Tropische rijstschotel met garnalen

Tropische rijstschotel met garnalen

Een frisse en tropische rijstschotel met sappige ananas en garnalen, op smaak gebracht met limoen en vissaus. Perfect als bijgerecht bij kip of vis.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rijst, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje cocktailgarnalen 125 g
  • 1 kleine verse ananas
  • 1 limoen
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 300 g basmatirijst pak à 400 g
  • 4 takjes koriander
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de kroon van de ananas af en snijd 4 dikke plakken.
  • Schil de plakken op een diep bord en vang ongeveer 1 eetlepel sap op.
  • Steek de harde kern eruit en snijd de ananas in kleine stukjes.
  • Meng in een kommetje 1 eetlepel vissaus, het ananassap en de garnalen.
  • Pers de limoen uit.
  • Kook de rijst met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap en zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Schil de gember en snijd in plakjes.
  • Knip de koriander fijn.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak de gember 2 minuten.
  • Voeg de ananasstukjes toe en bak 1 minuut mee.
  • Verwijder de gemberplakjes.
  • Schep de ananas, koriander en garnalen door de gare rijst.
  • Breng op smaak met peper, extra limoensap en eventueel vissaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met gegrilde kip of vis en een frisse roerbakgroente.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 69g | Protein: 12g | Vet: 6g

Romige aardappelpuree met gepofte knoflook

Romige aardappelpuree met gepofte knoflook

Een fluweelzachte aardappelpuree met de volle smaak van gepofte knoflook en een frisse toets van basilicum. Perfect bij stoofgerechten of als luxe bijgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ dl melk
  • 1 zak aardappels 1 1/2 kilo
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 4 tenen knoflook gepoft
  • 4 mooie blaadjes basilicum voor garnering
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • schaaltje à inhoud 3 dl
  • vierseizoenenpeper
  • zout

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water en zout in 15 minuten gaar.
  • Maak de knoflooktenen los maar pel ze niet.
  • Verwarm in een steelpan de olie en knoflook ca.
  • 5 minuten zachtjes tot ze beginnen te kleuren.
  • Neem de pan van het vuur en haal de knoflook uit de olie.
  • Houd 4 basilicumblaadjes apart en hak de rest fijn.
  • Verwarm de schaaltjes voor.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Pers 2 knoflooktenen erboven uit.
  • Roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een smeuïge puree ontstaat.
  • Warm de puree al roerend nog even door en laat eventueel indikken.
  • Breng op smaak met zout en vierseizoenenpeper.
  • Roer op het laatste moment de basilicum door de puree.
  • Schep de puree in de warme schaaltjes.
  • Garneer met een gepofte knoflookteen en een basilicumblaadje.

Notities

Serveertip:
 
Serveer bij gestoofd konijn of een ander stoofgerecht voor een luxe maaltijd.
Wijnadvies:
 
Combineer met een zachte rode wijn zoals een Merlot of een fruitige Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 59g | Protein: 8g | Vet: 13g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige raapstelen tortilla’s

Romige raapstelen tortilla's

Heerlijk zachte tortilla's gevuld met romige raapstelen en gesmolten kaas, afgemaakt met knapperig sesamzaad. Perfect als vegetarisch hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Wraps, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 150 g geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 1 zakje kaassaus 50 g
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 4 bosjes raapstelen ca. 400 g
  • 4 wraptortilla's
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Lage, wijde ovenschaal invetten met boter of margarine.
  • Worteltjes van raapstelen verwijderen, raapstelen wassen en grof snijden.
  • Pan met 250 ml water aan de kook brengen.
  • Raapstelen 2 à 3 minuten koken met weinig water.
  • Intussen kaassauspoeder door kokend water roeren.
  • Raapstelen in vergiet laten uitlekken en vocht eruit duwen.
  • Kaassaus en de helft van de geraspte kaas door de raapstelen mengen.
  • Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.
  • Tortilla's vullen met raapstelen, oprollen en in ovenschaal leggen.
  • Rest van de kaas erover strooien.
  • Sesamzaad erover strooien.
  • Tortilla's in oven in ca.
  • 12 minuten goudbruin bakken.
  • Serveren met een frisse salade.

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse gemengde salade of een beetje chilisaus voor extra smaak.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past hier perfect bij.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Romig spinaziepuree met runderreepjes

Romig spinaziepuree met runderreepjes

Een snelle en slanke maaltijd van romige spinaziepuree geserveerd met sappige Provençaalse runderreepjes, perfect voor een doordeweekse avond.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 zakjes aardappelpuree à la minute 3 zakjes à 58 g
  • 200 g Provençaals gekruide runderreepjes
  • 3 eetlepels gemalen oude kaas
  • 450 g spinazie diepvries

Instructies

  • Verhit de olie in een pan.
  • Bak de runderreepjes op hoog vuur al omscheppend bruin in ca.
  • 2 minuten.
  • Zet het vuur lager en bak de reepjes in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Bereid intussen de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Schep de spinazie door de aardappelpuree.
  • Verdeel de puree over twee borden en bestrooi met de kaas.
  • Serveer de runderreepjes erbij.

Notities

Serveertip:

Garneer eventueel met een takje verse peterselie of bieslook voor extra kleur.
Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige Merlot past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Normandische galettes (glutenvrij)

Normandische galettes (glutenvrij)

Authentieke Normandische galettes gemaakt van boekweitmeel, die je kunt vullen met klassieke of verrassende ingrediënten.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
rijzen4 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken, Voorgerechten, Wraps
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g maïsmeel glutenvrij
  • 250 g boekweitmeel glutenvrij
  • ½ liter melk
  • 15 g gist
  • Zout
  • Boter
  • Compète vulling:
  • Emmentaler
  • Ham
  • Spiegelei

Instructies

  • Meng het maïsmeel, boekweitmeel, melk, gist en zout tot een pannenkoekenbeslag.
  • Laat het beslag 4 uur rijzen.
  • Bak de galettes in een pan met boter aan beide zijden.
  • Voor een klassieke "compète", leg de ham, Emmentaler en het spiegelei op de gebakken galette en vouw vierkant op, zodat de eidooier zichtbaar blijft.

Notities

Serveertip:

Serveertips met andere vullingen:
  • spinazie en geitenkaas
  • gerookte zalm en zure room
  • brie en rabarber
  • bloedworst en appeltjes

Wijnadvies:

Een droge cider past perfect bij galettes.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Nogosari: Gestoomde bananenpakketjes (glutenvrij)

Nogosari: Gestoomde bananenpakketjes (glutenvrij)

Deze Indonesische lekkernij is een traditionele gestoomde bananenpakketjes van rijstmeel met zoete stukjes banaan. Dit glutenvrij dessert is een perfecte traktatie of een smakelijk tussendoortje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Snack
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 1,00 (indicatie)

Equipment

  • Bananenbladeren of plastic folie
  • tandenstokers
  • stoompan

Ingrediënten

  • 175 g rijstmeel
  • 2-3 bananen bijv. bakbanaan of Chiquita
  • 25 g tapiocameel
  • 100 g suiker
  • ½ tl zout
  • 1 tl vanillesuiker
  • 2 pandan blaadjes
  • 500 cc santen kokosmelk

Instructies

  • Meng het rijstmeel, tapiocameel, suiker, zout en vanillesuiker in een kom.
  • Voeg de santen toe en roer tot een glad beslag.
  • Zet de pan op het vuur, voeg de pandanblaadjes toe en kook het beslag al roerend tot het dik wordt.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Schil en snijd de bananen in ronde schijven.
  • Neem een stuk bananenblad of plastic folie.
  • Leg 2-3 lepels van het beslag erop en plaats stukjes banaan in het midden.
  • Vouw het blad of de folie dicht en zet eventueel vast met een tandenstoker.
  • Stoom de pakketjes 45 minuten gaar in de stoompan.
  • Serveer koud of snijd in stukjes.

Notities

Serveertip

 
Serveer de nogosari warm of koud, in de bladeren of in stukjes gesneden. Het is heerlijk als banaan dessert na een maaltijd of als zoete snack.
 

Wijnadvies

 
Bij dit zoete gerecht past een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een late-harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g

Gevulde kweepeertaart (lactose- en glutenvrij)

Gevulde kweepeertaart (lactose- en glutenvrij)

Een klassieke Duitse taart met een lactose- en glutenvrije twist, gevuld met een romige kweepeergelei.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 10
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ronde bakvorm met bodem (26-28 cm)
  • Keukenmachine of handmixer
  • kommen

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 g soja-margarine
  • 100 g ruwe suiker
  • 4 eidooiers van middelgrote eieren
  • 50 g water
  • 1 snufje zout
  • ½ tl geraspte citroenschil
  • 80 g maïsmeel glutenvrij
  • 120 g sojameel of ander glutenvrij meel
  • 1 el guarpitmeel
  • 15 g bakpoeder
  • 200 g geraspte kweeperen
  • 100 g gehakte pistachenoten
  • 4 eiwitten van middelgrote eieren
  • 50 g bruine suiker

Voor de vulling:

  • 2 glazen kweepeergelei
  • 150 g soja-margarine
  • 100 ml citroensap
  • Merg van een ½ vanillepeul
  • 4 middelgrote eieren
  • 50 g aardappelmeel of arrowroot
  • 4 blaadjes gelatine

Voor de decoratie:

  • 1 kleine kweepeer
  • Rohrzucker ruwe suiker
  • Sap van ½ sinaasappel
  • Poedersuiker

Instructies

Het deeg:

  • Klop de margarine en 100 g suiker romig.
  • Voeg het eigeel, water, zout en citroenrasp toe en meng goed.
  • Meng de twee melen met het bakpoeder en roer dit in delen door het mengsel.
  • Rasp de kweeperen, knijp ze uit en meng ze met de gehakte pistachenoten en een beetje meel.
  • Spatel dit door het beslag.
  • Klop in een aparte kom de eiwitten met 50 g bruine suiker stijf en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Giet de massa in een met bakpapier beklede springvorm en bak 40-45 minuten op 190-200°C.
  • Laat afkoelen en snijd de taart in 4 lagen.

De vulling:

  • Verwarm de kweepeergelei, margarine, citroensap en vanillemerg in een pan.
  • Klop in een aparte kom de eieren met het aardappelmeel.
  • Roer dit snel door de hete gelei en laat kort doorkoken.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in een kleine pan en roer door de vulling.
  • Laat de vulling 1 uur afkoelen in de koelkast en klop daarna kort op.

De decoratie:

  • Schil en rasp de kweepeer.
  • Kook het in sinaasappelsap en suiker tot het zacht is.
  • Laat afkoelen.

De taart:

  • Bestrijk elke taartlaag met de kweepeercrème.
  • Versier de bovenkant met de gekookte kweepeerrasp en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer als een elegant nagerecht.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn of een lichte fruitige wijn.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g

Zwarte Spaghetti met Romige Garnalensaus

Zwarte Spaghetti met Romige Garnalensaus

Dit Italiaans gerecht is een elegant en snel te bereiden tussengerecht uit de Italiaanse keuken. De Zwarte Spaghetti met Romige Garnalensaus combineert romige saus van garnalen met een vleugje martini, een perfecte snelle pasta.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Pasta, Saus, Tussengerecht, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 440kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 6,50 (indicatie)

Ingrediënten

  • 1 theelepel allesbinder
  • 2 bakjes cocktailgarnalen à 125 gram
  • ½ visbouillontablet
  • 2 eetlepels droge martini
  • bosje verse kervel
  • 250 ml slagroom
  • zout
  • 200 gram spaghetti nero di seppia

Instructies

  • Breng de slagroom in een steelpan aan de kook en laat deze 1 minuut inkoken.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de slagroom en roer totdat deze volledig is opgelost.
  • Voeg de martini toe en verwarm het geheel mee.
  • Knip 2/3 deel van de kervel fijn en bewaar de rest voor de garnering.
  • Houd 4 garnalen achter voor de garnering en ontdoe de rest van de staart.
  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Bind de saus met de allesbinder en laat de garnalen en de fijngesneden kervel 1 minuut met de saus meewarmen.
  • Verdeel de spaghetti over 4 borden, schenk de saus erover en garneer met de achtergehouden garnalen en de overgebleven kervel.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade en knapperig stokbrood om de saus op te deppen.

Wijnadvies:

Een droge, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 20g | Vet: 23g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Knapperige Riefpannekoekjes met Honing

Knapperige Riefpannekoekjes met Honing

Knapperige riefpannekoekjes van aardappel en pannenkoekbeslag, heerlijk als snack of bij de brunch. Serveer met honing of stroop.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 2 ½ dl olie
  • 3 eieren
  • 9 dl melk
  • 1 pak meergranen pannenkoekbeslag
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Aardappels schillen en wassen.
  • In een pan met weinig water aardappels in ca.
  • 20 minuten gaar koken.
  • Aardappels afgieten, afspoelen onder koud water en in ca.
  • 10 minuten iets laten afkoelen.
  • Aardappels boven kom raspen.
  • 1 ei breken en met zout en peper door de aardappels scheppen.
  • Pannenkoekbeslag volgens gebruiksaanwijzing met melk en rest van eieren maken.
  • In een koekenpan ca.
  • 1 1/2 eetlepel olie verhitten.
  • Pannenkoekbeslag in pan schenken, zodat de bodem bedekt is.
  • Direct beslag bedekken met laagje aardappelrasp.
  • Als onderkant bruin is, pannenkoek keren en andere zijde op middelhoog vuur bruin en knapperig bakken.
  • Zo doorgaan tot alle beslag en rasp op zijn.
  • Riefpannekoekjes direct serveren met honing of stroop.

Notities

Serveertip:

Lekker met een drupje honing of stroop erover voor een zoete touch.
Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lichte snack.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Oosterse macaroni met ham en smeltkaas

Oosterse macaroni met ham en smeltkaas

Een romig pastagerecht met een verrassende oosterse twist: macaroni met boemboe, hamreepjes en smeltende kaas. Snel, vullend en ideaal voor doordeweeks.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels roerbakolie
  • 2 pakjes hamreepjes ca. 200 g
  • 2 zakjes Chinese roerbakmix 250 g
  • 1 bakje boemboe Sajoer Tjampoer 100 g, Conimex
  • 1 dikke plak jong belegen kaas ca. 150 g
  • 350 g macaroni
  • Zout

Instructies

  • Week de boemboe in 200 ml kokend water en laat dit 10 minuten staan.
  • Breng in een grote pan ruim water aan de kook en voeg zout en de macaroni toe.
  • Kook de macaroni beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Verhit de olie in een wok of braadpan.
  • Roerbak de Chinese roerbakmix 3 minuten.
  • Voeg de geweekte boemboe toe en bak 2 minuten mee.
  • Giet de macaroni af en schep deze door de groenten en boemboe.
  • Voeg de blokjes kaas en de hamreepjes toe en schep goed om.
  • Verwarm de macaroni op laag vuur tot de kaas begint te smelten.
  • Breng op smaak met zout en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een schaaltje ketjap manis om aan tafel naar smaak toe te voegen.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g