Kruidige Kaasterrine met Tomatensaus
Frisse kaasterrine met ricotta, geitenkaas en kruiden, geserveerd met een zelfgemaakte tomatensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
opstijven4 uur uur
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el crème fraîche
- 2 blaadjes witte gelatine
- 250 g geitenkaas
- 4 el bieslook fijngesneden
- 1-2 el munt fijngesneden
- 1 dl olijfolie
- 250 g ricotta
- 3 tomaten
- Peper
- Zout
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Prak de ricotta en de geitenkaas fijn, vermeng ze en roer de crème fraîche erdoor.
Los de gelatineblaadjes met aanhangend water op zacht vuur op (laat niet koken) en roer ze door het kaasmengsel.
Roer er ook de bieslook en de munt door en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep het kaasmengsel in de vorm en strijk het glad.
Dek de vorm af met plasticfolie en laat de terrine in de koelkast minstens 4 uur opstijven.
Ontvel de tomaten (op 1/4 tomaat na) en verwijder de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees klein en pureer het in een keukenmachine (of met een staafmixer).
Voeg al draaiend de olijfolie toe.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Snijd de achtergehouden 1/4 tomaat in kleine blokjes.
Stort de kaasterrine op een schaal, schep de tomatensaus eromheen en garneer met de tomaatblokjes, een toefje munt en sprietjes bieslook.
Serveertip:
Lekker met geroosterd olijvenbrood.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Camembertpuntjes met Marmelade en Sinaasappel
Romige Camembert met een zoete marmelade-whiskyvulling, frisse sinaasappel en knapperige pistachenootjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
rusten1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kleine Camembert 125 g
- 1 el gepelde pistachenootjes
- 1 el marmelade
- 1 sinaasappel
- ½ el whisky
Halveer de Camembert overlangs.
Roer de whisky door de marmelade en strijk dit mengsel over de onderkant van de Camembertplakken.
Leg de bovenkant erop en wikkel het geheel strak in plasticfolie.
Laat de Camembert op kamertemperatuur zo minstens 1 uur liggen.
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Verwijder het folie en snijd de Camembert in 6 puntjes.
Zet de puntjes op 2 bordjes, leg de sinaasappelpartjes er in een waaiertje naast en strooi de gehakte pistachenootjes erover.
Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Pinot Gris.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)
Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Magnetron (optioneel)
plasticfolie
- 1 ei
- 1 liter zonnebloemolie
- 1 theelepel gedroogde gist zakje
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel saffraan envelopje
- 125 gram sesamzaad
- 2 eetlepels water lauwwarm
- 2 zakjes amandelen
- 250 gram bloem
- 50 gram boter
- 700 gram honing
- Azijn
- Bakpoeder
- Peper
- Zout
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
Meng het botermengsel door de bloem.
Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten.
Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
Verpak de deegballen in plasticfolie.
Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
Verhit de olie tot 180 ºC.
Verwarm de honing in een pan met kokend water.
Frituur de koekjes goudbruin in porties.
Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
Dompel de koekjes in de warme honing.
Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.
Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
- Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
- Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Karnemelk Oliebollen met Krenten en Rozijnen
Luchtige karnemelk oliebollen met krenten en rozijnen, een heerlijke traktatie voor oud en nieuw.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
rijzen1 uur uur 15 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 100 gram krenten
- 2 zakjes gist gedroogd, Oetker
- 200 gram rozijnen
- 5 dl karnemelk
- 500 gram bloem
- Frituurolie
- Poedersuiker
- Zout
Haal de karnemelk 15 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Spoel de rozijnen en krenten af onder koud stromend water.
Laat de rozijnen en krenten 10 minuten wellen in warm water.
Laat ze uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
Klop het ei los in een kom.
Zeef de bloem en 2 eetlepels zout boven een grote kom.
Meng de gist door de bloem en maak een kuiltje in het midden.
Schenk het ei in het kuiltje en voeg al roerend de karnemelk toe.
Roer 5 minuten tot een glad beslag ontstaat.
Roer de rozijnen en krenten door het beslag.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur en 15 minuten rijzen op een warme plaats.
Roer het beslag niet meer.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
Doop een ijsbolletjestang of 2 metalen eetlepels in de hete olie.
Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken in het vergiet.
Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Variaties
Tutti-fruttibollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 250 gr tutti-frutti ± 4 uur in water weken.
Dep de vruchten goed droog en snijd ze in kleine stukjes (verwijder de pitten uit de
pruimen).
Roer de tutti-frutti samen met 2 eetlepels kaneel door het beslag.
Amandelbollen
Gebruik 100 gr rozijnen en laat de krenten weg. Verkruimel 100 gr amandelspijs
(Baukje), roer de spijs samen met 1 zakje amandelschaafsel (45 gr, Baukje) en de
gewelde rozijnen door het beslag en bak de amandelbollen zoals in het recept staat
aangegeven. Besprenkel de afgekoelde bollen met amandellikeur.
Ananas-gemberbollen
Laat de rozijnen en de krenten weg. Laat 6 schijven ananas op eigen sap (blik) en 5
gemberbollen uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en snijd ze in stukjes. Roer
ze door het beslag en volg verder het recept.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Klassieke Oliebollen met Rozijnen en Sukade
Traditionele oliebollen met rozijnen en sukade, perfect voor een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
rijzen1 uur uur
Servings: 20 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 120 gram sukade
- 15 gram gist gedroogd
- 200 gram rozijnen
- 500 gram bloem
- ½ liter melk
- Frituurolie
- Poedersuiker
Wel de rozijnen in een kom met heet water, ongeveer 10 minuten.
Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm.
Meng de bloem, kaneel, gist en zout in een kom.
Breek het ei boven de kom en voeg de lauwwarme melk toe.
Roer tot een glad beslag ontstaat.
Roer de rozijnen en sukade door het beslag.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verhit de frituurolie tot 175°C in een frituurpan of verwarm de airfryer voor op 180°C.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Doop een ijsbolletjeslepel of 2 eetlepels in de hete olie.
Schep bergjes beslag met de lepel en laat ze in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in porties goudbruin en gaar, ongeveer 6 minuten in de frituurpan of 10-12 minuten in de airfryer.
Keer de oliebollen halverwege de baktijd om.
Laat de oliebollen uitlekken in het vergiet.
Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio
Een snel en elegant menu met carpaccio van ossehaas, zalm, Weens konijn, cranberrycompote en een appel-amandeldessert. Perfect voor een last-minute diner!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g rucola of waterkers
- 125 g Parmezaanse kaas
- 1 dl olijfolie
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels kappertjes
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 250 g ossehaas
- Cranberrycompote
- Weens konijn
- Zalm
- Appel-amandeldessert
Meng de knoflook met de olijfolie.
Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries om deze makkelijker te snijden.
Snijd de ossehaas in zeer dunne plakjes en leg deze eventueel tussen plasticfolie.
Plet de plakjes voorzichtig met een deegroller om ze nog dunner te maken.
Bestrijk de borden met de knoflookolie en schik de ossehaasplakjes erop.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudgeel zijn.
Leg de rucola in het midden van de carpaccio.
Garneer met pijnboompitten en kappertjes.
Schaaf aan tafel de Parmezaanse kaas over het gerecht.
Serveertip:
Serveer dit gerecht met een stuk knapperig brood en een lichte dressing met citroen en olijfolie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Noir of een lichte Merlot past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Feestelijke Aspergemousse met Zalm
Deze verfijnde aspergemousse met zalm is een perfecte keuze voor een feestelijk diner. Een romige mousse met groene asperges en zalm, geserveerd met een frisse dillesaus.
inclusief koeltijd4 uur uur
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar
Kleine cakevorm
plasticfolie
- 1-2 eetlepels citroensap
- 1 kg groene asperges
- 150 g zalm 1 dikke plak
- 2 dl crème fraîche
- 2 eetlepels dille fijngehakt
- 6 dl slagroom
- 8 blaadjes gelatine wit
- Peper
- Zout
Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie.
Snijd de asperges in stukjes en houd 12 hele asperges apart.
Kook de aspergestukjes in kokend water in 5-10 minuten gaar.
Laat uitlekken.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Pureer de warme asperges in een keukenmachine en los de uitgeknepen gelatine erin op.
Zeef het mengsel en meet 6 dl puree af.
Laat de puree al roerend afkoelen.
Klop de slagroom lobbig en meng door de aspergepuree.
Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de zalm in dikke repen.
Vul de cakevorm in lagen: 1/3 van de mousse, helft van de apart gehouden asperges en zalmrepen, nog een laag mousse, de rest van de asperges en zalm, en dek af met de rest van de mousse.
Laat de mousse afgedekt minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Meng de crème fraîche met dille, citroensap, zout en peper.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Garneer de mousse met takjes dille en eventueel wat zalmeitjes.
Serveer de saus apart.
Serveertip:
Serveer de mousse in mooie plakken met geroosterd brood of blini’s voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals Champagne past perfect bij dit gerecht.
Calories: 290kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Zelfgemaakte Amandelspijs
Maak zelf heerlijke amandelspijs voor je favoriete baksels! Dit recept combineert amandelen, poedersuiker, en een vleugje citroen voor de perfecte smaak en textuur.
(+ 1 week rusttijd)10 minuten min
Servings: 250 gram
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
notenmolentje
plasticfolie
- 100 g ongezouten amandelen
- Water
- 100 g poedersuiker
- ½ ei losgeklopt
- 1 tl vers geraspte citroenschil
Breng 100 g ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
Schenk koud water over de amandelen zodat ze onder staan.
Wrijf de velletjes van de amandelen af terwijl ze onder water blijven.
Dep de amandelen droog en maal ze fijn met een notenmolentje.
Roer 100 g poedersuiker door de gemalen amandelen en maal nog een keer om alles goed te mengen.
Meng het halve losgeklopte ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel dit door het amandelmengsel.
Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangende massa.
Breng de spijs op smaak met een paar druppels citroensap.
Wikkel de amandelspijs in plasticfolie en laat hem minstens 1 week rusten op een koele plaats, zodat hij stevig genoeg wordt om te verwerken in gebak.
Wijnadvies:
Serveer baksels met amandelspijs met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes. De zoete tonen van de wijn passen perfect bij de romige spijs.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Traditionele gevulde speculaas met amandelspijs
Deze traditionele gevulde speculaas met amandelspijs en een vleugje sinaasappelrasp is een echte klassieker voor de feestdagen. Knapperig, kruidig en heerlijk zoet!
Bereidingstijd2 uur uur 40 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm (20 x 20 cm)
plasticfolie
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 160 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- 300 gram amandelspijs
- 3 eieren
- ½ eetlepel sinaasappelrasp
- 20 gram amandelen
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk toe.
Kneed het geheel met koele handen tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Verkruimel intussen de amandelspijs in een kom.
Voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en meng tot een smeuïge massa.
Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
Snijd het deeg in twee stukken en leg één plak in de bakvorm.
Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
Verdeel het amandelspijsmengsel gelijkmatig over het deeg.
Leg de tweede deeglap er bovenop en druk lichtjes aan.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
Serveertip:
Serveer de gevulde speculaas met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra feestelijk moment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past perfect bij de kruidige smaak van gevulde speculaas.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 7g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Rabarbertaart met custard en siroop
Een heerlijke rabarbertaart met een romige custardvulling en een glanzende sirooplaag. Perfect voor bij de koffie of als feestelijk dessert.
Bereidingstijd1 uur uur
afkoelen30 minuten min
Servings: 8 punten
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Taartvorm Ø 24 cm
plasticfolie
Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 3 rabarberstelen schuin in dunne plakjes gesneden
- 4 eetlepels suiker
- Een paar slierten rabarber voor decoratie
- Een beetje tuinkers voor decoratie
Voor de custard:
- 135 ml melk
- 135 ml slagroom
- 100 g suiker
- 20 g maïzena
- 3 eidooiers
- 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
- 1 kaneelstokje
Voor de siroop:
- 125 ml water
- 80 g suiker
- 1 eetlepel citroensap
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de verpakking.
Rol het deeg uit en leg het in een ingevette taartvorm (of gebruik het meegeleverde bakpapier).
Versterk de rand met het overhangende deeg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
Week de rabarberplakjes 15 minuten in een kom met 4 eetlepels suiker.
Custard maken:
Verwarm in een pan de vanille, helft van de melk, slagroom en het kaneelstokje langzaam tot het kookpunt.
Meng in een kom de overige melk met de eidooiers, suiker en maïzena.
Verwijder het kaneelstokje uit het roommengsel en giet het hete mengsel al kloppend in een dun straaltje bij de eidooiermix.
Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
Laat 2 minuten doorkoken en giet de custard op een bord.
Dek af met plasticfolie en laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.
Taart samenstellen:
Klop de afgekoelde custard los en verdeel het over de deegbodem.
Beleg de custard met de geweekte rabarberplakjes.
Bestrijk de rand van het deeg met ei en bak de taart in het midden van de oven in ca.
30 minuten goudbruin.
Siroop maken:
Breng in een pan het water, de suiker en het citroensap aan de kook.
Gebruik een kwast om de siroop over de warme taart te strijken.
Serveertip:
Serveer deze rabarbertaart met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Riesling Spätlese, past uitstekend bij de zoet-zure smaken van de rabarber en de romige custard.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10