Traditionele Gevulde Speculaas: Simpelste Basisrecept
Geen uren in de keuken, maar wel de volle, rijke smaak van de Sint! Dit Simpel Gevulde Speculaas recept is ontworpen voor beginners en iedereen die snel wil bakken. Het deeg hoeft niet lang te rusten en met het slim gebruik van basterdsuiker wordt de koek heerlijk mals. Binnen een uurtje heb je een hartverwarmende, geurige koek op tafel. Maak indruk op iedereen met dit basisrecept dat bewijst dat de beste dingen in het leven vaak het eenvoudigst zijn.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 porties
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬2.00 - ā¬3.50 per portie
Messen (voor de boter)
plasticfolie
- 1 portie amandelspijs
- 50 gram witte amandelen
- 150 gram boter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- zout Naar smaak
Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom.
Snijd de koude boter hierin met twee messen klein.
Voeg de melk toe en kneed van dit alles met koele handen snel een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat tot een vorm naar keuze, zoals een staaf, rechthoek of hartvorm.
Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand.
Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan.
Versier de bovenkant van de Simpel Gevulde Speculaas met de witte amandelen en bestrijk de koek met de met de melk losgeroerde eidooier.
Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de koek in 30 tot 45 minuten goudbruin en gaar.
Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen.
Serveertip:
Laat de Gevulde Speculaas volledig afkoelen voordat je deze snijdt; dit voorkomt dat de amandelspijs eruit loopt en zorgt voor nette stukken.
Wijnadvies:
Bij deze heerlijke en eenvoudig bereide Gevulde Speculaas zoeken we een zoete, aromatische wijn. Een uitstekende keuze is een Gewürztraminer. De lichte zoetheid, de tonen van lychee en rozen, en het kruidige karakter van deze Elzasser wijn vormen een prachtige harmonie met de amandelspijs en de speculaaskruiden. Dit is de perfecte, feestelijke combinatie die bewijst dat simpel het beste is.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 0.15g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Speculaasbrokken: Klassiek Deeg voor Brokken of Plank
Op zoek naar die perfecte, onregelmatige stukken brosse koek? Dit Speculaasbrokken recept is de ideale basis voor een koek die perfect is om te breken in plaats van te snijden. Het deeg, rijk aan boter en donkere basterdsuiker, vraagt maar 30 minuten rust, waardoor het een snelle optie is voor het Sinterklaas bakken. Of je nu kiest voor de robuuste brokken of de fijne figuurtjes van de speculaasplank, de smaak is gegarandeerd traditioneel en heerlijk kruidig. Breek en geniet!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ā¬0.75 - ā¬1.25 per portie
- 35 gram amandelen gepelde
- 120 gram boter koude / in stukjes
- 85 gram donkere basterdsuiker
- 1 klein ei losgeklopt
- 185 gram zelfrijzend bakmeel
- 10 gram speculaaskruiden
- zout Naar smaak
Zeef het bakmeel boven een kom en maak in het midden een kuiltje.
Doe de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter in het kuiltje en verkruimel ze met de vingers door het meel.
Kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het in de koelkast 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Voor Speculaasbrokken: Rol het deeg uit tot een lap van 7 mm dik.
Leg het deeg op de bakplaat en prik het met een vork regelmatig in.
Garneer het deeg met amandelen en bestrijk het met ei.
Bak de speculaas in het midden van de oven in 20-25 minuten bruin en gaar.
Laat de speculaas afkoelen en breek hem in brokken.
Voor Kleine Speculaasjes (ongeveer 50 stuks): Bestuif een speculaasplank met maĆÆzena.
Druk het deeg in de holten van de plank en snijd het overtollige deeg weg.
Klop de speculaasjes uit de plank en leg ze op de bakplaat.
Bak de speculaasjes 15 minuten in het midden van de oven.
Serveertip:
Serveer de Speculaasbrokken in een diepe schaal. De onregelmatige stukken zijn perfect om te dippen in een warme kop koffie.
Wijnadvies:
Bij deze volle, kruidige en brosse Speculaasbrokken past een wijn met een rijke structuur die de diepe, gekaramelliseerde smaak kan complementeren. Een goede optie is een Port. De intense, gedroogde fruitaroma's en de warmte van de Port snijden door de rijke boter heen, wat een heerlijke en feestelijke combinatie oplevert.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Taaitaainoten: De Traditionele Pepernoten (Chewy)
Dit is de echte deal! Vergeet de knapperige kruidnoten; dit Taaitaainoten recept is hoe de originele, taaie pepernoot hoort te zijn. Dankzij de honing in plaats van boter en suiker, krijg je die unieke, chewy textuur en die diepe, kruidige smaak, met een vleugje anijs. Het deeg is heerlijk simpel te bereiden, en de geur die tijdens het bakken vrijkomt, is puur Sinterklaas. Vorm ze als nootjes of ga voor een klassieke Taaitaai pop!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 porties
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ā¬1.00 - ā¬1.50 per portie
- 1 theelepel anijszaad gemalen
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden
- 250 gram vloeibare honing
- 250 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
- zout Naar smaak
Vermeng de honing, het ei, de speculaaskruiden, de anijs en het zout in een kom en roer het bakmeel erdoor.
Laat het deeg afgedekt in de koelkast ongeveer 1 uur rusten.
Verwarm de Oven voor op 200°C.
Voor Taaitaainoten: Vorm van het deeg repen en snijd die in dobbelstenen.
Leg ze op de bakplaat en bak ze in 10-15 minuten bruin en gaar.
Voor Taaitaai pop: Vorm het deeg op de bakplaat tot 1 of 2 poppen van ongeveer 1 cm dik en versier ze.
Bak de taaitaai in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Serveertip:
Serveer de Taaitaainoten koud; door de afkoeling wordt de taaie, chewy textuur geaccentueerd. Ze zijn ook perfect om te dippen in glazuur.
Wijnadvies:
Bij deze taaie, kruidige en zoete Taaitaainoten past een wijn die de honing en anijs kan complimenteren. Een uitstekende keuze is een rijke, zoete Port. De Port biedt een warme kruidigheid en een diepe zoetheid die de complexiteit van de taaitaai benadrukt zonder te overheersen. Perfect voor na het avondeten.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Luchtige Karnemelk-oliebollen met Rozijnen en Krenten
Deze luchtige karnemelk-oliebollen zijn extra zacht van binnen en licht fris van smaak door het gebruik van karnemelk. Gevuld met rozijnen en krenten zijn ze een klassieker voor Oud & Nieuw, perfect goudbruin gebakken en heerlijk bestrooid met poedersuiker.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
rijstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬0,75
- 500 gram bloem
- 5 dl karnemelk
- 2 zakjes gedroogde gist
- 1 ei
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 2 eetlepels zout
- Frituurolie
- Poedersuiker
Haal de karnemelk ongeveer vijftien minuten voor gebruik uit de koelkast zodat deze niet ijskoud is.
Spoel de rozijnen en krenten af onder koud stromend water en laat ze vervolgens tien minuten weken in warm water.
Giet af, laat uitlekken in een zeef en dep goed droog met keukenpapier.
Klop het ei los in een kommetje.
Zeef de bloem en het zout boven een ruime beslagkom en meng de gedroogde gist erdoor.
Maak in het midden een kuiltje en schenk daar het ei in.
Voeg al roerend geleidelijk de karnemelk toe en blijf ongeveer vijf minuten roeren tot een glad en soepel beslag ontstaat.
Meng de rozijnen en krenten erdoor.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag op een warme, tochtvrije plek ongeveer ƩƩn uur en een kwartier rijzen tot het volume is verdubbeld.
Roer het beslag daarna niet meer door.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C.
Doop een ijsbolletjestang of twee metalen lepels in de olie, schep porties beslag en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak de oliebollen in porties in ongeveer zes minuten goudbruin en gaar en keer ze halverwege.
Schep de oliebollen uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier beklede vergiet.
Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker.
Serveertip
Serveer de karnemelk-oliebollen warm en royaal bestrooid met poedersuiker. Ook lekker met kaneelsuiker of een beetje sinaasappelschil door de suiker.
Wijnadvies
Deze oliebollen combineren goed met een
zoete dessertwijn
of een lichte sherry. De frisse karnemelktonen vormen een mooi contrast met de zachte zoetheid van de wijn.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Tortilla's van maĆÆsmeel
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
tortilla pers
plasticfolie
theedoek
- 165 gram Masa Harina maĆÆsmeel
Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 12 balletjes.
Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.
Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maĆÆsmeel toe.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Tikka Massala Wok Roll
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 rode aardappels Redstar
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 1 rode ui
- ½ appels
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
- ½ eetlepel(s) Franse mosterd
- 125 ml zure room
- 4 nieuwe haringen
- 4 takjes dille
Verwarm de oven voor op grillstand
Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
Snij het eiwit in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
Roer de zure room los en schep deze door de saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de staart en de graten van de haring.
Snij de haring in kleine blokjes.
Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
Was en hak de dille.
Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
Serveer de rest van de saus er apart bij.
Tip:
bereid de haringsalade een dag van te voren.
Dranktip:
Hoegaarden witbier
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen
Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 10
Calories: 355kcal
Author: Cor Klaar
- ½ eetlepel boter om in te vetten
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 1 pak witbroodmix 500 g
- 100 g bitterkoekjes
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g gedroogde pruimen
- 150 g krenten
- 2 theelepels citroenrasp
- 25 g boter voor het deeg
- 3 dl melk
- 300 g amandelspijs
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem voor bestuiven
- Poedersuiker
Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
Verwarm de melk tot lauwwarm.
Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato dāAsti voor een feestelijke combinatie.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Italiaanse krieltjessalade 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 rode aardappels Redstar
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 1 rode ui
- ½ appels
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
- ½ eetlepel(s) Franse mosterd
- 125 ml zure room
- 4 nieuwe haringen
- 4 takjes dille
Verwarm de oven voor op grillstand
Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
Snij het eiwit in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
Roer de zure room los en schep deze door de saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de staart en de graten van de haring.
Snij de haring in kleine blokjes.
Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
Was en hak de dille.
Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
Serveer de rest van de saus er apart bij.
Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
Dranktip: Hoegaarden witbier
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen
Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6
Calories: 432kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaat (ingevet)
plasticfolie
Voor het brood:
- 1 ei
- 1 eidooier
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 g
- 1 zakje vanillesuiker
- 140 g suiker
- 4 eetlepels lauwwarme melk
- 500 g bloem gezeefd
- 75 g boter
- Geraspte schil van 1 citroen
Voor de vulling:
- 1 citroen geraspte schil
- 1 eetlepel abrikozenjam
- 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
- 100 g rozijnen
- 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
- 2,5 theelepels kaneel
- 4 eetlepels Amaretto di Saronno
- 40 g oranjesnippers
Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
Kneed het deeg 4ā5 minuten stevig tot een elastische bal.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
Meng ondertussen alle ingrediƫnten voor de vulling in een kom.
Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.
Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaromaās in dit brood.
Calories: 432kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10
Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs
Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
rijstijd10 minuten min
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar
- ½ dl rum
- 1 eetlepel gekneusd anijszaad
- 1 theelepel zout
- 1 zakje droge gist 7 g
- 125 g boter
- 150 g witte chocolade in stukjes
- 25 g suiker
- 2 eieren
- 325 g bloem
- 35 g kwark
- 4 eidooiers
- Geraspte schil van 1 citroen
Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
Leg de boter in stukken op het deeg.
Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
Voeg de stukjes witte chocolade toe.
Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato dāAsti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 10