Traditionele Bierpap met Donkerbruin Bier

Traditionele Bierpap met Donkerbruin Bier

Een traditionele Nederlandse bierpap, gemaakt met melk, maïzena en donkerbruin bier – perfect als voedzaam nagerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 75 g maïzena
  • Snufje zout
  • ¼ liter donkerbruin bier

Instructies

  • Neem wat van de melk af om de maïzena mee aan te maken.
  • Breng de rest van de melk met een snufje zout aan de kook.
  • Giet, al roerende, de aangemaakte maïzena in de kokende melk.
  • Blijf roeren totdat de pap kookt en dikker wordt.
  • Voeg vlak voor het opdienen het bier toe en meng goed door.
  • Serveer de bierpap warm als nagerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een schepje suiker voor extra smaak.
Wijnadvies:
Dit gerecht is niet gebruikelijk in combinatie met wijn, maar een lichte, zoete dessertwijn kan een interessante aanvulling zijn.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 14g

Romige Gegratineerde Aardappelschotel met Kaas

Romige Gegratineerde Aardappelschotel met Kaas

Een heerlijke, romige gegratineerde aardappelschotel met een krokant kaaskorstje. Perfect als hoofdgerecht of bijgerecht voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • zeezout
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • 1 theelepel Silvo Selderieblad
  • 75 g geraspte jong belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Vet een ovenschaal in met boter of olie.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zeezout in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en laat ze iets afkoelen.
  • Snijd de aardappelen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de ovenschaal.
  • Los het bouillonpoeder op in 1 dl heet water en giet het over de aardappelplakjes.
  • Bestrooi de schotel met selderieblad en de geraspte kaas.
  • Plaats de schaal in het midden van de oven en bak gedurende 15 minuten, tot de kaas goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gegratineerde aardappelschotel met een frisse groene salade of gestoomde groenten voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past uitstekend bij dit romige gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Bieflapje met Sjalotjes en Honing

Bieflapje met Sjalotjes en Honing

Dit snelle en smakelijke bieflapje met sjalotjes en honing is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Het vlees is heerlijk gekruid met een zoete saus, ideaal voor een feestje op je bord.
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bieflapje van ca. 300 g
  • Silvo Zwarte peper naar smaak
  • 4 sjalotjes
  • 2 eetlepels olie
  • ½ theelepel Silvo Gemberwortel
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sherry
  • ½ theelepel suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels citroensap

Instructies

  • Bestrooi het bieflapje met zwarte peper en snijd het in reepjes.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze klein.
  • Verhit de olie in een pan en roerbak het vlees 3 minuten.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Fruit de sjalotjes in het achtergebleven bakvet.
  • Voeg gemberwortel, ketjap, sherry, suiker, honing en citroensap toe en roer goed door.
  • Laat het geheel even meebakken.
  • Doe de bieflapreepjes terug in de pan en roerbak alles nog 1 minuut.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot past goed bij dit gerecht. De zachte smaak van de wijn sluit mooi aan bij het zoete van de honing en de hartige smaken van het vlees.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 15g

Asperges met Kruidige Botersaus

Asperges met Kruidige Botersaus

Geniet van deze heerlijk gekruide asperges met een romige botersaus. Het perfecte bijgerecht voor een lichte, zomerse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • ½ theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel boter
  • 100 g roomboter
  • 1 eetlepel Silvo kruidenmix voor kruidenboter
  • Een paar druppels citroensap
  • 3 eetlepels crème fraîche

Instructies

  • Snijd de houtachtige uiteinden (± 2 cm) van de asperges af.
  • Schil de asperges van iets onder het kopje naar de onderkant met een dunschiller of aspergemesje.
  • Leg de geschilde asperges in koud water.
  • Breng in een grote pan (of aspergepan) ruim water aan de kook en voeg suiker, zout en boter toe.
  • Leg de asperges erin, breng het water opnieuw aan de kook en laat de asperges 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Neem de pan van het vuur en laat de asperges in de afgesloten pan nog 15-20 minuten nagaren in het kookvocht.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de Silvo kruidenmix, citroensap en crème fraîche toe, en verwarm al roerend (niet koken).
  • Schenk wat van de saus over de asperges en serveer de rest in een sauskom.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past uitstekend bij de romige kruidenbotersaus en de delicate smaak van de asperges.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 5g

Aardbeien Tiramisu met Limoen Jelly

Aardbeien Tiramisu met Limoen Jelly

Geniet van deze verfrissende aardbeien tiramisu, waarin een heerlijke jelly van aardbeien en limoen de basis vormt voor een romige laag mascarpone en koffie-drenkbare lange vingers.
Bereidingstijd40 minuten
afkoelen in de koelkast2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g aardbeien
  • ½ limoen
  • blaadje gelatine
  • 1 Silvo Vanillestokje
  • 2 dl koud water
  • 50 g suiker
  • 1 dl slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eierdooiers
  • 250 g mascarpone
  • 8 lange vingers
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 1 eetlepel Amaretto
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes.
  • Was de limoen en snijd deze in stukjes.
  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 2 dl koud water aan de kook met de aardbeien, vanillestokje, vanillemerg, suiker en limoen.
  • Laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het aardbeienvocht, laat het oplossen.
  • Giet het vocht door een fijne zeef en verdeel het over 4 grote wijnglazen.
  • Zet de glazen in de koelkast tot de jelly gestold is (minstens 2 uur).
  • Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf.
  • Klop in een mixer de eierdooiers met de resterende suiker tot een romige massa.
  • Voeg lepel voor lepel de mascarpone toe en meng goed door.
  • Roer voorzichtig de slagroom door het mascarponemengsel.
  • Besprenkel de lange vingers met koffie en Amaretto.
  • Haal de glazen met de jelly uit de koelkast.
  • Verdeel de lange vingers bovenop de jelly.
  • Giet het mascarponemengsel over de lange vingers en bestrooi de bovenkant met cacaopoeder.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij dit luchtige en fruitige nagerecht. De zoetheid van de wijn combineert perfect met de aardbeien en de rijke mascarpone

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 30g | Zout: 0.3g | Sugar: 35g

Aardappelsalade met Knapperige Spekjes en Frisse Appel

Aardappelsalade met Knapperige Spekjes en Frisse Appel

Deze aardappelsalade met spekjes is een heerlijke en makkelijke bijgerecht voor elke gelegenheid. De combinatie van spek, aardappel en frisse ingrediënten zorgt voor een perfecte balans van smaken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel water
  • 125 g magere rookspekblokjes
  • 1 kleine appel
  • 1 sjalotje
  • 4 augurken
  • 400 g vastkokende aardappelen
  • 1 eetlepel Silvo Shake It Salade kruiden

Instructies

  • Schil de aardappelen, kook ze gaar en laat ze afkoelen.
  • Snijd ze in blokjes.
  • Bak de spekblokjes uit tot ze knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Pel en snijd het sjalotje fijn.
  • Snijd de augurken in plakjes en was de appel.
  • Verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
  • Meng de Silvo Shake It Salade kruiden, water, mayonaise en yoghurt in een schaal.
  • Voeg de aardappelblokjes, spekjes, sjalot, augurken en appel toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat de salade minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Roer de salade nogmaals goed door en laat deze op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling, past goed bij deze salade. Het zuur van de wijn balanceert de romigheid van de mayonaise en de zoute spekjes.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Romige Aardappel-Courgettegratin met Kruidenkaas

Romige Aardappel-Courgettegratin met Kruidenkaas

Een heerlijke romige aardappel-courgettegratin met kruidenkaas, krokant gebakken in de oven – perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g aardappelen
  • Zout
  • 1 courgette ± 350 g
  • 1 el boter of margarine
  • Witte peper
  • tl Provençaalse kruiden
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 150 g roomkaas met kruiden
  • 1 dl volle melk
  • ¼ tl knoflookpoeder

Instructies

  • Serveer deze gratin als bijgerecht bij een gebraden kip, varkenshaas of een frisse salade.

Notities

Serveer deze gratin als bijgerecht bij een gebraden kip, varkenshaas of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gekruide Champignons met Wortel en Bleekselderij

Gekruide Champignons met Wortel en Bleekselderij

Deze gekruide champignons met wortel, bleekselderij en rode pepers zijn perfect als bijgerecht of om lang te bewaren dankzij het inmaken.
Bereidingstijd1 uur 19 minuten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Glazen potten (1 x 500 ml, 1 x 750 ml)
  • Canneleermesje
  • Steriliseerpan of grote kookpan
  • mes

Ingrediënten

  • ½ liter water
  • 1 +1/2 tl mosterdzaad
  • 1 +1/2 tl suiker
  • 10 kleine scherpe rode pepers gehalveerd en zonder zaadjes
  • 10 el witte wijnazijn
  • 125 g bleekselderij stukjes van 2 cm
  • 2 takjes dille
  • 250 g worteltjes in plakjes gesneden met canneleermesje
  • ¾ tl zwarte peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 400 g kleine champignons dun geschild
  • 80 g sjalotten elk in vieren gesneden
  • 1 teentje knoflook heel fijn

Instructies

  • Vermeng de worteltjes, bleekselderij, champignons, sjalotten en rode pepers en verdeel ze over twee glazen potten (500 ml en 750 ml).
  • Leg in elke pot een takje dille.
  • Breng in een pan het water aan de kook samen met de witte wijnazijn, suiker, zwarte peperkorrels, mosterdzaad en laurierblaadjes.
  • Laat dit daarna afkoelen.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe aan het vocht en schenk het over de groenten in de potten totdat alles net onderstaat.
  • Sluit de potten stevig af met een deksel en rubber ring.
  • Steriliseer de potten gedurende 1 uur in water van 98°C.
  • Zorg dat de potten volledig onder water staan tijdens het proces.
  • Laat de potten afkoelen en bewaar ze op een donkere, koele plaats.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De frisheid van de wijn complimenteert de zuren van het gerecht.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g

Ravioli met Romige Gorgonzolasaus

Ravioli met Romige Gorgonzolasaus

Een verfijnd voorgerecht met zelfgemaakte ravioli en een romige gorgonzolasaus.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Deegroller of pastamachine
  • Lepel
  • Uitsteekvorm (6 cm doorsnede)

Ingrediënten

Voor de pasta:

Voor de vulling:

  • 8 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 300 g verse ricotta
  • 125 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eidooier
  • ¼ theelepel nootmuskaat

Voor de saus:

  • 125 g gorgonzola op kamertemperatuur, in blokjes
  • 2 dl slagroom
  • 150 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Kneed de bloem, eieren, olie, zout en peper tot een stevig deeg.
  • Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Dek het deeg af en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Meng de peterselie, ricotta, Parmezaanse kaas, eidooier en nootmuskaat tot een vulling.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in porties en rol uit met een pastamachine of deegroller.
  • Begin bij stand 1 en werk naar stand 6 of 7.
  • Bestrooi het werkvlak met bloem als het deeg plakkerig wordt.
  • Leg deegplakken op een bebloemd oppervlak.
  • Schep theelepels vulling met 8 cm tussenruimte op het deeg.
  • Bestrijk de randen rond de vulling met water en leg een tweede plak deeg erover.
  • Druk de randen goed aan en steek rondjes van 6 cm uit.
  • Breng een grote pan water met zout en een scheutje olie aan de kook.
  • Kook de ravioli 5-8 minuten beetgaar.
  • Verwarm voor de saus de gorgonzola en slagroom al roerend op laag vuur.
  • Voeg 6 eetlepels Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout.
  • Verdeel de ravioli over de borden, schep wat saus erover en serveer de rest van de saus en Parmezaanse kaas apart.

Notities

Wijnadvies:
Schenk een geurige, zijdeachtige rode wijn zoals een Fleurie uit de Beaujolais.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 22g | Vet: 39g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Baskische Schapenkaascrème met Paprikasaus

Een elegante Baskische schapenkaascrème met een romige paprikasaus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dessertlepel pikante paprikapoeder
  • 1 dl kippenbouillon
  • 1 grote rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g Baskische schapenkaas Osseau-Iraty, geraspt
  • 100 g vloeibare room
  • 2 dl vloeibare room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 plakken Bayonne ham
  • Peper uit de molen
  • Zout

Instructies

  • Verwarm 100 g vloeibare room in een pan en breng langzaam aan de kook.
  • Voeg een beetje zout en peper toe en roer goed.
  • Voeg de geraspte schapenkaas toe en laat langzaam smelten terwijl je blijft roeren.
  • Verdeel de kaascrème over vier cocktailglazen.
  • Laat de glazen afkoelen en zet ze daarna afgedekt met folie 1 uur in de koelkast.
  • Maak de rode paprika schoon en snijd in stukken.
  • Schil de ui en snijd fijn.
  • Maak het teentje knoflook schoon en pers uit.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook zonder te laten kleuren.
  • Voeg een snufje zout toe en roer met een houten spatel.
  • Voeg de paprika, kippenbouillon en 2 dl vloeibare room toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Laat het mengsel afkoelen en pureer tot een gladde saus met een keukenmixer.
  • Breng de paprikasaus op smaak met zout en peper.
  • Dek de saus af met folie en zet deze 1 uur in de koelkast.
  • Snijd de Bayonne ham in dunne reepjes van ongeveer 3 cm lengte.
  • Verdeel de ham over de kaascrème in de glazen.
  • Giet de afgekoelde paprikasaus over de ham in de glazen.
  • Bestrooi met een beetje pikante paprikapoeder en voeg enkele druppels olijfolie toe.

Notities

Wijnadvies:
Muscadet past perfect bij dit gerecht dankzij zijn lichte, frisse karakter.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g