Paksoi in Chinese Tomatensaus

Paksoi in Chinese Tomatensaus

Een heerlijke paksoi in een romige Chinese tomatensaus, perfect als hoofdgerecht. Voeg een smaakvolle twist toe met gebakken paksoibladeren als garnering.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 40 gr. boter
  • 40 gr. bloem
  • 1 dl. melk
  • 2 eetl. tomatenpuree
  • ½ eetl. sojasaus ketjap
  • Gemberpoeder naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Paksoi hoeveelheid naar wens

Instructies

  • Snijd de paksoi in stukken en kook deze kort in water totdat ze zacht zijn.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en roer goed door om een roux te maken.
  • Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren totdat de saus dikker wordt.
  • Meng de tomatenpuree, sojasaus, peper, zout en gemberpoeder door de saus.
  • Voeg de gekookte paksoi toe aan de saus en meng goed door.
  • Laat het geheel nog enkele minuten doorwarmen.
  • Serveer het gerecht warm.

Notities

Serveertip:
Voor extra smaak kun je gebakken reepjes paksoibladen toevoegen als garnering of een smaakvolle toevoeging in soep of bouillon gebruiken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Frisse spinaziesoep met room

Frisse spinaziesoep met room

Een romige, gebonden spinaziesoep boordevol smaak. Heerlijk als voorgerecht of lichte lunch, perfect voor elk moment van het jaar.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • Roerzeef of staafmixer
  • soepkommen
  • Soepopscheplepel
  • Vleesmes

Ingrediënten

  • 1 grote aardappel geschild
  • 1 grote ui
  • 2 theelepels citroensap
  • 40 gram boter
  • 450 gram spinazie gewassen, uitgelekt en fijngehakt
  • ¾ theelepel groentebouillon
  • ½ theelepel peper
  • ¼ theelepel zout
  • Foelie naar smaak
  • Ruim 1 deciliter room
  • 1 liter water

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan.
  • Voeg de gesneden aardappel en ui toe.
  • Smoor dit tot het glazig is, maar niet bruin.
  • Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook.
  • Voeg de fijngehakte spinazie toe.
  • Doe de bouillon, peper, zout, foelie en citroensap erbij.
  • Laat zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer of roerzeef.
  • Roer de room erdoor, laat niet meer koken.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een swirl van extra room of wat vers geraspte nootmuskaat.
Wijnadvies:
Licht gekoelde Sauvignon Blanc past perfect bij de romige frisheid van deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Pastinaak currysoep met kruidenmix

Een heerlijke pastinaak currysoep vol smaak, bereid met een rijke kruidenmix en romige afwerking. Perfect voor een koude dag!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Maaltijdsoep, Zuidvruchten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el bloem
  • 1 grote pastinaak geschild en in stukken gesneden
  • 1 grote teen knoflook in de lengte in tweeën gesneden
  • l room
  • 1 afgestreken tl komijnzaadjes
  • ¼ tl gemalen fenegriek
  • 1 tl gemalen geelwortel kurkuma
  • 1 volle el korianderzaadjes
  • 1 gedroogde rode peper
  • 1 middelgrote fijngehakte ui
  • 2 volle el boter
  • 1 l runderbouillon
  • gehakte bieslook of peterselie

Instructies

  • Maal de korianderzaadjes, komijnzaadjes, rode peper, kurkuma en fenegriek fijn in een vijzel.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Bewaar de rest van het kruidenmengsel in een goed afgesloten potje.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de ui, knoflook en pastinaak 10 minuten op laag vuur.
  • Roer de bloem en 1 eetlepel van het kruidenmengsel erdoor en bak het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de soep pruttelen tot de pastinaak gaar is.
  • Pureer de soep in een foodprocessor of met een staafmixer.
  • Verdun de soep eventueel met water voor de gewenste dikte.
  • Breng de soep weer tegen de kook aan en voeg de room toe.
  • Laat de soep niet meer koken.
  • Serveer de soep, bestrooid met bieslook of peterselie, of met pastinaakchips.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of pastinaakchips voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g

Pastinaak en Bleekselderij Salade met Hüttenkäse

Pastinaak en Bleekselderij Salade met Hüttenkäse

Een frisse en gezonde salade met pastinaak, bleekselderij, Hüttenkäse en rozijnen. Heerlijk als bijgerecht of lichte lunch!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetl olijfolie
  • 1 eetl yoghurt of sandwichspread
  • 2 stelen bleekselderij
  • 2 eetl rozijnen
  • 150 g Hüttenkäse cottagecheese of andere kaas in blokjes
  • 1 ui
  • 1 grote pastinaak knolselderij of winterwortel
  • Tomaat en olijven naar wens

Instructies

  • Borstel de pastinaak goed schoon en snijd harde stukken schil weg.
  • Snijd de pastinaak in blokjes en kook deze 10 minuten in water (niet te gaar).
  • Snijd de gewassen bleekselderij in smalle reepjes.
  • Roer de olie, yoghurt (of sandwichspread), de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar.
  • Voeg de bleekselderij, pastinaak en Hüttenkäse of andere kaas erbij.
  • Meng alles voorzichtig door elkaar en leg naar wens olijven en plakjes tomaat erbovenop.
  • Serveer met zilvervliesrijst of quinoa, indien gewenst.

Pastinaak Koekjes uit de Oven

Pastinaak Koekjes uit de Oven

Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
  • Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
  • 20 minuten).
  • Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
  • Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
  • Strooi de volkoren bloem over de puree.
  • Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
  • Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
  • Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Pastinaaksoep met appel en een romige twist

Pastinaaksoep met appel en een romige twist

Geniet van een heerlijke en verwarmende pastinaaksoep met appel, perfect voor elke gelegenheid. Met een vleugje room voor extra smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kleine appel goudrenet
  • 1 kleine pastinaak
  • 1 uitje
  • ½ liter bouillon
  • olie
  • zout

Instructies

  • Boen de pastinaak goed schoon.
  • Schil de appel en snijd zowel de pastinaak als de appel in blokjes.
  • Snipper het uitje.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit het uitje totdat het glazig is.
  • Voeg de pastinaak en appel toe en bak kort mee.
  • Voeg de bouillon toe, zodat de groenten net onder staan.
  • Kook het geheel 15 minuten.
  • Pureer de soep goed met een staafmixer.
  • Voeg zout naar smaak toe en voeg eventueel wat water of room toe voor de gewenste consistentie.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met een lepel room voor extra romigheid en een lekker stukje brood erbij.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Romige pastinaakpuree met peterselie

Romige pastinaakpuree met peterselie

Deze romige pastinaakpuree met peterselie is een heerlijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 el olijfolie
  • 2 uien
  • 0.5 dl sojamelk
  • 400 g pastinaak
  • kruidenzout

Instructies

  • Schrob de pastinaak schoon en snijd in plakjes.
  • Snijd de ui.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
  • Voeg de pastinaak en een bodempje water toe.
  • Laat de pastinaak gaarstoven.
  • Voeg (kruiden)zout en sojamelk toe en mix het geheel fijn.
  • Bestrooi de puree met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer de pastinaakpuree als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of een vegetarisch gerecht.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze puree.

Hazelnootmakarons

Hazelnootmakarons

Maak zelf heerlijke hazelnootmakarons met een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Ook lekker met variaties!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 24
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g poedersuiker
  • 150 g gemalen geroosterde hazelnoten
  • ¼ tl wijnsteenzuur
  • 4 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 3-4).
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng de gemalen hazelnoten en poedersuiker in een pan.
  • Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
  • Schep de geklopte eiwitten door het hazelnoot-suikermengsel.
  • Verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het van de pan loslaat (ongeveer 5-10 minuten).
  • Schep met een lepel grove bergjes deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
  • Bak de makarons 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de makarons 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed afgesloten trommel.

Variaties:

  • Hazelnoot & AbrikozenmakaronsVouw 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen door het deeg voordat je het bakt.
  • Paranoten & ChocolademakaronsVervang de hazelnoten door paranoten.
  • Vouw 75 g pure chocoladedruppels door het deeg voordat je het bakt.
  • Amandel & CranberrymakaronsVervang de hazelnoten door amandelen.
  • Vouw 75 g gedroogde cranberry's door het deeg voordat je het bakt.
  • Macadamia & AnanasmakaronsVervang de hazelnoten door macadamianoten.
  • Vouw 75 g fijngehakte gedroogde ananas door het deeg voordat je het bakt.

Notities

Serveertip:
Serveer de makarons met een kop verse espresso of als luxe traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g

Zoetzure saus met ananas en gember

Zoetzure saus met ananas en gember

Deze Chinese zoetzure saus met ananas en gember is perfect voor bij allerlei oriëntaalse gerechten. Makkelijk te maken en vol smaak!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dranken, Saus
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 2 el maïzena
  • 2 el water extra
  • 2 el ketjap
  • 5 bolletjes gember
  • 5 el keukenstroop
  • 1 klein blikje ananas
  • 4 el azijn

Instructies

  • Smelt de keukenstroop op een zacht vuurtje.
  • Voeg de azijn, ketjap, water en het sap van het blikje ananas toe.
  • Meng 2 el water met de maïzena tot een glad papje en voeg dit toe aan de saus.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Snijd de gember fijn en voeg deze samen met de ananasstukjes toe aan de saus.
  • Laat de saus enkele minuten doorkoken tot hij dikker wordt.

Notities

Serveertip:
Serveer deze saus bij gerechten zoals gefrituurde kip of loempia's voor een heerlijk zoetzure smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoetzure smaak van de saus.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 11g

Goudbruine Honingpastinaak

Goudbruine Honingpastinaak

Deze geroosterde pastinaak met een vleugje honing heeft een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. Een perfect winters bijgerecht!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 L volle melk
  • 2 el heldere honing
  • 6 pastinaken
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en verwijder de kern.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
  • Blancheer de pastinaakstukken 2-3 minuten in de melk en laat uitlekken.
  • Leg de pastinaken op een bakblik, strooi er peper en zout over en besprenkel met olie.
  • Rooster 25-30 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Giet de laatste minuten de honing over de pastinaak en schep om.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterde noten of een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g