Zalmbrood met rijst en frisse garnituur

Zalmbrood met rijst en frisse garnituur

Een verfijnd zalmbrood met rijst, olijven en paprika, perfect als luxe lunch of lichte snack. Elegant en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd25 minuten
Opstijven2 uur
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Snack, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g zalm
  • 3 eieren
  • 150 g rijst
  • 1,5 dl mayonaise
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,25 l water
  • 0,5 l witte wijn
  • 2 uien in ringen
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 groene olijven ontpit
  • 1 blikje paprika uitgelekt en in blokjes
  • Verse peterselie voor garnering
  • Sla voor serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de uien in ringen.
  • Breng in een pan het water, de witte wijn, uien, tijm, laurierblad, zout en peper aan de kook.
  • Laat 20 minuten koken.
  • Pocheer de zalmmoten 10 minuten in de kokende court-bouillon.
  • Laat de vis afkoelen in de bouillon.
  • Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
  • Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze afkoelen.
  • Meng de mayonaise met tomatenpuree tot een roze saus.
  • Snijd de olijven in stukjes en de paprika in blokjes.
  • Maal de zalm fijn in een mixer.
  • Voeg de gekookte rijst, olijven, paprika en in blokjes gesneden eieren toe aan de gemalen zalm.
  • Meng de roze mayonaise door het zalmmengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Maak een cakevorm vochtig en vul deze met het zalmmengsel.
  • Druk goed aan en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Leg blaadjes sla op een serveerschaal en stort het zalmbrood erop.
  • Garneer met verse peterselie en extra olijven naar wens.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei

Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei

Heerlijke gemarineerde speklapjes gegrild tot perfectie, geserveerd met een eenvoudige kant-en-klare hutspot en gebakken prei.
Bereidingstijd4 uur 25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 50 ml droge sherry
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 speklapjes à la minute
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 pak kant-en-klare hutspot 1 kg, gekoeld

Instructies

  • Meng de droge sherry en ketjap manis in een kom tot een marinade.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Marineer de speklapjes in de marinade en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op de grillstand.
  • Dep de gemarineerde speklapjes droog met keukenpapier.
  • Grill de speklapjes aan beide kanten in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Verwarm ondertussen de kant-en-klare hutspot volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de preiringen tot ze zacht zijn.
  • Serveer de verwarmde hutspot met de gebakken prei en de gegrilde speklapjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Merlot past goed bij de rijke smaken van de gegrilde speklapjes en de hutspot.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 33g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Knapperige Puddingbladeren met Fruit

Knapperige Puddingbladeren met Fruit

Geniet van deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met vanillepudding en vers fruit, perfect voor een zoet einde van de maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bladerdeeg
  • 1 pakje instant puddingpoeder vanille of een andere smaak
  • 200 ml melk
  • Fruit naar keuze
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de melk en het puddingpoeder in een kom totdat het een gladde crème vormt.
  • Zet het mengsel vervolgens in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd de plakken bladerdeeg in vierkantjes en bak ze goudbruin op 200°C.
  • Laat het bladerdeeg afkoelen en snijd ze vervolgens doormidden.
  • Vul de bladerdeeghapjes met de pudding of slagroom en fruit naar keuze.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Deze knapperige puddingbladeren zijn heerlijk als dessert of als zoet tussendoortje. Serveer ze met een beetje extra fruit voor een verfrissende touch.
Wijnadvies:
Een lichte en zoete Moscatel wijn past goed bij de smaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Mie-wokschotel met paksoi en tofu

Mie-wokschotel met paksoi en tofu

Deze snelle en smaakvolle wokschotel met mie, paksoi, tofu en een vleugje ketjap is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Binnen 30 minuten klaar!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g Chinese eiermie
  • 1 struik paksoi
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 4 el zonnebloemolie
  • 180 g tofu
  • 50 ml ketjap manis
  • 4 el seroendeng kokos-pindamengsel
  • Thaise chilisaus optioneel, om te serveren

Instructies

  • Kook de eiermie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en laat uitlekken.
  • Maak de paksoi schoon en snijd in repen.
  • Snijd de paprika in stukjes en de ui in halve ringen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak de ui en tofu gedurende 2 minuten.
  • Voeg de paprika en paksoi toe en roerbak 3 minuten mee.
  • Schenk de ketjap manis erbij en laat 1 minuut meewarmen.
  • Schep de gekookte mie door het groentemengsel en roerbak nog 1 minuut.
  • Verdeel de wokschotel over vier borden en bestrooi met seroendeng.
  • Serveer eventueel met Thaise chilisaus voor extra pit.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Kies voor een frisse en fruitige witte wijn, zoals Concilio Pinot Grigio Trentino, die mooi aansluit bij de smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Escargots à la Cauderan – Wijngaardslakken op klassieke wijze

Escargots à la Cauderan – Wijngaardslakken op klassieke wijze

Ervaar de verfijnde smaken van Frankrijk met deze escargots à la Cauderan. Een elegante combinatie van wijngaardslakken, sjalotten en witte wijn.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Slakken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 42 wijngaardslakken gekookt en schoongemaakt
  • 75 g rauwe ham in kleine stukjes gesneden
  • 10 sjalotten fijngehakt
  • 1 laurierblaadje
  • 4 el droge witte wijn
  • 1 handvol verse peterselie fijngehakt
  • 75 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de sjalotten schoon en hak ze fijn.
  • Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de sjalotten toe.
  • Voeg de stukjes rauwe ham toe en bak deze zachtjes tot ze lichtbruin zijn.
  • Week het witbrood in de droge witte wijn en verkruimel het vervolgens.
  • Voeg het geweekte brood toe aan de pan en roer goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg een laurierblaadje toe.
  • Voeg een beetje bouillon toe indien nodig en laat het mengsel 30 minuten zachtjes sudderen, onder af en toe roeren.
  • Voeg de wijngaardslakken toe aan de saus en laat ze nog 10 minuten op laag vuur meewarmen.
  • Roer regelmatig zodat de smaken goed mengen.
  • Garneer de escargots met verse peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de escargots warm met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante witte wijn zoals een Bourgogne Chardonnay of een Chenin Blanc uit de Loire-vallei voor een harmonieuze smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Escargots à la Bourguignonne (Wijngaardslakken uit Bourgogne)

Escargots à la Bourguignonne (Wijngaardslakken uit Bourgogne)

Geniet van een klassiek Frans voorgerecht: wijngaardslakken in een geurige kruidenboter, perfect voor een feestelijk diner of speciale gelegenheid.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Slakken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Laat de slakken, indien ze uit blik komen, uitlekken.
  • Hak de peterselie, knoflook en sjalotjes fijn.
  • Roer de boter zacht en meng deze goed met de gehakte kruiden.
  • Voeg zout en zwarte peper toe naar smaak.
  • Leg de slakken terug in hun huisje en vul ze royaal met de kruidenboter.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Plaats de gevulde slakken in een ovenbestendige schaal.
  • Bak de slakken in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10 minuten, tot de kruidenboter borrelt en de slakken goed verwarmd zijn.
  • Serveer de escargots à la Bourguignonne direct, bij voorkeur met vers stokbrood om de boter op te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer de escargots met een frisse salade of als onderdeel van een uitgebreid diner.
Wijnadvies:
Serveer deze heerlijke escargots met een goed glas witte wijn, bijvoorbeeld een Bourgogne Chardonnay, voor een authentieke Franse ervaring.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten

Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten

Een verfijnd Frans voorgerecht met wijngaardslakken, champignons, hazelnoten en een smaakvolle Chablis-wijnsaus, ideaal voor een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Slakken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 24 wijngaardslakken
  • 8 champignons
  • 12 kappertjes
  • 1 glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g escargotboter
  • 50 g boter
  • 2 el cognac
  • 1 el rozijnen

Instructies

  • Hak de sjalotjes fijn.
  • Laat de rozijnen weken in de Chablis.
  • Droog de hazelnoten in de oven en hak ze fijn.
  • Smelt de boter en fruit de sjalotjes hierin gedurende 3 minuten.
  • Snijd de champignons in vieren.
  • Voeg de champignons en de slakken toe en flambeer met de cognac.
  • Voeg de Chablis, kappertjes, rozijnen en hazelnoten toe.
  • Laat op een zacht vuur tot de helft inkoken.
  • Voeg dan de escargotboter beetje bij beetje toe en blijf voortdurend roeren.
  • Schenk het mengsel in 4 potjes en serveer heet.
  • Serveer er glutenvrij stokbrood bij voor een glutenvrij dieet.

Notities

Serveertip:
Serveer de escargots met glutenvrij stokbrood om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Deze escargots à la Chablis passen uitstekend bij een glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio, die de smaken van het gerecht mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Verfijnde Dubbele Bouillon van Soepvlees en Schenkel

Verfijnde Dubbele Bouillon van Soepvlees en Schenkel

Een verfijnde en intens rijke bouillon, langzaam getrokken uit soepvlees, schenkel en kruiden, ideaal voor een elegante maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 uur 20 minuten
Totale tijd5 uur 35 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g soepvlees
  • 500 g schenkel met been
  • 1 ui
  • Selderijgroen
  • Tijm
  • Lavas
  • Boter
  • 2 jeneverbessen
  • 2 liter water

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte groenten (behalve de ui) in stukken.
  • Steek de kruidnagels in de ui.
  • Smelt wat boter en voeg het vlees, kruiden en groenten toe, zonder knoflook.
  • Laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat nog 10 minuten koken.
  • Breng het water aan de kook en voeg dit toe aan de pan.
  • Laat alles minstens 5 uur trekken.
  • Ontvet de bouillon en zeef deze door een neteldoek.
  • Laat afkoelen.
  • Meng de eiwitten, gesneden groenten, kruiden en biefstuk tot een smeuïge massa voor het klaren.
  • Roer dit door de afgekoelde bouillon en laat onder af en toe roeren zachtjes aan de kook komen.
  • Laat nog een uur trekken en zeef opnieuw door de doek.

Notities

Serveertip:
Serveer de bouillon als voorgerecht of gebruik het als basis voor andere soepen of sauzen.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze verfijnde bouillon.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Rijke Bouillon van Runder Tong

Rijke Bouillon van Runder Tong

Een rijke en smaakvolle bouillon met rundertong, perfect voor een stevige maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Rundvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rundertong
  • 1 wortel
  • 3 blaadjes foelie
  • 2 uien
  • 6 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier

Instructies

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Leg alle ingrediënten in een soeppan en voeg 2½ liter water toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het minstens 3 uur zachtjes trekken totdat de tong gaar is.
  • De tong is gaar wanneer het puntje zacht is en het vel gemakkelijk loslaat.
  • Zeef de bouillon en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer de bouillon met stukjes vers brood of gebruik het als basis voor een soep.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon, past goed bij de rijke smaak van deze bouillon.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen

Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen

Geniet van ambachtelijk desembrood met de rijke smaken van walnoten en vijgen. Perfect voor een hartige maaltijd of een luxe ontbijt.
inclusief desemrijping1 dag
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g actieve desemstarter
  • 300 g tarwebloem of glutenvrije bloem
  • 150 g water lauwwarm
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 50 g gedroogde vijgen in stukjes gesneden
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
  • Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
  • Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
  • Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
  • Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
  • Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
  • Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
  • Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.
Wijnadvies:
Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g