Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige Preisoep met Mierikswortel

Romige preisoep met een pittige twist van mierikswortel, afgewerkt met een zacht room-mosterdmengsel. Perfect als verwarmend voorgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 200 gr aardappelen geschild, in kleine stukjes
  • 15 gr boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 eetl mosterd
  • ¾ liter bouillon
  • 4 eetl room
  • snufje foelie en/of nootmuskaat
  • 2 theelepels mierikswortel geraspt
  • zout naar smaak
  • 1 eierdooier losgeroerd
  • 250 gr prei schoongemaakt

Instructies

  • Kook de aardappelen in de helft van de bouillon gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn tot een puree.
  • Snijd de prei in fijne reepjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de prei met de knoflook tot glazig.
  • Voeg de resterende bouillon toe aan de prei en breng aan de kook.
  • Voeg de bouillon met prei toe aan de aardappelpuree.
  • Breng het geheel aan de kook met mierikswortel, zout, foelie en/of nootmuskaat en laat kort pruttelen.
  • Maak het roommengsel van eierdooier, room en mosterd.
  • Verwarm de soep eventueel een dag van tevoren en warm opnieuw op zonder te koken.
  • Voeg vlak voor het serveren het room-mosterdmengsel toe en roer goed door.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een vers sneetje knapperig brood en een toefje verse kruiden.
Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Luchtige hazelnootmakarons met een krokant randje

Deze luchtige hazelnootmakarons zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Een verfijnde traktatie met een nootachtige smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 24
Calories: 70kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram poedersuiker
  • 150 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • ¼ theelepel wijnsteenzuur
  • 4 eiwitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190ºC of gasstand 3-4.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de hazelnoten en de suiker in een pan.
  • Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
  • Schep de eiwitten voorzichtig door het hazelnootmengsel.
  • Verwarm het mengsel op halfhoog vuur 5 tot 10 minuten tot het van de wand van de pan loslaat.
  • Schep grove bergjes deeg met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven.
  • Laat ze 10 minuten afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Strooi wat poedersuiker over de afgekoelde makarons voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete Muscatwijn of een zachte dessertwijn.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 5g

Zoetzure saus met ananas en gember

Zoetzure saus met ananas en gember

Deze zelfgemaakte zoetzure saus met ananas en gember is heerlijk bij oriëntaalse gerechten. Zoet, pittig en perfect in balans!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Groenten, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 klein blikje ananas
  • 1 el ketjap
  • 2 el maïzena
  • 2 el water
  • 4 el azijn
  • 5 bolletjes gember
  • 5 el keukenstroop

Instructies

  • Smelt de keukenstroop op een zacht vuur.
  • Voeg de azijn, ketjap, het water en het sap uit het blikje ananas toe.
  • Roer de maïzena los met 2 eetlepels water en voeg toe aan de saus.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Snijd de gember fijn en hak 2 schijven ananas in stukjes.
  • Voeg de gember en ananasstukjes toe aan de saus.
  • Laat even doorkoken tot de saus indikt.

Notities

Serveertip:

Heerlijk als dipsaus of over een wokgerecht met rijst en groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Riesling.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.4g | Sugar: 17g

Geroosterde pastinaaksoep met knapperige groentechips

Geroosterde pastinaaksoep met knapperige groentechips

Een romige pastinaaksoep uit de oven met de rijke smaak van honing en kerrie, gegarneerd met krokante groentechips en een vleugje citroenroom.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
  • 1,5 l bouillon
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 250 ml room voor serveren
  • 3 el honing
  • 3 takjes verse tijm
  • 450 ml room
  • ½ meiknolletje geschild
  • ½ pastinaak geschild
  • ½ rode biet geschild
  • ½ wortel geschild
  • 1 ui grof gesneden
  • 1-2 tl hete kerriepoeder
  • Olie om te frituren
  • Sap van ½ citroen
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6).
  • Doe alle ingrediënten voor de soep behalve de bouillon en room in een bakblik.
  • Meng de groenten goed, bestrooi met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
  • Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudbruin zijn.
  • Breng 1,25 liter bouillon aan de kook en voeg de 450 ml room toe.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
  • Giet de resterende 250 ml bouillon in het bakblik, roer aanbaksels los en voeg toe aan de soep.
  • Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm olie in een frituurpan tot 190 °C.
  • Snijd de groente met een dunschiller in lange repen.
  • Frituur de groenten tot ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room tot zachte pieken en meng met het citroensap.
  • Serveer de soep in kommen met een lepel citroenroom en wat groentechips bovenop.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle olijfolie voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:

Een volle, houtgerijpte Chardonnay past perfect bij de romigheid van deze soep.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 4g | Vet: 29g | Zout: 1.6g | Sugar: 10g

Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen

Kikkererwten Casserole met Bulghur en Abrikozen

Deze kikkererwten casserole met bulghur en abrikozen is een heerlijke, smaakvolle maaltijd die zowel warm als koud geserveerd kan worden. Perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bulghur
  • 600 ml kokende groentebouillon
  • 100 g gedroogde abrikozen fijngesneden
  • 1 rode ui fijngehakt
  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 200 g cherry-tomaten
  • 3 lente-uitjes in ringen
  • 2 el gehakte verse munt
  • 2 el verse gehakte koriander
  • 75 g zwarte olijven zonder pit
  • sap van 1/2 limoen
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de bulghur met de bouillon in een grote pan en laat in 15 minuten op een zacht vuur gaar worden.
  • Voeg de abrikozen, ui en kikkererwten toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en kook het geheel circa 2 minuten.
  • Voeg de tomaten, lente-ui, munt, koriander en olijven toe.
  • Kook nog eens 3 tot 4 minuten.
  • Giet het citroensap en de olijfolie erbij.
  • Serveer warm of koud.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra verse kruiden zoals munt of koriander voor een frisse smaak.
Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Frisse yoghurtcake met citroensiroop

Frisse yoghurtcake met citroensiroop

Een luchtige en frisse yoghurtcake met een zelfgemaakte citroensiroop. Perfect als dessert of bij een feestelijk bakmoment.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Taart, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0,6 dl citroensap
  • 1,8 dl water
  • 2 eieren geklopt
  • dl melk
  • dl yoghurt
  • 300 g basterdsuiker voor de siroop
  • 350 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • ½ tl bakpoeder
  • Citroenschil van 1 citroen in dunne reepjes
  • Reepjes citroenschil garnering
  • Slagroom garnering
  • 250 g basterdsuiker voor het beslag

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rond cakeblik van 23 cm doorsnede in met boter.
  • Bedek de bodem met bakpapier en vet ook dat in.
  • Doe bakmeel, bakpoeder en suiker in een middelgrote kom.
  • Meng yoghurt, melk en eieren en roer die door het meel.
  • Meng het 2 minuten met een elektrische mixer op de laagste stand tot alles goed gemengd is.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en meng nog 5 minuten tot het beslag klontvrij is en het volume is toegenomen.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake ongeveer een uur.
  • Meng ondertussen de ingrediënten voor de citroensiroop in een pan.
  • Laat het op een laag vuur al roerend warm worden tot de suiker is opgelost.
  • Laat de siroop 7 minuten sudderen tot hij dik is.
  • Haal de cake uit de oven en giet er direct de helft van de siroop over.
  • Laat de cake 10 minuten staan en haal 'm dan voorzichtig uit de vorm.
  • Serveer met citroenreepjes, extra siroop en slagroom.

Notities

Serveertip:

Garneer met slagroom en enkele reepjes citroenschil voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:

Een frisse dessertwijn zoals een Moscato d’Asti past perfect bij de citrusaroma’s.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 39g

Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus

Kipgehaktballetjes in romige Dijonmosterdsaus

Deze sappige kipgehaktballetjes in een romige Dijonmosterdsaus zijn eenvoudig te maken en vol smaak. Perfect met aardappelpuree of salade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel, Saus, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 468kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml slagroom
  • 250 ml kippenbouillon
  • 3 eetlepels Dijonmosterd
  • 500 g gemalen kip
  • 100 g paneermeel
  • 1 ui fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een grote kom de gemalen kip, paneermeel, ei, knoflook, ui, zout en peper tot een stevig mengsel.
  • Vorm kleine balletjes van het kipmengsel, ongeveer ter grootte van een golfbal, en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de balletjes 20–25 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Verhit in een pan de kippenbouillon en laat deze enkele minuten inkoken.
  • Voeg de slagroom en mosterd toe, roer goed door en laat de saus zachtjes indikken.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Voeg de gebakken kipgehaktballetjes toe aan de saus en roer voorzichtig zodat ze goed bedekt zijn.
  • Laat nog een paar minuten zachtjes sudderen zodat de smaken goed mengen.
  • Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze kipgehaktballetjes met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een ronde Chardonnay of een lichte Pinot Noir past perfect bij de romige mosterdsaus en het zachte kippenvlees.

Nutrition

Calories: 468kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.4g | Sugar: 2g

Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst

Indonesisch Lamsvlees met Groenten en Rijst

Geniet van het pittige en aromatische Indonesische lamsvlees met een mix van paprika, kruiden en geurige rijst. Perfect voor een bijzondere maaltijd!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 200 g rijst
  • 250 g erwtjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 600 g mager lamsvlees
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 groene paprika's
  • Komijn
  • Koriander
  • Mosterdzaad
  • Olie
  • Peper
  • Foelie
  • Saffraan
  • Zout

Instructies

  • Leg twee uur voor het begin de paprika's onder de grill tot het vel zwart wordt.
  • Spoel de paprika's koud af en verwijder het vel.
  • Verwijder de pitjes uit de paprika's.
  • Hak de rode paprika fijn en snijd de groene paprika in reepjes.
  • Schil de knoflook.
  • Doe de rode paprikapulp, foelie, komijn, saffraan, koriander en mosterdzaad in een vijzel.
  • Voeg van elke specerij een halve theelepel toe.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Stamp de specerijen tot een pasta.
  • Voeg langzaam de wijnazijn en 1 eetlepel olie toe.
  • Snijd het lamsvlees in kleine blokjes en meng het in een kom met de pasta.
  • Laat het vlees 2 uur marineren op een warme plaats.
  • Snijd de ui in fijne rondjes.
  • Laat het vlees uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en bak het vlees bruin.
  • Doe de deksel op de pan en laat het vlees 90 minuten zachtjes koken.
  • Voeg, indien nodig, twee eetlepels water toe tijdens het koken.
  • Kook de rijst.
  • Bak de groene paprikareepjes in wat olie.
  • Kook de erwtjes.
  • Voeg de marinade toe 5 minuten voor het einde van de kooktijd.
  • Warm het geheel nog even door en voeg de erwtjes en paprika toe.
  • Serveer het gerecht heet met de rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en eventueel wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Gratin van Snijbietstelen met Spek en Scamorza

Gratin van Snijbietstelen met Spek en Scamorza

Geniet van een heerlijke gratin van snijbietstelen, gecombineerd met spek, Scamorza kaas en een knapperig broodkruimels. Perfect als bijgerecht!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 100 g spek in dunne reepjes
  • 150 g Scamorza gerookte Mozzarella of een verse Mozzarella
  • 3 el olijfolie
  • 3-4 takjes peterselie
  • 50 g kruimels droog witbrood of paneermeel
  • 800 g snijbietstelen
  • circa 1/8 l bouillon
  • peper
  • geraspte citroenschil
  • zout
  • 1 witte of rode ui fijngesneden

Instructies

  • Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken en bewaar ze in citroenwater om ze wit te houden.
  • Bak de ui zachtjes aan in 2-3 el olijfolie.
  • Voeg de snijbietstelen toe en bak ze kort mee in de olie, breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de bouillon toe en laat 10 tot 20 minuten afgedekt stoven.
  • Haal de stelen uit de pan met een schuimspaan.
  • Verdeel de stelen in een platte ovenvaste schotel, mooi parallel als asperges.
  • Verdeel de spek en in blokjes gesneden Scamorza tussen en onder de stelen.
  • Bestrooi met paneermeel en wat citroenschil.
  • Besprenkel met olijfolie en bak in de oven tot de kaas gesmolten is en alles begint te borrelen.

Notities

Serveertip:

Serveer met witbrood of pelaarappelen met groentenat.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Italiaanse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Knapperige Wafelrolletjes

Knapperige Wafelrolletjes

Knapperige, zelfgemaakte wafelrolletjes, snel te maken met een heerlijke honing- en kaneelsmaak. Perfect voor bij de thee!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 50 gram meel
  • 50 gram suiker
  • 2 eetlepels honing
  • Snufje kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Smelt de boter, suiker en honing in een pannetje.
  • Laat het mengsel lichtbruin worden en haal het van het vuur.
  • Voeg het meel en de kaneel toe aan het mengsel en roer goed door.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schep een eetlepel deeg op de bakplaat en maak ronde vormpjes.
  • Verspreid het deeg goed uit voor een dunne laag.
  • Laat voldoende ruimte tussen de deegrondjes.
  • Bak de koekjes 10 minuten in de oven, of totdat ze lichtbruin zijn.
  • Haal de koekjes uit de oven zodra ze verkleuren.
  • Rol de koekjes snel op zodra ze uit de oven komen.
  • Als de koekjes te stijf zijn om te rollen, zet ze dan nog enkele seconden terug in de warme oven.
  • Geniet van je heerlijke wafelrolletjes!

Notities

Serveertip:

Serveer de wafelrolletjes met een kop thee of koffie voor een extra moment van genieten.
Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn past goed bij de zoete smaken van de wafelrolletjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 9g