Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter

Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 takjes peterselie
  • ½ limoen
  • 40 g zachte plantaardige boter
  • 2 theelepels sesamolie
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • ½ zak aardappels Linzer delicatess à 1½ kg
  • ½ eetlepel sesamzaadjes

Instructies

  • Hak de peterselie heel fijn.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kommetje.
  • Pers de limoen uit boven het kommetje.
  • Roer de fijngehakte peterselie, plantaardige boter, sesamolie en naar smaak zout en peper door het limoensap en de rasp.
  • Schep het botermengsel op een stuk plasticfolie, vorm het tot een rolletje en wikkel het in de folie.
  • Leg het tot gebruik in de koelkast.
  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in vieren.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout in 15 à 20 minuten zachtjes gaar.
  • Giet de aardappels af en doe ze over in een schaal.
  • Meng de sesamzaadjes erdoor.
  • Snijd plakjes van het botermengsel en leg deze op de aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde aardappeltjes met peterselie-sesamboter passen perfect bij geroosterd lamsvlees. Voor een goede wijnmatch kun je kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardappeltjes en het lamsvlees aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Klassieke Wienerschnitzel

Klassieke Wienerschnitzel

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Oostenrijk
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • Deegroller, lege fles of platte kant van een groot mes
  • Drie platte borden
  • Oven (om schnitzels warm te houden)

Ingrediënten

  • 4 ongepaneerde kalfs- of varkensschnitzels
  • 1 citroen
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 200 g paneermeel
  • 100 ml olie
  • 25 g boter
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Leg de schnitzels één voor één tussen twee vellen plasticfolie en maak ze nog platter met een deegroller, lege fles of platte kant van een groot mes.
  • Snijd 4 mooie plakjes citroen van de citroen.
  • Pers de rest van de citroen uit boven de schnitzels.
  • Wrijf de schnitzels in met peper, zout en laat dit even intrekken.
  • Strooi de bloem op een plat bord.
  • Klop de eieren los in een diep bord.
  • Strooi het paneermeel op een derde bord.
  • Haal de schnitzels eerst door de bloem, dan door het ei en druk aan beide kanten in het paneermeel.
  • Schud het overtollige paneermeel eraf.
  • Verhit de olie en boter in een koekenpan.
  • Bak de schnitzels aan beide kanten in 3-4 minuten knapperig bruin.
  • Houd ze warm in een oven op 175°C.
  • Bak ook de overige schnitzels.
  • Leg de schnitzels op warme borden en garneer met de plakjes citroen en een plukje peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en droge witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 35g | Sugar: 1g

Citroen-Ricotta Sandwiches

Citroen-Ricotta Sandwiches

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Lunch, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Kaasschaaf
  • plasticfolie
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 zakje verse peterselie 30 g
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 - 2 theelepels olijfolie met citroenaroma fles 250 ml
  • 1 bakje surimisticks 150 g
  • 18 sneetjes wit-casinobrood
  • 1 gerookte kipfilet in plakjes

Instructies

  • Schil de komkommer en snijd deze met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakken in de lengte.
  • Verwijder de zaadlijsten.
  • Bestrooi de komkommerrepen met een halve theelepel zout en druppel er azijn over.
  • Leg de komkommer in een vergiet, dek af met plasticfolie en leg er iets zwaars op.
  • Laat de komkommer minstens 30 minuten uitlekken.
  • Dep de komkommer droog met keukenpapier voor gebruik.
  • Snijd het blad van de peterselie fijn.
  • Roer de ricotta, citroenolie en peterselie door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de surimi in lange plakken.
  • Snijd de korsten van het brood af en besmeer de sneetjes met het ricottamengsel.
  • Verdeel de komkommerrepen over 6 sneetjes brood.
  • Beleg 3 sneetjes met gerookte kip en de laatste 3 sneetjes met surimi.
  • Leg de belegde sneetjes op de komkommerbroodjes.
  • Dek af met de overgebleven 6 sneetjes brood.
  • Snijd de sandwiches diagonaal doormidden, tot 4 driehoekjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze citroenachtige en lichte sandwiches.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegrilde Aardappel en Yorkhampakketje Salade

Gegrilde Aardappel en Yorkhampakketje Salade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 aardappels elk ongeveer 100 g
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 8 plakjes Yorkham totaal ongeveer 200 g
  • 1 kropsla
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • ½ zakje verse Provençaalse kruiden ongeveer 10 g
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Boen de aardappels goed schoon onder koud water.
  • Kook de aardappels in een pan met kokend water gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Giet de aardappels af, laat ze afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes.
  • Snipper de ui heel fijn en snijd de rode paprika in kleine blokjes.
  • Meng de paprika en ui in een kom.
  • Leg 4 stukken plasticfolie van elk 30 x 30 cm op het werkvlak.
  • Leg op elk vel 2 plakjes ham op elkaar.
  • Verdeel het ui-paprikamengsel over de ham.
  • Vouw de plakjes ham om de vulling en vouw vervolgens de plasticfolie eromheen.
  • Bewaar de pakketjes in de koelkast tot gebruik.
  • Was de sla, slinger deze droog en scheur het in stukjes.
  • Verdeel de sla over vier borden.
  • Klop in een kommetje 6 eetlepels olie met azijn tot een dressing.
  • Knip een takje van elke soort kruiden uit het zakje en voeg toe aan de dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Knip van de resterende tijm 4 mooie toefjes af voor garnering.
  • Wrijf de grillpan dun in met de resterende olie.
  • Grill de aardappelplakjes in porties gedurende ongeveer 2 minuten, keer ze halverwege om.
  • Leg de gegrilde aardappelplakjes op de sla en besprenkel met de dressing.
  • Haal de hampakketjes uit de plasticfolie en leg ze met de naad naar beneden op de aardappels.
  • Verdeel de rest van de dressing over de salade.
  • Garneer met de toefjes tijm.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze salade. De levendige smaken van de wijn complementeren de gegrilde aardappelen en de ham perfect, terwijl de lichte zuurgraad zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 13g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Amandel Jamkoekjes

Amandel Jamkoekjes

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 20 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g boter
  • 1 zakje garneeramandelen 55 g, fijngehakt
  • 100 g aardbeienjam

Instructies

  • Splits de eieren.
  • Doe de eidooiers, bloem, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en boter in de mengkom van de keukenmachine en laat deze kort draaien met de pulseknop, totdat het deeg een korrelige structuur heeft.
  • Kneed de deegkruimels snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg tot een rol, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet de bakplaat in of bekleed deze met bakpapier.
  • Snijd plakjes van 1 cm dik van de deegrol en draai deze tussen beide handen tot balletjes.
  • Druk in het midden van elk balletje een klein kuiltje.
  • Klop de eiwitten los.
  • Haal de deegballetjes achtereenvolgens door het eiwit en rol ze daarna door de fijngehakte amandelen.
  • Leg ze op enige afstand van elkaar op de ingevette bakplaat.
  • Vul elk kuiltje in het deeg met een schepje jam.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten trommel.
  • Ze blijven drie dagen knapperig.

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 250 g bloem
  • 200 g koude boter in blokjes
  • 250 g poedersuiker
  • Sap van 2 citroenen

Instructies

  • Splits 3 eieren.
  • Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
  • Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
  • Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
  • Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
  • Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
  • Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
  • Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
  • Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.

Notities

Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.

Marokkaanse Honingkoekjes

Marokkaanse Honingkoekjes

Chabakia
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories: 950kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 110 g amandelen gepeld
  • 125 g sesamzaad
  • 250 g patentbloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 envelopje saffraan
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 700 g vloeibare honing

Instructies

  • Deeg maken:
  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
  • Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
  • Koekjes bakken:
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
  • Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
  • Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
  • Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
  • ).
  • Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
  • Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
  • Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
  • Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
  • Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1g | Sugar: 95g

Zomerse Meloensalade met Rauwe Ham

Zomerse Meloensalade met Rauwe Ham

Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Meloenbolletjeslepel of theelepel
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • ¼ watermeloen
  • ½ cantaloupemeloen
  • ½ galiameloen
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels citroensap
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 200 g Galliaham of Coburgerham
  • 1 bakje blauwe bessen 150 g

Instructies

  • Verwijder de pitjes uit de meloenen.
  • Gebruik een meloenbolletjeslepel of een theelepel om bolletjes of krullen uit het vruchtvlees te halen.
  • Doe de meloenbolletjes in een kom en meng ze met de vloeibare honing, citroensap en gemalen kardemom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en zet deze 5-10 minuten in de vriezer om de meloen door en door koud te laten worden.
  • Snijd de ham in lange repen.
  • Meng de blauwe bessen door de meloen en verdeel de salade over vier borden.
  • Rangschik de hamrepen erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende meloensalade met rauwe ham kan goed worden gecombineerd met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De wijn vult de zoete en sappige smaken van de meloen aan en zorgt voor een evenwichtige smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 18g

Vienetta ijs

Vienetta ijs

Recept categorieën: IJs
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
  • 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
  • 250 g suiker
  • 4 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
  • snufje zout

Instructies

  • Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
  • Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
  • Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
  • Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Roer goed door.
  • Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
  • Laat de chocolade nu uitharden.
  • Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
  • Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
  • Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
  • Zet het eiwit in de koelkast.
  • Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
  • Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
  • Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
  • Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
  • Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
  • Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
  • Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
  • Leg hierop een chocoladeplaat.
  • Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
  • Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
  • Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
  • Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
  • Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
  • Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.

Amandelspijs 2

Amandelspijs 2

Recept categorieën: Basisrecept, Noten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • notenmolentje
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 250 gram amandelspijs
  • 100 gram amandelen ongezouten
  • water
  • 100 gram poedersuiker
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 theelepel citroenschil vers geraspte
  • citroensap een paar druppels

Instructies

  • Breng voor 250 gr amandelspijs 100 gr ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
  • Schenk zoveel koud water over de amandelen dat ze onder staan en wrijf er onder water de velletjes af.
  • Dep de amandelen droog en maal ze fijn liefst in een notenmolentje (bij gebruik van een foodprocessor hebben noten snel de neiging om taai en bitter te worden).
  • Roer er 100 gr poedersuiker door en maal nog een keer.
  • Meng 1/2 losgeklopt ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel het amandelmengsel erdoor.
  • Kneed het verder met de hand tot een samenhangende massa en breng die op smaak met een paar druppels citroensap.
  • Wikkel de spijs in plasticfolie en leg hem minstens 1 week koel weg.
  • Zo wordt de spijs stevig genoeg om te verwerken