Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode
Porties: 8
Equipment
- plasticfolie
- Taartvorm
Ingrediënten
- 8 eieren
- 250 g bloem
- 200 g koude boter in blokjes
- 250 g poedersuiker
- Sap van 2 citroenen
Instructies
- Splits 3 eieren.
- Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
- Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
- Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
- Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
- Smelt de rest van de boter.
- Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
- Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
- Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
- Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
- Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
- Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
- Verwarm de ovengrill voor.
- Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.
Notities
Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.