Zoete druivencoupe met krokante kruimellaag

Zoete druivencoupe met krokante kruimellaag

Deze druivencoupe met kruimellaag is het nagerecht dat zelfs druivenhaters zal bekeren. De sappige pitloze druiven combineren perfect met een warme, knapperige kruimellaag van oud bruinbrood en bruine suiker. En dan die romige Griekse yoghurt… onweerstaanbaar! Dit toetje met kruimellaag bewijst dat je met simpele ingrediënten pure magie kunt maken.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 255kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 1,25 per portie (indicatie)

Equipment

  • glazen coupes

Ingrediënten

  • 0,5 bak pitloze druiven à 500 g
  • 2 bakjes Griekse yoghurt à 150 g
  • 25 g roomboter
  • 2 sneetjes oud bruinbrood
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker

Instructies

  • Was de druiven, laat ze uitlekken en haal ze van de tros.
  • Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het fijn.
  • Smelt de boter in een pan en bak het broodkruim in 2 à 3 minuten krokant terwijl je regelmatig omschept.
  • Roer 1 eetlepel basterdsuiker erdoor en verwarm kort mee.
  • Haal de pan van het vuur en schep de rest van de basterdsuiker erdoor.
  • Verdeel de druiven over de glazen coupes.
  • Schep de Griekse yoghurt erop.
  • Strooi het warme kruimelmengsel erover.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze druivencoupe direct uit de pan voor een heerlijke tegenstelling tussen warm en koud.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti doet wonderen bij dit toetje met kruimellaag. De frisse bubbels en fruitige tonen vullen de yoghurt en druiven perfect aan. Wil je het extra feestelijk maken? Voeg een klein scheutje dessertwijn toe aan de druiven voordat je ze serveert — alsof je een mini-vakantie in een coupe schenkt.

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g

Zomerse doperwten-courgettesalade met witte kaas

Zomerse doperwten-courgettesalade met witte kaas

Deze zomerse doperwten-courgettesalade met witte kaas is fris, snel en verrassend simpel. De doperwten zorgen voor een zachte zoetigheid, de courgette voor een knapperige bite, en de munt voor dat zomerse tintje dat zelfs de buurman spontaan naar buiten lokt. Perfect als voorgerecht of lichte lunch – en dankzij de Focus Keyphrase doperwten-courgettesalade met witte kaas ook nog eens SEO-proof genoeg om je hongerige zoekverkeer te voeden.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 215kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 2,40 per portie (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • 1 courgette
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 takjes munt
  • 2,5 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 225 g doperwten diepvries
  • 0,5 pakje witte kaasblokjes à 200 g
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Instructies

  • Was de courgette en snijd deze in blokjes.
  • Breng een pan met weinig water en zout aan de kook en kook de courgetteblokjes en doperwten circa 2 minuten.
  • Giet af in een vergiet, spoel af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Snijd het bosuitje in ringetjes en hak de muntblaadjes fijn.
  • Klop in een schaal het citroensap met de olijfolie tot een dressing.
  • Roer de munt erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de courgette, doperwten, bosui en witte kaasblokjes toe aan de schaal en meng voorzichtig.
  • Laat de salade circa 30 minuten staan zodat de smaken goed intrekken.
  • Schep de salade nogmaals om, proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Serveer als fris voorgerecht of bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade op een groot wit bord met een paar extra muntblaadjes bovenop voor kleur en geur. Heerlijk met knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Ga voor een frisse Sauvignon Blanc of een droge Verdejo – deze wijnen versterken het zomerse karakter van de doperwten-courgettesalade met witte kaas. Wie graag buiten eet, kan hem zelfs licht gekoeld serveren met een goed gesprek en een zonsondergang.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 11g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus

Couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus

Deze couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus is een smaakexplosie van zoet, pittig en hartig tegelijk. De combinatie van rozijnen, pistachenoten en kaneel zorgt voor een Mediterraans feest op je bord. Met de kipfilet mals en sappig, en de rode-wijnjus vol diepgang, is dit gerecht perfect voor een gezellig diner.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 4,50 per portie (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui naar smaak
  • 2 teentjes knoflook naar smaak
  • ½ pak couscous à 500 g biologisch
  • 50 g roomboter Biologisch
  • 4 kipfilets à ca. 100 g biologisch
  • 75 g rozijnen
  • ½ zakje pistachenoten à 100 g biologisch
  • 2 dl sinaasappelsap fles à 750 ml biologisch
  • 2 dl rode wijn Biologisch
  • 3 theelepels chilipoeder naar smaak
  • 1 theelepel kaneelpoeder naar smaak
  • zeezout naar smaak
  • versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In een pan 1/4 deel van de ui en knoflook met rozijnen, sinaasappelsap en rode wijn aan de kook brengen.
  • Ca.
  • 5 minuten zachtjes laten koken en daarna laten afkoelen.
  • Pistachenoten pellen.
  • Kipfilets bestrooien met zout, peper en de helft van het chilipoeder en kaneelpoeder.
  • In een koekenpan 25 g boter verhitten en kipfilets op matig hoog vuur in ca.
  • 6 minuten bruinbakken, halverwege keren.
  • Het vocht van het rozijnenmengsel boven een maatbeker zeven.
  • De helft van het vocht bij de kipfilets schenken en de kip in ca.
  • 10 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Rest van het vocht met water aanvullen tot 350 ml.
  • In een braadpan de rest van de boter verhitten.
  • Rest van ui en knoflook ca.
  • 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Couscous en rest van chilipoeder en kaneelpoeder erdoor scheppen en ca.
  • 1 minuut al omscheppend zachtjes bakken.
  • Rozijnenmengsel, vocht en zout toevoegen en couscous afgedekt ca.
  • 5 minuten gaar laten worden.
  • Met een vork losmaken.
  • Pistachenoten erdoor scheppen.
  • Couscous op vier borden scheppen.
  • Kipfilet ernaast leggen.
  • Jus op hoog vuur ca.
  • 1 minuut laten inkoken.
  • Beetje jus over de kip scheppen, rest apart erbij geven.
  • Serveer met biologische komkommersalade.

Notities

Serveertip:
 
Serveer de couscouspilav met een frisse komkommersalade en een paar extra pistachenoten bovenop voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
 
Bij deze couscouspilav met kipfilet en rode-wijnjus past een fruitige, licht gekoelde rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. De wijn accentueert de rozijnen en pistachenoten in het gerecht, en de subtiele kruidigheid van kaneel en chilipoeder wordt prachtig in balans gebracht. Voor extra plezier kun je deze wijnen online bekijken via wijnhuis.nl of je lokale wijnwinkel.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 15g

Couscous met Kip, Amandelen en Zongedroogde Tomatentapenade

Couscous met Kip, Amandelen en Zongedroogde Tomatentapenade

Dit mediterraan geïnspireerde gerecht, couscous met kip en amandelen, is niet alleen snel te maken maar ook een explosie van smaak: knapperige amandelen, malse kip en een romige zongedroogde tomatentapenade die je couscous omtovert tot een ware smaaksensatie. Perfect voor een doordeweekse avond waarop je indruk wilt maken zonder uren in de keuken te staan.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4
Calories: 1165kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 3,50 per portie (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kipfilet ca. 125 g
  • 3 eetlepels zongedroogde tomatentapenade bakje à 100 g
  • 4 eetlepels olie
  • 75 g couscous pak à 400 g biologisch
  • 1 zakje roerbakmix 250 g
  • 15 g garneeramandelen zakje à 45 g

Instructies

  • In pan 125 ml water aan de kook brengen.
  • Kipfilet overdwars in 5 plakjes snijden.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en kipfilet in ca.
  • 8 minuten bruin en gaar bakken, af en toe keren.
  • Intussen in roerbakpan rest van olie verhitten en roerbakmix al omscheppend ca.
  • 5 minuten bakken.
  • Intussen couscous in kom doen, kokend water erbij schenken en ca.
  • 5 minuten laten staan.
  • Couscous omscheppen en met amandelen aan roerbakmix toevoegen.
  • Al omscheppend ca.
  • 1 minuut bakken.
  • Tapenade erdoor scheppen en kort meewarmen.
  • Couscous op bord scheppen en kip erop leggen.

Notities

Serveertip:

Serveer dit gerecht met een frisse groene salade en een paar partjes citroen om de smaken op te frissen.
Wijnadvies:

Bij dit mediterraan gerecht past een lichte, frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc perfect. De frisse zuren van de wijn contrasteren mooi met de romige zongedroogde tomatentapenade en knapperige amandelen. Voor wie rood prefereert: een lichte Pinot Noir kan ook verrassend goed combineren. Meer tips over bijpassende wijnen vind je op wijnadvies.nl.

Nutrition

Calories: 1165kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 44g | Vet: 79g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Courgette-tagliatelle met garnalen in knoflook-bieslookolie

Courgette-tagliatelle met garnalen in knoflook-bieslookolie

Deze courgette-tagliatelle met garnalen in knoflook-bieslookolie is een feestje op je bord. De frisse bieslookolie en sappige garnalen maken dit snelle, gezonde hoofdgerecht onweerstaanbaar. Perfect voor wie een lichte, smaakvolle maaltijd wil zonder uren in de keuken te staan!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 4,50 per portie (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje verse bieslook 25 g
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 g tagliatelle zout (naar smaak)
  • 1 courgette
  • 2 bakjes Hollandse garnalen 2 x 100 g
  • peper naar smaak

Instructies

  • Bieslook boven kommetje fijn knippen en 4 eetlepels olie erdoor mengen.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Tagliatelle in ruim kokend water met zout in ca.
  • 8 minuten beetgaar koken.
  • Courgette wassen en in de lengte halveren.
  • Zaadjes met theelepel eruit scheppen.
  • Courgette met kaasschaaf of rasp in dunne linten schaven.
  • Courgettelinten door pasta scheppen en ca.
  • 1 minuut meekoken.
  • Pasta afgieten en tot gebruik afgedekt laten staan.
  • In pan rest van olie verhitten en knoflook en garnalen ca.
  • 2 minuten al omscheppend bakken.
  • Van vuur af bieslookolie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tagliatelle met courgette over vier borden verdelen.
  • Garnalen met olie erover scheppen.
  • Serveren met gebakken tomaten uit de oven.

Notities

Serveertip:

Serveer met verse tomaatjes uit de oven of een frisse groene salade voor extra kleur en smaak.
Wijnadvies:

Een frisse, witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de garnalen en bieslookolie. De lichte zuren snijden door het vet van de olijfolie en versterken de delicate smaak van de courgettelinten. Probeer bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc uit Marlborough voor een smaakexplosie!

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 54g | Protein: 21g | Vet: 19g | Zout: 0.9g | Sugar: 4g

Courgette met couscous en runderworst – Snel en smaakvol

Courgette met couscous en runderworst – Snel en smaakvol

Wie dacht dat een snel mediterraan diner saai moest zijn, heeft deze courgette met couscous en runderworst nog niet geprobeerd. Sappige runderworstjes, romige couscous en knapperige courgette met een vleugje knoflook en salsadip maken dit gerecht onweerstaanbaar en supersnel op tafel!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 3,75 per portie (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g couscous
  • 4 runderbraadworsten
  • 500 g courgettes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels salsadip mild zout (naar smaak)

Instructies

  • n koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en worsten in ca.
  • 3 minuten rondom bruin bakken en in ca.
  • 8 minuten zachtjes gaar laten worden
  • In pan 6 dl water met 1 eetlepel olie en zout aan de kook brengen
  • Van vuur af couscous erdoor roeren en afgedekt ca.
  • 4 minuten laten staan
  • Intussen courgette wassen, in de lengte halveren en in stukjes snijden
  • In wok 2 eetlepels olie verhitten en stukjes courgette op hoog vuur ca.
  • 5 minuten roerbakken
  • Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca.
  • 1 minuut meebakken
  • Op smaak brengen met zout
  • Rest van olie door couscous scheppen
  • Op vier borden couscous scheppen
  • Courgette en worst erover verdelen
  • Op elk bord 1 eetlepel salsadip scheppen

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een frisse groene salade en een paar partjes citroen voor een extra smaakboost.
Wijnadvies:
Bij deze mediterraanse klassieker past een lichte rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo of een Italiaanse Chianti. De sappige runderworstjes en de zachte courgette combineren perfect met een fruitige en licht kruidige wijn. Voor een alcoholvrije optie kun je kiezen voor een gekoelde granaatappel- of cranberrysap met een scheutje bruiswater.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 40g | Vet: 29g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geroosterde Aardappelen met Runderhaas en Rucola

Geroosterde Aardappelen met Runderhaas en Rucola

Knapperige geroosterde aardappelen uit de oven met malse runderhaas en verse rucola. Een eenvoudig, Italiaans geïnspireerd gerecht dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd of een etentje met vrienden.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €6,00 per persoon

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen bij voorkeur Agria
  • 4 –5 el ganzenvet of eendenvet
  • 400 g runderhaas in dunne plakken
  • 80 g rucola grof gehakt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen 5 minuten in gezouten water.
  • Giet af en laat uitstomen.
  • Schud de pan zodat de randen ruw worden.
  • Verhit het ganzenvet in een braadslede, voeg de aardappelen toe en schep om.
  • Rooster 1 uur in de oven en schep halverwege om.
  • Bestrooi met zout.
  • Verhoog de temperatuur tot 240 °C.
  • Leg de plakken runderhaas in een ovenschaal, bedek met rucola en besprenkel met olijfolie.
  • Bestrooi met peper en zout, zet 1 minuut in de oven.
  • Serveer de aardappelen met de runderhaas en rucola.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse tomatensalade met balsamico en Parmezaanse kaas.
Wijnadvies:
Serveer met Relazione Dolcetto 2022 uit Dogliani, Italië – een soepele rode wijn die perfect past bij rundvlees en geroosterde aardappelen.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 36g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geurige Muntthee: Klassiek en Verkwikkend

Geurige Muntthee: Klassiek en Verkwikkend

Op zoek naar een moment van pure, verkwikkende rust? Deze geurige muntthee is de ultieme dorstlesser. Met een vleugje groene thee en de perfecte balans tussen zoet en fris is dit recept zo simpel als het maar kan, maar het effect is groots. Het is alsof je in Marokko op een zonnig terras zit, zonder je bank te verlaten. Trek 5 minuten en laat de stress van je afglijden!
Voorbereidingstijd5 minuten
trektijd5 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €0,25 - €0,50 per persoon

Equipment

Ingrediënten

  • 5-6 takjes munt gewassen
  • 1 liter water
  • 1 eetlepel losse groene thee of 2 theezakjes
  • 100 gram suiker

Instructies

  • Was 5-6 takjes verse munt grondig.
  • Breng 1 liter water in een pan aan de kook.
  • Zodra het water kookt, neem je de pan direct van het vuur.
  • Voeg de munt, de 1 eetlepel losse groene thee (of 2 theezakjes) en 100 gram suiker toe aan het hete water.
  • Laat de thee circa 5 minuten trekken.
  • Langer trekken resulteert in een sterkere, mogelijk bitterdere smaak door de groene thee.
  • Schenk de thee door een zeef (om de losse thee en muntblaadjes te verwijderen) in een theepot en serveer de geurige muntthee direct en heet.

Notities

Serveersuggestie
Serveer de muntthee in kleine, traditionele Marokkaanse theeglaasjes. Voor een extra frisse touch kun je een schijfje citroen toevoegen.
Wijnadvies
Bij een heerlijke, verkwikkende en gesuikerde Warme Drank als deze geurige muntthee is het advies om te genieten van de thee zelf! Wijn zou de frisse munt en de theesmaak volledig tenietdoen. Als je toch een moment van ontspanning zoekt, is een versterkte wijn zoals een Tawny Port (die vaak na een maaltijd wordt genoten) een hartig en complementair alternatief. Maar laten we eerlijk zijn: thee is thee en wijn is wijn. Vandaag genieten we van de verkwikkende, suikerzoete hitte van de munt!

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 25g

Bleekselderijsoep met Stilton

Bleekselderijsoep met Stilton

Vergeet de flauwe soepjes en maak je klaar voor een culinaire ervaring van formaat. Deze bleekselderijsoep is zo romig en vol van smaak dat je hem wel als hoofdgerecht zou willen serveren. De Engelse Stilton zorgt voor een onweerstaanbaar scherp randje, terwijl de bleekselderij voor een frisse toets zorgt. Het is het perfecte voorgerecht om indruk te maken op je gasten, en je zult gegarandeerd om complimenten worden gevraagd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 395kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 4,50 p.p. (schatting)

Ingrediënten

  • ½ dl Droge witte wijn
  • 1 bekertje Crème fraîche 125 ml
  • 2 eetlepels Boter of margarine
  • 2 eetlepels Bloem
  • 1 pot Gevogeltefond 380 ml
  • 150 g Stilton kaas
  • 1 struik Bleekselderij
  • 1 Ui
  • Versgemalen zout
  • Versgemalen peper

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak de bleekselderij schoon en schil een stengel met een dunschiller.
  • Snijd deze stengel in luciferdunne reepjes.
  • Snijd de rest van de bleekselderij in stukjes.
  • Pel en snipper de ui.

Koken:

  • Verhit de boter in een pan en fruit de stukjes bleekselderij en de ui gedurende circa 5 minuten zachtjes.
  • Schep de bloem erdoor.
  • Schenk de wijn en 1 dl van de fond erbij en breng al roerend aan de kook tot er een gebonden massa ontstaat.
  • Voeg de rest van de fond en 3 dl water scheutje voor scheutje toe en kook de groenten in circa 15 minuten gaar.

Pureren en afwerken:

  • Snijd de korst van de Stilton en snijd de kaas in kleine stukjes.
  • Pureer de groenten met het kookvocht tot een gladde soep met een staafmixer.
  • Voeg de crème fraîche en de helft van de kaas toe en mix erdoor.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Roer de reepjes bleekselderij door de soep en verwarm hem opnieuw, maar laat niet meer koken.

Serveren:

  • Schep de soep in diepe borden en strooi de rest van de Stilton erover.
  • Serveer met stokbrood of peterseliecroutons.

Notities

Bleekselderijsoep met Stilton bleekselderijsoep-stilton
Teaser:
Vergeet de flauwe soepjes en maak je klaar voor een culinaire ervaring van formaat. Deze bleekselderijsoep is zo romig en vol van smaak dat je hem wel als hoofdgerecht zou willen serveren. De Engelse Stilton zorgt voor een onweerstaanbaar scherp randje, terwijl de bleekselderij voor een frisse toets zorgt. Het is het perfecte

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 18g | Vet: 31g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Vegetarische Groentebiryani

Vegetarische Groentebiryani

Bereid je voor op een reis naar het kruidige hart van India! Deze vegetarische biryani is een explosie van smaak en kleur, zo verrassend dat je vlees geen seconde zult missen. De zorgvuldig gelaagde rijst en groentecurry, doordrenkt met een symfonie van specerijen, brengt je smaakpapillen in een staat van opperste gelukzaligheid. Het is het perfecte excuus om de avond door te brengen met je favoriete Bollywood-film, want na het proeven van dit gerecht ben je gegarandeerd verkocht aan de Indiase keuken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst, Zuivel
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 325kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Cost: € 3,50 p.p. (schatting)

Ingrediënten

  • 100 g Bloemkool
  • 75 g Champignons
  • 75 g Sperziebonen
  • 50 g Doperwten diepvries
  • 2 Rode pepers
  • 2 Eetlepels Magere yoghurt
  • 3 Kruidnagels
  • 3 Laurierblaadjes
  • 3 Teentjes knoflook
  • 225 g Basmatirijst
  • 1 zakje Verse koriander 15 g
  • 3 Eetlepels Olie
  • Snufje Nootmuskaat
  • 1 Rode paprika
  • 1 Tomaat
  • 1 Ui
  • 1 klein stukje Gember
  • 1 Kaneelstokje
  • 1 stukje Kardemom
  • 1 theelepel Kurkuma
  • 1 theelepel Chilipoeder
  • Zout
  • 1 Eetlepel Slagroom

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat de rijst circa 15 minuten in ruim koud water weken en laat hem daarna goed uitlekken in een vergiet.
  • Verdun de yoghurt met 3 tot 4 eetlepels water.
  • Maak alle groenten schoon.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes, de sperziebonen, paprika en tomaat in stukjes.
  • Snijd de pepers in reepjes.
  • Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snipper de ui en knoflook fijn.
  • Schil en hak de gember fijn.
  • Hak de koriander fijn.

Groentecurry bereiden:

  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan en fruit de ui circa 3 minuten zachtjes.
  • Voeg de rest van de olie, komijn, knoflook en gember toe en bak circa 30 seconden.
  • Roer de kurkuma, chilipoeder en zout erdoor en bak nog circa 1 minuut.
  • Schep de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers erdoor en laat afgedekt circa 10 minuten beetgaar stoven.
  • Verwijder het deksel en verwarm nog circa 5 minuten om het vocht te laten verdampen.
  • Roer een snufje nootmuskaat, de slagroom en de helft van de koriander erdoor.

Biryani maken:

  • Breng intussen in een pan 1 liter water met de kruidnagels, het kaneelstokje, de laurierblaadjes en de kardemom aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook 2 minuten.
  • Giet de rijst af, verwijder de specerijen en verdeel de rijst in drie porties.
  • Leg in de pan een portie rijst op de bodem en schep hierover de helft van de groentecurry.
  • Hierover verdeel je weer een laag rijst en een laag groente.
  • Dek af met de laatste laag rijst.
  • Strooi de rest van de koriander over de rijst en schenk het yoghurtmengsel erover.
  • Laat de biryani afgedekt circa 25 minuten zachtjes gaar koken.

Notities

Serveertip:
Serveer de biryani als een compleet hoofdgerecht of met een extra bijgerecht zoals naanbrood of een frisse komkommersalade. Voor een extra luxe presentatie kun je het gerecht serveren met wat geroosterde amandelen of cashewnoten.
Wijnadvies:
Bij deze kruidige en aromatische biryani past een wijn die de complexe smaken complimenteert zonder ze te overschaduwen. Een frisse Riesling is hier een uitstekende keuze, want de lichte zoetheid en de hoge zuurgraad van de wijn balanceren de kruidigheid van het gerecht. Een fruitige Sauvignon Blanc past ook uitstekend, met zijn levendige smaken van citrus en groene appel die zorgen voor een verfrissende tegenhanger.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 5g