Knoflooksoep met geroosterde aardappel

Knoflooksoep met geroosterde aardappel

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 teentjes knoflook AH Biologisch
  • 6 eetlepels olijfolie AH Biologisch
  • 2 takjes maggikruid of selderij
  • 3 aardappels AH Biologisch
  • zeezout
  • 1 doosje roomkaas met knoflook 150 g AH Biologisch
  • 1 bakje tuinkers 20 g AH Biologisch

Instructies

  • Knoflook pellen.
  • In soeppan 4 eetlepels olie en 9 knoflookteentjes zachtjes verwarmen en ca. 15 min heel zachtjes laten sudderen.
  • Takjes maggikruid halveren.
  • Maggikruid aan knoflook toevoegen en nog ca. 15 minuten laten meesudderen. Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Aardappels schillen. 1 aardappel in flinterdunne plakjes snijden, rest in stukjes. Boven kom 1 teentje knoflook uitpersen, rest van olie erdoor roeren. Aardappelplakjes droogdeppen met keukenpapier en aan beide kanten bestrijken met knoflookolie.
  • Plakjes op rooster leggen en ca. 10 cm onder hete grill in 3 à 4 minuten knapperig roosteren.
  • Maggikruid uit pan nemen en bewaren.
  • Door bakvet met knoflook 6 dl kokend water, aardappelstukjes en zout naar smaak roeren.
  • Soep ca. 10 minuten zachtjes doorkoken, af en toe roeren.
  • Met staafmixer pureren tot gladde soep.
  • Roomkaas toevoegen en al roerende laten smelten.
  • Niet meer laten koken.
  • Soep in vier diepe borden scheppen en maggikruid erin leggen.
  • Tuinkers boven borden van bedje knippen.
  • Plakjes geroosterde aardappel erop leggen.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 9g | Vet: 29g

Hertenbiefstukjes met chocoladesaus

Hertenbiefstukjes met chocoladesaus

Allerhande 2002
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 4 hertenbiefstukjes
  • 3 dl rode wijn
  • ½ rode peper
  • 1 tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g hazelnoten
  • 2 pruimen gewelde
  • 50 g boter
  • 2 takjes tijm
  • ½ theelepel piment
  • ½ tablet vleesbouillon
  • zout
  • 30 g chocolade pure
  • peper

Instructies

  • Ui pellen en halveren.
  • Helft in ringen snijden, andere helft fijn snipperen.
  • Biefstukjes ca. 2 uur marineren in 2 dl wijn met uiringen.
  • Peper halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
  • Tomaat wassen en in stukjes snijden.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Hazelnoten en pruimen grof hakken.
  • In pan helft van boter verhitten.
  • Uisnippers, peper en knoflook ca. 2 minuten bakken.
  • Tomaat, hazelnoten,pruimen, tijm, piment, bouillontablet, 1 dl wijn en 1 1/2 dl water toevoegen.
  • Saus ca. 15 minuten laten sudderen.
  • Tijm uit pan nemen, saus met staafmixer glad pureren.
  • Vlees uit marinade nemen en droogdeppen. In pan rest van boter verhitten.
  • Vlees in ca. 4 minuten rondom bruinbakken, uit pan nemen, bestrooien met zout en peper en in aluminiumfolie warm houden.
  • Chocolade breken en in saus laten smelten.
  • Saus zachtjes doorwarmen.
  • Vlees en saus over borden verdelen.

Notities

Serveren met gegratineerde aardappels en zuurkool.
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 31g | Vet: 26g

Hammousse met portgelei

Hammousse met portgelei

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • schaaltje met rechtopstaande randen

Ingrediënten

  • 1 sneetje casinobrood wit-
  • 40 g gebraden beenham
  • 75 g mascarpone
  • zout
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • dl rode port
  • 6 blaadjes selderij
  • peper

Instructies

  • Korstjes van casinosneetje snijden en sneetje uitrollen tot ca. 1/2 cm dikte.
  • In kommetje met staafmixer ham fijnhakken.
  • Mascarpone erdoor scheppen en op smaak brengen met zout en peper.
  • In kom met koud water gelatine ca. 5 minuten laten weken.
  • In pan port aan de kook brengen.
  • Port ca. 3 minuten laten inkoken, op smaak brengen met zout.
  • Gelatine goeduitknijpen en van vuur af al roerend in hete port oplossen. Portmengsel ca. 5 minuten laten afkoelen.
  • Schaaltje bekleden met plasticfolie.
  • Uitgerold casinosneetje erin leggen.
  • Ham-mascarponemengsel erover verdelen en gladstrijken.
  • Selderijblaadjes erop leggen.
  • Portmengsel erover schenken en geheel in koelkast in ca. 2 uur laten opstijven.
  • Plasticfolie uit schaaltje nemen en opzij vouwen.
  • Met warm scherp mes hammousse in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
  • Blokjes op vier kleine schoteltjes leggen.

Notities

Voedingswaarden:
energie 140 kcal
eiwit 4 g
koolhydraten 9 g
vet 10 g

Salade van fusilli en paprika

Salade van fusilli en paprika

Aller Hande 1996
Voorbereidingstijd40 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachten1 uur
Recept categorieën: Pasta, Salade
Calories: 55kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • Ingrediënten:
  • 1 grote rode paprika
  • 1 grote gele paprika
  • 200 g fusilli pak a 500 g,
  • 250 g broccoli
  • zout
  • 150 g zachte geitenkaas Bettinne Blanc,
  • 100 g achterham in dikke plakken
  • 1 sinaasappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje verse basilicum a 15 g,
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn,
  • versgemalen peper

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Paprika's op bakplaat in oven leggen en in 20 minuten zacht laten worden.
  • Halverwege paprika's keren.
  • Uit oven in schaal leggen, afdekken en 10 minuten laten staan.
  • Intussen fusilli koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Broccoliroosjes van stronk snijden.
  • In pan met weinig water en zout broccoliroosjes in 4 minuten beetgaar koken.
  • Broccoli in zeef onder koud water afspoelen.
  • Met puntig mesje inkeping in paprika's maken en vocht boven kom opvangen.
  • Met mesje velletjes van paprika's trekken.
  • Paprika's halveren en zaadlijsten verwijderen.
  • Vruchtvlees in reepjes snijden.
  • Korstjes van geitenkaas snijden.
  • Geitenkaas en ham in blokjes snijden.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sap bij paprikavocht schenken.
  • Knoflookpellen en erboven uitpersen.
  • Basilicum erboven fijnknippen.
  • Olie en azijn toevoegen.
  • Met staafmixer tot glad gebonden saus mengen.
  • Fusilli afgieten en met paprikareepjes, broccoli, geitenkaas en ham door saus scheppen.
  • Salade laten afkoelen.
  • In koelkast in 1 uur door en door koud laten worden.

BEREIDEN:

  • Salade nogmaals doorscheppen.
  • Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Nutrition

Calories: 55kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 20g

Varkenshaas met appeltjes

Varkenshaas met appeltjes

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes a 300 g
  • zout
  • 1 kleine ui
  • 50 g boter of margarine
  • 1 appel zure
  • 125 ml cider
  • ½ tablet bouillon
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • peper

Instructies

  • Varkenshaasjes bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Varkenshaasjes en ui toevoegen en vlees rondom dichtschroeien.
  • Vuur laag draaien.
  • Intussen appel schillen en in vieren snijden.
  • Klokhuis verwijderen en parten in plakjes snijden.
  • Appelplakjes aan pan toevoegen.
  • Cider in pan schenken en bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Met deksel schuin op pan 15 minuten stoven.
  • Varkenshaasjes uit pan nemen en in schuine plakken snijden.
  • Warm houden onder aluminiumfolie.
  • Intussen stoofvocht met appeltjes met staafmixer pureren.
  • Crème fraîche toevoegen en saus 2 minuten inkoken.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper en serveren bij plakjes varkenshaas.

Notities

Wijnadvies

Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
 

Varkensfricandeau met appelsaus

Varkensfricandeau met appelsaus

Recept categorieën: Fruit, Hapjes, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stukken varkensfricandeau a ca. 500 g
  • zout
  • peper
  • 75 g boter
  • 2 uien in grove stukken
  • 1 grote appel in kleine blokjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel majoraan gedroogde

Instructies

  • Varkensfricandeau bestrooien met zout en peper.
  • Boter verhitten en fricandeau in ca. 5 minuten rondom bruinbakken.
  • Ui toevoegen en ca. 5 minuten zachtjes meebakken.
  • Langs rand van pan 1½dl water erbij schenken en fricandeau in 30 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Met staafmixer ui door jus pureren.
  • Appelblokjes, citroensap en majoraan door jus roeren en ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vlees in dunne plakken snijden en dakpansgewijs op platte schaal leggen.
  • Saus apart erbij geven.

Notities

40 bereidingstijd

Geroosterde Rösti Cirkels met Zijdezachte Aubergine Dip en Sesam

Geroosterde Rösti Cirkels met Zijdezachte Aubergine Dip en Sesam

Baba ganoush is een dip van zijdezachte gepofte aubergine. Geroosterd in het vuur krijgt de aubergmedip ook nog eens extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Aviko Rösti rondjes naturel
  • 1 grote aubergine
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel tahini sesampasta
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 4 takjes verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Prik met een vork her en der wat gaatjes in de aubergine.
  • Leg de aubergines op een bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, totdat een prikker gemakkelijk door het zachte vruchtvlees glijdt.
  • Je kunt de aubergines ook roosteren op de barbecue voor een extra rokerige smaak.
  • Laat de geroosterde aubergine afkoelen.
  • Bereid de Rösti rondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Als alternatief kunnen de rondjes in ongeveer 10 minuten op de barbecue worden geroosterd voor een knapperige textuur.
  • Verwijder intussen de steelaanzet en de schil van de geroosterde aubergine.
  • Pureer met een staafmixer het vruchtvlees van de aubergine samen met de knoflook.
  • Breng de zijdezachte auberginedip (Baba Ganoush) op smaak met tahini, vers citroensap, zout en peper.
  • Leg de knapperige Rösti rondjes op een schaal.
  • Schep een royale hoeveelheid Baba Ganoush op de Rösti rondjes.
  • Bestrooi de hapjes met zwart sesamzaad en garneer met blaadjes koriander.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Italiaanse tomatensoep met mascarpone

Italiaanse tomatensoep met mascarpone

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Kaas, Soep
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • kg romatomaten in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 3 kippenbouillontabletten
  • 1 bak mascarpone 250 g
  • 1 bakje verse rode pesto 100 g
  • versgemalen peper
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, in reepjes

Instructies

  • In grote soeppan olie verhitten.
  • Ui en knoflook ca.
  • 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Tomaten en tomatenpuree erdoor scheppen en alles ca.
  • 5 minuten zachtjes smoren.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen en 1 liter water toevoegen.
  • Aan de kook brengen en ca.
  • 10 minuten zachtjes laten koken.
  • Mascarpone erdoor roeren.
  • Met staafmixer pureren tot gladde soep en boven andere pan door zeef schenken.
  • Pesto erdoor roeren en al roerend ca.
  • 2-3 minuten zachtjes meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Soep in terrine op buffet zetten.
  • Basilicum erover strooien.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 25g

Witlofsoep van Allerhande

Witlofsoep van Allerhande

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g witlof
  • 2 uien
  • 1 middelgrote aardappels kruimig
  • 25 g boter of margarine
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml
  • 2 takjes peterselie
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 1 bekertje slagroom 125 ml
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Struikjes witlof wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Uien pellen en snipperen.
  • Aardappel schillen, in blokjes snijden en wassen.
  • In grote pan boter verhitten.
  • Witlof en ui ca. 5 minuten zachtjes bakken, regelmatig omscheppen.
  • Aardappel, fond en 6 dl water toevoegen.
  • Groenten afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten koken.
  • Peterselie in kommetje fijnknippen.
  • Bouillontabletten aan soep toevoegen en al roerend oplossen.
  • Met staafmixer soep pureren.
  • Soep al roerend opnieuw aan de kook brengen.
  • Slagroom erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Soep in de diepe borden scheppen en peterselie erover strooien.

Notities

Lekker met reepjes ham erdoor geroerd.
Ook te serveren als lunchgerech

Nutrition

Calories: 235kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 10g | Vet: 17g

Aardappelpreisoep met hamschijf

Aardappelpreisoep met hamschijf

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 hamschijven à 200 g
  • 1 kruidenbuiltje voor soep
  • 250 gram prei
  • 400 gram aardappels
  • 25 gram boter of margarine
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepel kruiden verse
  • 1 dl melk
  • snufje zout
  • snufje peper

Instructies

  • Breng de hamschijven met 2 liter water en zout aan de kook.
  • Laat ze 120 minuten zachtjes trekken met het deksel schuin op de pan.
  • De bouillon mag niet koken.
  • Laat het kruidenbuiltje meetrekken.
  • Snijd de prei in dunne ringen en de geschilde aardappels in kleine blokjes.
  • Smelt de boter en fruit de prei ± 5 minuten.
  • Zeef de bouillon.
  • Verwijder evt. het zwoerd en het vet van het vlees, haal het vlees van het bot en snijd het in
  • kleine stukjes.
  • Voeg de tijm en de prei toe aan de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Laat de aardappelblokjes ± 15 minuten zachtjes meekoken.
  • Voeg de melk en de verse kruiden toe en pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg het vlees toe en laat de soep nog ± 5 minuten zachtjes koken.

Notities

Lekker met knapperig stokbrood.