Nutrition

Serving: 200ml | Calories: 180kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 0.8g | Sugar: 18g

Romige Avocadocrème met Friszoete Tomaatjes

Romige Avocadocrème met Friszoete Tomaatjes

Deze frisse avocadocrème, gecombineerd met flinterdunne tomaatreepjes en verse kruiden, is een perfecte vitaminenboost en heerlijk als voorgerecht of dip!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Amuse, Dip, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • Sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt
  • 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
  • 2 kleine trostomaten
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in flinterdunne reepjes.
  • Laat de tomaatreepjes uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de tomaatreepjes met 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel bieslook, zout en peper naar smaak.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
  • Pureer de avocado met 2 eetlepels limoensap tot een gladde crème.
  • Spatel de basilicum en 1 eetlepel bieslook door de avocadocrème.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe het avocadomengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond.
  • Spuit de avocadocrème in kleine glaasjes of op een bord en garneer met de gemarineerde tomaatjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de avocadocrème in kleine glaasjes en garneer met extra basilicumblaadjes en een paar druppels olijfolie voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo past uitstekend bij de romige textuur van de avocado en het frisse karakter van de limoen.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g

Mozzarella Amuse met Parmaham en Basilicum

Mozzarella Amuse met Parmaham en Basilicum

Deze verfijnde amuse combineert romige mozzarella, sappige tomaat en hartige Parmaham op een knapperig blaadje sla. Perfect voor een elegante start van je diner!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Kaas, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 12 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote bol mozzarella
  • 3 tomaten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • Peper en zout naar smaak
  • 12 plakjes Parmaham
  • 12 blaadjes basilicum
  • 1 krop ijsbergsla

Instructies

  • Snijd de mozzarella en tomaten in kleine blokjes.
  • Meng de blokjes mozzarella en tomaat in een kom met olijfolie en witte balsamicoazijn.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Haal 12 mooie blaadjes van de ijsbergsla.
  • Leg op elke amuselepel een blaadje sla.
  • Schep een lepel van het tomaat-mozzarella-mengsel op elk blaadje sla.
  • Rol de plakjes Parmaham op en leg op elke amuselepel een rolletje ham.
  • Garneer met een vers blaadje basilicum.

Notities

Serveertip:
Serveer de amuselepels op een grote schaal met een takje verse basilicum als extra decoratie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Grigio of een lichte Sauvignon Blanc past perfect bij de romige mozzarella en zoute Parmaham.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Komkommerrolletjes met Prosciutto, Avocado en Roomkaas

Komkommerrolletjes met Prosciutto, Avocado en Roomkaas

Lichte en smaakvolle komkommerrolletjes gevuld met romige avocado, frisse roomkaas en zoute prosciutto. Perfect als elegant voorgerecht of hapje!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Snack, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 3 plakken prosciutto ham
  • 50 gram rucola sla
  • ½ avocado
  • 100 gram roomkaas

Instructies

  • Spoel de komkommer grondig onder koud stromend water.
  • Gebruik een dunschiller om lange, dunne plakken van de komkommer te snijden.
  • Gooi de eerste paar dunne slierten weg en stop zodra je bij de zaadjes van de komkommer komt.
  • Leg ongeveer 12 plakjes komkommer naast elkaar op een bord, zorg dat ze elkaar licht overlappen.
  • Verdeel de plakken prosciutto in de tegenovergestelde richting over de komkommerplakken.
  • De komkommer hoeft niet volledig bedekt te zijn.
  • Besmeer de prosciutto met roomkaas.
  • Verdeel de rucola gelijkmatig over de roomkaas.
  • Snijd de avocado in dunne reepjes en leg ze bovenop de rucola.
  • Rol de komkommerplakken strak op, vergelijkbaar met het rollen van sushi.
  • Snijd de rol in gelijke stukjes en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de komkommerrolletjes op een houten plank met een klein schaaltje honing-mosterdsaus of balsamicoglazuur voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge Prosecco past uitstekend bij dit lichte gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Pittige Makreelsalade met Kruidige Twist

Pittige Makreelsalade met Kruidige Twist

Ervaar een pittige kick met deze makreelsalade met een kruidige twist! Een verfrissende combinatie van smaken met een romige yoghurttouch. Ideaal als lichte lunch of smaakvol bijgerecht. Pas de pittigheid aan naar wens voor de perfecte balans!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Gerookte makreel ontdaan van graten
  • Gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 rawit fijngesneden zonder zaadlijst (voor extra pit)
  • 2 eetlepels Yofresh magere yoghurt
  • 1 eetlepel rotisambal of naar smaak, minder voor mildere variant
  • 1 eetlepel curryketchup

Instructies

  • Verwijder alle graten uit de gerookte makreel.
  • Meng de makreel met gesnipperde ui, fijngehakte knoflook, ketchup, rawit, Yofresh, rotisambal en curryketchup in een kom.
  • Pas de hoeveelheid rawit en rotisambal aan naar smaak voor de gewenste pittigheid.
  • Serveer de makreelsalade op een bedje van verse groene sla of als vulling voor een wrap.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij de kruidige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Rundvlees in Kokossaus uit Makasar

Rundvlees in Kokossaus uit Makasar

Verken de authentieke smaken van Sulawesi met deze Gagape! Een smaakvolle rundvleesstoofpot in een rijke kokossaus, ideaal voor een exotisch diner. Perfect te combineren met warme rijst voor een complete maaltijd. Ervaar de rijke kruiden en kokosnoot die dit gerecht uniek maken!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 ml kokosmelk santan
  • 500 gram rundvlees in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram geroosterde kokosnoot
  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel laos gesneden
  • 1 eetlepel knoflook gesneden
  • 3 eetlepels rode ui gesneden
  • 5 kemiri noten gesneden
  • 1 theelepel djahe gember, gesneden
  • 1 theelepel djintan komijn
  • 1 theelepel ketoembar koriander
  • 1 theelepel koenjit kurkuma, gesneden
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 stengel sereh citroengras, gekneusd
  • 1 eetlepel palmsuiker gula jawa

Instructies

  • Verhit de olie in een pan.
  • Bak de fijngemaakte specerijen samen met het rundvlees totdat het vlees van kleur en geur verandert.
  • Voeg de palmsuiker en kokosmelk (santan) toe.
  • Verminder het vuur en laat sudderen totdat het vlees zacht is en de saus indikt.
  • Voeg de geroosterde kokosnoot toe en meng goed.

Notities

Kies voor een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 32g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Kruidige Boemboe Bali Makreel

Kruidige Boemboe Bali Makreel

Proef de smaken van Bali met deze kruidige makreel in boemboe-stijl! Een aromatisch gerecht dat ook heerlijk is met kip of andere vissoorten. Perfect voor een exotische maaltijd die je in no-time op tafel hebt. Geniet van de intense smaken en heerlijke kruidenmix!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Vaderdag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 middelgrote makrelen
  • 2 eetlepels ketjap manis eventueel verdund met water
  • 3 eetlepels plantaardige olie of meer indien nodig
  • 2 middelgrote uien fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 5 rode pepers lombok merah in dunne ringen
  • 1 schijfje laos of ½ theelepel laospoeder
  • 1 spriet sereh citroengras
  • 3 blaadjes djeroek poeroet limoenblad
  • 2 blaadjes salam Indonesisch laurierblad
  • Een klein stukje gember fijngehakt

Instructies

  • Was de makrelen en snijd ze in brede moten.
  • Bak de makrelen in hete olie aan beide kanten goudbruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Pel de uien en knoflook en snipper beide fijn.
  • Snijd de rode pepers in smalle ringen.
  • Verhit 1 eetlepel van de olie waarin de vis is gebakken in een wok.
  • Fruit de knoflook lichtbruin en voeg de ui, rode pepers, laos, gember en sereh toe.
  • Laat ze mee fruiten.
  • Voeg de blaadjes djeroek poeroet, salam, ketjap en een scheutje water toe.
  • Laat het mengsel even koken.
  • Verwarm de vis voorzichtig in het kruidenmengsel.
  • Voor een intensere smaak, laat het gerecht een dag van tevoren maken.

Notities

Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Kalfslever met Gekarameliseerde Uien

Kalfslever met Gekarameliseerde Uien

Een klassiek gerecht met smaakvolle kalfslever en de zoete diepte van langzaam gekaramelliseerde uien. Rijk en hartig, perfect voor een speciale maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 kg kalfslever
  • 1 kg ui
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de 1 kg uien in ringen.
  • Fruit de uien aan in 50 gram boter in een koekenpan.
  • Laat de uien langzaam goudgeel kleuren op laag vuur, dit duurt langer dan het normale fruiten.
  • Snijd de 1 kg kalfslever in smalle reepjes.
  • Wentel de kalfslever reepjes door de 200 gram bloem.
  • Verhit de resterende 50 gram boter in een andere koekenpan.
  • Bak de kalfslever reepjes op hoog vuur aan alle kanten bruin.
  • Bestrooi de kalfslever met peper en zout.
  • Meng de gekarameliseerde uien met de gebakken kalfslever.
  • Schep het geheel op een voorverwarmde schotel.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met aardappelpuree of polenta.
  • Serveer met stokbrood om de saus op te dippen.
Wijnadvies:
  • Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon, past goed bij dit gerecht vanwege de rijke smaken van de lever en de gekarameliseerde uien.
Garneertips:
  • Leg een grote plak ui met schil op de schotel en leg daar dakpansgewijs halve schijfjes rode ui op.
  • Garneer met kervel. Snijd een ui 8 keer tot de helft in, druk uit elkaar en leg er eventueel een gevulde tomaat op.
  • Steek pakjes bieslook door kleine rode uiringen en leg ze plat neer.
 

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Ierse Stamppot met Witte Kool en Spek

Ierse Stamppot met Witte Kool en Spek

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 1 dl melk
  • 75 g boter
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 400 g witte kool
  • 4 bosuitjes in ringetjes
  • 200 g mager rookspek in reepjes
  • 1 klontje boter
  • Optioneel: gesmolten boter of bruine jus

Instructies

  • Schil en snijd de aardappelen in stukken en kook ze in gezouten water gaar.
  • Laat ze daarna droog stomen.
  • Maak van de aardappelen een smeuïge puree door de melk en boter toe te voegen.
  • Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Houd de puree warm.
  • Snijd de witte kool in smalle reepjes en de bosuitjes in ringetjes.
  • Verhit een klontje boter in een pan en bak de spekreepjes knapperig, terwijl je af en toe omschept.
  • Voeg de koolreepjes toe aan het spek en roerbak ongeveer 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren.
  • Bak de bosui kort mee en schep daarna het koolmengsel door de aardappelpuree.
  • Laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de stamppot eventueel met een kuiltje gesmolten boter of bruine jus voor extra smaak.

Notities

Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kunt u ook groene of savooienkool gebruiken.
 
Wijnadvies:
Serveer deze Ierse stamppot met een volle, aardse rode wijn zoals een Syrah of een Pinot Noir. De hartige spek en de romige puree worden mooi in balans gebracht door de rijke smaken van de wijn.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g