Brabantse bloedworstbitterballen

Brabantse bloedworstbitterballen

Een unieke twist op de klassieke bitterbal: gevuld met Brabantse bloedworst.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Snack, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en voeg de bloem toe.
  • Roer goed om tot een gladde roux.
  • Voeg geleidelijk de kippenbouillon toe terwijl je blijft roeren, totdat een dikke saus ontstaat.
  • Laat het geheel zachtjes doorkoken.
  • Snijd de Brabantse bloedworst in kleine blokjes (brunoise) en meng deze door de saus.
  • Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Vorm ballen van het afgekoelde mengsel en rol ze door het paneermeel.
  • Haal de ballen door het eiwit en laat het overtollige eiwit eraf glijden.
  • Verhit de frituurpan tot 180°C en frituur de bitterballen tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de bitterballen uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer direct en geniet van deze hartige hapjes!

Notities

Serveertip:
Serveer met een mosterddip of een lichte aioli voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze hartige bitterballen gaan goed samen met een verfrissend biertje zoals een Pilsner of een Blond bier. De lichte bitterheid en frisheid van het bier snijden door de rijke smaak van de bloedworst en vullen het knapperige van de bitterballen aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Babi Pangang

Babi Pangang

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in reepjes
  • 3 uien gesneden
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 500 ml water
  • 1 bouillontablet vlees
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 potje atjar tjampoer
  • Maïzena

Instructies

  • Bak het varkensvlees in een beetje olie bruin en krokant.
  • Voeg de gesneden uien toe aan het vlees, samen met bruine suiker, sambal, ketjap en knoflook.
  • Laat dit alles ongeveer 15 minuten sudderen.
  • Kook in een andere pan 500 ml water en voeg het bouillonblokje, tomatenpuree en stroop toe.
  • Laat het geheel doorkoken.
  • Bind het mengsel met maïzena tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Voeg het gebonden mengsel toe aan het vlees en voeg het potje atjar tjampoer toe.
  • Serveer de Babi Pangang apart bij rijst of mie.

Notities

Serveertip:

Garneer de Babi Pangang eventueel met wat gesneden lente-ui voor extra smaak en textuur.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • grill
  • vuurvaste schoteltjes

Ingrediënten

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoor en laat even stoven.
  • Voeg geleidelijk de melk en room toe, en blijf roeren tot een gladde bechamelsaus ontstaat.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel een beetje saus en bestrooi met gemalen gruyère.
  • Plaats de schoteltjes onder de grill en laat ze goudbruin worden.
  • Serveer met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.
Het knapperige stokbrood is perfect om de heerlijke saus mee op te dippen.

Gegratineerde Gnocchi met Gorgonzolasaus

Gegratineerde Gnocchi met Gorgonzolasaus

Een romig en smaakvol gerecht van zelfgemaakte gnocchi met een rijke gorgonzolasaus.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Spuitzak met glad spuitmondje
  • schaaltjes
  • Oven of salamander

Ingrediënten

Voor de gnocchi:

Voor de saus:

  • 150 g gorgonzola in stukjes gesneden
  • 100 g mascarpone
  • 70 g boter
  • Zout
  • Peper

Instructies

Bereiding van de gnocchi:

  • Giet de melk in een pan met een snuf zout en de boter.
  • Breng aan de kook en haal van het vuur.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer stevig.
  • Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren totdat het mengsel loslaat van de panwand.
  • Haal van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, terwijl je blijft roeren tot het beslag glad is.
  • Roer de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat het mengsel afkoelen.

Bereiding van de saus:

  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Voeg de gorgonzola en mascarpone toe.
  • Verwarm zachtjes tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Gnocchi bereiden:

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
  • Doe het gnocchibeslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Span een strak touwtje over de pan en spuit kleine stukjes deeg in het kokende water.
  • De gnocchi zijn gaar wanneer ze boven komen drijven.
  • Schep ze uit de pan en laat uitlekken.

Dresseren:

  • Verdeel de gnocchi over ovenschaaltjes.
  • Nappeer de gorgonzolasaus over de gnocchi.
  • Gratineer onder de salamander of in de oven tot de bovenkant licht goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gevulde Konijnepoten met Romige Dragonsaus

Gevulde Konijnepoten met Romige Dragonsaus

Een heerlijk gerecht met malse gevulde konijnepoten en een verfijnde dragonsaus.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de konijnepoten:

  • 4 konijnepoten achterpoten
  • 150 g kalfsgehakt
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels dragon fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 200 g bakbacon dun gesneden

Voor de saus:

  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalot fijngehakt
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl slagroom
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel dragon zeer fijngehakt

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Vul de konijnepoten met het kalfsgehakt, knoflook, dragon, zout en peper.
  • Wikkel de poten in de bacon.

Bereiding:

  • Plaats de konijnepoten in een ovenschaal.
  • Bak de poten 30-40 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Snijd de poten in plakken en leg ze op borden.

Voor de saus:

  • Smelt de boter in een pan en bak de sjalot 5 minuten zacht.
  • Voeg witte wijn, bouillon en mosterd toe en laat tot de helft inkoken.
  • Voeg de room toe en laat inkoken tot de gewenste dikte.
  • Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte dragon.

Afwerking:

  • Serveer de saus naast de konijnepoten en garneer met groene asperges.

Notities

Serveer de saus over de gevulde konijnepoten. Geniet van je maaltijd!
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 48g | Vet: 46g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Ossehaas in Deeg met Honing-Tijmsaus

Ossehaas in Deeg met Honing-Tijmsaus

Geniet van de verfijnde smaak van ossehaas in bladerdeeg, verrijkt met een smakelijke vulling van kalfsgehakt, kruiden en een honing-tijmsaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g ossehaas middenstuk
  • 1,25 dl droge rode wijn
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak

Vulling:

  • 200 g mager kalfsgehakt
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel groene peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 30 g geraspte ui
  • 1 eetlepel paneermeel

Deeg:

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Instructies

  • Wrijf het vlees in met olie en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Braad het vlees in een hete pan rondom aan gedurende 10 minuten.
  • Keer het regelmatig om, maar prik niet in het vlees.
  • Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper op een stuk aluminiumfolie.
  • Schenk de rode wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot ongeveer 2 eetlepels.
  • Bestrijk de ossehaas met het ingekookte braadvocht en laat het goed koud worden in de koelkast, verpakt in folie.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een lap van 3 mm dik.
  • Bestrijk in het midden 1/4 van de vulling.
  • Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
  • Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
  • Snijd restjes deeg in reepjes en leg deze over de bovenkant van het vlees.
  • Klop de eidooier los met de room en bestrijk het deeg ermee.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Braad het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten goudbruin.
  • Laat het 10 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Notities

Serveer met honing-tijmsaus.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een volle, krachtige Saint-Emilion. De wijn complementeert het rijke smaakprofiel van het rode vlees en de zoete honing-tijmsaus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Verfrissende Glühwein met Champagnesorbet

Verfrissende Glühwein met Champagnesorbet

Ervaar een nieuwe dimensie van glühwein met deze verfrissende variant, verrijkt met sprankelend champagnesorbetijs. Een unieke feestelijke traktatie voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 fles rode wijn 750 ml
  • ½ kopje sinaasappelsap
  • ¼ kopje honing of naar smaak
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • Schil van 1 sinaasappel in dunne reepjes gesneden
  • Champagnesorbetijs
  • Verse muntblaadjes optioneel

Instructies

  • Giet de rode wijn in een pan en verwarm op laag vuur.
  • Voeg sinaasappelsap, honing, kaneelstokje, kruidnagels, steranijs en sinaasappelschil toe aan de wijn.
  • Verwarm het mengsel zachtjes, maar laat het niet koken.
  • Laat het ongeveer 15-20 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Zeef het mengsel om de kruiden en sinaasappelschil te verwijderen.
  • Laat de glühwein volledig afkoelen in de koelkast.
  • Giet de gekoelde glühwein in glazen.
  • Voeg een bolletje champagnesorbetijs toe aan elk glas.
  • Garneer indien gewenst met verse muntblaadjes.
  • Serveer direct en geniet van deze feestelijke traktatie.

Notities

Dit drankje is al op basis van wijn, dus er is geen aanvullende wijnsuggestie nodig.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Romantische Chocoladetaart voor Twee

Romantische Chocoladetaart voor Twee

Een heerlijke en luxe chocoladetaart, perfect voor een speciale gelegenheid zoals Valentijnsdag!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 200 g suiker
  • 40 g boter
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • 16 g gist
  • Rum
  • Abrikozenconfituur
  • 1 plak chocolade gesmolten
  • Poedersuiker
  • 1 granaatappel

Instructies

  • Meng eierdooiers met suiker en boter tot een gladde crème.
  • Voeg een eetlepel rum toe, een snufje zout, bloem, opgeklopte eiwitten en gist.
  • Mix tot een glad beslag zonder luchtbellen.
  • Vet een taartvorm in en giet het beslag erin.
  • Bak de taart ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 160 ºC.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Snijd de taart horizontaal door en smeer abrikozenconfituur tussen de lagen.
  • Smelt de gesmolten chocolade en een eetlepel poedersuiker in een pan.
  • Giet de chocolade over de taart en strijk deze uit.
  • Bestrooi de taart met granaatappelpitjes voordat je deze aan je geliefde serveert.

Notities

Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn, zoals een Muscat, past uitstekend bij de rijke chocoladesmaken van de taart.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Gemakkelijke Chili con Carne

Gemakkelijke Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 uien fijngehakt
  • 2 tot 3 paprika's in kleine stukjes gesneden
  • 1 prei in dunne plakjes gesneden
  • 500 g gehakt half-om-half of rund
  • 1 pakje chili con carne mix
  • Optioneel: sambal naar smaak
  • 400 g bruine bonen uitgelekt en afgespoeld

Instructies

  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de gehakte uien goudbruin in de pan en voeg vervolgens het gehakt toe.
  • Bak het gehakt tot het bruin is.
  • Voeg de paprika's en prei toe aan de pan en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Meng de chili con carne mix met water volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet de aangelengde mix in de pan en laat het geheel nog 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de bruine bonen toe aan de pan en laat het gerecht nog enkele minuten warm worden.
  • Serveer de chili con carne met gebakken aardappelen, frietjes of rijst.

Notities

Voor een complete maaltijd kun je deze chili con carne serveren met een frisse salade en wat zure room.

Wijnadvies

Een goed bijpassende wijn is een fruitige rode wijn zoals een Malbec of een Zinfandel, die de pittige smaken van de chili con carne goed aanvult.

Pittige Runder Chili con Carne

Pittige Runder Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blikken rode kidneybonen 400 g elk, uitgelekt en afgespoeld
  • 750 g rundergehakt
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 prei in ringen gesneden
  • ½ blikje tomatenpuree 70 g
  • 1 ½ eetlepel sambal trassi
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel sereh citroengras
  • Zout naar smaak
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze beginnen te bruinen.
  • Voeg het rundergehakt toe, samen met de tomatenpuree, sambal, laos en sereh.
  • Bak het gehakt tot het rul en gaar is.
  • Voeg de uitgelekte kidneybonen toe samen met een scheutje water.
  • Laat het geheel nog 8 minuten sudderen totdat de saus begint te binden.
  • Voeg de prei toe en laat het nog 2 minuten sudderen.
  • Serveer de pittige runder chili con carne met witte rijst.

Notities

Voor een extra pittige smaak kun je meer sambal toevoegen.
Garneer de chili con carne eventueel met wat verse koriander en een lepel zure room.
Bewaar eventuele restjes in een afgesloten bakje in de koelkast.