Tongrolletjes met Hollandaisesaus en Limoengarnituur
Verfijnde tongrolletjes gevuld met zalmmousse, geserveerd met een rijke Hollandaisesaus en een frisse garnering van limoen en bieslook.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Au bain-marie
plasticfolie
Voor de zalmmousse:
- 100 g zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 dl slagroom
- Zout en peper naar smaak
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 g boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- Cayennepeper naar smaak
Voorbereiden:
Zet een diepvries mengkom koud.
Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor.
Voeg de slagroom, zout en peper toe en meng goed.
Zet de zalmmousse in de koelkast om op te stijven.
Tongrolletjes maken:
Sla de tongfilets voorzichtig tussen plasticfolie platter.
Smeer een dunne laag zalmmousse over de filets en rol ze vanaf de dunne kant losjes op.
Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker en bewaar afgedekt in de koelkast.
Koken:
Breng de visbouillon, witte wijn en sjalot aan de kook.
Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
Dek af met aluminiumfolie en laat 20 minuten zachtjes gaar worden.
Hollandaisesaus maken:
Smelt de boter in de oven op 100°C.
Schep het melkachtige gedeelte uit de gesmolten boter.
Houd de gesmolten boter au bain-marie vloeibaar.
Klop de eidooiers au bain-marie tot een dikke massa.
Voeg water, citroensap en cayennepeper toe en blijf kloppen totdat het mengsel bleker en romiger wordt.
Voeg al kloppend in een dun straaltje de gesmolten boter toe.
De saus is klaar als hij op de achterkant van een lepel blijft hangen.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerken:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus eromheen.
Serveer met broccoli- en wortelpuree, en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.
Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een elegante Chardonnay, die de romige Hollandaisesaus perfect aanvult.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 800g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Gepeperde Zeeduivel met Rode Wijnsaus en Bakbacon
Gepeperde zeeduivel in krokant bacon, geserveerd met een rijke rode wijnsaus en gefrituurde prei, ideaal als luxe tussengerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g zeeduivelfilet in 4 moten
- 1 eetlepel grof gemalen zwarte peperkorrels
- 4 dunne plakken bakbacon
- 1 eetlepel boter
- 2 sjalotten heel fijngehakt
- 50 g wortel in heel kleine blokjes
- 50 g bleekselderij in heel kleine blokjes
- 200 g visgraten bijv. tong
- Peterseliestelen fijngehakt
- 2 dl rode wijn
- 3 dl visfond pot, inhoud 400 ml
- 4 dl kalfsfond
- Zout en versgemalen witte peper naar smaak
Voorbereiden:
Rol de zeeduivelfilets in de plakken bacon en druk de boven- en onderkant licht in de grof gemalen zwarte peper.
Voor de saus: Smelt de boter in een pan en bak de sjalotten, wortel, bleekselderij, visgraten en peterselie 10 minuten op laag vuur.
Voeg de rode wijn en visfond toe en roer de aanbaksels los.
Breng het geheel aan de kook en laat het op matig vuur tot de helft inkoken.
Schuim regelmatig af.
Zeef de saus en breng de kalfsfond aan de kook.
Laat het tot 1 dl inkoken en roer door de gezeefde saus.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de vis in een beboterde ovenschaal en bak de zeeduivel met bacon in 8-10 minuten gaar.
Verwarm de saus en breng op smaak met zout en peper.
Schep een beetje saus op de borden en leg de vis erop.
Serveer met gefrituurde prei julienne.
Wijnadvies
Een volle Pinot Noir of een elegante Sancerre past perfect bij de rijke smaken van de zeeduivel en de saus.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 700g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Salade van Verse Mosselen met Dijon Mosterd en Yoghurt
Een frisse salade van verse mosselen met een romige mosterd-yoghurt dressing, geserveerd op knapperig stokbrood en gegarneerd met bieslook.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 takje verse tijm
- 2 takjes peterselie
- 1 stengel bleekselderij in reepjes
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 3 dl visbouillon
- 1 ½ dl droge witte wijn
- 1 kg verse mosselen schoongemaakt
- 1 ½ dl slagroom
- ½ eetlepel Dijon-mosterd
- 1 dl volle yoghurt
- Zout en peper naar smaak
- 8 sneetjes stokbrood
- Lollo bionda slasoort
- 2 eetlepels bieslook fijngehakt
Breng in een grote pan de tijm, peterselie, selderij, sjalot, bouillon en wijn aan de kook.
Voeg de mosselen toe en kook ze op hoog vuur met de deksel op de pan gedurende 10 minuten, tot alle schelpen open zijn.
Schud de pan af en toe om.
Giet de mosselen af, vang het kookvocht op en zeef het.
Haal de mosselen uit de schelpen en laat ze afkoelen.
Kook het kookvocht tot een stroperig mengsel in en voeg de room en mosterd toe.
Laat het geheel inkoken tot een dikke saus en laat afkoelen.
Roer de yoghurt door de afgekoelde saus en breng op smaak met zout en peper.
Schep de mosselen door de saus.
Rooster de sneetjes stokbrood en beleg ze met lollo bionda.
Schep de mosselsalade op het brood en bestrooi met gehakte bieslook.
Wijnadvies
Serveer bij deze mosselsalade een frisse Sauvignon Blanc of een Muscadet die de zeesmaak van de mosselen aanvult.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 500g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Gefileerde Baars in Fillo-deeg met Spinazie en Romige Witte Wijnsaus
Een verfijnd hoofdgerecht van baarsfilet in krokant fillodeeg, geserveerd met een romige witte wijnsaus en verse spinazie.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 4 stukken baarsfilet 150 g, bijv. roodbaars of victoriabaars
- 8 vellen fillodeeg diepvries, Easy bakery
- 40 g boter
- 150 g wilde spinazie, kleingesneden
- Zout naar smaak
- Versgemalen witte peper naar smaak
- 2 dl visbouillon van tablet
- ¼ dl witte wijn
- 2 ½ dl slagroom
- Citroensap naar smaak
Verwarm de oven voor op 240°C.
Bak 140 g spinazie in 20 g boter 2-3 minuten zachtjes tot het geslonken is.
Laat afkoelen.
Leg steeds 2 vellen fillodeeg op elkaar en leg de baarsfilets erop.
Bestrooi met zout en peper.
Verdeel de gesmoorde spinazie over de visfilets.
Vouw het deeg zorgvuldig tot pakketjes.
Smelt de rest van de boter en bestrijk de bovenkant van de pakketjes ermee.
Leg de pakketjes op een bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Bestrijk de pakketjes opnieuw met boter en zet ze nog 4 minuten in de uitgeschakelde oven.
Breng de visbouillon met de witte wijn aan de kook en laat op hoog vuur inkoken tot een stroperige consistentie.
Voeg de slagroom toe en laat het inkoken tot sausdikte.
Breng op smaak met zout, peper en een beetje citroensap.
Roer de rest van de spinazie door de saus.
Leg de vispakketjes op de borden en schep wat saus ernaast.
Wijnadvies
Serveer deze heerlijke baars in fillodeeg met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans met de romige witte wijnsaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 600g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes
Een frisse en verfijnde zalmtartaar met basilicum, geserveerd in slablaadjes voor een elegante start van je maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g verse zalm gefileerd en ontveld
- 100 g gerookte zalm
- 1 limoen
- 2 eetlepels heel fijngehakte basilicum
- Zout en versgemalen peper naar smaak
- 8 blaadjes lollo bionda slasoort, uit het hart van de krop
- 8 blaadjes basilicum
Snijd de verse en gerookte zalm in kleine stukjes.
Schil de limoen dun en snijd de schil in dunne reepjes.
Kook de limoenreepjes 3 minuten in kokend water, koudspoelen, opnieuw koken en koudspoelen.
Laat uitlekken.
Pers het sap uit de limoen.
Meng de zalmsoorten met de basilicum en breng op smaak met limoensap, zout en peper.
Serveer de zalmtartaar in de blaadjes lollo bionda.
Garneer met de limoenreepjes en basilicumblaadjes.
Wijnadvies
Serveer een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis bij de zalmtartaar voor een perfecte balans van smaken.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 300g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Vissaus met Saffraan en Gedroogde Tomaten
Een luxe vissaus met saffraan en gedroogde tomaten, perfect om visgerechten te verrijken met een aromatische en romige saus.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 8 draadjes saffraan
- 2 eetlepels boter
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 2 dl visbouillon
- 2 dl slagroom
- 4 gedroogde tomaten heel fijn gesneden (potje)
- Zout en peper naar smaak
Week de saffraan in 2 eetlepels heet water.
Smelt de boter in een pan en bak de sjalotjes 5 minuten op zacht vuur tot ze glazig zijn.
Voeg de visbouillon toe en laat het geheel tot de helft inkoken.
Voeg de slagroom, saffraan en gedroogde tomaten toe en laat de saus op zacht vuur inkoken tot sausdikte.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Wijnadvies
Een geurige frisse Sancerre of een Sauvignon Blanc uit de Loire, past uitstekend bij deze romige saffraansaus en visgerechten.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 400g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Gevulde Visrolletjes met Zalm en Nori
Een verfijnd voorgerecht van tong- of tongscharfilets, gevuld met verse zalm en nori, gestoomd tot perfectie en geserveerd met een smakelijke saus.
(plus 6-8 minuten stoomtijd)25 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
magnetronfolie
keukenfolie
- 4 tong- of tongscharfilets
- 4 norivellen gedroogd zeewier, natuurvoedings- of Japanse winkel
- 100 g verse zalm
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Toefjes zeekraal optioneel
Leg de filets tussen huishoudfolie en sla ze met de zijkant van een breed mes zo plat mogelijk.
Knip de norivellen op de maat van de filets.
Snijd de zalm in 4 dikke repen.
Leg elke filet op een stuk magnetronfolie (met de kant waar het vel heeft gezeten naar boven) en bestrooi licht met zout en peper.
Leg een nori-vellum op de filets en leg aan het begin een reepje zalm op de nori.
Rol de filets op.
Rol de visrolletjes stevig in folie.
Stoom de rolletjes in een (stoom)pan boven kokend water gedurende 6-8 minuten, totdat ze gaar zijn.
Laat de rolletjes iets afkoelen en snijd ze schuin in 3 stukken.
Serveer de gevulde visrolletjes op borden met de saus eromheen.
Garneer eventueel met in boter gebakken zeekraal.
Wijnadvies
Serveer bij deze verfijnde visrolletjes een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis om de subtiele smaken van de vis en zalm te complementeren.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 600g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Chocoladesaus
Een rijke en romige chocoladesaus, perfect om te serveren bij bv een ijstulband of andere desserts.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g cacao
- 50 g suiker
- ¼ liter water
- ⅛ liter slagroom
Breng de cacao, suiker en water al roerend aan de kook.
Roer de slagroom erdoor en laat de saus iets indikken.
Serveer de chocoladesaus warm bij bv een ijstulband of ander dessert.
Wijnadvies
Serveer bij de chocoladesaus een rijke Port of een Shiraz voor de perfecte balans van smaken.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 10g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Haricots Verts à la Provençale met Geroosterde Pijnboompitten
Een simpel, maar smaakvol bijgerecht van haricots verts met geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte lunch of als bijgerecht.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g haricots verts
- 25 g boter
- 2 eetlepels pijnboompitten
Kook de haricots verts in ruim water met zout gedurende 6-8 minuten tot ze beetgaar zijn.
Laat ze uitlekken.
Smelt de boter in een pan en verwarm de haricots verts 5 minuten in de boter.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de haricots verts.
Wijnadvies
Bij het lamsvlees met mosterdsaus past een stevige wijn, zoals de Coronas 1990 van Torres, een rijke Spaanse wijn uit de Penedès.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 250g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6
Cremige Mosterdsaus met Cognac en Kalfsfond
Een rijke mosterdsaus met cognac en kalfsfond, perfect om je vleesgerechten te verrijken.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 168kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel mosterd
- 3 eetlepels cognac
- 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
- 50 g koude boter in klontjes
Meng de mosterd, cognac en kalfsfond in een pan en laat het zachtjes inkoken tot de helft.
Voeg in delen de boter toe en roer goed door, zonder de saus verder te laten koken.
Serveertip:
Heerlijk bij kalfsvlees, biefstuk of varkenshaas. Ook lekker bij gebakken aardappeltjes of gegrilde groenten.
Wijnadvies:
Combineer deze saus met een krachtige rode wijn zoals Bordeaux of Merlot om de rijke smaken te versterken.
Calories: 168kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 17g | Zout: 0.6g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 6