Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek
Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur uur
weken12 uur uur
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gedroogde witte bonen
- 1 ui fijngesneden
- 1 wortel in grove stukken
- 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
- 2 preien fijngesneden
- 50 g boter
- 1,5 l vleesbouillon
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 250 ml kokende melk
- 2 sneetjes brood in blokjes
- 100 g spek in reepjes
Week de witte bonen een nacht in ruim water.
Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.
Serveertip:
Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui
Deze romige Kalmthoutse soep met sla en ui is een verrassend zachte en smaakvolle klassieker uit België. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kroppen sla gewassen en fijngesneden
- 8 uien fijngesneden
- 50 g boter
- 60 g bloem
- 3 l runderbouillon
- 2 eidooiers
- 250 ml melk
- 1 brood in blokjes
- 2 el olie
Verhit de boter in een grote pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
Voeg de fijngesneden sla toe en stoof kort mee.
Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn.
Bind de soep met de bloem, mix tot een gladde soep en zeef indien gewenst.
Klop de eidooiers los met de melk.
Bak de broodblokjes in olie krokant.
Haal de soep van het vuur en roer het melk-eigeelmengsel erdoor zonder de soep te laten koken.
Serveer direct met de krokante broodkorstjes.
Serveertip:
Serveer met extra vers gehakte peterselie of een scheutje room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid
Deze stevige bonensoep met spek en bonenkruid is een heerlijk hartverwarmend gerecht. Perfect voor koude dagen en rijk aan smaak!
Bereidingstijd1 uur uur
weken1 dag d
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2,5 l bouillon
- 3 grote aardappelen in stukken
- 250 g gedroogde witte of bruine bonen
- 3 uien fijngesneden
- 2 preien in ringen
- 50 g vetstof boter of olie
- 1 selderij in stukken
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 takje bonenkruid of 1 mespunt gedroogd
- 2 sneden doorregen spek in blokjes
Week de bonen 24 uur in ruim koud water.
Schil en snijd de aardappelen en uien in stukken.
Was de prei en selderij en snijd ze in ringen.
Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de prei, selderij en uien kort aan.
Giet de geweekte bonen af en kook ze met het weekwater in een grote pan.
Voeg eventueel extra water toe.
Voeg de gefruite groenten, aardappelen, bouillon en kruiden toe en kook de soep tot alles zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer en laat nog even doorkoken.
Bak het spek in een pan tot het krokant is.
Roer het gebakken spek door de soep vlak voor het serveren.
Serveertip:
Serveer met vers bruin brood en een klontje boter voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de diepe smaken van deze soep.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek
Deze rijke, hartige biersoep met Rodenbach, spek, paddenstoelen en groenten is een ware smaakexplosie. Perfect voor een herfstige avond met een Belgisch biertje!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g boter
- 200 g gerookt spek in blokjes
- 20 kleine uitjes
- 250 g verse kampernoelies of andere paddenstoelen, in plakjes
- 2 preien in ringen
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 2 wortels in plakjes
- 2 aardappels in blokjes
- 660 ml Rodenbach 2 flesjes
- 1 l vleesbouillon
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 1 peterseliewortel
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 el verse peterselie fijngehakt
- 1 el verse bieslook fijngehakt
Smelt de boter in een grote pan en bak het spek op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en leg apart.
Bak de kleine uitjes in hetzelfde vet tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg bij het spek.
Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
Haal ze uit de pan en leg apart.
Doe de prei, bleekselderij, wortels en aardappels in de pan en bak ze kort aan.
Voeg het laurierblad, de tijm en de peterseliewortel toe.
Schenk de vleesbouillon en de Rodenbach erbij en breng aan de kook.
Laat de soep 30 minuten op laag vuur zachtjes koken met de deksel op de pan.
Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde textuur.
Voeg het spek, de uitjes en de paddenstoelen weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
Laat de soep nog even kort doorkoken en bestrooi voor het serveren met verse peterselie en bieslook.
Serveertip:
Serveer met een stevig stuk boerenbrood en een extra glas Rodenbach voor de ultieme smaakbeleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Romige Biersoep met Pompoen en Karmeliet Tripel
Deze romige biersoep met pompoen en Karmeliet Tripel is een hartverwarmende klassieker. Perfect voor herfstige avonden, met een rijke smaak en een vleugje kruidigheid.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
soeppan
Ingrediënten:
250 g bleekselderij
250 g pompoen
1 ui
2 teentjes knoflook
4 el zonnebloemolie
800 ml kippenbouillon
2 tl kerriepoeder
Peper naar smaak
Zout naar smaak
330 ml Karmeliet Tripel
4 el crème fraîche
150 g gerookte magere ham, in snippers
2 el bladselderij, fijngesneden
- Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
- Hak de bleekselderij houd 2 eetlepels apart, ui en knoflook fijn.
- Verhit de olie in een soeppan en roerbak alle groenten kort.
- Zet het vuur laag giet de kippenbouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg het kerriepoeder peper en zout toe.
- Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep en giet de puree terug in de pan.
- Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en warm het geheel nog 5 minuten goed door zonder te laten koken.
- Roer de crème fraîche en de gerookte ham door de soep.
- Serveer de soep in verwarmde borden en garneer met de achtergehouden bladselderij.
Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), de ui en de knoflook fijn.
Verhit de olie in een soeppan en roerbak de groenten kort.
Zet het vuur laag, giet de bouillon erbij en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
Pureer de groenten en giet de puree terug in de pan.
Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en verwarm 5 minuten door.
Voeg de crème fraîche en de ham toe en serveer de soep in verwarmde soepborden.
Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en serveer met warm stokbrood en een bokaal Tripel bier.
Serveertip:
Serveer met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, een tripel bier past het best bij deze soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Aardappelen en prei
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram aardappels
- 200 gram prei
- 40 gram boter
- 4 eieren
- 1½ deciliter room
- 1 glas melk
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
Was de aardappelen en doe ze in een pan.
Zet ze voor 3/4 onder water en laat ze 20 minuten koken.
Verhoog vervolgens het vuur, zodat al het water volledig verdampt en de aardappelen drogen.
Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen.
Doe de preiringen in een pan met 2 deciliter water en 20 gram boter.
Laat ze 15 minuten zachtjes stoven tot al het water is verdampt.
Klop de eieren met een staafmixer op met room en melk.
Breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
Schil de gekookte aardappelen en druk ze door een pureeknijper.
Werk de gestoofde prei en het opgeklopte ei-roommengsel door de puree en klop het geheel stevig op.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Vet een ovenschaal in, vul deze voor 3/4 met het pureemengsel en zet het geheel in de oven.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Geroosterde Pompoenballetjes
Servings: 15 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 g
- 1 pompoen bijv. Hokkaido, geschild en in reepjes gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 35 g pompoenpitten
- ½ tl pittige kerrie
- 8 eetlepels zonnebloemolie
- ½ tl suiker
- Peper
- Zout
- Een paar gehakte pompoenpitten voor decoratie
- 1 eetlepel bloem voor de handen
Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
Leg het pompoenvruchtvlees met de ongeschilde knoflook op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het zacht is.
Schil de knoflook en pureer deze samen met de pompoen, pompoenpitten, kerrie, zonnebloemolie en suiker met een staafmixer tot een gladde puree.
Breng de puree op smaak met zout en peper.
Rol het deeg direct uit de koelkast uit op een bakblik met behulp van het meegeleverde bakpapier.
Snijd het deeg met een deegsnijder in de lengte in drie stukken en vervolgens in de breedte in vijf stukken, zodat er in totaal vijftien gelijke stukken ontstaan.
Verdeel 1 theelepel puree over het midden van elk vierkant deeg, vouw de zijkanten samen en vorm met bebloemde handen tot een balletje.
Bestrijk de pizzaballetjes met wat water en bestrooi met gehakte pompoenpitten.
Bak de pompoenballetjes in de oven gedurende 15-20 minuten op het middelste rek tot ze knapperig zijn.
Voor een variatie kun je deze pompoenballetjes ook vullen met olijven, gedroogde tomaten of pesto naar smaak.
Serveer de pompoenballetjes als snack bij uw volgende bijeenkomst of feestje.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Zelfgemaakte pizzasaus met verse kruiden
Een eenvoudige en smaakvolle zelfgemaakte pizzasaus met verse kruiden. Perfect als basis voor een authentieke Italiaanse pizza.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ ui fijngesneden
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 blik tomaten 400 g
- 8 takjes verse tijm blaadjes geritst
- 3 takjes oregano fijngehakt
- 1 takje verse salie fijngehakt
- ½ takje verse rozemarijn fijngehakt
- Verse basilicum fijngehakt
- Zout en gemalen peper naar smaak
Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe.
Fruit de ui en knoflook in de olijfolie tot de ui glazig wordt.
Voeg de tomaten uit blik toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
Voeg de tijm, oregano, salie en rozemarijn toe en laat de saus ongeveer 5 minuten sudderen.
Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer tot een gladde saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg de fijngehakte basilicum toe.
Tips:
Als je te veel saus hebt voor één pizza, vries de rest dan in voor een volgende keer.
Serveertip:
Gebruik deze saus als basis voor een zelfgemaakte pizza of serveer als dipsaus bij knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Merlot of Pinot Noir past uitstekend bij deze pizzasaus. De fruitige tonen van de wijn complementeren de tomaten en kruiden perfect.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep
Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar
Voor de bietensalade:
- 125 g spekblokjes
- 1 limoen
- 4 bietjes
- 250 g feta
- 4 el honing
- Peper en zout
Voor de courgettesoep:
- 50 g pijnboompitten
- 1 courgette in blokjes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 400 ml water
- 1 groentebouillonblokje
- 200 ml crème fraîche
- Peper en zout
Voor de bietensalade:
Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
Pers de rest uit.
Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
Garneer met een plakje limoen.
Voor de courgettesoep:
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22
Geroosterde Pastinaaksoep met Kruidige Twist
Deze geroosterde pastinaaksoep met een kruidige twist biedt een rijke en verwarmende smaakervaring. Geroosterde pastinaak, anijssterren, en verse kruiden zorgen voor een verrassende diepte in deze romige soep.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui grof gesneden
- 3 teentjes knoflook grof gesneden
- 1 kilogram pastinaak grof gesneden
- 2 anijssterren
- 3 takjes verse tijm
- 3 takjes dragon
- 3 eetlepels honing
- 2 theelepels pittig kerriepoeder
- Peper en zout naar smaak
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 250 ml room
- Sap van 1/2 limoen
Groenten Roosteren:
Verspreid de ui, knoflook, en pastinaak op een bakplaat.
Bestrooi met zout, peper, en pittig kerriepoeder.
Besprenkel met olijfolie en meng goed.
Voeg de anijssterren, tijm, en dragon toe.
Rooster de groenten in de oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze zacht en goudbruin zijn.
Soep Bereiden:
Breng de bouillon aan de kook in een grote pan.
Voeg de geroosterde groenten toe aan de bouillon.
Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
Voeg de room toe en roer goed door.
Proef de soep en voeg indien nodig meer zout en peper toe.
Serveren:
Verdeel de soep over kommen.
Garneer met een takje dragon en druppel er wat limoensap over.
Anijsliefhebbers: Voeg een anijsblokje toe aan de bouillon voor extra aroma, wat goed past bij de smaak van pastinaak en dragon.
Anijsliefhebbers:
Voeg een anijsblokje toe aan de bouillon voor extra aroma, wat goed past bij de smaak van pastinaak en dragon.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze geroosterde pastinaaksoep. Deze soep biedt een heerlijke combinatie van geroosterde groenten en kruiden, perfect voor een gezellige lunch of een elegant voorgerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 22