Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Kempense Krachtsoep met Bonen en Spek

Deze traditionele Kempense krachtsoep met witte bonen, prei en spek is een stevige, voedzame soep die perfect is voor koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
weken12 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 wortel in grove stukken
  • 1 kruidentuiltje laurier, tijm, peterselie
  • 2 preien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 1,5 l vleesbouillon
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 ml kokende melk
  • 2 sneetjes brood in blokjes
  • 100 g spek in reepjes

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in ruim water.
  • Kook de bonen in licht gezouten water met een ui, wortel en het kruidentuiltje tot ze zacht zijn.
  • Snijd intussen de overige uien en prei fijn en stoof ze aan in boter.
  • Voeg de groenten toe aan de pan met bonen en vul aan met vleesbouillon.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar worden.
  • Verwijder de wortel en het kruidentuiltje en pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer de kokende melk erdoor.
  • Bak de broodblokjes in boter krokant en bak het spek uit in een koekenpan.
  • Serveer de soep met de krokante broodkorstjes en uitgebakken spek.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevige snee roggebrood en een klontje boter.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze rijke soep.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Kalmthoutse Roomsoep met Sla en Ui

Deze romige Kalmthoutse soep met sla en ui is een verrassend zachte en smaakvolle klassieker uit België. Perfect als lichte maaltijd of voorgerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kroppen sla gewassen en fijngesneden
  • 8 uien fijngesneden
  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 3 l runderbouillon
  • 2 eidooiers
  • 250 ml melk
  • 1 brood in blokjes
  • 2 el olie

Instructies

  • Verhit de boter in een grote pan en stoof de uien zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden sla toe en stoof kort mee.
  • Giet de runderbouillon erbij, breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn.
  • Bind de soep met de bloem, mix tot een gladde soep en zeef indien gewenst.
  • Klop de eidooiers los met de melk.
  • Bak de broodblokjes in olie krokant.
  • Haal de soep van het vuur en roer het melk-eigeelmengsel erdoor zonder de soep te laten koken.
  • Serveer direct met de krokante broodkorstjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra vers gehakte peterselie of een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Deze stevige bonensoep met spek en bonenkruid is een heerlijk hartverwarmend gerecht. Perfect voor koude dagen en rijk aan smaak!
Bereidingstijd1 uur
weken1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2,5 l bouillon
  • 3 grote aardappelen in stukken
  • 250 g gedroogde witte of bruine bonen
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 preien in ringen
  • 50 g vetstof boter of olie
  • 1 selderij in stukken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 takje bonenkruid of 1 mespunt gedroogd
  • 2 sneden doorregen spek in blokjes

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in ruim koud water.
  • Schil en snijd de aardappelen en uien in stukken.
  • Was de prei en selderij en snijd ze in ringen.
  • Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de prei, selderij en uien kort aan.
  • Giet de geweekte bonen af en kook ze met het weekwater in een grote pan.
  • Voeg eventueel extra water toe.
  • Voeg de gefruite groenten, aardappelen, bouillon en kruiden toe en kook de soep tot alles zacht is.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat nog even doorkoken.
  • Bak het spek in een pan tot het krokant is.
  • Roer het gebakken spek door de soep vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers bruin brood en een klontje boter voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de diepe smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Bourgondische Biersoep met Rodenbach en Spek

Deze rijke, hartige biersoep met Rodenbach, spek, paddenstoelen en groenten is een ware smaakexplosie. Perfect voor een herfstige avond met een Belgisch biertje!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 200 g gerookt spek in blokjes
  • 20 kleine uitjes
  • 250 g verse kampernoelies of andere paddenstoelen, in plakjes
  • 2 preien in ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 aardappels in blokjes
  • 660 ml Rodenbach 2 flesjes
  • 1 l vleesbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 peterseliewortel
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 el verse peterselie fijngehakt
  • 1 el verse bieslook fijngehakt

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en bak het spek op middelhoog vuur tot het goudbruin is.
  • Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en leg apart.
  • Bak de kleine uitjes in hetzelfde vet tot ze goudbruin zijn, haal ze uit de pan en leg bij het spek.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg apart.
  • Doe de prei, bleekselderij, wortels en aardappels in de pan en bak ze kort aan.
  • Voeg het laurierblad, de tijm en de peterseliewortel toe.
  • Schenk de vleesbouillon en de Rodenbach erbij en breng aan de kook.
  • Laat de soep 30 minuten op laag vuur zachtjes koken met de deksel op de pan.
  • Verwijder het laurierblad en de peterseliewortel en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde textuur.
  • Voeg het spek, de uitjes en de paddenstoelen weer toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep nog even kort doorkoken en bestrooi voor het serveren met verse peterselie en bieslook.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stevig stuk boerenbrood en een extra glas Rodenbach voor de ultieme smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een Belgisch roodbruin bier zoals Rodenbach.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Romige Biersoep met Pompoen en Karmeliet Tripel

Romige Biersoep met Pompoen en Karmeliet Tripel

Deze romige biersoep met pompoen en Karmeliet Tripel is een hartverwarmende klassieker. Perfect voor herfstige avonden, met een rijke smaak en een vleugje kruidigheid.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • soeppan
  • Ingrediënten:
  • 250 g bleekselderij
  • 250 g pompoen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el zonnebloemolie
  • 800 ml kippenbouillon
  • 2 tl kerriepoeder
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 330 ml Karmeliet Tripel
  • 4 el crème fraîche
  • 150 g gerookte magere ham, in snippers
  • 2 el bladselderij, fijngesneden

Ingrediënten

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij houd 2 eetlepels apart, ui en knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak alle groenten kort.
  • Zet het vuur laag giet de kippenbouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg het kerriepoeder peper en zout toe.
  • Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep en giet de puree terug in de pan.
  • Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en warm het geheel nog 5 minuten goed door zonder te laten koken.
  • Roer de crème fraîche en de gerookte ham door de soep.
  • Serveer de soep in verwarmde borden en garneer met de achtergehouden bladselderij.

Instructies

  • Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
  • Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak de groenten kort.
  • Zet het vuur laag, giet de bouillon erbij en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Pureer de groenten en giet de puree terug in de pan.
  • Giet de helft tot driekwart van het bier bij de soep en verwarm 5 minuten door.
  • Voeg de crème fraîche en de ham toe en serveer de soep in verwarmde soepborden.
  • Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en serveer met warm stokbrood en een bokaal Tripel bier.

Notities

Serveertip:

Serveer met warm stokbrood en een glas Karmeliet Tripel voor een complete ervaring.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, een tripel bier past het best bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Aardappelen en prei

Aardappelen en prei

Recept categorieën: Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 200 gram prei
  • 40 gram boter
  • 4 eieren
  • deciliter room
  • 1 glas melk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Was de aardappelen en doe ze in een pan.
  • Zet ze voor 3/4 onder water en laat ze 20 minuten koken.
  • Verhoog vervolgens het vuur, zodat al het water volledig verdampt en de aardappelen drogen.
  • Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen.
  • Doe de preiringen in een pan met 2 deciliter water en 20 gram boter.
  • Laat ze 15 minuten zachtjes stoven tot al het water is verdampt.
  • Klop de eieren met een staafmixer op met room en melk.
  • Breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
  • Schil de gekookte aardappelen en druk ze door een pureeknijper.
  • Werk de gestoofde prei en het opgeklopte ei-roommengsel door de puree en klop het geheel stevig op.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in, vul deze voor 3/4 met het pureemengsel en zet het geheel in de oven.

Geroosterde Pompoenballetjes

Geroosterde Pompoenballetjes

Recept categorieën: Groenten, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 15 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers pizzadeeg 400 g
  • 1 pompoen bijv. Hokkaido, geschild en in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 35 g pompoenpitten
  • ½ tl pittige kerrie
  • 8 eetlepels zonnebloemolie
  • ½ tl suiker
  • Peper
  • Zout
  • Een paar gehakte pompoenpitten voor decoratie
  • 1 eetlepel bloem voor de handen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).
  • Leg het pompoenvruchtvlees met de ongeschilde knoflook op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het zacht is.
  • Schil de knoflook en pureer deze samen met de pompoen, pompoenpitten, kerrie, zonnebloemolie en suiker met een staafmixer tot een gladde puree.
  • Breng de puree op smaak met zout en peper.
  • Rol het deeg direct uit de koelkast uit op een bakblik met behulp van het meegeleverde bakpapier.
  • Snijd het deeg met een deegsnijder in de lengte in drie stukken en vervolgens in de breedte in vijf stukken, zodat er in totaal vijftien gelijke stukken ontstaan.
  • Verdeel 1 theelepel puree over het midden van elk vierkant deeg, vouw de zijkanten samen en vorm met bebloemde handen tot een balletje.
  • Bestrijk de pizzaballetjes met wat water en bestrooi met gehakte pompoenpitten.
  • Bak de pompoenballetjes in de oven gedurende 15-20 minuten op het middelste rek tot ze knapperig zijn.

Notities

Voor een variatie kun je deze pompoenballetjes ook vullen met olijven, gedroogde tomaten of pesto naar smaak.
Serveer de pompoenballetjes als snack bij uw volgende bijeenkomst of feestje.

Zelfgemaakte pizzasaus met verse kruiden

Zelfgemaakte pizzasaus met verse kruiden

Een eenvoudige en smaakvolle zelfgemaakte pizzasaus met verse kruiden. Perfect als basis voor een authentieke Italiaanse pizza.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 blik tomaten 400 g
  • 8 takjes verse tijm blaadjes geritst
  • 3 takjes oregano fijngehakt
  • 1 takje verse salie fijngehakt
  • ½ takje verse rozemarijn fijngehakt
  • Verse basilicum fijngehakt
  • Zout en gemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe.
  • Fruit de ui en knoflook in de olijfolie tot de ui glazig wordt.
  • Voeg de tomaten uit blik toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
  • Voeg de tijm, oregano, salie en rozemarijn toe en laat de saus ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg de fijngehakte basilicum toe.

Notities

Tips:

Als je te veel saus hebt voor één pizza, vries de rest dan in voor een volgende keer.
Serveertip:
Gebruik deze saus als basis voor een zelfgemaakte pizza of serveer als dipsaus bij knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Merlot of Pinot Noir past uitstekend bij deze pizzasaus. De fruitige tonen van de wijn complementeren de tomaten en kruiden perfect.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bietensalade:

  • 125 g spekblokjes
  • 1 limoen
  • 4 bietjes
  • 250 g feta
  • 4 el honing
  • Peper en zout

Voor de courgettesoep:

  • 50 g pijnboompitten
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 400 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml crème fraîche
  • Peper en zout

Instructies

Voor de bietensalade:

  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
  • Pers de rest uit.
  • Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
  • Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
  • Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
  • Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
  • Garneer met een plakje limoen.

Voor de courgettesoep:

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g

Geroosterde Pastinaaksoep met Kruidige Twist

Geroosterde Pastinaaksoep met Kruidige Twist

Deze geroosterde pastinaaksoep met een kruidige twist biedt een rijke en verwarmende smaakervaring. Geroosterde pastinaak, anijssterren, en verse kruiden zorgen voor een verrassende diepte in deze romige soep.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook grof gesneden
  • 1 kilogram pastinaak grof gesneden
  • 2 anijssterren
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 takjes dragon
  • 3 eetlepels honing
  • 2 theelepels pittig kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 250 ml room
  • Sap van 1/2 limoen

Instructies

Oven Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

Groenten Roosteren:

  • Verspreid de ui, knoflook, en pastinaak op een bakplaat.
  • Bestrooi met zout, peper, en pittig kerriepoeder.
  • Besprenkel met olijfolie en meng goed.
  • Voeg de anijssterren, tijm, en dragon toe.
  • Rooster de groenten in de oven gedurende 25-30 minuten, of totdat ze zacht en goudbruin zijn.

Soep Bereiden:

  • Breng de bouillon aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de geroosterde groenten toe aan de bouillon.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voeg de room toe en roer goed door.
  • Proef de soep en voeg indien nodig meer zout en peper toe.

Serveren:

  • Verdeel de soep over kommen.
  • Garneer met een takje dragon en druppel er wat limoensap over.
  • Anijsliefhebbers: Voeg een anijsblokje toe aan de bouillon voor extra aroma, wat goed past bij de smaak van pastinaak en dragon.

Notities

Anijsliefhebbers:

Voeg een anijsblokje toe aan de bouillon voor extra aroma, wat goed past bij de smaak van pastinaak en dragon.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze geroosterde pastinaaksoep. Deze soep biedt een heerlijke combinatie van geroosterde groenten en kruiden, perfect voor een gezellige lunch of een elegant voorgerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g