Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Nagerecht - Dessert, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 250 g bloem
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 250 g poedersuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Splits 3 eieren.
  • Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
  • Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
  • Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
  • Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
  • Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
  • Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
  • Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.

Notities

Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.

Marokkaanse Honingkoekjes

Chabakia
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4 personen
calorieën: 950kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 110 g amandelen gepeld
  • 125 g sesamzaad
  • 250 g patentbloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 envelopje saffraan
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 700 g vloeibare honing

Instructies

  • Deeg maken:
  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
  • Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
  • Koekjes bakken:
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
  • Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
  • Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
  • Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
  • ).
  • Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
  • Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
  • Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
  • Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
  • Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1mg | Sugar: 95g

Zomerse Meloensalade met Rauwe Ham

Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • Meloenbolletjeslepel of theelepel
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • ¼ watermeloen
  • ½ cantaloupemeloen
  • ½ galiameloen
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 200 g Galliaham of Coburgerham
  • 1 bakje blauwe bessen 150 g

Instructies

  • Verwijder de pitjes uit de meloenen.
  • Gebruik een meloenbolletjeslepel of een theelepel om bolletjes of krullen uit het vruchtvlees te halen.
  • Doe de meloenbolletjes in een kom en meng ze met de vloeibare honing, citroensap en gemalen kardemom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en zet deze 5-10 minuten in de vriezer om de meloen door en door koud te laten worden.
  • Snijd de ham in lange repen.
  • Meng de blauwe bessen door de meloen en verdeel de salade over vier borden.
  • Rangschik de hamrepen erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende meloensalade met rauwe ham kan goed worden gecombineerd met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De wijn vult de zoete en sappige smaken van de meloen aan en zorgt voor een evenwichtige smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 1mg | Sugar: 18g

Vienetta ijs

Recept categorieën: IJs
Porties: 12 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
  • 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
  • snufje zout

Instructies

  • Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
  • Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
  • Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Roer goed door.
  • Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
  • Laat de chocolade nu uitharden.
  • Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
  • Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
  • Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
  • Zet het eiwit in de koelkast.
  • Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
  • Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
  • Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
  • Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
  • Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
  • Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
  • Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
  • Leg hierop een chocoladeplaat.
  • Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
  • Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
  • Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
  • Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
  • Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
  • Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.

Amandelspijs 2

Recept categorieën: Basisrecept, Noten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • notenmolentje
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 250 gram amandelspijs
  • 100 gram amandelen ongezouten
  • water
  • 100 gram poedersuiker
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 theelepel citroenschil vers geraspte
  • citroensap een paar druppels

Instructies

  • Breng voor 250 gr amandelspijs 100 gr ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
  • Schenk zoveel koud water over de amandelen dat ze onder staan en wrijf er onder water de velletjes af.
  • Dep de amandelen droog en maal ze fijn liefst in een notenmolentje (bij gebruik van een foodprocessor hebben noten snel de neiging om taai en bitter te worden).
  • Roer er 100 gr poedersuiker door en maal nog een keer.
  • Meng 1/2 losgeklopt ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel het amandelmengsel erdoor.
  • Kneed het verder met de hand tot een samenhangende massa en breng die op smaak met een paar druppels citroensap.
  • Wikkel de spijs in plasticfolie en leg hem minstens 1 week koel weg.
  • Zo wordt de spijs stevig genoeg om te verwerken

Oliebollen met karnemelk

Recept categorieën: Gebak, Noten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 dl karnemelk
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • zout
  • 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

  • Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast.
  • Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
  • Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
  • Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
  • Klop intussen het ei in een kom los.
  • Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak
  • in het midden van de bloem een kuiltje.
  • Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
  • Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en krenten erdoor.
  • Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1¼uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer het beslag daarna niet meer.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
  • Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
  • Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker

Tortilla's van maïsmeel

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Porties: 12 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 165 gram Masa Harina maïsmeel

Instructies

  • Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
  • Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 12 balletjes.
  • Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
  • Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
  • Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
  • Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
  • Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
  • Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
  • U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.

Notities

Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maïsmeel toe.

Tikka Massala Wok Roll

Land van herkomst: India
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.

Notities

Tip:

bereid de haringsalade een dag van te voren.

Dranktip:

Hoegaarden witbier

Italiaanse krieltjessalade 2

Recept categorieën: Salade, Vis
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.
  • Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
  • Dranktip: Hoegaarden witbier

Gemarineerde zalmmoten

Recept categorieën: Vis, Zalm
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ schil van sinaasappel fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespunt peper grote
  • ½ theelepel zout
  • 4 moten zalm à 150g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Kneus het venkelzaad en vermeng met de sinaasappelschil, de suiker, peper en zout.
  • Wrijf de zalmmoten hiermee in en laat minstens 30 minuten intrekken, in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
  • Veeg de marinade van de zalm, bestrijk de filets dun met olie en rooster ze in 4-5 minuten aan elke kant gaar.