Saffraansoep met Gerookte Zalm en Zeeaster
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 380 ml visfond
- 1 envelopje saffraandraadjes
- 2 dl koksroom
- 75 g zeeaster alternatief: kleine blaadjes verse spinazie
- 1 eetlepel sherry
- 100 g gerookte zalmblokjes
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
Breng de visfond samen met 4 dl water aan de kook in een pan.
Voeg de saffraandraadjes toe en laat ze ongeveer 3 minuten meekoken.
Schenk de koksroom bij de fond en laat de soep nog 1 minuut zachtjes doorkoken.
Haal de pan van het vuur als de soep niet direct wordt geserveerd.
Bewaar de afgekoelde soep afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Breng de soep opnieuw aan de kook.
Voeg de zeeaster (of spinazie) toe en laat deze 2-3 minuten slinken in de soep.
Roer de sherry en de gerookte zalmblokjes door de soep.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier kommen en serveer.
Wijnadvies:
Bij deze rijke en smaakvolle saffraansoep past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier. Deze wijnen hebben een volle body en subtiele kruidige aroma's die goed samengaan met de saffraan en de romigheid van de soep.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Vanille Wodka Granita met Frambozen en Basilicum
inclusief vriezen4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
lage ovenschaal
vork
scherp mes
- 1 vanillestokje
- 150 g kristalsuiker
- 5 dl water
- 2 dl wodka
- 150 g frambozen
- 12 blaadjes basilicum
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
Breng in een pan 5 dl water samen met de suiker, het vanillestokje en het vanillemerg aan de kook.
Laat het mengsel ongeveer 5 minuten tegen de kook aan blijven terwijl je regelmatig roert tot alle suiker is opgelost.
Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwijder het vanillestokje uit de siroop en roer de helft van de wodka erdoor.
Schenk het mengsel in een lage ovenschaal en zet deze in de vriezer.
Na 2 uur, neem de schaal uit de vriezer en roer de lichtbevroren massa met een vork door om ijskristallen los te maken.
Plaats de schaal terug in de vriezer en herhaal dit proces drie keer, telkens na 1 uur vriezen, totdat een sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
Granita kan tot gebruik in de vriezer worden bewaard.
Uur voor serveren, zet vier mooie glazen in de vriezer.
Veeg de frambozen voorzichtig schoon.
Pluk de basilicumblaadjes en houd 4 mooie blaadjes apart voor garnering.
Rol de overige blaadjes op als een sigaartje en snijd ze in flinterdunne reepjes met een scherp mes.
Neem de granita uit de vriezer en schep deze nogmaals om met een vork.
Meng de basilicumreepjes erdoor.
Neem de glazen uit de vriezer en leg in elk glas 3 frambozen.
Verdeel de resterende wodka over de glazen.
Vul de glazen in laagjes met de wodka-vanillegranita en de resterende frambozen.
Garneer elk glas met een basilicumblaadje.
Wijnadvies:
Hoewel granita meestal zonder wijn wordt geserveerd, kun je bij deze vanille wodka granita een glas Prosecco of een lichte, sprankelende Moscato overwegen. De frisse bubbels en zoetheid van de wijn vullen de smaken van de granita mooi aan.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Romige Witlofstamppot met Hamreepjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 struikjes witlof ca. 500 g
- 1 eetlepel boter
- 1,2 dl melk
- 1 pakje aardappelpuree met kaas
- 200 g hamreepjes
Was de witlof en halveer ze in de lengte.
Verwijder de bittere kern en snijd de struikjes in reepjes.
Verhit de boter in de wok en roerbak de witlofreepjes ongeveer 4 minuten.
Verdun intussen de melk met 3,5 dl water in een pan en breng dit aan de kook.
Neem de pan van het vuur en roer het pureepoeder erdoor.
Schep de witlof en hamreepjes door de warme aardappelpuree.
Verdeel de witlofstamppot over twee borden en serveer direct.
Wijnadvies:
Een glas Pinot Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Veldsla met Nectarine en Knapperige Kipgrillworst
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g groene aspergepunten
- Zout
- 150 g kipgrillworst
- 2 nectarines
- 50 g amandelen
- 2 eetlepels witte-wijnazijn
- 2 theelepels Zaanse mosterd
- 6 eetlepels walnotenolie
- Versgemalen peper
- 150 g veldsla met bietjes
Verwarm de ovengrill voor.
Kook de aspergepunten in een pan met ruim water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Spoel de aspergepunten af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
Snijd de kipgrillworst in blokjes en spreid uit op een bakplaat.
Plaats de bakplaat ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster de worst in circa 5 minuten knapperig bruin, regelmatig omscheppen.
Was de nectarines en snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
Hak de amandelen grof.
Klop in een slaschaal de azijn met de mosterd, walnotenolie, zout en peper tot een dressing.
Schep de veldsla met bietjes, aspergepunten en nectarine door de dressing.
Strooi de blokjes worst en de gehakte amandelen over de salade.
Voor een vegetarische variant kunnen blokjes rookkaas in plaats van kipgrillworst gebruikt worden. Dit behoudt de rokerige smaak die goed contrasteert met het friszoete van de bietjes en nectarines.
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Frisse Tuinerwten Timbaaltjes met Balsamicosiroop
Inclusief koeltijd2 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 dl balsamicoazijn
- 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
- 1 theelepel poedersuiker
- 125 gr ricotta
- 15 g verse munt
- 2 eetlepels mayonaise
- 225 g diepvries tuinerwten
- 3 blaadjes gelatine
- olie om in te vetten
- versgemalen witte peper
Breng in een pan 1 dl water met het bouillonpoeder en de diepvries tuinerwten aan de kook.
Kook de erwten in ongeveer 5 minuten gaar.
Week ondertussen de gelatine 5 minuten in een kom met koud water.
Pluk de muntblaadjes van de takjes.
Giet de gelatine af, knijp deze uit en los op in 3 eetlepels kookvocht van de erwten.
Pureer in een keukenmachine de erwten met het resterende kookvocht, ricotta, mayonaise en de helft van de munt tot een glad mengsel.
Roer het gelatinemengsel door de erwtenpuree en breng op smaak met zout en peper.
Vet de timbaaltjes in en schep de erwtenpuree erin.
Laat de timbaaltjes ongeveer 1,5 uur in de koelkast opstijven.
Dek daarna de bovenkant af met plasticfolie.
Breng in een pan de balsamicoazijn en poedersuiker aan de kook en laat op laag vuur tot de helft inkoken.
Laat afkoelen en bewaar afgedekt op een koele plaats.
Houd de timbaaltjes even in een bak met heet water zodat ze makkelijker loslaten en keer ze op vier borden.
Garneer met de balsamicosiroop en de rest van de munt.
Serveer met een frisse Sauvignon Blanc.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 11g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Mexicaanse Tuinbonen Taco's met Kruidenkaas
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote rode paprika
- ½ fles sun dried tomato sauce 90 ml
- ½ pot witte kaasblokjes kruiden 150 g
- 1 pak tuinboontjes fijn diepvries
- 6 tacoschelpen uit een pak van 12 stuks
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Laat de kaasblokjes uitlekken.
Was de paprika, maak schoon en snijd in dunne reepjes.
Breng water aan de kook in een pan en kook de tuinbonen beetgaar.
Giet de tuinbonen af.
Leg de taco's op een bakplaat of hang ze omgekeerd op een rooster en verwarm ze 3-4 minuten in de oven.
Serveer de taco's apart met tuinbonen, saus, paprika en kaasblokjes en laat iedereen zijn eigen taco's vullen aan tafel.
Serveer met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Trio van Oesters met Drie Sauzen
Bereidingstijd24 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 8 blaadjes basilicum
- 1 bosuitje
- 1 citroen
- Grofgemalen zwarte peper
- IJsblokjes
- 4 takjes koriander
- 1 teentje knoflook
- 1 limoen
- 1 eetlepel olijfolie
- 24 oesters
- 1 rode peper
- ½ rode ui
- 1 tomaat
- 2 eetlepels Thaise vissaus Nuac Nam
- Suiker mespunt
Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Pel en snipper de ui en knoflook.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui en knoflook.
Voeg de tomaat en een mespunt suiker toe en warm ca.
1 minuut mee.
Doe het mengsel in een kom en laat afkoelen.
Maak het bosuitje schoon en snijd in flinterdunne ringetjes.
Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en hak fijn.
Knip de blaadjes van de koriander fijn.
Pers de limoen uit.
Klop in een kom een dressing van het bosuitje, de rode peper, koriander, limoensap, vissaus en een mespunt suiker.
Snijd de basilicum in reepjes.
Roer de azijn, zwarte peper en basilicum door de tomaatblokjes.
Snijd de citroen in 8 partjes.
Open de oesters voorzichtig met een oestermes.
Snijd de oesters los en verwijder eventuele scherfjes.
Leg de oesters in hun schelp op een schaal met grofgemalen ijs.
Zet de Thaise dressing, tomatensalsa, citroenpartjes en een molen met zwarte peperkorrels naast de oesters op het buffet.
Serveer de oesters naar keuze met een lepeltje dressing of salsa, of op klassieke wijze met grofgemalen zwarte peper en wat citroensap.
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chablis of een Sauvignon Blanc.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 5g | Vet: 3g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Tortelloni met Basilicumolie en Cherrytomaatjes
Verwen jezelf en je gasten met deze heerlijke hapjes van tortelloni, cherrytomaatjes en frisse basilicumolie. Perfect voor een elegante start van je maaltijd of als feestelijke borrelhap!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 4 cherrytomaatjes
- 15 g verse basilicum
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 tortelloni con formaggio e nocci met kaas en nootjes
Breng een pan met water aan de kook.
Dompel de cherrytomaatjes kort onder in het kokende water om de velletjes los te trekken.
Laat het velletje bij het kroontje hangen voor een mooie presentatie.
Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes en kook ze 20 seconden in hetzelfde kokende water.
Pureer de gekookte basilicumblaadjes door een zeef, vang de puree op en meng deze met de olijfolie.
Roer goed door elkaar.
Kook de tortelloni in een pan met water volgens de aanwijzingen op de verpakking, meestal ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Giet af.
Rijg een tortelloni, een cherrytomaatje en een basilicumblaadje aan een cocktailprikker.
Sprenkel de basilicumolie over de gemaakte hapjes voordat je ze serveert.
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij deze tortelloni met basilicumolie. Deze wijnen complementeren de delicate smaken van de kaas en basilicum.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Romige Tagliatelle met Zalm en Citroen-Broccoli
Een smaakvolle maaltijd met een romige zalmroomsaus, frisse citroen en knapperige broccoli. Perfect voor een snelle doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 150 g verse roomkaas met kruiden
- 200 g zalmsnippers
- 400 g tagliatelle bicolore
- 600 g broccoliroosjes
- 2 el kraanwater
- ½ citroen
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
Kook ondertussen de broccoli in ca.
5 minuten beetgaar.
Laat in een pan de roomkaas op laag vuur smelten.
Boen de citroen schoon, rasp de gele schil boven de roomkaas en pers het sap uit.
Roer de zalmsnippers, citroensap en water door de roomkaas en verwarm de saus nog ca. 1 minuut door.
Giet de tagliatelle en broccoli af en schep ze op een bord.
Schep de zalmsaus over de tagliatelle en serveer direct.
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23
Romige Knolselderijpuree met Appel en Kaneel
Deze romige knolselderijpuree combineert de aardse smaak van knolselderij met het frisse zoet van appel en een vleugje kaneel.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 knolselderij
- 1 appel
- 125 ml slagroom
- 2 el boter
- 1 mespunt kaneel
- Zout naar smaak
Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes.
Kook de knolselderijblokjes in weinig water met een snufje zout gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze zacht zijn.
Giet af.
Schil ondertussen de appel, verwijder het klokhuis, en snijd de appel in blokjes.
Breng de slagroom aan de kook in een pan, voeg de appelblokjes toe en laat ze zacht worden.
Meng de appelroom en de boter door de gekookte knolselderij.
Klop het geheel met een staafmixer tot een romige puree.
Voeg een mespunt kaneel toe en roer goed door.
Serveer warm.
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Riesling past goed bij deze romige puree.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 23