Gevulde Visrolletjes met Zalm en Nori
Een verfijnd voorgerecht van tong- of tongscharfilets, gevuld met verse zalm en nori, gestoomd tot perfectie en geserveerd met een smakelijke saus.
(plus 6-8 minuten stoomtijd)25 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
magnetronfolie
keukenfolie
- 4 tong- of tongscharfilets
- 4 norivellen gedroogd zeewier, natuurvoedings- of Japanse winkel
- 100 g verse zalm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Toefjes zeekraal optioneel
Leg de filets tussen huishoudfolie en sla ze met de zijkant van een breed mes zo plat mogelijk.
Knip de norivellen op de maat van de filets.
Snijd de zalm in 4 dikke repen.
Leg elke filet op een stuk magnetronfolie (met de kant waar het vel heeft gezeten naar boven) en bestrooi licht met zout en peper.
Leg een nori-vellum op de filets en leg aan het begin een reepje zalm op de nori.
Rol de filets op.
Rol de visrolletjes stevig in folie.
Stoom de rolletjes in een (stoom)pan boven kokend water gedurende 6-8 minuten, totdat ze gaar zijn.
Laat de rolletjes iets afkoelen en snijd ze schuin in 3 stukken.
Serveer de gevulde visrolletjes op borden met de saus eromheen.
Garneer eventueel met in boter gebakken zeekraal.
Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis om de subtiele smaken van de vis en zalm te complementeren.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 600g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Chocoladesaus
Een rijke en romige chocoladesaus, perfect om te serveren bij bv een ijstulband of andere desserts.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g cacao
- 50 g suiker
- ¼ liter water
- ⅛ liter slagroom
Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook.
Roer de slagroom erdoor en laat de saus iets indikken.
Serveer de chocoladesaus warm bij bv een ijstulband of ander dessert.
Wijnadvies
Serveer bij de chocoladesaus een rijke Port of een Shiraz voor de perfecte balans van smaken.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 10g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Haricots Verts à la Provençale met Geroosterde Pijnboompitten
Een simpel, maar smaakvol bijgerecht van haricots verts met geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte lunch of als bijgerecht.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g haricots verts
- 25 g boter
- 2 eetlepels pijnboompitten
Kook de haricots verts in ruim water met zout gedurende 6-8 minuten tot ze beetgaar zijn.
Laat ze uitlekken.
Smelt de boter in een pan en verwarm de haricots verts 5 minuten in de boter.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de haricots verts.
Wijnadvies
Bij het lamsvlees met mosterdsaus past een stevige wijn, zoals de Coronas 1990 van Torres, een rijke Spaanse wijn uit de Penedès.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 250g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Cremige Mosterdsaus met Cognac en Kalfsfond
Een rijke mosterdsaus met cognac en kalfsfond, perfect om je vleesgerechten te verrijken.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 168kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel mosterd
- 3 eetlepels cognac
- 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
- 50 g koude boter in klontjes
Meng de mosterd, cognac en kalfsfond in een pan en laat het zachtjes inkoken tot de helft.
Voeg in delen de boter toe en roer goed door, zonder de saus verder te laten koken.
Serveertip:
Heerlijk bij kalfsvlees, biefstuk of varkenshaas. Ook lekker bij gebakken aardappeltjes of gegrilde groenten.
Wijnadvies:
Combineer deze saus met een krachtige rode wijn zoals Bordeaux of Merlot om de rijke smaken te versterken.
Calories: 168kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 17g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Gratin de Champignons
Een romige gratin van gemengde paddestoelen, ideaal als bijgerecht voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g gemengde paddestoelen champignons, cantharellen, trompettes de la mortes, shiitake, boleten, in stukjes
- 2 eetlepels olie
- 1 ½ dl slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eidooiers
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olie in een pan en bak de paddestoelen 5 minuten.
Voeg de slagroom toe en laat het inkoken tot een dikke saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers door de saus.
Giet het mengsel in een ovenschaal.
Bak de gratin 20 minuten in het midden van de oven.
Snijd de gratin in stukjes en serveer bij ossehaas.
Wijnadvies
Deze gratin gaat uitstekend samen met een lichte, frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de paddestoelen aanvult.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 300g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Honing-Tijmsaus
Een zachte, zoete honing-tijmsaus die perfect past bij rood vlees zoals ossehaas, met een rijke smaak en een aromatische afwerking.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 389kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel zachte honing
- 3 eetlepels azijn
- 3 eetlepels witte wijn
- 3 takjes verse tijm
- 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
- 30 g koude boter in kleine klontjes
Verhit de boter in een pan en laat de honing op hoog vuur lichtbruin worden.
Voeg de azijn en witte wijn toe, en laat het mengsel op zacht vuur tot de helft inkoken.
Voeg de tijm en kalfsfond toe en laat het mengsel opnieuw tot de helft inkoken.
Zeef de saus om de tijm te verwijderen.
Verwarm de saus opnieuw en klop de koude boter erdoor (zorg ervoor dat de saus niet meer kookt).
Wijnadvies
Kies een volle, krachtige Saint-Emilion bij het rode vlees van de ossehaas en de zachtzoete honing-tijmsaus voor een perfect samengaan van smaken.
Calories: 389kcal | koolhydraten: 25.35g | Protein: 4.35g | Vet: 27.06g | Zout: 588g | Sugar: 17.43g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Ossehaas in Deeg
Een verfijnd hoofdgerecht van ossehaas in krokant bladerdeeg, gevuld met een smakelijke kalfsgehaktvulling, ideaal voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
rusttijd voor het vlees30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het vlees:
- 600 g ossehaas middenstuk
- 2 eetlepels olie
- Zout en peper naar smaak
- 1,25 dl droge rode wijn
Voor de vulling:
- 200 g mager kalfsgehakt
- ½ theelepel mosterd
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel groene peper
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 1 theelepel tijm
- 30 g geraspte ui
- 1 eetlepel paneermeel
Voor het deeg:
- 450 g bladerdeeg 10 plakjes
- 1 eidooier
- 2 eetlepels slagroom
Wrijf de ossehaas in met olie en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
Verhit een pan en braad het vlees in 10 minuten rondom aan, regelmatig omkeren (niet inprikken).
Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper.
Giet de wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot 2 eetlepels.
Bestrijk de ossehaas hiermee.
Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het goed koud worden in de koelkast.
Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
Strijk 1/4 deel van de vulling in het midden van het deeg.
Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
Snijd reepjes uit het resterende deeg en leg ze over de bovenkant van het vlees.
Klop de eidooier los met de slagroom en bestrijk het deeg hiermee.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten, of tot het goudbruin is.
Laat het voor het aansnijden 10 minuten rusten.
Serveer de ossehaas in deeg met honing-tijmsaus.
Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn, zoals Château Neuf du Pape of een Bordeaux, die goed past bij de rijke smaken van het vlees en de kruiden.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 600g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Gevulde Pompoen met Rijst, Rozijnen en Pistachenoten
Deze gevulde pompoen uit de oven is niet alleen heerlijk voor koude dagen, maar ziet er ook nog eens prachtig uit op tafel. Een kleurrijk en voedzaam vegetarisch hoofdgerecht dat gegarandeerd indruk maakt!
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine pompoen à 800 g
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 200 g rijst afgekoeld, gaar, of parelcouscous of quinoa
- 1 eetlepel tijm alleen de blaadjes
- 0.5 citroen rasp en sap
- 2 eetlepels blanke rozijnen
- 50 g pistachenoten gepeld
- 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 0.5 granaatappel alleen de pitten
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Snijd van de onderkant van de pompoen een klein kapje af zodat deze goed rechtop blijft staan.
Snijd vervolgens 3 cm van de bovenkant en houd dit apart.
Schep met een lepel de pitten uit de pompoen en leg de pompoen omgekeerd op een ingevette bakplaat.
Bestrijk zowel de pompoen als het kapje met olijfolie en bak ze in het midden van de oven voor 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte.
Verhit intussen de rest van de olie in een pan en fruit de rode ui in 5 minuten lichtbruin.
Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Voeg de gekookte rijst en tijm toe en roerbak dit mengsel 2 minuten.
Haal de pan van de warmtebron en voeg citroenrasp, citroensap, rozijnen, pistachenoten en geitenkaas toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal de pompoen uit de oven, draai hem om en vul met het rijstmengsel.
Zet de gevulde pompoen nog 10 minuten in de oven.
Serveer de pompoen op een mooie schaal en bestrooi met granaatappelpitjes.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen in de wijn vullen de zoete en hartige smaken van de gevulde pompoen goed aan.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade
Maak deze vrolijke zoenende octopussen met zure matten, chocolade en tumtums voor een kinderfeestje. Leuk om samen met de kinderen te maken en te versieren!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 161kcal
Author: Cor Klaar
- 16 zure matten bijv. aardbei, regenboog of mango
- 50 g pure chocolade
- 8 Buys Zoenen
- 16 tumtums
- 1 doosje mini Smarties
Knip van elke zure mat 4 tentakels door ze eerst in de lengte en daarna in de breedte door te knippen.
Smelt de chocolade au bain-marie door de stukjes chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met heet water te laten smelten (de kom mag het water niet raken).
Laat de chocolade iets afkoelen.
Zet de tumtums met de gesmolten chocolade vast op de zoenen als ogen.
Zet op elk oog een mini Smartie vast met de chocolade.
Plaats de zoenen op de zure matten om de octopus te maken.
Serveer deze zoete traktatie met kinderlimonade of vruchtensap.
Calories: 161kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Heksenbezems van Kaas en Prei
Maak deze gedurfde en eenvoudige heksenbezems van kaas en prei. Ideaal als hartige Halloween snack voor jong en oud!
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 4 plakken jonge kaas
- 8 volkoren soepstengels
- 5 cm prei
Breng een laag water aan de kook en zet het vuur uit.
Sluit de pan met het deksel.
Snijd dunne linten van 6 mm breed uit de prei en dompel ze in het hete water om ze soepel te maken.
Halveer de plakken kaas in de lengte en snijd franjes in de lange kant.
Breek een stukje van de soepstengels af tot ze ca.
20 cm lang zijn.
Wikkel de kaasfranjes om de soepstengels (aan de afgebroken kant) en knoop vast met een lintje van prei.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze hartige snack en complimenteert de milde smaak van kaas.
Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6