Zoetzure saus met ananas en gember

Zoetzure saus met ananas en gember

Deze Chinese zoetzure saus met ananas en gember is perfect voor bij allerlei oriëntaalse gerechten. Makkelijk te maken en vol smaak!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dranken, Saus
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 2 el maïzena
  • 2 el water extra
  • 2 el ketjap
  • 5 bolletjes gember
  • 5 el keukenstroop
  • 1 klein blikje ananas
  • 4 el azijn

Instructies

  • Smelt de keukenstroop op een zacht vuurtje.
  • Voeg de azijn, ketjap, water en het sap van het blikje ananas toe.
  • Meng 2 el water met de maïzena tot een glad papje en voeg dit toe aan de saus.
  • Breng de saus aan de kook.
  • Snijd de gember fijn en voeg deze samen met de ananasstukjes toe aan de saus.
  • Laat de saus enkele minuten doorkoken tot hij dikker wordt.

Notities

Serveertip:
Serveer deze saus bij gerechten zoals gefrituurde kip of loempia's voor een heerlijk zoetzure smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoetzure smaak van de saus.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 11g

Goudbruine Honingpastinaak

Goudbruine Honingpastinaak

Deze geroosterde pastinaak met een vleugje honing heeft een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. Een perfect winters bijgerecht!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Nog Zonder foto

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 L volle melk
  • 2 el heldere honing
  • 6 pastinaken
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en verwijder de kern.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
  • Blancheer de pastinaakstukken 2-3 minuten in de melk en laat uitlekken.
  • Leg de pastinaken op een bakblik, strooi er peper en zout over en besprenkel met olie.
  • Rooster 25-30 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Giet de laatste minuten de honing over de pastinaak en schep om.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterde noten of een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Snijbietroompuree

Snijbietroompuree

Een romig bijgerecht van snijbiet, eenvoudig te bereiden en heerlijk als smaakvolle groentepuree. Varieer met nootmuskaat of basilicum voor extra diepte.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten, Noten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Pureestamper of staafmixer

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 1 dl room
  • 1,5 kg snijbiet blad en/of stelen
  • Zout

Instructies

  • Snijd de stelen in kleine reepjes als je ze gebruikt.
  • Snijd de gewassen bladeren in repen en vervolgens in stukken.
  • Kook de snijbiet in 5 à 10 minuten gaar met het aanhangende water en een beetje zout.
  • Pureer de groenten en laat de boter erin smelten.
  • Klop de room stijf en roer deze door de puree.
  • Voor extra smaak, voeg nootmuskaat of verse basilicum toe.
  • Dit gerecht kan worden ingevroren.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij aardappelen of een stukje vlees of vis.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Linzensoep met Citroen

Linzensoep met Citroen

Verfrissende linzensoep met citroen, rijk aan eiwitten en vezels. Perfect voor een voedzame Iftar.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bouillon groente of kip
  • Citroensap
  • Kruiden komijn, kurkuma
  • Linzen rode of groene
  • Selderij
  • Ui
  • Wortel

Instructies

  • Fruit de ui, wortel en selderij.
  • Voeg de linzen, bouillon en kruiden toe.
  • Laat sudderen tot de linzen gaar zijn.
  • Voeg citroensap toe voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met een schijfje citroen en een stuk brood.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Hartige ham-champignonsoufflé

Hartige ham-champignonsoufflé

Een luchtige soufflé met ham en champignons, een perfect hartig voorgerecht.
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g gekookte ham
  • 100 g champignons de Paris
  • 4 eieren
  • 250 ml melk
  • 50 g boter
  • 50 g meel
  • Muskaatnoot
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de champignons schoon, was ze in azijnwater, hak ze fijn en stoof ze in 25 g boter tot al het vocht verdampt is.
  • Hak de ham in kleine stukjes.
  • Smelt de resterende boter in een pan, voeg het meel toe, en klop stevig tot er geen klontjes meer zijn.
  • Roer tot een smeuïge, dikke saus.
  • Haal van het vuur en voeg de eierdooiers één voor één toe.
  • Meng de ham en de gestoofde champignons door de saus.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door de saus zonder te roeren.
  • Vet een soufflévorm licht in, bestrooi met meel, en vul deze tot de rand met het mengsel.
  • Plaats in een oven op 175-190 °C (thermostaat 5-6) en bak ongeveer 30 minuten.
  • Controleer de gaarheid zonder de ovendeur te openen.
  • Serveer direct zodra de soufflé mooi gerezen is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of enkele verse kruiden als garnering.
Wijnadvies:
Een lichte, rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir, past perfect bij de hartige smaak van deze soufflé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Chocoladesoufflé

Chocoladesoufflé

Een luchtige soufflé met rijke chocolade, ideaal als een elegante afsluiter van je diner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g fondantchocolade
  • 30 g meel
  • 100 g kristalsuiker
  • 400 ml melk
  • 4 eierdooiers
  • 6 eiwitten stijf geklopt
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Smelt de chocolade in een beetje zeer warme melk.
  • Voeg de rest van de lauwe melk toe en meng met de suiker tot een homogene massa.
  • Los het meel op in wat koude melk en voeg dit langzaam bij het chocolademengsel.
  • Verwarm het geheel op laag vuur, al roerend, totdat het kookt.
  • Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken.
  • Laat het 20-30 minuten afkoelen.
  • Meng er één voor één de eierdooiers door.
  • Boter de soufflévorm in.
  • Klop de eiwitten stijf (met een snufje zout voor stevigheid) en spatel ze voorzichtig door het afgekoelde mengsel.
  • Giet het beslag in de voorbereide soufflévorm.
  • Bak de soufflé 12-15 minuten in een matig warme oven (thermostaat 6).
  • Serveer de soufflé zodra hij goed gerezen is.
  • Open de oven niet tijdens het bakken.

Notities

Serveertip:
Bestuif met poedersuiker of serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals Muscat of een fruitige rode wijn past uitstekend bij de rijke chocoladesmaak.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Rijst met Tonijn in Witte Wijn en Kerrie

Rijst met Tonijn in Witte Wijn en Kerrie

Een smaakvol gerecht van rijst met tonijn, tomaten en uien in een witte wijnsaus met een vleugje kerrie. Perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Rijst, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote diepe schotel

Ingrediënten

  • 600 g gepelde rijst
  • 6 sneden tonijn
  • 6 uien
  • 4 tomaten
  • 3 dl witte Elzasserwijn
  • Sap van een citroen
  • 3 dl olie
  • 1 koffielepel kerrie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de rijst gedurende 18-20 minuten in water met veel zout.
  • Verhit de olie in een pan en bak de tonijn aan beide kanten bruin.
  • Houd de vis warm.
  • Pel en hak de uien en tomaten fijn.
  • Voeg ze toe aan de pan waarin de vis is gebraden, strooi de kerrie erover en laat het geheel even stoven op hoog vuur.
  • Voeg de witte wijn toe en laat deze voor de helft inkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout en zet de pan op een klein vuur.
  • Leg de tonijn in de saus en laat 35 minuten sudderen met het deksel op de pan.
  • Wanneer de braadtijd verstreken is, sprenkel het citroensap over de vis.
  • Schep de rijst in een grote diepe schotel en maak het lichtjes op.
  • Schep de tonijn met de groenten erover en versier met schijfjes citroen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een goede witte Elzasserwijn past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Romige Rapenpuree met Peterselie en Citroen

Romige Rapenpuree met Peterselie en Citroen

Een romige, smaakvolle rapenpuree met boter, room en een vleugje citroen. Perfect als bijgerecht voor gebraden of geroosterd vlees.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg rapen
  • 150 g boter
  • 1 dl room
  • 1 bosje peterselie
  • 1 citroen
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de rapen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Kook de rapen in zoutwater tot ze zacht en mals zijn.
  • Giet de rapen af en draai ze door een molentje.
  • Voeg peper, boter, room en gehakte peterselie toe en meng goed tot een smeuïge puree.
  • Voeg desnoods nog wat extra boter toe.
  • Sprenkel een beetje citroensap over de puree en proef.
  • Voeg indien nodig extra kruiden toe.
  • Serveer de puree zeer warm als bijgerecht.

Notities

Serveertip:
Deze puree is een uitstekende aanvulling bij gebraden of geroosterd vlees.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Peren Surprise met Chocoladesaus en Notenschilfers

Peren Surprise met Chocoladesaus en Notenschilfers

Een elegant dessert met gepocheerde peren, romige chocoladesaus en knapperige notenschilfers. Perfect als afsluiting van een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Diepe schotel of individuele kommetjes
  • Kleine steelpan

Ingrediënten

  • 6 peren
  • 100 g fijne suiker
  • 200 g fondant-chocolade
  • 50 g amandel- of hazelnootschilfers
  • 2 eetlepels sterke koffie
  • 200 g vanillesuiker

Instructies

  • Schil de peren en snijd ze in stukken.
  • Kook de peren met 200 g vanillesuiker in een pan op middelhoog vuur tot ze doorschijnend worden.
  • Giet de peren af en verdeel ze over een diepe schotel of individuele kommetjes.
  • Laat de peren volledig afkoelen.
  • Smelt ondertussen de fondant-chocolade op een laag vuur samen met de sterke koffie en de fijne suiker in een kleine steelpan.
  • Roer het mengsel regelmatig tot het een zalfachtige consistentie heeft.
  • Giet de warme chocoladesaus over de afgekoelde peren, zodat ze volledig bedekt zijn.
  • Strooi de amandel- of hazelnootschilfers over de chocoladesaus.
  • Serveer het dessert direct of voeg een bolletje vanille-ijs toe aan elk kommetje voor een extra feestelijk tintje.

Notities

Serveertip:
Serveer met een takje verse munt als garnering voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Combineer dit dessert met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato. De zoetheid van de wijn sluit prachtig aan bij de rijke chocoladesaus en de gepocheerde peren.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Bierpastei van Haas in Groene Kool

Een verfijnd voorgerecht met hazenrugfilet, groene kool en een rijke biersaus. Perfect voor een speciaal diner in het wildseizoen!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Ovenschotel, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pastei:

  • 400 g hazenrugfilet
  • 1 theelepel tijm
  • Zeezout
  • Groene peperkorrels
  • 60 g eidooier
  • 3 dl room
  • 2 flesjes bokbier 330 ml per flesje
  • 100 g magere spekblokjes
  • 8 grote groene koolbladeren
  • Nootmuskaat
  • 2 dl wildfond
  • 1 eetlepel honing
  • 3 jeneverbessen
  • 75 g koude boter in blokjes

Voor de garnering:

  • 15 g pijnboompitten
  • ½ krop eikenbladsla
  • ½ bakje veldsla
  • ½ bakje rucola

Instructies

Voorbereiding:

  • Blancheer de koolbladeren kort in kokend water en laat uitlekken.
  • Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer in de keukenmachine.

Maak de farce:

  • Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe aan de puree.
  • Meng er de eidooiers door, gevolgd door de room en ½ dl bier.
  • Zet de farce in de koelkast.

Bereid de kool:

  • Bak de spekblokjes uit in een pan, blus af met 1 flesje bokbier en kook tot de helft in.
  • Voeg de koolbladeren toe, breng op smaak met nootmuskaat, en laat enkele minuten zachtjes koken.

Samenstellen:

  • Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
  • Vul de vorm tot de helft met hazenfarce, leg een laag koolblad erop en vul verder met de farce.
  • Vouw de koolbladeren dicht.

Bakken:

  • Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 35 minuten.
  • Maak de saus:
  • Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
  • Klop de boter in klontjes door de saus.

Garnering:

  • Was, droog en pluk de slasoorten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Serveren:

  • Keer de cakevorm om, verwijder de folie en snijd de pastei in plakken.
  • Leg op elk bord een plak pastei en schenk de saus erover.
  • Garneer met sla en pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige plak volkorenbrood of een sneetje brioche om de rijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah past perfect bij de complexe smaken van deze bierpastei en de rijke biersaus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 11g