Paksoi in Chinese Tomatensaus
Een heerlijke paksoi in een romige Chinese tomatensaus, perfect als hoofdgerecht. Voeg een smaakvolle twist toe met gebakken paksoibladeren als garnering.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 40 gr. boter
- 40 gr. bloem
- 1 dl. melk
- 2 eetl. tomatenpuree
- ½ eetl. sojasaus ketjap
- Gemberpoeder naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paksoi hoeveelheid naar wens
Snijd de paksoi in stukken en kook deze kort in water totdat ze zacht zijn.
Smelt de boter in een pan.
Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en roer goed door om een roux te maken.
Voeg langzaam de melk toe en blijf roeren totdat de saus dikker wordt.
Meng de tomatenpuree, sojasaus, peper, zout en gemberpoeder door de saus.
Voeg de gekookte paksoi toe aan de saus en meng goed door.
Laat het geheel nog enkele minuten doorwarmen.
Serveer het gerecht warm.
Serveertip:
Voor extra smaak kun je gebakken reepjes paksoibladen toevoegen als garnering of een smaakvolle toevoeging in soep of bouillon gebruiken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan
Frisse spinaziesoep met room
Een romige, gebonden spinaziesoep boordevol smaak. Heerlijk als voorgerecht of lichte lunch, perfect voor elk moment van het jaar.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Roerzeef of staafmixer
soepkommen
Soepopscheplepel
Vleesmes
- 1 grote aardappel geschild
- 1 grote ui
- 2 theelepels citroensap
- 40 gram boter
- 450 gram spinazie gewassen, uitgelekt en fijngehakt
- ¾ theelepel groentebouillon
- ½ theelepel peper
- ¼ theelepel zout
- Foelie naar smaak
- Ruim 1 deciliter room
- 1 liter water
Smelt de boter in een grote pan.
Voeg de gesneden aardappel en ui toe.
Smoor dit tot het glazig is, maar niet bruin.
Voeg 1 liter water toe en breng aan de kook.
Voeg de fijngehakte spinazie toe.
Doe de bouillon, peper, zout, foelie en citroensap erbij.
Laat zachtjes koken tot de aardappel gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer of roerzeef.
Roer de room erdoor, laat niet meer koken.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met een swirl van extra room of wat vers geraspte nootmuskaat.
Wijnadvies:
Licht gekoelde Sauvignon Blanc past perfect bij de romige frisheid van deze soep.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan
Pastinaak currysoep met kruidenmix
Een heerlijke pastinaak currysoep vol smaak, bereid met een rijke kruidenmix en romige afwerking. Perfect voor een koude dag!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el bloem
- 1 grote pastinaak geschild en in stukken gesneden
- 1 grote teen knoflook in de lengte in tweeën gesneden
- ⅛ l room
- 1 afgestreken tl komijnzaadjes
- ¼ tl gemalen fenegriek
- 1 tl gemalen geelwortel kurkuma
- 1 volle el korianderzaadjes
- 1 gedroogde rode peper
- 1 middelgrote fijngehakte ui
- 2 volle el boter
- 1 l runderbouillon
- gehakte bieslook of peterselie
Maal de korianderzaadjes, komijnzaadjes, rode peper, kurkuma en fenegriek fijn in een vijzel.
Meng alles goed door elkaar.
Bewaar de rest van het kruidenmengsel in een goed afgesloten potje.
Verhit de boter in een pan en smoor de ui, knoflook en pastinaak 10 minuten op laag vuur.
Roer de bloem en 1 eetlepel van het kruidenmengsel erdoor en bak het geheel nog 2 minuten.
Voeg geleidelijk de bouillon toe en laat de soep pruttelen tot de pastinaak gaar is.
Pureer de soep in een foodprocessor of met een staafmixer.
Verdun de soep eventueel met water voor de gewenste dikte.
Breng de soep weer tegen de kook aan en voeg de room toe.
Laat de soep niet meer koken.
Serveer de soep, bestrooid met bieslook of peterselie, of met pastinaakchips.
Serveertip:
Serveer met een stukje knapperig brood of pastinaakchips voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.6g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / pan
Pastinaak en Bleekselderij Salade met Hüttenkäse
Een frisse en gezonde salade met pastinaak, bleekselderij, Hüttenkäse en rozijnen. Heerlijk als bijgerecht of lichte lunch!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 eetl olijfolie
- 1 eetl yoghurt of sandwichspread
- 2 stelen bleekselderij
- 2 eetl rozijnen
- 150 g Hüttenkäse cottagecheese of andere kaas in blokjes
- 1 ui
- 1 grote pastinaak knolselderij of winterwortel
- Tomaat en olijven naar wens
Borstel de pastinaak goed schoon en snijd harde stukken schil weg.
Snijd de pastinaak in blokjes en kook deze 10 minuten in water (niet te gaar).
Snijd de gewassen bleekselderij in smalle reepjes.
Roer de olie, yoghurt (of sandwichspread), de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar.
Voeg de bleekselderij, pastinaak en Hüttenkäse of andere kaas erbij.
Meng alles voorzichtig door elkaar en leg naar wens olijven en plakjes tomaat erbovenop.
Serveer met zilvervliesrijst of quinoa, indien gewenst.
Receptenplein.nl
Home / pan
Pastinaak Koekjes uit de Oven
Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
20 minuten).
Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
Strooi de volkoren bloem over de puree.
Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan
Pastinaaksoep met appel en een romige twist
Geniet van een heerlijke en verwarmende pastinaaksoep met appel, perfect voor elke gelegenheid. Met een vleugje room voor extra smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kleine appel goudrenet
- 1 kleine pastinaak
- 1 uitje
- ½ liter bouillon
- olie
- zout
Boen de pastinaak goed schoon.
Schil de appel en snijd zowel de pastinaak als de appel in blokjes.
Snipper het uitje.
Verhit wat olie in een pan en fruit het uitje totdat het glazig is.
Voeg de pastinaak en appel toe en bak kort mee.
Voeg de bouillon toe, zodat de groenten net onder staan.
Kook het geheel 15 minuten.
Pureer de soep goed met een staafmixer.
Voeg zout naar smaak toe en voeg eventueel wat water of room toe voor de gewenste consistentie.
Serveertip:
Serveer de soep met een lepel room voor extra romigheid en een lekker stukje brood erbij.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.
Receptenplein.nl
Home / pan
Romige pastinaakpuree met peterselie
Deze romige pastinaakpuree met peterselie is een heerlijk bijgerecht voor elke gelegenheid. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 el gehakte peterselie
- 1 el olijfolie
- 2 uien
- 0.5 dl sojamelk
- 400 g pastinaak
- kruidenzout
Schrob de pastinaak schoon en snijd in plakjes.
Snijd de ui.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de ui.
Voeg de pastinaak en een bodempje water toe.
Laat de pastinaak gaarstoven.
Voeg (kruiden)zout en sojamelk toe en mix het geheel fijn.
Bestrooi de puree met gehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer de pastinaakpuree als bijgerecht bij een gegrild stuk vlees of een vegetarisch gerecht.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze puree.
Receptenplein.nl
Home / pan
Hazelnootmakarons
Maak zelf heerlijke hazelnootmakarons met een krokante buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant. Ook lekker met variaties!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 24
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g poedersuiker
- 150 g gemalen geroosterde hazelnoten
- ¼ tl wijnsteenzuur
- 4 eiwitten
Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 3-4).
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Meng de gemalen hazelnoten en poedersuiker in een pan.
Klop de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur.
Schep de geklopte eiwitten door het hazelnoot-suikermengsel.
Verwarm het mengsel op halfhoog vuur tot het van de pan loslaat (ongeveer 5-10 minuten).
Schep met een lepel grove bergjes deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
Bak de makarons 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de makarons 10 minuten afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 6 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
Hazelnoot & AbrikozenmakaronsVouw 75 g fijngehakte gedroogde abrikozen door het deeg voordat je het bakt.
Paranoten & ChocolademakaronsVervang de hazelnoten door paranoten.
Vouw 75 g pure chocoladedruppels door het deeg voordat je het bakt.
Amandel & CranberrymakaronsVervang de hazelnoten door amandelen.
Vouw 75 g gedroogde cranberry's door het deeg voordat je het bakt.
Macadamia & AnanasmakaronsVervang de hazelnoten door macadamianoten.
Vouw 75 g fijngehakte gedroogde ananas door het deeg voordat je het bakt.
Serveertip:
Serveer de makarons met een kop verse espresso of als luxe traktatie bij de thee.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan
Zoetzure saus met ananas en gember
Deze Chinese zoetzure saus met ananas en gember is perfect voor bij allerlei oriëntaalse gerechten. Makkelijk te maken en vol smaak!
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl water
- 2 el maïzena
- 2 el water extra
- 2 el ketjap
- 5 bolletjes gember
- 5 el keukenstroop
- 1 klein blikje ananas
- 4 el azijn
Smelt de keukenstroop op een zacht vuurtje.
Voeg de azijn, ketjap, water en het sap van het blikje ananas toe.
Meng 2 el water met de maïzena tot een glad papje en voeg dit toe aan de saus.
Breng de saus aan de kook.
Snijd de gember fijn en voeg deze samen met de ananasstukjes toe aan de saus.
Laat de saus enkele minuten doorkoken tot hij dikker wordt.
Serveertip:
Serveer deze saus bij gerechten zoals gefrituurde kip of loempia's voor een heerlijk zoetzure smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoetzure smaak van de saus.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / pan
Goudbruine Honingpastinaak
Deze geroosterde pastinaak met een vleugje honing heeft een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. Een perfect winters bijgerecht!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el olie
- 1 L volle melk
- 2 el heldere honing
- 6 pastinaken
- Zout
- Versgemalen peper
Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en verwijder de kern.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
Blancheer de pastinaakstukken 2-3 minuten in de melk en laat uitlekken.
Leg de pastinaken op een bakblik, strooi er peper en zout over en besprenkel met olie.
Rooster 25-30 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
Giet de laatste minuten de honing over de pastinaak en schep om.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met geroosterde noten of een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan