Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen

Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen

Een luchtige red velvet traybake met romige topping, rode bessen en kokos.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 318kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Red Velvet cake
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 g MonChou
  • 2 el water
  • 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
  • 5 takjes rode bessen
  • 20 g kokosrasp
  • Rasp van 1/2 limoen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C (elektrische oven).
  • Meng de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en water in een beslagkom tot een gladde massa.
  • Klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand gedurende 3 minuten tot een luchtig beslag.
  • Spatel de Chocolate Chips door het beslag en verdeel het in een met bakpapier beklede ovenschaal of laag bakblik.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
  • Mix de MonChou in een kom glad.
  • Voeg de resterende 150 ml slagroom en de toppingmix toe, en mix op de laagste stand.
  • Klop daarna circa 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
  • Verdeel de topping over de afgekoelde Red Velvet cake en garneer met de rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.

Notities

Wijnadvies
Een frisse dessertwijn zoals een rosé Moscato of een lichtzoete witte wijn vormt een mooie balans met de rijke smaken van de cake en bessen.

Nutrition

Calories: 318kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 19g | Zout: 150g | Sugar: 22g

Geparfumeerd Bananendessert met Citroen en Appelmoes

Geparfumeerd Bananendessert met Citroen en Appelmoes

Geniet van een heerlijk, licht bananendessert, gebakken met appelmoes en een frisse citroensmaak. Ideaal voor een gezond en lekker nagerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kleine rijpe bananen
  • 200 g ongezoete appelmoes
  • Rasp van een onbehandelde citroen
  • 1 eetlepel hittebestendige zoetstof in poedervorm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pel de bananen en halveer ze in de lengte.
  • Leg de halve bananen, zij aan zij, in een ovenschaal.
  • Meng de citroenrasp door de appelmoes en verdeel de appelmoes over de bananen.
  • Bestrooi het geheel met de poedervormige zoetstof.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.
  • Serveer warm of koud naar smaak.

Notities

Wijnadvies
Een glas lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 20g

Zeewolf met Peultjes in Lente-uisaus

Zeewolf met Peultjes in Lente-uisaus

Deze romige zeewolf met peultjes en lente-uisaus is een smaakvol hoofdgerecht dat perfect is voor de feestdagen. Geserveerd met toefjes aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g peultjes
  • 600 g zeewolfmoten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ½ pakje kerrie- en lente-uisaus
  • 5 eetlepels crème fraîche
  • Aardappelpuree voor toefjes aan de rand van de schotel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de peultjes in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de zeewolfmoten bovenop de peultjes en bestrooi met zout en peper.
  • Bereid 1 ½ pakje kerrie- en lente-uisaus volgens de instructies op de verpakking.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Giet de saus over de zeewolf.
  • Spuit toefjes aardappelpuree aan de rand van de ovenschaal.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en stoof de vis in ongeveer 25 minuten gaar.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay om de smaken van de lente-ui en kerrie goed in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Geroosterde Aubergines met Gemarineerde Tomaten en Knoflook

Geroosterde Aubergines met Gemarineerde Tomaten en Knoflook

Deze geroosterde aubergines met tomaat en knoflook zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Vol van smaak door de verse peterselie, rode peper en een vleugje azijn.
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kleine aubergines
  • 2 tomaten ontveld en in blokjes
  • 1 rood pepertje fijngehakt
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • Scheutje olijfolie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Doe ze in een kom.
  • Voeg knoflook, fijngehakte rode peper, peterselie, azijn, olie en zout toe aan de tomatenblokjes en laat dit 30 minuten marineren.
  • Was de aubergines en halveer ze in de lengte.
  • Maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, bestrooi met zout en besprenkel met olie.
  • Leg de aubergines met de snijkant naar beneden in een ovenschaal en bak ze 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200º C.
  • Haal de aubergines uit de oven, leg ze op een serveerbord en garneer met de gemarineerde tomatenblokjes.

Notities

Wijnadvies:
Deze aubergines met tomaat en knoflook gaan goed samen met een frisse witte wijn zoals een Vermentino of een Sauvignon Blanc. De zuren in de wijn complementeren de frisse tomaten en kruiden.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Aubergine Gehaktschotel met Aardappelpuree en Kaas

Aubergine Gehaktschotel met Aardappelpuree en Kaas

Deze aubergine gehaktschotel is een heerlijk hoofdgerecht met laagjes rundergehakt, aubergine, tomatenblokjes en romige aardappelpuree. Afgewerkt met een knapperige kaaslaag.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 aubergines in blokjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 900 g aardappelpuree met olijfolie
  • 175 g geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een grote ovenschaal in.
  • Snijd de aubergines in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak de aubergineblokjes op hoog vuur lichtbruin.
  • Voeg het gehakt, 2 theelepels zout en korianderpoeder toe en bak het gehakt rul en bruin.
  • Schenk de tomatenblokjes erbij en laat het geheel op hoog vuur 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel de helft van de aardappelpuree over de ovenschaal, schep het aubergine-gehaktmengsel erop en dek af met de rest van de aardappelpuree.
  • Strooi de geraspte kaas over de puree en bak de schotel 15 minuten in het midden van de oven tot er een goudbruin korstje ontstaat.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze aubergine gehaktschotel met een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Grenache. Deze wijnen complementeren de hartige smaken van het gehakt en de kaas.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Aubergine Dip met Citroen en Peterselie

Aubergine Dip met Citroen en Peterselie

Deze romige aubergine dip is heerlijk fris door de toevoeging van citroen en peterselie. Perfect als voorgerecht of dip bij brood of groenten, en ideaal voor vegetariërs!
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dip, Saus, Tapas, Voorgerechten
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines schoongemaakt en gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 0,6 dl citroensap
  • 5 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 kleine uien gesnipperd
  • 2 sneetjes witbrood verkruimeld
  • 3 dl olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de aubergines in de lengte, leg ze met het snijvlak naar beneden in een beboterde ovenschaal en bak ze ongeveer 1 uur tot ze zacht zijn.
  • Laat de aubergines afkoelen en verwijder de schil.
  • Pureer de aubergines met knoflook, citroensap, peterselie en uien in een keukenmachine.
  • Voeg geleidelijk de verkruimelde sneetjes brood en olijfolie toe en pureer tot een gladde dip.
  • Breng op smaak met zout en peper en serveer de dip koel.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze aubergine dip met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo. Deze wijnen brengen de frisse smaken van de citroen en peterselie mooi naar voren.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Gegratineerde Prei met Tagliatelle en Ham

Gegratineerde Prei met Tagliatelle en Ham

Gegratineerde prei met tagliatelle, ham en een romige bechamelsaus. Dit verwarmende gerecht is perfect voor een knusse maaltijd en wordt heerlijk krokant uit de oven geserveerd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofprei in fijne rondjes
  • 300 g groene tagliatelle
  • 400 g ham in plakken gesneden
  • 150 g geraspte kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 nootje boter
  • 1 eetlepel olie
  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • ½ l melk
  • Peper en zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Maak de prei schoon en stoof hem ongeveer 10 minuten in een nootje boter.
  • Kruid met peper en zout.
  • Kook de tagliatelle beetgaar in gezouten water met een eetlepel olie.
  • Giet af en meng met de gestoofde prei.
  • Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
  • Voeg al roerend de melk toe en laat indikken.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe de tagliatelle en prei in een ovenschotel en schik de in reepjes gesneden ham erop.
  • Overgiet met de saus, strooi er de geraspte kaas en paneermeel over, en leg er enkele vlokjes boter op.
  • Laat goudbruin gratineren in een op 180°C voorverwarmde oven of onder de grill.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde prei met tagliatelle en ham met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Chardonnay voor een heerlijke combinatie.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gegratineerde Pompoen met Romige Saus

Gegratineerde Pompoen met Romige Saus

Deze gegratineerde pompoen is een heerlijk bijgerecht voor de herfst of winter. Met romige pompoenpuree en een krokante bovenlaag is dit het perfecte comfortfood.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 275 g boter
  • 1 kg pompoen in blokjes gesneden
  • 40 g bloem
  • ½ l melk
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 3 geklutste eieren
  • Paneermeel naar smaak

Instructies

  • Fruit de kleingesneden pompoen in 75 g boter tot het vocht is verdampt en de pompoen glazig is.
  • Pureer daarna de pompoen.
  • Maak een witte saus door 50 g boter te smelten, de bloem toe te voegen en dit te verdunnen met melk.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat de saus tien minuten zachtjes koken, draai het vuur uit en voeg de geklutste eieren toe.
  • Meng de saus met de pompoenpuree en schep dit in een beboterde ovenschaal.
  • Bestrooi met paneermeel en giet er wat gesmolten boter over.
  • Laat de gratin in een matig warme oven gratineren tot hij goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde pompoen gaat perfect samen met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Gevulde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Goudbruine Kaas

Deze Zwitserse gegratineerde karnemelkcrêpes gevuld met kalfsgehakt en gesmolten Emmentaler zijn een heerlijke twist op een klassiek gerecht. Perfect voor een hartige, verwarmende maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Ovenschotel
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g kalfsgehakt
  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngehakt
  • 100 g boter voor invetten
  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom de karnemelk, bloem, 1 ei, zout en nootmuskaat tot een glad crêpesbeslag.
  • Meng in een aparte kom het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, lente-uitje, ui en het tweede ei.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bak de crêpes in een koekenpan met een beetje olie tot ze lichtbruin zijn aan beide kanten.
  • Zet apart.
  • Bestrijk elke crêpe met het gehaktmengsel, rol ze op en halveer ze schuin.
  • Vet een ovenschaal in met boter en leg de gevulde crêpes erin.
  • Strooi de geraspte Emmentaler over de crêpes.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes en bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 25-30 minuten, totdat ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer warm uit de oven.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay, of een lichtrode wijn zoals een Pinot Noir, die de romige en hartige smaken van de crêpes complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven

Gegratineerde Groenteschotel uit de Oven

Deze gegratineerde groenteschotel is een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht dat perfect past bij een winterse maaltijd of feestelijke gelegenheid. De smaakvolle combinatie van courgette, aubergine en paprika maakt dit gerecht een ware favoriet.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines in blokjes gesneden
  • 2 courgettes in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Fruit de ui en knoflook in een koekenpan met olijfolie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de courgette, aubergines en paprika toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de groenten in een ovenschaal.
  • Strooi de geraspte kaas over de groenteschotel en bedek met paneermeel.
  • Bak de schotel 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde groenteschotel gaat uitstekend samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een kruidige Côtes du Rhône.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g