Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis

Spaanse Tortillapuntjes met Gerookte Vis

Deze Spaanse tortillapuntjes met gerookte paling en zalm zijn perfect als hartige snack of als onderdeel van een zomerse picknick. De zachte aardappeltortilla combineert heerlijk met de frisse komkommer en de volle smaak van gerookte vis.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fingerfood, Tapas, Tortilla, Tosti's, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in blokjes
  • 100 g gerookte paling
  • 100 g gerookte zalm
  • 6 eieren losgeklopt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 komkommer
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes 7 minuten in ruim kokend water met een beetje zout.
  • Meng de warme aardappelblokjes door de losgeklopte eieren en voeg een theelepel zout en wat peper toe.
  • Laat het mengsel even staan.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote antiaanbakpan.
  • Schenk het eiaardappelmengsel in de pan en bak de tortilla op laag vuur gedurende 20 minuten gaar.
  • Leg halverwege een deksel op de pan zodat het ei mooi stolt.
  • Schil ondertussen de komkommer en snijd hem doormidden.
  • Verwijder de zaadlijsten en schaaf dunne linten met een dunschiller.
  • Bestrooi de linten met zout en peper.
  • Laat de tortilla afkoelen en snijd er puntjes van met een scherp mes.
  • Beleg elk puntje met een dubbelgevouwen komkommerlint en een stukje gerookte paling of zalm naar keuze.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze tortillapuntjes met een droge witte wijn zoals een Spaanse Albariño of een frisse Verdejo, die mooi samengaan met de smaken van de gerookte vis en de komkommer.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Amandel Crème Brûlée met Amandelijs en Amandelstengel

Amandel Crème Brûlée met Amandelijs en Amandelstengel

Een verfijnd dessert van amandel crème brûlée, vergezeld van zelfgemaakt amandelijs en een knapperige amandelstengel.
(inclusief afkoelen en invriezen)2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Crème Brûlée:

  • 0,5 liter melk
  • 0,5 liter room
  • 200 gram eigeel gepasteuriseerd
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram amandelspijs
  • 0,5 dl amandelmelk
  • 0,5 dl amaretto
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram rietsuiker

Amandelijs:

  • 0,5 liter melk
  • 0,5 dl amandelmelk
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 gram amandelpasta
  • 150 gram eigeel gepasteuriseerd
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 3 dl room
  • 200 gram pure chocolade
  • 200 gram Mycryo

Amandelschuim:

  • 100 gram eiwit gepasteuriseerd
  • 70 gram suiker
  • 50 gram amandelpoeder

Amandelstengel:

  • 50 gram amandelpoeder
  • 50 gram florentinemix
  • 25 gram eiwit gepasteuriseerd
  • 8 bladerdeegvellen

Amaretto Karamelsaus:

  • 150 gram suiker
  • 1 dl room
  • 1 dl amaretto
  • 75 gram boter

Afwerking:

  • 2 bosjes atsinacress
  • 100 gram rietsuiker voor afbranden

Instructies

Crème Brûlée:

  • Meng melk, room, basterdsuiker, amandelmelk en amaretto in een blender en verwarm tot het kookpunt.
  • Meng een deel van dit mengsel met de eidooiers en voeg het terug aan de blender.
  • Verwarm tot 80°C.
  • Snijd de amandelspijs in kleine stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Rooster het amandelschaafsel in een oven op 180°C gedurende 10 minuten.
  • Meng het door het crème brûlée mengsel.
  • Giet de crème in ramekins en bak in een oven op 90°C gedurende 35 minuten.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Amandelschuim:

  • Klop het eiwit en suiker tot 40°C boven een bain-marie.
  • Klop koud en taai onder de machine.
  • Voeg amandelpoeder toe en spuit cirkels op een bakmat.
  • Bak in een oven op 90°C gedurende 60 minuten.

Amandelijs:

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe melk, amandelmelk, amandelspijs, amandelpasta, eidooiers, suiker en vanillemerg in een blender.
  • Verwarm tot 80°C.
  • Voeg room toe, laat afkoelen en draai in een ijsmachine.
  • Vul de vormen, vries in, en bedek de bevroren ijsjes met gesmolten chocolade en Mycryo.
  • Vries opnieuw in.

Amandelstengel:

  • Meng amandelpoeder met eiwit en florentinemix.
  • Bestrijk bladerdeeg dun met amandelmassa en snijd repen van 5 cm breed.
  • Bak in een oven op 190°C gedurende 15 minuten en laat afkoelen.

Amaretto Karamelsaus:

  • Karameliseer suiker op laag vuur.
  • Breng room en amaretto aan de kook en blus de karamel ermee af.
  • Roer boter erdoor en laat afkoelen.

Afwerking:

  • Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en brand deze af voor een krokant laagje.
  • Plaats de crème brûlée op borden en trek amaretto-karamelstrepen erlangs.
  • Zet twee amandelijsjes op de karamel en leg de amandelstengel erop.
  • Garneer met atsinacress.

Notities

Serveer met een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Amaretto likeur.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 45g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Kumara-Mosselsoep met Zoete Aardappel en Selderij

Kumara-Mosselsoep met Zoete Aardappel en Selderij

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Maaltijdsoep, Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: Nieuw Zeeland
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • scherp mes
  • Oven voor afbakbroodjes

Ingrediënten

  • 400 gram mosselen 100 gram per persoon
  • 3 grote zoete aardappelen kumara, geschild en in blokjes gesneden
  • 1,5 liter water
  • 2 bouillonblokjes vegetarisch of vis
  • Selderijblad naar smaak fijngehakt
  • 2 eetlepels maizena
  • 4 afbakbroodjes 1 per persoon

Instructies

Bouillon Voorbereiden:

  • Breng 1,5 liter water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op.

Zoete Aardappelen Toevoegen:

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe aan de bouillon en laat ze koken tot ze gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten).

Selderij en Maizena:

  • Hak het selderijblad fijn.
  • Meng de maizena met een beetje koud water tot een glad papje en voeg dit toe aan de kokende bouillon om de soep te binden.

Mosselen Toevoegen:

  • Voeg de mosselen toe aan de soep en laat deze nog enkele minuten meekoken tot de mosselen opengaan.
  • Gooi mosselen die niet opengaan weg.

Afbakbroodjes:

  • Bak de afbakbroodjes volgens de instructies op de verpakking.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en garneer met het fijngehakte selderijblad.
  • Serveer de soep met de afbakbroodjes.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta

Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 5
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 25 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 300 g maïs uit blik uitgelekt
  • 500 ml melk
  • 2 geroosterde paprika’s uit pot in smalle reepjes gesneden
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g feta verkruimeld
  • 4 takjes peterselie fijn gesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

Peper Roosteren:

  • Rooster de rode peper in een koekenpan tot deze licht verkoold is.
  • Snijd de peper open en verwijder de zaadjes.
  • Snijd de peper fijn.

Ui en Knoflook Fruiten:

  • Verhit de boter in een kookpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten tot ze zacht zijn.

Maïs Toevoegen:

  • Houd 4 eetlepels maïs apart voor garnering en zet deze even weg.
  • Voeg de resterende maïs, melk en de fijn gesneden rode peper toe aan de pan.
  • Laat dit 10 minuten zachtjes koken.

Soep Pureren:

  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

Paprika en Crème Fraîche:

  • Roer de crème fraîche en de reepjes geroosterde paprika door de soep en verwarm deze nog even door.
  • Breng op smaak met zout.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en garneer met de apart gehouden maïs en verkruimelde feta.
  • Bestrooi met fijn gesneden peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Vlaamse Kip met Pruimen en Brandewijn

Vlaamse Kip met Pruimen en Brandewijn

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote braadpan,
  • scherp mes
  • kookpan
  • Aardappelstamper of -pers

Ingrediënten

  • 1 pak magere room light
  • 2 preien naar smaak, in ringen gesneden
  • 250 gram gewelde pruimen
  • 200 gram champignons in plakjes gesneden
  • 600 gram kipfilet of 6 flinke kippenbouten
  • 200 gram hamblokjes
  • 200 ml brandewijn
  • 800 gram zoete aardappelen geschild en in stukken gesneden
  • 200 gram haricots verts
  • Boter of olie om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Kip Aanbraden:

  • Verhit boter of olie in een grote braadpan.
  • Braad de kipfilets of kippenbouten aan tot ze goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en zet apart.

Groenten Bakken:

  • In dezelfde pan, bak de preiringen en champignons tot ze zacht zijn.

Samenvoegen:

  • Voeg de room, gewelde pruimen, en hamblokjes toe aan de pan met de prei en champignons.
  • Leg de kip terug in de pan en laat alles sudderen tot de kip gaar is.

Zoete Aardappelpuree:

  • Kook ondertussen de zoete aardappelen in een grote pan met water tot ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
  • Giet af en pureer met boter, melk, zout en peper naar smaak.

Haricots Verts:

  • Kook de haricots verts in een aparte pan met water tot ze knapperig gaar zijn (ongeveer 5-7 minuten).

Brandewijn Toevoegen:

  • Voeg de brandewijn toe aan de kip en laat nog 5 minuten sudderen om de smaken te laten mengen.

Serveren:

  • Serveer de kip met de pruimen en saus, samen met de zoete aardappelpuree en haricots verts.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 20g

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

(inclusief marineren)3 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol taartdeeg
  • 400 gram gekookte varkensfilet
  • 400 gram gekookt kalfsvlees
  • 4 uien gehakt
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 150 ml witte wijn
  • 100 gram paneermeel
  • 1 struikje peterselie fijngehakt
  • 6 wortels kort gekookt en in stukjes gesneden
  • 75 gram haricots verts kort gekookt en in stukjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Maal de varkensfilet en het kalfsvlees grof.
  • Bak de gehakte uien aan tot ze glazig zijn.

Marineren:

  • Meng in een kom het gemalen vlees, de gebakken uien, ei, witte wijn, stukjes wortel, stukjes haricots verts, paneermeel en fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.

Taartvorm Bekleden:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Bekleed een bakblik met het taartdeeg, zorg dat de zijkanten goed bedekt zijn.
  • Vul het deeg met het vleesmengsel.

Afwerking:

  • Dek de pastei af met een laag taartdeeg en druk de randen goed aan.
  • Maak een kleine opening in het midden van de bovenkant van de pastei om stoom te laten ontsnappen (schoorsteenpijp).
  • Bestrijk de bovenkant met de eierdooier.

Bakken:

  • Plaats de pastei in de voorverwarmde oven en bak gedurende 1 uur.
  • Bedek de bovenkant van de pastei na 30 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te bruin wordt.

Serveren:

  • Laat de pastei 5 minuten rusten nadat deze uit de oven is gehaald.
  • Neem de pastei uit de vorm en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen

Marokkaanse Tajine met Kalfsvlees en Kardoen

Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 struiken kardoen
  • 750 gram kalfsvlees
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gehakt
  • Zout naar smaak
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • Beetje saffraanpoeder
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • Rode olijven voor decoratie
  • Gekonfijte citroen in partjes voor decoratie

Instructies

Voorbereiding Kardoen:

  • Schil de stengels van de kardoen grondig en snijd ze in kleine stukjes.
  • Leg de stukjes kardoen in een kom met water en een halve citroen.
  • Laat dit een uur staan.
  • Giet daarna af en zet apart.

Vlees Bereiden:

  • Was de stukken kalfsvlees en bak ze aan in de olijfolie in een tajine of grote stoofpan.
  • Voeg de gehakte ui en zout toe.
  • Bak tot de ui zacht en glazig is.
  • Voeg de zwarte peper, saffraanpoeder en geplette knoflook toe.
  • Meng goed.

Stoofpot:

  • Voeg een flinke scheut water toe aan het vlees en laat dit 35 minuten smoren met het deksel op de pan.
  • Haal daarna het deksel van de pan en voeg de kardoen toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken tot de kardoen zacht en smeuïg is.

Afwerking:

  • Gebruik een voorverwarmde platte schaal om eerst de stukken kalfsvlees op te leggen.
  • Voeg vervolgens de kardoen toe.
  • Garneer met partjes gekonfijte citroen en rode olijven.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Klassieke Waterzooi met Kip

Klassieke Waterzooi met Kip

Dit is een heerlijke soep
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote soeppan
  • scherp mes
  • Lepel of spatel

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes fijn gesneden
  • 250 gram prei heel fijn gesneden
  • 200 gram wortels in dunne plakjes
  • 2 takjes tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 laurierblaadje
  • 1 pot kipfond 300 ml
  • 1 bouillonblokje
  • 600 gram kipfilet in stukjes gesneden
  • 200 ml koksroom
  • Boter om te bakken

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de sjalotjes fijn.
  • Was de prei en wortels en snijd ze in dunne plakjes.

Groenten Smoren:

  • Verhit een klontje boter in een grote soeppan op middelhoog vuur, maar laat de boter niet bruin worden.
  • Voeg de sjalotjes, prei, wortels en tijm toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten beetgaar smoren.

Kip en Fond Toevoegen:

  • Verwarm de kipfond in een aparte pan en voeg het bouillonblokje toe.
  • Roer goed totdat het bouillonblokje is opgelost.
  • Voeg de kipfilet stukjes toe aan de pan met de kipfond en laat ze ongeveer 10 minuten meekoken totdat ze gaar zijn.

Inkoken:

  • Laat het vocht met de kipfilet 10 minuten inkoken zodat de smaken concentreren.

Afwerking:

  • Voeg de koksroom toe aan de pan met de kipfilet en verwarm het geheel goed door.
  • Voeg de beetgare groenten toe aan de pan en laat nog eens 2 minuten goed doorwarmen.

Serveren:

  • Serveer de waterzooi warm met een baguette erbij.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Bietensalade met Aardappel en Geitenkaas

Bietensalade met Aardappel en Geitenkaas

Heerlijke salade bij warm weer.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte rode biet in blokjes
  • 150 gram aardappel iets hard gekookt en in blokjes
  • 1 appel in kleine blokjes
  • Geitenkaas in blokjes naar smaak (ongeveer 100 gram)
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel azijn
  • ¼ theelepel peper
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 1 theelepel mosterd

Optioneel:

  • 3 haringen in blokjes gesneden

Instructies

Voorbereiding:

  • Schil en kook de aardappelen tot ze iets hard zijn en snijd ze in blokjes.
  • Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.
  • Snijd de gekookte rode biet in blokjes.
  • Snijd de sjalot fijn en hak de peterselie fijn.
  • Snijd de geitenkaas en eventueel de haring in blokjes.

Saus Bereiden:

  • Meng in een grote kom de geplette knoflook, olie, azijn, peper en mosterd tot een dressing.

Salade Samenstellen:

  • Voeg de blokjes rode biet, aardappel, appel, geitenkaas en sjalot toe aan de kom met de dressing.
  • Meng alles goed door elkaar zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is.

Optioneel: Haring Toevoegen:

  • Als je haring toevoegt, snijd deze in blokjes en meng voorzichtig door de salade.

Afwerking:

  • Strooi de fijngehakte peterselie over de salade en serveer.

Notities

Geschikt voor vegetariërs (zonder haring) of pescotariërs (met haring)
Wijnadvies:
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 10g

Pittige Mexicaanse Gehaktballen

Pittige Mexicaanse Gehaktballen

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 40 gram Mexicaanse gehaktkruiden Silvo
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 ei
  • Paneermeel naar behoefte
  • Boter om in te bakken
  • 1 flinke scheut tomatenketchup

Instructies

Voorbereiding Gehakt:

  • Meng in een grote kom het gehakt met de fijngesnipperde ui, fijngehakte knoflook, Mexicaanse gehaktkruiden, sambal en het ei.
  • Voeg voldoende paneermeel toe om het mengsel te binden, zodat het gemakkelijk tot ballen gevormd kan worden.

Gehaktballen Draaien:

  • Vorm ongeveer 8 gehaktballen van het gehaktmengsel.
  • Zorg dat ze niet te groot zijn, zodat ze goed gaar worden.

Bakken:

  • Verhit de boter in een grote koekenpan of braadpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gehaktballen toe en bak ze rondom bruin aan.
  • Voeg een extra ui, in ringen gesneden, toe aan de pan en laat meebakken.

Jus Bereiden:

  • Halverwege het bakproces, voeg een flinke scheut tomatenketchup toe aan de pan en laat de gehaktballen verder sudderen in de jus.

Serveren:

  • Serveer de gehaktballen met aardappelpuree en haricots verts voor een complete maaltijd.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g